Отиди на
Форум "Наука"

Некрополът край село Дрен


glishev

Recommended Posts

  • Потребители

http://mglishev.blog.../10/25/.1013309

Всъщност изключителна новина - и поради научното си значение, и заради поредния нагледен пример за официалното отношение към археологията като приоритет у нас.

Интервю с ръководителя на археологическия екип: г-н Филип Михайлов;

Интервю с Филип Михайлов в новинарския сайт Фокус;

Новината в радомирски новинарски сайт: "Злато под основите на магистрала Струма";

Новината в сайта на "Новинар";

Новината в пернишки информационен сайт: "Находките, саботирали строежа";

В линковете по-горе има снимки на обекта, на поне един от екипа археолози и на част от самите открити предмети. Не са отлично качество, но все е по-добре от нищо.

Около 18 октомври, в последните дни преди новото законодателно безобразие да отмени съвсем естественото задължение на археологически екипи да правят проучвания преди големи обществени строежи, край Дрен, на около 60 км. югозападно от София, беше открит античен некропол, ползван вероятно между VIII и IV в. пр. Хр., тоест през дълъг период от желязната епоха - може би до походите на Филип и Александър.

Археологическият екип, ръководен от Филип Михайлов преценява, че размерите и мястото на некропола го правят изключително важен от научна гледна точка. Не става дума само за златото, при все че находките, изглежда, наистина са впечатляващи. Става дума за голям брой погребани предмети от сребро и злато - нагръдници, фибули, обеци и пр. За момента предметите са изложени в Пернишкия РИМ.

Съвсем скоро преди находките благоустройственият министър Лиляна Павлова си позволи да каже, че неприключилата работа на археолозите "саботира" строежа на магистралата. Е, "саботажите" вече няма да се осъществяват. Можем спокойно да строим пътища (което само по себе си не е лошо, разбира се) и да погребваме под бетона безценни антични обекти. Некрополът от Дрен, както разбрахме, вече е погребан под тонове бетон.

Ако трябва да дам примери с други страни, в момента във Великобритания текат дебати на специалисти и заинтересувани любители как по-добре да се съхранят костите на случайно открит рицар от XIII в., както и къде да бъдат погребани предполагаемите кости на Ричард III, които все още не са задоволително идентифицирани. В Исландия станаха пословични случаите с магистрала, чийто първоначален строителен план бе изменен (!), за да бъде заобиколено интересно скално образувание, сред което, по местно предание били живеели духове, както и с члена на Алтинга (исландския Парламент), който прие на съхранение в двора си голям брой скали, които нямаше как да бъдат запазени на оригиналното си място.

Да припомня:

- у нас Западната порта и центърът на антична Сердика практически бяха съсипани от новопостроената метростанция;

- късноантичната базилика край Южния парк тъне в храсталаци, а бездомници са натъпкали дюшек в един от каменните саркофази;

- реакцията на (тогава столичния кмет) Борисов при откриването на сердикийския амфитеатър беше: "от тия археолози човек един хотел не може да построи" (в момента видимото от амфитеатъра е част от хотел Arena di Serdica);

- оловен печат на св. цар Петър I (927-969) беше продаден на аукцион в Щатите за скромната сума от около 1000 долара, но нито една наша културна институция не прояви интерес;

- вече поредна година няма данни за половината от няколко хиляди монети, откраднати от Търновския РИМ;

- разкопките на Карановската селищна могила на практика са закрити. При това - въпреки изключително впечатляващата изложба на находки от древните солници, некропол и селище в Софийския НАИМ;

- продължава престъпната безстопанственост над антична Рациария, град, който някога е можел да предложи находки, що-годе равностойни на тези в Помпей. Местното население свободно продава антични монети за древни суми, а металотърсачът е насъщен инструмент, даже повече от лопатата.

Да продължавам ли? Списъкът с издевателства над археологическата наука и историческата култура е безкраен, при това в последните три години е по-безобразен от всякога. Археологията пречи на стоителството, тя саботира издигането на хотели и магистрали (да се надяваме, че поне магистралите ще се окачат качествено построени, защото вече се опарихме от некачествено строителство). Междувременно щатният или по-скоро придворен "историк" Божо Димитрофф "открива" уж мощи от светци и съвсем, ама съвсем истински погребения на вампири. А министърът на културата, незабравимият наш Вежди Рашидов, се снима с Де Ниро и Траволта.

Да не говоря за пълната липса на обществен интерес към други обекти на работа като например продължаващите и безкрайно интересни резултати от външния град на Плиска.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Каквато държавността - такава и археологията! Тази дейност, заедно с образованието е една от най-пряко свързаните със състоянието именно на държавността дейности.

