Отиди на
Форум "Наука"

Шахматът става учебен предмет в град Сливница


Recommended Posts

  • Потребител

С какъв хорариум? Нали знаете, че децата не учат достатъчно български език. С шах ли ще го компенсират?

Вторият проблем е, че женският мозък не може да се справи добре с тази игра. Сестрите Полгар са изключение в този мъжки спорт и то дело на експеримент на баща им. Имаше документални филми в които се изследва ключа на техният успех и той се крие, че зоната в мозъка предназначена да различава лица е ангажирана да разпознава конфигурации от фигури. И дали (ама това реторично) това не е поредния образователен експеримент в който властимащи казват на тези, които са учили как да учат (учителите) как да си вършат работата и на тези. Реторичен е и въпроса децата дали искат такова нещо. А и оценките по шах и математика ще бъдат много близки, защото са обвързани. Тези с лоша логика просто ще имат още една тройка.

Бриджа е също приложна математика. Въпросът е ако уменията придобити в математиката могат да бъдат ползвани за добра игра на бридж или шах, то обратното валидно ли е? И не е ли логично тези занимания да бъдат в категория хоби и извънкласни занимания, защото единствения начин да бъдат в програмата е да изместят утвърдена материя.

Да очакваме ли в часовете по физкултура да има скално катерене, подводничарство, картинг, балет, латински танци и синхронно плуване.

Абе изобщо образователна система подхранвана от бедни учители и скапани управници е обречена да роди едно недоносче, което все по-рядко срещам да наричат бъдещето на България.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Избираемо е, не се шашкай :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Страхотна инициатива!

Ако гимназиите ни имаха капацитета да формират различни видове клубове с подобна тематика - било то за шах, спорт, дебати и т.н. като извънкласни занимания, щеше да е много добре. Мисля, че би имало позитивен ефект върху децата - да не говорим, че при кандидатстване в западен университет подобни извънкласни дейности, доброволчески инициативи и успехи в спорта или музиката се вземат в предвид при подбора на студенти и са в плюс на кандидата.

Ех, защо не въведоха Го, когато аз бях ученичка. :mad:

За съжаление така и не седах да се науча да играя шах, но пък на Го добре се справям.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно, когато от децата израснали с учебен час шах, стигнат до управническите постове, какви дисциплини ще родят след като има прецедент? Може би електронни игри? Ние, израсналите с жоманка, морски шах по улични плочки и ходене до чешмичката, бедна ни фантазия и майка.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
  • Потребител

Е що бе? Аз никак нямаше да се оплаквам ако в часовете по информатика ни даваха да разцъкваме някоя стратегия от класата на Deus Ex :laugh: (това в кръга на шегата разбира се)

http://www.youtube.com/watch?v=bhqYBKZRg5I

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Шахматът в училище навлиза по програма на ЕС.

http://www.nauka.bg/...%8A%D1%8E%D0%B7

Гари Каспаров, смятат, че шахматът е удачен избор за училищен спорт, тъй като е достъпен за децата от всяка социална група, подпомага социалното сближаване и може да допринесе за постигането на цели на политиката, като например - социалната интеграция, борбата с дискриминацията, намаляването на престъпността и борбата срещу различни зависимости.

Е, това са свободни съчинения на очевидно пристрастен човек. Лицевите опори и коремните преси също са достъпни до всеки, но в познатите ми училища часът по физкултура е свободен час и не се практикуват. Как сближават социално, като по време на шах се мълчи?? Каква борба с дискриминация като явно има черни и бели сили илюстриращи доброто и злото. Аз примерно обичах да играя с черните, защото бях неприлично добър и давах преимущество на противника. Как намаляват престъпността, като шаха е игра на война, при която царе, царици, офицери, пехота, конници и крепости се избиват едни други?? И спокойно мога да изтъкна аргумента, че борбата със затлъстяването и заседяването са далеч по-напред в дневния ред.

GoOutAndPlay.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добра идея е да се въведе шах, Го и други мастер майнд (както и бродиране или плетене – без майтап) в у-ще, но неоценяеми, тип клубно. Както има общо физическо за тялото, добре е да има и умствено за ума.

Навсякъде име нагон за борба и съревнование, vorfax, но по-добре е той да се приложи в шаха, спорта и т.н. И не е лошо човек да си почине от все по натрапчивата интерактивност и да помисли Сам в Тишина и играта да зависи изцяло от него.

