Отиди на
Форум "Наука"

Открит е дворецът на Омуртаг. Дали?


Raven

Recommended Posts

  • Потребител

http://ruse.dir.bg/n...php?id=12522120

За този дворец знаем от търновският надпис още от 1859 г.

http://www.promacedo...g/vb/vb_10.html

Според него Омуртаг обитавайки своя стар дом /предполагаемо Плиска/ е направил нов "преславен дом" на Дунава, измерил растоянието между него и стария си дом и по средата направил Могила и тн.

Едно от първите места на които е търсе двореца е до с. Малък Преславец Силистренско, по късно се оказва че по голямата част от крепостта е римска а прабългарските градежи са малки, късни и не оттговарят на понятието за дворец.

По късно се правят разкопките на остров Пъкуюл луй Соаре и до последно се смяташе че Омуртагови дворец е именно откритата там крепост която е аналогична като план и конструкция с Плиска.

Сега се оказва че предполагаемият дворец е в рамките на Дръстър а не - на острова.

Може, но имам усещането с тези вампири, кости на светци и "български Помпей" че археолозите ни започнаха да бачкат малко на гребена на вълната за това предпочитам да изчакам с едно наум по нататъшни доказателства.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Гарване ама този дворец е открит поне преди 100 години.А дали е точно дворец?Да Дръстър е владетелска резиденция но дали има статут и на столица?Много местен патриотизъм.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
За това свидетелства надпис върху колона, напълно идентична с тази от "Св. Четиридесет мъченици" в Търново. На нея се чете: "Ювиги хан Омуртаг", написано с гръцки букви.

Самият дворец изобилства с още многобройни други надписи и колони, подкрепящи тезата на проф. Атанасов.

Ако има новоткрити надписи, то това ще е наистина много интересно, защото от век обилния прилив на нови изворови данни е сакнал. Тъй или иначе трябва някаква по-сериозна публикация, защото на тази смисъла трудно се лови. Не е ясно напр. доколко редакторката е наясно с думата "идентична", т.е. дали на нея има същия надпис или пише само "Ювиги хан Омуртаг", написано с гръцки букви, ама пак е колона. Не е ясно и каква мисъл е вложена в текста: "изобилства с още многобройни други надписи и колони" - в смисъл, че има още колони с надписи, че има много колони без надписи и 1 с надпис, или че има колони без надписи и 1-2 букви изчертани на някоя керемида.

Но да се надяваме, че търпението ще бъде възнаградено и след като находките бъдат почистени и разчетени ще се появят наистина нови неща за обсъждане.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ето го плана на Пъкуюл луи Соаре. Няма кой знае какви аналогии с Плиска. А колкото до директора на Силистренския музей и на мене ми се чини, че отчаяно се опитва да привлече интерес и евентуално инвестиции ;)

Bulgarian_fortress_on_the_island_Ostrov.png

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
  • Модератор История

Никакви разкопки и открития няма тази година.Просто ново интрепретиране на стари факти.Георги Атанасов едва ли не твърди че Симеон е преместил столицата в Дръстър.Абе този човек да е чувал за Велики Преслав.

Редактирано от resavsky
Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...
  • Модератор История

Между впрочем за да е пълен купона има карти от 19 век на която тази островна крепост е дадена с името Плиска.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не пречи името да носят няколко селища. У нас има Велико и Малко Търново.

"Древнее «Замковище» на реке Плеска защищало Киевскую землю с юго-запада. Тогдашнее название замка Плесков. Подобными замками по соседству были городища в современных Белогородке (тогдашнее название Белгород) Жорновке (тогдашнее название неизвестно), Черногородке (тогдашнее название Чернов), Большой Солтановке (тогдашнее название неизвестно)[1]."

Сільська футбольна команда “Плиска” – постійний учасник районних змагань та їх неодноразовий призер.

http://www.ukrainica.org.ua/ukr/projects/sela_ukraini/istorii_sel/1325-1325

И още едно

https://uk.wikipedia.org/wiki/Плисків

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 2 минути, makebulgar said:

Кои са тези карти от 19 в. с Плиска на Дунав?

Ами потърси ги.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

 

Археологът проф. Георги Атанасов си го казва директно:  Преславния Дворец на Омуртаг е в Силистра, крепостта Дръстър. Има намерени надписи в подкрепа на това твърдение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Христо Смоленов и Симеон Пешов изказват една хипотеза за  сакрална геометрия в строежите на Омуртаг.

 

 

Същите твърдят че Омуртаговата Могила е тази в Сборяново, там където Диана Гергова открила златото на гетите.

За да стигнат до така наречената от тях "Омуртагова могила" същите не ползват прекия път и средата, а ползват някаква сложна тяхна си сакрална геометрия на спирала. В тази логика изобщо и дума не може да става за съответствие към омуртаговия надпис. В направения филм има картини с колоната, могилите и други интересни неща, но като цяло хипотезата им не е доказана и не почива на никакви култови, религиозни или каквито и да било факти и събития. Чисто и просто някаква спирала с несъществен математически апарат, понеже броя на точките е 4 или 5..  Със същата логика те можеха да си начертаят трапеци, звезди или други фигури и сакралността на омуртаговата геометрия нямаше да пострада.

Приблизителното място на Омуртаговата могила става много по-ясно, и въпреки че на него място в момента такава не се забелязва, то можем да предполагаме с доста по-голяма увереност къде би трябвало да се намира тя.

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...