Отиди на
Форум "Наука"

Великите Древни Българи и... ние


Recommended Posts

  • Потребител

Българите сме били номадско племе !

Българите сме били номадско племе !

Българите сме били номадско племе !

За първи път имаме държава 681 г. !

За първи път имаме държава 681 г. !

За първи път имаме държава 681 г. !

Това може да се прочете във всеки учебник , във всяка историческа книга и да го чуеш от всеки учител или професор , не е ли рано най-накрая да се събудим !

Най-ранните сведения за нашето съществуване се свеждат до 2137 г. Пр.Н.Е. когато сме победили китайците , и заради нас са построили Великата Китайска Стена , за да ни спрат . За да намерят края на стената българите започнали да се разделят и така сме достигнали 15 Български Държави , от който в последствие само една е запазила името си ! Поради многото държави историците са ни сметнали за номади и ние като послушният народ на всичко сме съгласни . И ние единствените запазили Българското име сме за срам и позор , заселили сме се на един рай , природа , планини , морета , полета ВСИЧКО ВСИЧКАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА и като се докоснем до нещо го правим на БОКЛУК , запостели полета , замърсени реки , мръсно черноморие , засеяна от боклуци планина . Да погледнем САЩ имали са пустини и каманяци , пустини и каманяци и от този Мъртав за всякакъв живот свят те са направили един рай , където всеки може да живее чудесно . А ние от един рай сме направили кофа за боклук където се изсипват отрепките на света и на всичкото отгоре ни и управляват ! Погледнете една Германия след 2-рата Св. Война . На дъното на всички показатели , изолирана от света , разделена на две , със порутени згради ! И за около 10-тина години западните германци посяват началото на големия индустриален гигант който само след 20 год. става реалност . И както първоначалната идея на ЕС е била да се противопостави ,Германия отново да тръгне по грешният път , така те се съюзяват със нея и се обръщат на сръжение със САЩ .

А ние вместо да повдигнем своя дух със миналото си , ние се правим на номадски племена .

Древните българи са имали велики астрономически познания . Техният Флаг е бил Слънчевата Система със 6 планети обикалящи слънцето , със две по-малко от сегашните ни познания . Едни иналианци преди 500 години изгарят хиляди учени защото са трърдяли че земята е кръгла а българите са го знаели 3500 години преди тях . Българите сме измерили че годината трае 365 дни !

Имали сме невероятни астронимически познания които изчезват благодарение на няшата смиреност след освобождението ни !

Единственото коието може би не е паднало е нашият боен дух , Още нямаме загубена битка , но за съжеление дори и военно силни , хитри и изобретателни , политиците ни премазват със кьопавите си решения на чия страна да сме и кои пари в чий джоб да отидат и вместо да се славим със великите си битки , се славим са загубените войни !

Мисля че друго не мога да кажа !

Дано думите ми бъдат чути ( прочетени ) от някой и дано някой ден се оправиме !

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Китайците не са построили стената заради нас. Тя е строена в продължение на много много години и прабългарите далеч не са били единствените западни врагове на Китай. Освен това в САЩ и ЕС изобщо не е толкова готино, колкото си мислят "великите българи". Германия се възстановява благодарение на американците и плана "Маршал". Сега Германия въврви надолу. В САЩ и ЕС властите също си правят каквото си искат. Освен това прабългарите са били доста по-малко от тракославяните и тяхната кръв няма много голямо влияние особено в южните части на страната ни. Прабългарите въобще не са били този велик народ, за който говориш. Цялата сегашна българска култура и език е на основите на траките, славяните, елините, Византия и Рим.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами, Spirit, далеч не е така. Траките са изцяло романизирани далеч преди българи или славяни да припарят до Балканите. Готски и други варварски нашествия помитат и това, което е останало от цветущите РИМСКИ градове, населени с всякакво население, несъмнено и с някакъв остатък от тракийско, но както казахме, тотално романизирано.

Така че, тракийска традиция, държавна и културна, тук няма по времето, за което иде реч.

Славяните, доколкото и каквито ги има, са примитивен народ - без държава, без градове, без традиция, без сериозно земеделие. При тях държавната и културна традиция се появява много по-късно, на запад с римска, а на изток с БЪЛГАРСКА и ВИЗАНТИЙСКА помощ, държавно и културно влияние.

Това, което представлява Първото българско царство се дължи изцяло на традицията, културата и нивото на това, което неправилно наричаме "прабългари". ИЗЦЯЛО. Устройството на държавата, цялата традиция е оригинална, донесена от старите места, където българите са живели.