Редактирано от bravo
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Още един казус: Как ще се оценява предмета шах-мат? Единствения обективен критерий за това е броя назубрени конфигурации в дебют, мителшпил и ендшпил. Някъде бях чел, че разликата между аматьора и професионалиста в шаха е, че втория наизустява 20 000 конфигурации (не помня точния термин, група от навързани фигури, дъски) за 1 година. И какво се оказва? Ще се преподава зубрене.

Освен това такива като мен, с дългогодишна практика, директно ще получат шестици без реално да са работили в часа. Обаче ако ми сложат час по Counter-Strike ще съм пълна нула.

Удоволствието от шаха няма нищо общо с изучаването или владеенето му. Така е разликата между този, който играе и този, който си вади хляба воден от правила и теория на вероятностите.

Както вече писах, и шаха и други спортове имат място в живота на децата, но не и като изместват учебно съдържание, защото друг начин да влязат в училище няма. Не е нужно да се преподава в училище ходене на разходки, парашутизъм, каране на колело, ракетна установка и от този род. Това са занимания и хобита, които се определят от интересите на личността и запълват (или отсъстват в) свободното му време.

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Доколкото разбирам, не става дума за въвеждането на задължителна учебна дисциплина.

Става дума за СИП - свободно избираема подготовка. Тя се провежда извънкласно, т.е. - във времето преди или след редовните учебни часове, в зависимост от това, в коя смяна учат учениците, избрали даден СИП.

Какво ще се изучава? Правилата за движение на фигурите, дебюти, мителшпили, ендшпили, стратегията и тактиката на играта...

Удоволствието от шахмата се увеличава с напредването в него. Шахматът е едновременно наука, изкуство и игра.

Да си вадиш почтено хляба с професионален шахмат не е никак лошо, стига да си "напред с материала". Може пък Веселин Топалов и Антоанета Стефанова да се сдобият с последователи сред младите поколения... Дай, Боже!

По време на археологически разкопки в Плиска са открити няколко шахматни фигури, което означава само едно - българите играят шахмат още в ранното средновековие! Тази традиция е жива и днес.

Ето списъци с видни български шахматисти:

http://bg.wikipedia....%BE%D1%80%D0%B8

http://bg.wikipedia....%81%D1%82%D0%B8

А знаете ли, че от много години се издава списанието "Шах в училище"?

http://www.chessgame-bg.com/

Ето и сайта на Българската федерация по шахмат (БФШ):

http://www.chessbg.com/

---

За всички онези ученици, които не желаят да изучават шахмата, има множество други СИП-ове: музикален инструмент (китара, цигулка, пиано, акордеон и др.), танци (модерни, народни, латино, класически и др.), спортове (футбол, баскетбол, волейбол, тенис на маса, плуване, фитнес и др.), бойни изкуства (карате, джудо, таекуондо, чан чуан, винг чун и др.), актьорско майсторство, изобразително изкуство, пеене, фотография, компютърна графика... Не е като да няма.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В Класическата винаги е имало момчета да играят шах. В моя випуск преди десет години имаше поне двама души, които помолиха директорката и тя им позволи да си заделят една стаичка и там да играят с всеки, който пожелае, когато има време. Беше си като кръжок и не беше лошо. Преди четири години като даскалувах там, това още продължаваше и едно от момчетата (сега вече студент) докара реми на Топалов по време на серия демонстративни мачове. Цялото училище дойде да му стисне ръката. Беше си страхотен момент, наистина.

Изобщо, в училищата трябва да има всякакви извънкласни дейности, за да е интересно. Аз съм водил примерно курс по старогерманска литература. На практика това означава, че след часовете, когато и аз си бях приключил редовните занимания по английски, идваха десетина момчета и момичета, които искаха да четат и да слушат за викинги. Други ходеха на волейбол, на хорови репетиции или на театрален курс. Като ученик и аз съм бил хорист. Такива неща правят училището по-смислено.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Става дума за СИП - свободно избираема подготовка.

Аз ли нещо недочетох или в статиите не се споменаваше ^^ Това вече е друго нещо. Известни са ми за СИП изучаването на право, здравеопазване и екология. Интересно, че в изброените случаи става въпрос за общественополезна осведоменост и труд.

СИП-ът се изпълнява извънучебно време и предполагам ще ангажира някакъв лектор. На мен лично ми допада да кандидатствам за учител по шах, само да не ми искат реми на Топалов XD

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...