Отиди на
Форум "Наука"

Няколко хубави филма, горе-долу за Средните векове


glishev

Recommended Posts

  • Потребители

Лошите, наивните, скучните и парфюмираните филми за горкото Средновековие са много, така че не ми се занимава с тях. Предпочитам да похваля онези, които съм успял все пак да харесам. Повечето от тях не са популярни.

Препоръчвам едно не много популярно анимационно филмче: "Тайната на Келс" ("The Secret of Kells", 2009). Моля, гледайте го. Красиво е и е смислено. Става дума за създаването на прочутата книга от Келс и е макар да е съвсем условно, има великолепна атмосфера.

А ако искате филм, който наистина да прилича на нещо средновековно, гледайте "Братът на воина" (Le frere du guerrier, 2002), нелоша френска продукция с много прост, но далеч не тъп сюжет, разположен в XIII в. Става дума за двама селски врачове и техните нелепо започнали приключения. Дори кюрето във филма не е някакъв изверг, което си е малко чудо като за относително нов филм.

Отлично сагово внушение ще намерите в "Сянката на гарвана" ("I skugga hrafnsins", 1988), шведско-исландски филм за глупаво избухнала семейна вражда в средновековна Исландия. Правен е през осемдесетте години, когато филмите просто са били по-добри smile.gif

Още една скандинавска класика: "Сага за викингите" ("The Viking Sagas", 1995). Не го бъркайте с малоумния холивудски "Викинги" от 1954. Този тук е пълен с мотиви от сагите и е просто добре направен. Действието отново се развива в Исландия, покрай семейни вражди и сборове.

Скоро си изтеглих и с огромно удоволствие изгледах два прекрасни исторически филма:

"Легенда за летящия Киприян" ("Legenda o letajucom Cyprianovi", Полша, Словакия, 2010) - не е точно средновековна история, но си го бива. Един опасен тип попада в манастир и между калугерите лека-полека му идва акълът в главата;

"Мелницата и кръстът" ("The Mill and the Cross", Швеция, Полша, 2011) - много странен филм, бавен и сякаш лишен от сюжет. Всъщност почти всеки кадър пунтира известна фламандска картина и по някакъв странен начин филмът разказва и за хубавите, и за трагичните моменти в историята на Фландрия. Не на всекиго ще хареса, но на мен ми допадна.

Разбира се, има един куп любими мои японски филми, но тях човек и сам може да си ги намери smile.gif

Посочвам само неизбежния: "Призрачни истории" ("Kwaidan" на великия Масаки Кобаяши, 1964).

Да не се бърка със също нелошия "Снежната жена" ("Kaidan Yuki oro" на Токудзо Танака, 1968).

Така че - има какво да се гледа, човек не бива да се отчайва smile.gif Далеч не сме опрели само до бозите и клишетата.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Подозирам, че вкусът ми за добро средновековно кино отстъпва на Глишевия, но ще си позволя да подхвърля с горната уговорка едно умерено добро японско заглавие - Gojoe: Spirit War Chronicle (Gojo Reisenki: Gojoe)

Да не се бърка с китайските бози.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

С Асано Таданобу слабо няма, Южняк :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...