Отиди на
Форум "Наука"

Как се казва тази гозба на български


Skubi

Recommended Posts

  • Потребител

Как се газва това ястие?

Ето за апетит....

Фрагмент от филмът на Хусарик Симбад.

:good::good::good:

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Бррр, изобщо не смятам, че някой в България доброволно яде бял дроб. У нас с това храним кучетата. Черен дроб, сърце, сланина, кръв - това да. Но бял дроб? Поне в Шоплука и в Трънско такова ястие няма.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Изглежда доста интересно, агнешки бял дроб да, но свински и аз не съм ял ( слагаме го всъщност на кървавицата-бахура)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Думата szalontüdő се превежда шкембе. Много нации имат специфични наименования, които нямат превод, просто защото всяка национална кухня има различни приоритети в съставки, пропорции, подправки и прочие.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бррр, изобщо не смятам, че някой в България доброволно яде бял дроб. У нас с това храним кучетата. Черен дроб, сърце, сланина, кръв - това да. Но бял дроб? Поне в Шоплука и в Трънско такова ястие няма.

Всички рецепти за кървавици,които намерих включват и бял дроб.Ето тук и рецепта за бахур

"Бял дроб l 500 г, свински черен дроб 1,500 г, кърваво месо от заколната част 1 кг, свинско месо (нетлъсто) 750 г, ориз 250 г, сол 125 г, чер пипер 15 г, бахар 20 г.

Белият и черният дроб, кървавото месо и нетлъсто свинско месо се нарязват на малки парченца от 2—2.5 см. Оризът се почиства и измива във вода. Подготвените суровини, оризът, солта и подправките се размесват и получената смес се пълни хлабаво в къдрави свински черва.

Бахурът се вари в продължение на 60—90 минути при температура на водата 75°."

http://www.kak-da.com/bahur-s-oriz.html

http://chitanka.info/text/15401/41

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Думата szalontüdő се превежда шкембе. Много нации имат специфични наименования, които нямат превод, просто защото всяка национална кухня има различни приоритети в съставки, пропорции, подправки и прочие.

Шкембе е Пацал- Pacal.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всички рецепти за кървавици,които намерих включват и бял дроб.Ето тук и рецепта за бахур

"Бял дроб l 500 г, свински черен дроб 1,500 г, кърваво месо от заколната част 1 кг, свинско месо (нетлъсто) 750 г, ориз 250 г, сол 125 г, чер пипер 15 г, бахар 20 г.

Белият и черният дроб, кървавото месо и нетлъсто свинско месо се нарязват на малки парченца от 2—2.5 см. Оризът се почиства и измива във вода. Подготвените суровини, оризът, солта и подправките се размесват и получената смес се пълни хлабаво в къдрави свински черва.

Бахурът се вари в продължение на 60—90 минути при температура на водата 75°."

http://www.kak-da.co...hur-s-oriz.html

http://chitanka.info/text/15401/41

Хурка му казват на тези вид колбаси и обикновено с кръв им казват вереш хурка véreshurka и маяш хурка májas hurka.

В къвавицата слаган кръв а другата черен дроб. Иначе месото е от парченцата изрески, кожичка от глава и тнт.

По региони слагат или ориз или на ситно на квадрачета нарязан хляб.

:good:

:good:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хурка му казват на тези вид колбаси и обикновено с кръв им казват вереш хурка véreshurka и маяш хурка májas hurka.

В къвавицата слаган кръв а другата черен дроб. Иначе месото е от парченцата изрески, кожичка от глава и тнт.

По региони слагат или ориз или на ситно на квадрачета нарязан хляб.

:good:

:good:

Нещо подобно правят и в Кавказ,само,че разбира се не от свинско месо

http://fotki.yandex.ru/users/sergey128-petrov/view/415298/?page=0

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е ли правилно да се напише "гостба", вместо "гозба"? Доколкото имам представа от принципите на словообразуване в българския език, то от думата "гост", се получават думи като "гостувам", "нагостявам", а също и "гостба", тоест храна, с която нагостяваш гостенина.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Кое е вкусно, бахурът? Знам си аз, че има вътре кръв и сланина, но за бял дроб не знаех. В Горна Диканя и Зелениград наистина дават белия дроб на кучетата. Така и не се научих да ям бахур. Шкембе - да., сланинка - разбира се. Обаче кървавицата и бъбреците (пък и "белите бъбреци") нещо не участват в местната кухня и ги избягвам дори след като вече рядко ходя на село. Мислех, че наистина никой не яде белия дроб в България.

Сърца, черен дроб, език, мозък, воденички, шкембе, чревца и сланинка обаче - това са деликатеси. Особено като останат "на масълце" biggrin.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По мои впечатления ,ако не всяко село,то поне район си има свои ,с нещо различаващи се рецепти и свой вкус,така,че различията са нормални.В нашия край на приготвянето на бахура голямо внимаение се отделя и може би и се консумира повече.За деликатесите "на масълце" - то се знае - едва ли ще има спор :)

Редактирано от Пандора
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...