Византийско влияние има в България с покръстването, и главно през ВБЦ, когато цялата държава представлява един умален византийски образец, вкл. с имената на държавните длъжности. Разбира се, има си и особености и главната е езикът и азбуката, която от България отива в Русия, Сърбия, Хърватско, влашките княжества, Молдова и т.н.

Такова нещо като "тракославяни" според мен няма.

От друга страна, макар текста на d@40 да е обобщителен и емоционален, той клони към разпространеното напоследък мнение, изложено в сума ти книги, че едва ли не светът почва от българите.

Бих си позволил да препоръчам тези свръхоценки да се гледат много критично. Да, има български календар, има много яка военна традиция, сложна държавна организация, но ей Богу, Китайската стена не е построена заради българите, а заради множество от азиатските номадски народи, шетащи из великите пространства на Азия и наричани от китайците обобщено "сюн-ну". Сред тях са и българите, ДОКОЛКОТО ИМА ДАННИ, но те далеч не се изчерпват с тях.

Всичко това е много, ама много интересен и според мен непроучен дял от историята, свързан с несъмнено богатото древно минало на българите. Счита се, че произходът им е ирански, има някакви данни, че са живели в древността в близост до Балканите, после се оказват, грубо казано, нейде из Афганистан, Памир, по северните брегове на Черно море и накрая тук и във Волжско-Камска България /в Бавари и северна Италия пострадват и не се задържат/.

Има много тези, като се започне от Раковски, от средновековните текстове, мине се през книгите на Димитър Съсълов и Ганчо Ценов, изследванията на полиглотката Вера Гюлгелиева /отпреди 1944-та/, Петър Добрев и др. след 1989 г., аз лично не мога да се ориентирам докрай и не се наемам да говоря в детайли, тук има много по-запознати като Warlordа и Византиеца и други, професионално запознати с тези неща, но като цяло може да се каже, че българите са наистина развит народ, НО НЕ ДОТОЛКОВА, доколкото са Византия и Рим, които са високоцивилизовани империи. Така или иначе, няма древна българска азбука /а арменска и грузинска има/, но пък има много яка военна традиция.

Хронистите дават интересни материали: Зхарий Ритор казва, че българите имат градове /имената на някои места го потвърждават, според мен; друг, ще прощавате, забравих кой, казва, че през 681 "се върнали по родните си места"; трети - готският историк Йордан се скъсва да ги хвали и ги описва като единственият способен истински да застане срещу готите народ, а готите са били голяма сила в този период/. В едно писмо до папата Иван Александър казва, че родовият му знак е "българска, сиреч персийска буква"

Освен линията на превъзнасяне, има и линия на подценяване и принизяване, ако първата е относително езвредна, втората е И вредна, освен несъстоятелна.

Ценното в текста на автора на темата е пожеланието нещата да вървят напред. Мога да препоръчам обаче да се гледат сериозните книги, като:

"Пътят на България" на Димитър Съсълов,

"Произход на Българите" на д-р Ганчо Ценов;

книгите на Петър Добрев, на Йордан Вълчев /"Календар и слово", за "Две изречения на Исус Христос" не смея да се ангажирам със теза ..../

Вижте и "Българската зографска история" /имам я на jpg ще взема да я пусна??????/, интересно би ми било да видя и какво казва историята на Петър Богдан

и въобще, помагайте останалите, че аз съм дотук:)))))))))

И още - според мен много отговори може да дадат етнографските изследвания, народопсихологията, обичайното право, езиковите сравнения и въобще т.нар. "интердисциплинарен подход".

Аргумент за нивото на българите са и постиженията им на Балканите - победа над световната сила /все едно сега над САЩ ;), създаване на голяма, трета по сила в Европа държава и пр. / Де бяха "тракославяните" те да убият римски император за пръв път след смъртта на Валент в триста и не знам коя година:))

Обаче, Спирит, никакви "тракославяни" нямат сериозното участие в създаването на Българската държава. Когато коментирах с един несъмнено запознат човек Битолският надпис, където Иван Владислав се нарича сам "БЪЛГАРИН РОДОМ", аз се почудих защо му е потрябвало да изтъква това - тогава нито Тито, нито Македонската академия на науките са съществували, да му го оспорят, а самите византийци ясно и точно са нарекли императора си "Българоубиец", а Охридската архиепископия "БЪЛГАРСКА" /кат не вярвате, идете в НИМ да видите що пише на един голям подарък на следващия император до именно охридският архиепископ:))/

Та коментарът беше: "Ами просто е подчертал, че е от аристокрацията, от тези, които са създали и управляват държавата."

