Отиди на
Форум "Наука"

Рентгенови лъчи разкриха тайните на Архимед


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Кой е Архимед?

Архимед е гръцки математик, астроном, философ, физик и инженер-механик.

Неговият баща е бил астроном. Образованието си Архимед получил в град Александрия, където поддържал научна преписка с учените Ератостен, Конон и Досифей. Част от неговите научни работи са дошли до нас именно посредством тези писма.

Основните трудове на Архимед са из областта на механиката и математиката. В неговите съчинения за пръв път са изложени законите на лоста, законът за подемната сила, математически изводи за центъра на тежестта и опорните точки на твърдите тела и други. Разработени са методи за изчисляване дължината на крива линия, лица и обеми изпреварили с много години съвременното диференциално смятане. Архимед бил и прекрасен инженер. Той строил метателни машини, машини за напояване, системи от лостове и макари, ръководел направата и на планетарии за демонстриране движението планетите, лунните фази, слънчевите и лунни затъмнения. За него възникнали редица легенди. В една от тях се разказва как веднъж Архимед, като стоял във ваната, замислен върху задачата,в какво отношение се намират златото и среброто в короната на сиракузкия цар Хеврон, изведнъж скочил, излязъл гол на улицата и започнал да вика: “Еврика” (открих). Друга легенда разказва, че той конструирал огромни вдлъбнати огледала, с помощта на които запалвал приближаващите на фронта неприятелски кораби.

Убит е от римски войник по време на плячкосването на Сиракуза (212 г. пр. Р. Хр.), въпреки заповедите на римския генерал, Марк Клавдий Маркел, да не го закачат. (Гърците казали, че е убит, докато пишел някакво уравнение върху пясъка и използвали тази история, за да противопостявят своятa възвишеност на римската некадърност. Трябва обаче да се отбележи, че Архимед проектирал обсадните машини, които унищожили значителна част от армията на римските нашественици, така че е възможно смъртта му да е за възмездие.) Някои историци на математиката смятат Архимед за един от най-големите математици в историята, заедно с Нютон, Гаус и Ойлер.

Известен е и със следното:

Намерил едно добро приближение на числото π (223/71 < π < 22/7, ≈3,1418) и изчислил много повърхности и обеми на различни математически фигури;

Аксиомата на Архимед:

Ако a < b, то съществува естествено число n, такова, че a.n > b;

Закон на Архимед:

Всяко тяло, потопено във вода, олеква толкова, колкото тежи изтласканата от него вода.

Изобретяването на архимедовия винт се приписва също на Архимед.

На Архимед се приписват следните слова:

„Любовта е теорема, която трябва да се доказва всеки ден.“

„Дайте ми опорна точка и достатъчно дълъг лост, и ще повдигна Земята.“

„Еврика!“

---

Американски учени успяха да разкрият серия от скрити текстове на знаменития древногръцки учен Архимед. Досега те оставаха изтрити и скрити под по-нови писания и рисунки върху древния пергамент от козя кожа, използван първоначално в III в. пр. Р. Хр. от Архимед.

Използвайки неразрушаващи повърхността на пергамента флуоресциращи рентгенови лъчи, учените разшифровали изтритите текстове в Палимпсеста на Архимед - сборник от 177 пергаментови страници, в който през вековете различни автори изписвали нови текстове върху първоначалните работи на древногръцкия математик.

Палимпсестът разкрива произведения на Архимед, които се смятат за основа на съвременната математика. В своите научни трудове, античният учен дава числено обяснение на заобикалящия го свят. Той използва блестящо безкрайно малки величини в интегрални уравнения за решаването на задачи, свързани с площ (повърхнина), обеми и центровете на тежестта. Същите интегрални уравнения са независимо преоткрити едва през XVII век от Исак Нютон и Готфрид Лайбниц.

Разкритият с помощтта на рентгенови лъчи в палимпсеста "Method" съдържа изчисленията и решението на Архимед за обема на цилиндрично тяло, което е преоткрито отново едва през XVII век в теорема от "Стереометрия" в теорема от "Стереометрия" на Йоханес Кеплер.

Открито е и единствено старогръцко копие на друго негово произведение - "Stomachion". На страниците на сборника са открити и трудове на Архимед, свързани с равновесието на равнините, спираловидните линии, измерването на окръжност, сфера и цилиндър, както - и за природата на плаващите тела.

За първи път, палипсесттът на Архимед бил повторно използван през Х век, когато неизвестен преписвач на ръкописи изписал върху него новогръцката версия на няколко от трудовете на Архимед. През XIII век йерусалимски монах запълнил страниците с гръцки молитви и с философски съчинения, а през ХХ век неизвестни фалшификатори добавили към тях илюстрации с религиозен характер, за да повишат колекционерската стойност на манускрипта.

Възстановяването на всяка от страниците на трудовете на Архимед чрез рентгеновата флуоресценция отнемало най-малко 12 часа.

По-рано, Палипсестът, който се намирал в частна колекция, бил изучаван с помощта на различни оптични и цифрови технологии, но по-голямата част от текстовете, въпреки всичко, оставала скрита от изследователите. Едва с помощта на модерната рентгенова флуоресценция учените успели да извлекат цялата информация. Затова помогнал и фактът, че мастилото, използвано от Архимед, съдържало и желязо с характерно радиационно излъчване.

"Това е все едно да получиш факс от III век пр. Р. Хр. Усещането е невероятно!" - разказва ръководителят на изследователския проект, Уил Ноел от Музея на изкуствата Walters в Балтимор, щата Мериленд.

Историкът уточнява, че реконструкцията само на една страница от ръкописа отнема най-малко 12 часа. Фокусиран лъч с дебелина не повече от човешки косъм пълзи бавно по страниците на пергамента и разкрива чрез флуоресценция невидимият дотогава изтрит текст.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На Архимед се приписват следните слова:

„Любовта е теорема, която трябва да се доказва всеки ден.“

Освен блестящ учен, Архимед е бил и много мъдър човек ! :clap:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...