Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Започвам с уговорката, че няма да кажа нещо особено и ново, а ще дам линк и ще очаквам да прочета мненията по този въпрос на останалите участници. Ако темата е излишна и няма място, нека се изтрие. Но ще съм доволен дори само ако дам материал за размисъл.

И така - Тесаракт /тессеракт, tesserakt/ или още хиперкуб. Имаши дори и фантастичен трилър с такова заглавие, където добре беше обяснено що е то, а във филма "Отмъстителите" с тесаракт бе отворен портал, през който дойде скандинавският бог Локи и изпонаправи сума поразии.

Извън фантастиката - тесарактът е четиримерен куб, но хиперкубът не е задължително тесаракт. Хиперкубът е n мерен аналог на квадрат, където n може да е: n=1 /линия/, n=2 /квадрат/, n=3 /куб/, n=4 /тесаракт/, n= 5 /пентаракт/... Тесера на гръцки е четири, активес - лъчи, тоест от всеки връх на тесаракта излизат четири лъча, които се съединяват с други върхове. При нормалния /триизмерния/ куб са 3 лъча от връх. Или ако страната на 3-измерния куб е квадрат, то на 4-измерният е куб.

Яко, а?

Повече тук

post-7686-0-21179900-1352753041.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тази тема ми напомни за разказа: "И си построи той крива къща." на Клифърд Саймък. Препоръчвам го на всички които не са го чели.

да, аз пък много се кефех на Martin Gardner. No-Sided Professor /където пък беше намесена топологията/.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Филма за който говориш съм го гледал много отдавна и доколкото си спомням завърши така все едно че ще има продължение. Ако някой знае нещо по въпроса, нека сподели.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...