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Към хубавата колекция от книги аз бих добавил :

Български Хроники ( 1-ва част от 2137г. пр.Хр до 1453 г, сл.Хр ) - Стефан Цанев , Издателство - ТРУД и Жанет 45, Цена ( когато си я взех , сега можеби е по евтина ) 14,99

А иначе за великата китайска стена и българите са били една от причините , но КГ125 много точно го определи че моят да го наречем "ЕМОЦИОНАЛЕН ОТЧЕТ НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ" беше систематизиран на базата на новите книги !

Но все пак не е ли факт че живеем в рай и с всеки изминал ден го превръщаме във болклук !

Не е ли факт че САЩ са построили свойте МЕГАПОЛИСИ върху пустините и камянаците . Но ест. САЩ е станал такав заради европейската жилка във всеки САЩ-овец защото аз винаги съм твърдял че САЩ-овците са АНГЛИЙСКА КОЛОНИЯ и няма ако сравним едни индианци които на този континент са се простирали със векове и не са направили нищо а идват европейците и за 100 год. построяват тази държава дори със непрестаните битки между Испанци Французи и Англичани за континента

Общо взето САЩ е като Македония , хем казват че нямат нищо общо с Англия/България , хем историята им е около 100 години . Но за разлика от Македония САЩ НЕ е на дъното на всички показатели а точно обратното . Друга прилика е че и Европа и България не признават свойте сепаратисти .

Ще завърша с това : ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА .

И НЕКА ЕС БЪДЕ THE BEST

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Но все пак не е ли факт че живеем в рай и с всеки изминал ден го превръщаме във болклук !

Не е ли факт че САЩ са построили свойте МЕГАПОЛИСИ върху пустините и камянаците . Но ест. САЩ е станал такав заради европейската жилка във всеки САЩ-овец защото аз винаги съм твърдял че САЩ-овците са АНГЛИЙСКА КОЛОНИЯ и няма ако сравним едни индианци които на този континент са се простирали със векове и не са направили нищо а идват европейците и за 100 год. построяват тази държава дори със непрестаните битки между Испанци Французи и Англичани за континента

Общо взето САЩ е като Македония , хем казват че нямат нищо общо с Англия/България , хем историята им е около 100 години . Но за разлика от Македония САЩ НЕ е на дъното на всички показатели а точно обратното . Друга прилика е че и Европа и България не признават свойте сепаратисти .

Ще завърша с това : ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА .

И НЕКА ЕС БЪДЕ THE BEST

Факт е. :) Такъв ни се бил паднал периода... Никога няма да спра да се чудя на удивителния паралел между индивидите и народите. Както има хора без късмет, така има и народи без късмет и обратното. Е, случило се поне в 20 век България да е без късмет, но първо, това е САМО ДОНЯКЪДЕ и второ, има народи с къде по-лош късмет.

От днешното състояние на България исторята й няма да стане нито по-добра, нито по-лоша. /Което няма общо с оценките за нея - от "Световните български империи" до "за нищо не ставаме"/.

По същия начин, впрочем, индивидите не стават по-малко достойни хора от това, че са нямали късмет.

САЩ-овците са не само английска колония, те са нещо много повече - те успяват наистина да скъсат с много европейски условности и да хвръкнат напред точно по тази причина, както и поради двата малки океана, които ги отделят от световните драми. Но главно поради това, че вътрешното им устройство е направено таквоз, че да води до бърз и мащабен напредък. Ето на, Англия обсъжда дали да спирала била българските работници в ЕС, или не. Това чудо го няма в САЩ от 200 години. Намираш си работа от Уисконсин в Калифорния, палиш колата, качваш жената и децата и отпрашваш. Отде накъде щатската администрация ще ти се меси, на тебе и на фирмата?!

Много още й трябва на Европа да стигне дотам, макар, че е по-стара. Европа и САЩ са нещо като древна Гърция и Рим. Макар и по-стара и културна, Европа отдавна е второстепенен фактор. Което, от една страна, не пречи в нея да се живее добре, дано твоята генерация да живее още по-добре, а от друга - да се променя, та белким и тя стане THE BEST.

:punk:

ПП

А, и такова.... да не мешаме Македония със САЩ. Вярно, че почти са идентични като световни сили, ама Македония, ако говорим сериозно, е едно политическо архинедоразумение.... Едно е отцепването на щатите от Англия, с цялата идея за свободата, частната собственост, естественоприсъщите на личността права, връз която е изграден целия днешен свят, друго е коминтерновския титовизъм в три бивши турски санджака, изтормозени от това, че елитите им заминават за България, сърбите ги мъчат като за световно, па и накрая от диалекта им правят литературен език.

Решили македонците да си решат проблемите и обявили война на САЩ. Минава ден, два три, пет, ни самолет, ни флот, ни ракета, ни американец идват. По 5 пъти на ден по радиото македонците обявяват война и сипят люти закани САЩ да си им върнат Джордж Вашингтон, че бил македонец и да не смеят да стъпят на Луната, като "земя македонска".

