Отиди на
Форум "Наука"

Лек против махмурлук


stavropoll

Recommended Posts

  • Потребител

Все пак лек против махмурлук има!

*

Доктор Янков: Кофергаминът може да успокои алкохолиците

imageCOD.JPG

Лекарство против махмурлук все пак има, но е добре то да се приема преди самото пиене на алкохол, казва доктор Владислав Янков, специалист по вътрешни болести във ВМИ. Лекът се казва кофергамин, съдържа кофеин и ерготамин, и целта му е посредством профилактика да предотврати мозъчния оток на сутринта. Въпросният оток всъщност е причината за появата на главоболието. Когато е интензивно може самостоятелно да причини гадене и повръщане, предупреждава доктор Янков.

Приемането на аналгин, аспирин или други подобни медикаменти може да притъпи болката или да я отстрани напълно. Проблем обаче, е упоритото повръщане и стомашно-чревните смущения, които са пречка за приемане на медикаменти през устата. В такива случаи може да се направят 1-2 ампули аналгин мускулно, което е доста болезнено.

Действието на кофергамина се изразява в неутрализиране ефекта на алкохола върху мозъчните съдове, като по този начин се предотвратява мозъчния оток, главоболието и следващите от това оплаквания. Медикаментът е особено ефективен в доза от 1 до 3 таблетки, взети наведнъж непосредствено преди употребата на алкохол. Действието му има продължителност около 6 часа, така че при по-продължително пиене трябва да се вземе още една таблетка на 5-6-ия час от първия прием.

Важно е да се знае, че при вече появила се болка препаратът не е особено ефективен, освен ако не се приеме в значително по-голяма доза (до 6 таблетки), което не е препоръчително.

Кофергаминът не е подходящ за прилагане при възрастни и хора, страдащи от остри и хронични заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбреците, черния дроб, бременни, диабетици. Поради съдържащия се кофеин в кофергамина, той има ефект подобен на кафето и едновременното им приемане не е желателно.

При продължително и често приемане трябва да се имат пред вид нежеланите действия на медикамента, въпреки че в профилактична доза 1-2 таблетки и на фона на доминиращото следалкохолно неразположение те са трудно забележими. Най-важни от тях са учестената сърдечна дейност, гадене, безсъние, изтръпване на крайниците и устните и изостряне симптоматиката на вече съществуващи съдови заболявания. При хронична употреба на кофергамин и последващо прекъсване на приемането му е възможна появата на главоболие, което бързо отзвучава. Това е по-характерно при стереотипно пиене на алкохол и кофергамин в определена част на денонощието.

Искам да отбележа, че употребата на кофергамин не бива да доведе до алкохолизъм хора, чиято пречка да приемат алкохол е тежкото главоболие след това, посочва д-р Владислав Янков.

http://kalenderov.hit.bg/articles/yankov.htm

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...

Мазната храна предпазва от махмурлук

Все още еднозначен отговор на въпроса какво подтиква към зависимост от алкохола липсва. Причините за развитието на тази зависимост не са изучени докрай, макар много от страните на заболяването вече да са добре известни на медицината.

Известно е също, че отделните хора са в различна степен податливи на въздействието на алкохола, както и че при едни зависимостта се формира много бързо, а при други - тъкмо обратното.

Заболяването се предизвиква не само от лошата работа на черния дроб, но и от определен набор гени и недостатъчната работа на някои жлези за вътрешна секреция, които произвеждат ферменти, водещи до разграждането на алкохола на безопасни съставни.

Сред причините за алкохолизма е и определена слабост на мозъчните функции (поради прекарани травми или инфекции), а също от качеството и количеството на особени клетки от мозъка, способни да изработват ендорфини.

Зависимостта от алкохола често се развива при намаляване на такива личностни качества като самокритичност, вяра в себе си и способност към "превключване" и самостоятелна настройка към нови посоки в живота.

Универсално средство срещу алкохолизма разбира се няма, освен ако за такова не бъде определено пълното въздържание. То обаче на практика почти не съществува.

Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да не се окажете сред хората, чийто вкус към чашката се е превърнал от удоволствие в зависимост:

- Ако по някаква причина не можете да избегнете такава зависимост, преди да седнете "на чашка", хапнете нещо, което съдържа повече мазнини. Този тип храна ще покрие с тънък слой лигавицата на стомаха и ще затрудни бързото абсорбиране на алкохола.

- Пийте повече безалкохолни напитки (не газирани), тъй като две молекули вода разграждат една молекула алкохол. По-често ставайте от масата, движете се, дишайте чист въздух.

- Ако на следващия ден ви гони махмурлук, това в повечето случаи означава, че не сте изпълнили първите два съвета или пък сте прекалили с количеството.

Отделните хора са в различна степен податливи на въздействието на алкохола

Махмурлукът е не само натравяне на организма с продуктите на алкохола (формалдихед и ацеталдехид), които не са се разградили, но и пренасищане с хранителна шлака, токсини и други химични компоненти от изядените, но не добре разградили се заради алкохола, продукти.

- Разтоварващата диета ще ви помогне да подобрите състоянието си. Най-добре е 1-2 дни да бъдете на сокове и минерална вода, а ако искате да похапнете, изберете зеленчуци, но не повече от 800 г дневно, тъй като организмът трябва да се възстанови, а не отново да се труди върху преработването на многото храна.

- Сутринта направете няколко упражнения за раздвижване на кръвта, след това си вземете контрастен душ със задължителен масаж на тялото (не забравяйте, че през кожата излиза половината от шлаката).

- При силна слабост ще ви помогнат витамините от група В и С, също както и ноотропните лекарства, които обаче се отпускат по лекарско предписание.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Алкохола е един малък демон . Пииваш малко развеселяваш се , нищо ти няма , изкушаваш се да пийнеш още малко и още , докато най-накрая света изглежда прекрасен , сам разбираш , че не можеш да запазиш концентрация , но ти е забавно и смешно . И от Седмото небе , на сутринта падаш в деветия кръг на ада . Мразя махмурлука , болка в корема , гадене , повръщане , тресене , УЖАСНО Е , който го е изпитвал знае , другите трябва да опитат иначе няма да разбера , за какво приказвам . Мразя се че си причинявам тази глупост , но няма измъкване ! Е сега ще пробвам тези методи :bigwink:

Със всичко между другото е така

Тютюн, Кофеин , Таин , Марихуана , Кокаин , Алкохол дори Радиацията ;) Ако не прекаляваш е полезно ! ( е с Радиацията не е точно така , но имах предвид , че се използва в медицината )

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...