Какъв парадокс - след толкова време свиване на държавата - ето че има област, в която трябва да се каже: "Повече държава!"

Абсолютно съм убеден, че строежите и археологията могат да се съчетаят! Само трябва и за двете да мисли една глава.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Невероятна безотговорност. Магистралата е трябвало да заобиколи комплекса, за да бъде той изучен, а може би и направен достъпен за публика. Не се намират всеки ден култови места, натъпкани със скъпоценни предмети - а и стойността не се изчерпва със златото; то е само знак за значението на самото място.

Не мога да си представя Гърция да бетонира Микена или Китай да построи магистрала върху Гробницата на Десетте хиляди теракотени воини. Но у нас вече безхаберието е не просто типично - то е самодоволна мода. Няма да се учудя, ако след време някой простак, близък до така наречения "елит" безнаказано си отвори, да кажем, частен клуб насред Казанлъшката гробница.

И тогава всички стотици хиляди футболни патриоти, които уж изгарят от любов към България, ще си трайкат, та дори може и да идат да чуят някоя чалгица сред прясно замазаните стенописи. Нация от мишоци и проститутки, управлявана от нагли престъпници. Място, където нищо читаво не вирее.

По-горният пример за Казанлъшката гробница никак не е случаен, нещо подобно вече се случи в София. Собственикът на някакъв хотел край Равадиново (на Черно море) преди няколко години безсрамно разруши и разграби приказния дървен замък в гората до руското посолство, отнасяйки оцелелите резби, за да украси хотела си. А някога този прелестен дворец е бил построен и подарен на софийското гражданство от своя автор, художника Рачо Ангелов. Безнаказана кражба и дори под протекцията на институциите. Ето малко снимки на замъка тук.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

престъпното отношение на държавата към историческото и културното ни наследство вирее още от годините на комунизма. За пример мога да посоча съсипването на антична Сердика, за да се изградят бетонните колоси като Шератон, Цум, Партийния дом. Е, сегашното правителство просто довърши делото на предците си.

В Пловдив аналогичното изграждане на неугледната сграда на Пощата на мястото на античния форум на града също унищожи безценни исторически паметници. Разграбването на форума продължи и в годините на прехода, когато за малко да бъде изграден бизнес център до Одеона. Мераците и сега не спират. В Разград точно върху половината античен Абритус е пльокнат грозен фармацевтичен комбинат. През крепостта Состра пък минава жп. линия. В Силистра, върху развалините на Дуросторум бе построен хотел. Хотел за малко да цъфне и върху единственият намерен храм на Кибела у нас /в Баличк/. Разбира се най-гадно е положението в големите градове и по курортите, където всички находки по време на строежите тихомълком се унищожават.

Съдбата на Рациария имат всички римски кастели в Северна България: Конбустика,Валериана, Димум, Утус, Ескус, Аугусте, Апиария, Нигрианис и пр. Нове, Никополис ад Иструм и Деултум по чудо са с някакво археологическо присъствие, което явно е попречило да споделят общата съдба.

А колко още знайни и незнайни гробници, крепости и градове просто са разрушавани, заради предполагаемото злато, което се намира в тях.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Черна хроника. А на този фон се харчат пари за бутафорно изпълнени "реставрации" а ла Търново и Несебър - с бетон и арматура. Псевдоархеологията процъфтява.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И в Созопол, и в Шумен /че и в Состра дори/. Грозна гледка. Но всичко опира до усвояване на средства.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Впрочем, край Горна Диканя и Дрен се готви експлоатацията на златни жили (с американски пари). Магистрала "Струма" вероятно има значение за проекта. Какво тук значи някакъв некропол?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Впрочем, край Горна Диканя и Дрен се готви експлоатацията на златни жили (с американски пари). Магистрала "Струма" вероятно има значение за проекта. Какво тук значи някакъв некропол?

добивът на злато е на път да съсипе и друг обект - Ада тепе /Крумовград/. Отделен е въпросът, че той се прави от чужди фирми и България няма да види нищо от това.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

"Реконструкцията" на Ларгото в София е срам за всяка община. По-грозен проект и по-непрофесионално изпълнение едва ли има в ЕС... Ако аз правех плановете, изобщо не би ми мигнало окото да бутна сградите в сталински стил (вкл. МС и Президентство, ЦУМ е вече залязъл и има достатъчно молове, които да го заместят) и да преобразувам кръстовището в музей на открито, за да се получи нещо като Форума в Рим.

А какво стана с гробницата на Гурко и Раковска? Засипана ли е или я бутнаха заради някакъв водопровод?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...