Оттатък мълчание.

Накрая президентът им вдига телефона и звъни на Буш: "Шо стана бре, вашта макя империалстическа, я не получихте новината, дека ви отвараме рат?"

Отсреще се чува тексаска въздишка:

"Абе ти чакай та ви намеря аз на картата, mother f***er!"

:good:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дам вярно, че траките и славяните нямат пръст в държавата. Цялата държавност е донесена от прабългарите, но до там. Вземи погледни историята и виж как България по онова време винаги се е сръвнявала с Византия и Рим и винага и вземала пример от тях. Че ние сме писали с тяхната азбука дори. Ние вземаме религията от тях. Титлите на нашите управници през по-голямата част от съществуването на България са римски. Прабългарите идват от Азия, а ние днес в нашата култура какво азиатско имаме? Да не би да приличаме на монголите? Или какво прабългарско сме имали в културата преди падането под турско владичество - традиции, обичаи, религия, писменост? Колко прабългарски думи съществуват в днешния български език? Колко български града има в южна България?

Прабългарите са направили държава и са я управлявали доста добре. Но по-голямата част от населението не е било прабългарско и по-голямата част от културата не е била прабългарска. И днес нямаме много общо с прабългарите, особено южната част на страната.

Колкото до САЩ, те са изградени от Англия и Франция. На последък има доста доказателства за това, че членове на тогавашното английско управление са подпомагали за отцепването на САЩ, за да защитават лични интереси. Просто английските управници са имали сметка САЩ да се отделят от Империята. Освен това американското развитие започва да се забавя и то сериозно. Наскоро чух по CNN някакъв американски държавник да казва: "20 век беше века на САЩ, 21 век е века на Китай". Дачо не забравяй, че докато Европа се е къпала в кръв през цялото си съществуване, амриканците са си чешели [censored] отвъд океана.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Бих възразил по няколко отправни точки, отдето идва и разликата в изводите.

1. Така е, България е взела много от Византия. Но поне докато я е имало първата държава, това е ограничено, България си е самобитна. /Именно затова и битката с Василий Булгарооктон е толкова яка ио драматична и по същество си е 20 годишна нон-стоп война с много, много променлив успех. Истинска криза и за двете страни, като на финала България губи./ Колко например се знае за битката при Траянови врата - където е тунелът на магистралата между София и Ихтиман, където Византия търпи такова поражение, че Василий едва се спасява от плен....

Има теории, че именно християнизацията е сложила началото на края, но ми се струва малко пресилено./

Нормално е да се вземе културно и религиозно влияние от Византия, макар големите български политици да са правели опити за баланс между нея и Рим. Да не забравяме какво представлява тази държава - голяма, висококултурна империя, наситена с древна, източно, християнска култура, top of the top, така да се каже.

Не може България да е на нейното ниво, но и не може да бъде упреквана за това. Все пак около 200 години в Европа има три огромни държави - Византия, тази на Карл Велики и нейните производни и България. От днешна позиция звучи невероятно, но е факт. Това значи, че българите хич даже не са кои да е, като се има предвид колко народи преди това са се пробвали.

Просто трябва да се оценят спокойно и справедливо. Макар Стивън Рънсиман /а той, ей Богу, ги разбира тия работи/ да нарича ПБЦ "Първа българска империя" България е далеч оттова, от дълбоката имперска идея, от сложната филосовия на Византия и Рим. Но е голяма държава, но просто в сравнение с тези светила е на по-ниско ниво.

2. Българското пространство по това време е имало за център Дунава, а за Южна граница - Тракия, Пловдив. Българизирането на днешна Южна България става в по-късни периоди. Няма драма в това, а само "местене на територията".

3. Азия не значи монголоидност. НИКАК. В тогавашна Азия са живяли народи, които после са населили Европа, например унгарци, българи, авари, хазари и пр. Не бива да се бърка днешната представа за азиатец с онова време.

Сигурен съм, че голямо изменение в гените на хората в България от ония времена няма /е, разбира се, намеси много, на тоя кръстопът/.

4. Втората българска държава не пада от небето. Ако например отидем в Боянската църква /като не забравим да благодарим на паметта на царица Елеонора, че е имала визията да я запази с полиция от дивотата на боянските селяни, които искал да я махат и да правят нова!!!/, което горещо препоръчвам на всички, ще видим три крила - от 11, от 13 и от 19-ти век. Еднакви в същността си. Идеята за приемственост е била винаги налице.

Според мен се прави някаква грешка, като се вижда в старите българи някаква ултраспецифика, която ги отличава от следващите. Това е същият народ, той си има паметта, само че е загубил държавната традиция и, когато се възражда, я приема от Византия. Но се възражда, не остава византийска област, МАКАР БЪЛГАРСКАТА АРИСТОКРАЦИЯ ДА Е РАВНА НА ВИЗАНТИЙСКАТА. Асен и Петръ са могъщи феодали и конфликтът им с император Исак Втори Ангел идва оттам, че те искат от него военното наместничество на север от Балкана, т.е. неограничена власт /от името на императора/ над тази територия. Но когато не я получават, отцепват новата България именно с българската идея, с това се обръщат към народа.

5. По-голямата част и от населението, и от управлението, и от всичко в ПБЦ Е БИЛА "прабългарска". Това за малкия народ, дошъл и обединил славянети вече е отречено. Тук идва голяма маса хора.

6. В езика са запазени доста думи, разбира се, не огромно количество. Петър Добрев ги сочи. Това е голяма тема, не съм и компетентен, но от това не следва, че старата традиция е загубена. Много е загубено, вярно е, но далеч не всичко.

7. Днес и още през 19, а мисля и преди това векове, разлика между Северна, Южна, западна и източна България по отношение на "българското" няма.

8. САЩ са подпомогнати в създаването си от Европа, да - с хора, култура ит.н. Но далеч не са създадени от нея; ако е така, защо тя НЕ СЕ СЪЗДАДЕ КАТО ТЯХ?

Създадени са от следните фактори за мене:

1/ географско и природно положение;

2/ завладяване на терена директно с цивилизовани и умеещи хора;

3/ англосаксонския "здрав разум";

3/ идеята за свободата и реализацията й. Последната според мен е най-важната и това именно отличава САЩ от монархическа, национална и с това ограничена Европа.

Така е, докато Европа се е къпала в кръв щатите са си чешели цензурата, но къпането на Европа в кръв е закономерен резултат на нейната националистическа ограниченост и на, как да кажа и аз, "безпределът на мисълта й". Европа леко приема всевъзможно теории, коя от коя по-радикални, какви ли не дивотии, и като почне да ги реализира, от Робеспиер до Ленин, реките от кръв текат. Ако вместо да се избият, 100-те милиона жертви на двете войни и революциите бяха отишли да колонизират Африка, сега тя цялата щеше да е една голяма ЮАР отпреди 15 години, а това наистина беше цветущо място:)

9. Дали САЩ залязва и Китай изгрява? Има такава възможност, но далеч още не е ясно "кой кого". Американскяит политик е прибързал. Това си е отделен интересен въпрос, впрочем, с кеф бих го обсъдил подробно.

/Навремето Византиеца направи сериозен опит, но имахме малце проблеми:) Ако чете, да репродуцираме тука темата му за "Бъдещото могъщество на Китай???????????"/

ПП

Пардон за големите букви - при мене това не значи викане, а наблягане - мързи ме да "болдвам".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дам вярно, че траките и славяните нямат пръст в държавата. Цялата държавност е донесена от прабългарите, но до там. Вземи погледни историята и виж как България по онова време винаги се е сръвнявала с Византия и Рим и винага и вземала пример от тях. Че ние сме писали с тяхната азбука дори. Ние вземаме религията от тях. Титлите на нашите управници през по-голямата част от съществуването на България са римски. Прабългарите идват от Азия, а ние днес в нашата култура какво азиатско имаме? Да не би да приличаме на монголите? Или какво прабългарско сме имали в културата преди падането под турско владичество - традиции, обичаи, религия, писменост? Колко прабългарски думи съществуват в днешния български език? Колко български града има в южна България?

Прабългарите са направили държава и са я управлявали доста добре. Но по-голямата част от населението не е било прабългарско и по-голямата част от културата не е била прабългарска. И днес нямаме много общо с прабългарите, особено южната част на страната.

Колкото до САЩ, те са изградени от Англия и Франция. На последък има доста доказателства за това, че членове на тогавашното английско управление са подпомагали за отцепването на САЩ, за да защитават лични интереси. Просто английските управници са имали сметка САЩ да се отделят от Империята. Освен това американското развитие започва да се забавя и то сериозно. Наскоро чух по CNN някакъв американски държавник да казва: "20 век беше века на САЩ, 21 век е века на Китай". Дачо не забравяй, че докато Европа се е къпала в кръв през цялото си съществуване, амриканците са си чешели [censored] отвъд океана.

Ами Спирит повечето население на България е мургаво , това е пра-българска черта . Българският народ е бил властолюбив и военолюбив като римляните , но това си е чисто Българска черта , но дори и притъпена от глупавите и мързеливи славяни и траки тя все още се вижда , като се замислиш във сегашната ни държавица кои се знаят повече Партиите или Техните Лидери , дори някой са се издигнали и като партиен знак : Костовисти , Цанковисти ! Също една типична българска черта е че забравяме бързо !

Но все пак ние оставяме най-добре развитата пулу-славянска държава . Защото чисто славянска държава все още няма !

Коя е първата пулу-славянска държава ? - България

Коя е първата държава със славянска писменост ? - България

Коя е пъравата пулу-славянска държава влизаща е ЕС ? - България

Коя е най-добре от всички пулу-славянски държави ? - България

Обаче Европа остава със най-висшата Култура , а САЩ вече даже казват че езика им е АМЕРИКАНСКИ,

Европа винаги е имала и ще има 100 пъти по -голяма култура от колкото всеки друг континент . Колко велики културни паметници има САЩ ? ( НЕ БРОИМ СТАТУЯТА НА СВОБОДАТА ЗАЩОТО ТЯ Е НАПРАВЕНА ОТ АЙФЕЛ)

П.П.

Но все пак никой не може да пренебрегне че сме с най -древните астрономически познания . 6 планети в слъчевата система за 2137 г. Пр.Н.Е. не мисля че някой друг го е знаел !

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
П.П.

Но все пак никой не може да пренебрегне че сме с най -древните астрономически познания . 6 планети в слъчевата система за 2137 г. Пр.Н.Е. не мисля че някой друг го е знаел !

Абе за другото както и да е, обаче това вече е голям виц :laughing1::haha:

Редактирано от Spirit
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе за другото както и да е, обаче това вече е голям виц :laughing1::haha:

Прочети БЪЛГАРСКИ ХРОНИКИ СТЕФАН ЦАНЕВ

А И КАК ЩЕ УСПОРИШ ФАКТА ЧЕ НА ЗНАМЕТО НИ Е ИМАЛО ИЗОБРАЗЕНО СЛЪНЦЕТО И 6 ПЛАНЕТИ ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нямам възможност да си намеря труда и да го прочета. Ще може ли да ми кажеш кои планети са гледали и как са ги нарилачил? Освен това може ли да пуснеш и една снимка на знамето?

ПП предупреждавам всички да спазват член №5 от правилника на форума: http://www.bg-science.info/forum/index.php?act=SR&f=3

Редактирано от Spirit
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Tо на модерният национализъм нищо му няма; сега човекът не е виновен, че цитира така написаните от някои автори данни. Чувството зад всичко това е положително и в днешно време даже необходимо като контратежест на разните нихилизми.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тук да питам - китайците като са паднали 2000 години пр. н. е. защо чак след 1800 изведнъж са се сетили да строят стена? Много неподкрепени с доказателства твърдение, в стил - популистки булеварден роман. И как решихте, че мургавостта на население в България е наследството на пра/българите. Мургавостта е присъща за всички средиземноморски народи /италианци, испанци, мароканци/ - тук си има и съответната автохтонна теория, обясняваща че българи = траки = на какво ли не ;) . И откъде такова желание българите да бъдат изкарани азиатци от Такламакан. Генетичните изследвания на българската популация дават съвсем друга картина, ама както и да е. Сигурно е хубаво да си мисли човек, че къде ли не е стъпвал български крак /включително и в Шумер, а може би и на Марс/.

Между другото - някой чел ли е теорията за етногенеза на Лев Гумилев - доста интересна е и проследява раждането, развитието и стареенето на народите. Идеята е, че вечни етноси не съществуват. Различни етноси се сливат и формират определен народ на определени етапи от развитието си. Франките и романизираните гали формират нацията франки, готите и берберите в Испания - испанците и т. пр. Например във Второто Българско Царство съществен елемент в оформянето на българската националност играели куманите и печенегите, но наименованието си останало същото - българи.

линк към статията с книги:

Моята Уеб страница

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Тук да питам - китайците като са паднали 2000 години пр. н. е. защо чак след 1800 изведнъж са се сетили да строят стена? Много неподкрепени с доказателства твърдение, в стил - популистки булеварден роман. И как решихте, че мургавостта на население в България е наследството на пра/българите. Мургавостта е присъща за всички средиземноморски народи /италианци, испанци, мароканци/ - тук си има и съответната автохтонна теория, обясняваща че българи = траки = на какво ли не ;) . И откъде такова желание българите да бъдат изкарани азиатци от Такламакан. Генетичните изследвания на българската популация дават съвсем друга картина, ама както и да е. Сигурно е хубаво да си мисли човек, че къде ли не е стъпвал български крак /включително и в Шумер, а може би и на Марс/.

Между другото - някой чел ли е теорията за етногенеза на Лев Гумилев - доста интересна е и проследява раждането, развитието и стареенето на народите. Идеята е, че вечни етноси не съществуват. Различни етноси се сливат и формират определен народ на определени етапи от развитието си. Франките и романизираните гали формират нацията франки, готите и берберите в Испания - испанците и т. пр. Например във Второто Българско Царство съществен елемент в оформянето на българската националност играели куманите и печенегите, но наименованието си останало същото - българи.

линк към статията с книги:

Моята Уеб страница

Наистина, трудно е да не се сподели тезата на Гумильов.

А по въпроса за произхода на българите - не е ли време за някакво обобщено изложение на версиите? Който е по-запознат, де ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Наистина, трудно е да не се сподели тезата на Гумильов.

А по въпроса за произхода на българите - не е ли време за някакво обобщено изложение на версиите? Който е по-запознат, де ;)

Ми ОК !

Това което аз смятам за истина (общо взето) :

България е била Велика Империя !

Намирала се е до Китай .

Имала е невероятни астрономически познания , за времето си

Била е изключително древна

Източник : Стефан Цанев

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Ми ОК !

Това което аз смятам за истина (общо взето) :

България е била Велика Империя !

Намирала се е до Китай .

Имала е невероятни астрономически познания , за времето си

Била е изключително древна

Източник : Стефан Цанев

Ако Стефан Цанев ти е източника няма за какво да говорим!!! :post-70473-1124971712:

Причината е че той е белетрист,а не историк!Какви исторически доказателства посочва Цанев в книгата си?

Ако искаме да учим белетристика за тази цел в училищата се преподава Литература! :book:

Ако пък се отпуснем на тази плоскост която посочваш ти много скоро нашата История ще заприлича на онази която се изучава в една наша югозападна съседка,която аз наричам Западна България!!! ;)

Или с други думи ще стане белетристика,а не сериозна наука!

Това е!

Поздрави!!!;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Ми ОК !

Това което аз смятам за истина (общо взето) :

България е била Велика Империя !

Намирала се е до Китай .

Имала е невероятни астрономически познания , за времето си

Била е изключително древна

Източник : Стефан Цанев

E, aз Стефан Цанев за съжаление само го прехвърлих, та не мога да кажа дали забележките ми към него се потвърждават и от тази му книга.

За империя - не знам. Така я нарича не друг, а Стивън Рънсиман. Но една империя се отличава с т.нар "имперска идея", т.е. обединителна идеология. България не предлага таква. От друга страна, тя така или иначе остава третата по големина държава в тогавашния свят в продължение на 200 години, покорява сума народи, побеждава не друг, а "тогавашния САЩ", т.е. Византия.

Къде се е намирала в древността - може да кажем, че близо до Китай, но къде - за мене поне е трудно. Това имах предвид, обобщение на данните за произхода.

Календарът обаче на българите, ако се вярва на това, което съм чел, а то е само една книга "Календар и слово" на Йордан Вълчев, наистина е напреднал. Познания на високо ниво, но "невероятни" - да, могат да се нарекат и така.

Ако пък се отпуснем на тази плоскост която посочваш ти много скоро нашата История ще заприлича на онази която се изучава в една наша югозападна съседка,която аз наричам Западна България!!! ;)

Или с други думи ще стане белетристика,а не сериозна наука!

Това е!

Поздрави!!!;)

Няма такава опасност. Историята на Западна България е толкоз измислена, че повече няма накъде и нищо не може да се доближи до нея.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Това за прословутите войни между българите и китайците се основава на един-единствен писмен източник, в който се говори за племето буху. Сега, ако "буху" са българи - то, трябва да се съгласим и че известните негърски племена ути и кути, всъщност са утригури и кутригури.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребители

Искам да попитам историците във форума - не ги ли обижда начина, по който е направена поредицата "Българите" по bTV на Пламен Петков? Той води това предаване така, сякаш българска историческа наука не съществува. Изобилстват изрази от рода на "Смята се, че българите са живели по тези места; сега за пръв ще проверим дали това е така", "Не е ясно въз основа на какво българските академици твърдят това", "А сега да проверим дали има в това село потомци на древните българи" и др.под. Ако някоя българска телевизия направи подобен филм, по подобен начин, в моята научна област, аз щях да се почувствам отвратително и бих се опитал да реагирам по някакъв начин. А да не говорим, че в излъчената вчера серия, авторът на поредицата направо прекали и се изяви като типичен български простак - имам предвид откровеното презрение, с което той говореше за местното население и за местните бит и нрави в Западен Сибир и Алтай.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не се забеляза такова нещо във филма, не знам защо смяташ така. Това е научно-популярен филм, такъв е начина, по който се прави. Нивото му не е ниско, напротив. Прави опит да обобщи информацията по въпроса.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За нивото не споря - нямам нужната компетенция по въпроса - мисълта ми е, че непрекъснато се внушава във филма, че тези двама или трима души за пръв път хвърлят светлина по тези въпроси, а, ако случайно някой е понаписал някой ред по въпроса - то не е ясно въз основа на какво го е направил. Сега просто съжалявам, че не си записвах най-смешните моменти - да речем в последната серия, чете авторът с тайнствен глас зад кадър нещо такова - "А сега, ще установим, можели ли са древните българи да се придвижат нагоре по течението на река Иртиш" - и дават как леката им кола прави завой точно до водата... Така ли ще установява той дали са можели древните българи да се придвижат нагоре по Иртиш? А след това пък, като влизаха в някакво село - "А сега, ще установим, можели ли са древните българи да отглеждат коне в Сибир" - и следва интервю с един случайно подбран представител на местното население, който случайно точно в този момент си впряга коня и който му обяснява нещо такова - че нашите коне "кони не простые" - а сибирски! Тука вече се попиках от смях :thundergod: Разбира се, без съмнение, положението и нашата историческа наука, както и на всички останали, днес е доста тъжно и доминирано от кадри, дето са израстнали в йерархията с реферати във връзка с кръгли годишнини от раждането на Г.Димитров и др.под. (напр. - специалистът по еврокомунизъм проф. Драганов, който, мисля, все още е шеф на катедрата за българска история в СУ). Но в случая става въпрос за друго - сещам се, например, как преди време мой приятел от Историческия факултет на СУ ми се оплака как един студент му казал, че българите са създали китайската култура - И кой ти го каза това - попитал го - Ами каза ми го учителят по история в средното училище - ето за това става въпрос - за това, че, че щом нещо е наука, то иска сериозно отношение. И това, че филмът е научно-популярен, не е основание за абсолютно несериозното отношение на Пламен Петков към разглежданата проблематика. А, сетих се, че пак в последната серия, той казва - ето тук е представен календара, точно както е в Именника - е, съжалявам, ама в Именника няма календар! - има дати, но календар няма.

А относно демонстрираното презрение към местното население - ами, кому беше нужна онази сценка в Горно-Алтайск (мисля че така се казваше града, може и да бъркам) дето някъде към минута и половина ефирно време отидоха, за да ни се жалва Пламен Петков, че нямало баня в хотела, а пък тоалетната била една за целиа етаж - демек, вижте ги какви са диваци тези! Ами после, иронията, с която описваше как ги било страх да излизат през нощта! Вярванията на хората трябва да се уважават!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Според мен, търсиш във филма строго научен подход, а той е насочен към максимално широка аудитория. Всеки филм от този тип е такъв - има образни и полухудожествени на места внушения. От друга страна, защо пък автора да не спре на Волга и така образно да видим местата, за които той предполага, че са относими към темата му.

Филмите са си филми, науката си е наука - за всички има място под слънцето:)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

И аз мисля като Андрей Куртенков - филмът не струва и след третата му серия започнах да подозирам, че е създаден по познатата схема "Има тук едни пари..."

Ясно, че не е за специалисти. Това обаче очевидно не пречи авторите да правят внушения от типа "те, специалистите, ви приказват, без да са видели, но ние сега като отидем на място, ще ви покажем баш как е било" или нещо от сорта - на мен поне така ми звучи.

Дадох си труда да попитам неколцина познати, които не само не са историци, но и нямат специални интереси в тази област - т.е. 100% "широка публика", за която се предполага, че е правен този филм - какво им е мнението. Казаха, че в началото им било интересно да научат нещо за произхода на българите, но всъщност не могли да разберат нищо от сериите и трябваше да им обяснявам. С други думи и обикновените зрители не извличат никаква полза и нищо особено за българското минало не научават. Един от хората, с които говорих, вместо впечатление за древнобългарската история, беше запомнил че член на екипа 10 минути е говорил в кадър с майка си по сателитен телефон. А в никакъв случай този зрител не е неинтелигентен.

Затова смятам, че въпреки усилената реклама, филмът търпи фиаско.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Според мен не е така. Особено, като се има предвид, че е първото подобно нещо от много време насам. Сега, пари и пр. - естествено, че такива работи стават с пари. От друга страна, самото отвеждане с камерата на зрителя по места, за които той само е чувал и чел със своите исторически интереси /защото филмът е за хора, които се интересуват от историтя на всякакво ниво, хайде нека да е популярното/. Мойто пък впечатление от разговори с неизкушени с дълбокото историческо познание е, че им харесва. На мен дори ми напомня с нещо един наистина уникален японски сериал "Пътят на коприната" - едни японци минаха с една джипка по целия прочут път и показаха уникални места и кадри.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...