Отиди на
Форум "Наука"

Униформите в училище?


Трябва ли да се въведат униформи?  

16 потребители са гласували

  1. 1. Трябва ли да се въведат униформи?

    • Да!
      9
    • Не!
      7


Recommended Posts

  • Потребител

Спорим значи с един човек, който е краен и смята, че униформи в училищата трябва да се въведат. Аз като един ученик смятам, че те са отживелица и не помагат с нищо на учебния процес. Той изтъкваше това как ние ще се чувстваме част от нещо цяло и примери с азиатски ученици. Аз смятам, че правото да се обличаш както поискатш стига да не накърняваш другия отсреща е сакрално и не бива да бъде нарушавано, тъй, че съм против униформите. За мен те са нещо безмислено което не помага на учебния процес, а само би озлобило учениците към институцията.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 83
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

Войска, полиция, училище - все места, където човек трябва да е дисциплиниран и участва в организирана група с цел да се изучи в случая с училищата.

Ако е издържана както трябва и ако има свободата да не се носи навън, плюсовете й са много повече от минусите. Подчертава принадлежността на съответния младеж и девойка към институцията. Особено ако е по-елитна.

Разбира се, до "кон боб яде ли" не бива да се стига :))

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Писали сме по този въпрос и то не малко. Много теми хлапе почваш със 'спорим с един човек'! И защо е нужна анкета? Че даже и аз не участвам ук в анкети, то ако анкетите решаваха нещата. Униформата не е нужна за унифициране, както смята напримет КГ, а за да се отличаваш и гордееш с у-щето си. Ако това го няма няма да стане. Направи справка не за униформи, а за отличителни знаци например. на времето всички имахме униформи и то еднакви, ама моето у-ще имаше значка (едно от док-вата на Питагоровата т-ма). Ейй избивахме се за нея. Като я сложиш показваш къде учиш. Разбира се трябва поне малко да се гордееш, че учиш точно там иначе и противогази да слож ат все тая ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Почвам с тази фраза, щото с човека не сме с еднакви виждания за света. На различна възраст сме и аз искам да видя и други хора които са на същата възраст като него какво мислят, дали в това отношение са единни.

Мисълта ми е, че ние знаем къде си учим и няма нужда да го показваме на друг, опитвайки се да ни наложат някакъв дрескод те просто затварят хората към системата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами да беше писал възрастта на човека и апел само на тази възраст да гласуват. Или да беше направил разбивка по възрасти с цел анализ в последствие.

Мисълта ми е, че ние знаем къде си учим и няма нужда да го показваме на друг

Това си е твое мнение и не виждам какво му е интересното?

А ся ся си прочети написаното:

Мисълта ми е, че ние знаем къде си учим и няма нужда да го показваме на друг, опитвайки се да ни наложат някакъв дрескод те просто затварят хората към системата.

Нее, не бих желал да нося униформата на твоето у-ще, ако там снасяте такива бисери.

И има разлика между униформа и дрескод.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много сме глупави там, направо да ни се чудиш как са ни пуснали да минаваме от клас в клас. :hmmm:

Та казвах, че опитвайки се някой да наложи униформи от които няма нужда, само настройва учениците срещу институцията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Училища всякакви, що пък да не ви пускат.

Ясно е обаче, че не се гордеете с даскалото в което сте. Живи и здрави, карайте си както ви харесва ;).

Пак бисер:

Та казвах, че опитвайки се някой да наложи униформи от които няма нужда, само настройва учениците срещу институцията.

Да оставим това, че ако си писал коректно няма смисъл да обясняваш после какво си казал ;).

Униформа кои могат да въведат? Институцията доколкото знам не? Тоз Някой знаете ли го, ако да, как ви настройва с/у институцията, ако не още повече? И какво точно разбираш под институция? Ииии, униформи от които няма нужда що пускашп анкети, като вече знаеш?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ние с училището си се гордеем, но няма нужда да го показваме, то се знае кое е и какви хора излизат от него.

Никой няма правото да въвежда задължителни униформи за тези които не искат да ги носят. Всички се обличаме нормално и не пречим никому, така, че от униформи няма смисъл те не помагат с нищо на учебния процес.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Никой и не е тръгнал да въвежда. Но в София например има все повече гимназии, в които без да е задължително учениците си носят униформите. Не е въпрос на показност, а на съочастност. Ще ти дам пример с мен ;). Аз вече на всякъде си ходя с БГ шал около врата (щот съм в Чехия де ако не знаеш). А съм с няколко страници по стар от Библията ;). Не е до показност точно (пък може и да е де), ама просто ми писна да ме бъркат със словак например (което си е обаче комплимент за моя чешки ;)). Но както и да е, да приемеш да носиш униформа (каква и да е, може и значка да е), без да е задължителна (това няма начин да стане и слава Богу) значи да и съпричастност и гордост (вратовръзките на Итън, знаците на бръшляновата лига, че даже пръстените на руските офицери от крайцерите). Щом не щеш и не ти пука, не ти и трябва. а за спора - Не не трябва и няма да се въведат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Опасявам се, че възгледите за това, за какво служат униформите са доста различни. Има разлика и между това, за какво са служели до 1989г. и за какво някои считат, че трябва да служат.

Действително, униформите трябва да служат за това ученика да се гордее със своето училище, така както футболистите от един отбор и феновете им с гордо носят спортния екип.

Но у нас трябва и е са две различни неща. Униформите се използваха у нас обаче за да се смаже личността и да се превърне в единица от колектива. Хората възпитани в духа на униформите изпадат в екстаз като видят няколко еднакви блока - трудно познаваш кой е блока за който отиваш, ама пък всичко е в сиво еднообразие.

Използваха се също за "дисциплина". Например да се разбере пушачите на улицата от кое училище са. Хората пак си пушеха и дори повече от сега, тъй като без преследването отпадна живеца за бягане.

Имаше и откровено грозни сцени, при които се преминаваше от кордон от даскали и всеки те дърпаше и оглеждаше - а тази мила казармена сцена пък настройваше доста учениците срещу това, заради което всъщност трябва да ходят на училище.

Днес има сериозен проблем с мотивацията на хората за учене. Те виждат, че хора с висше образование и дори с 2-3 дипломи са безработни и също така, че хора без дипломи или с фалшиви дипломи са шефове на държавни агенции или главни счетоводители в институт на БАН. Да очакваме гордост от учащите при това положение е доста нереално.

Виждал съм турски ученици в униформи, при това още от малките. При това не познатите от миналото нашенски варианти, където имаше волни версии на униформа съобразени с това какво може да се намери в магазина. Но има и нещо друго. На турските ученици панталоните бяха от трико и бяха облечени с тениски - не само еднакво и хубаво облекло, но също така и много удобно. А при родните униформи основно се наблягаше на чанча - вратовръзки, емблеми, кое е стегнато, кое е закопчано - казарма.

Униформите струват пари, а днес има много хора, за които не е толкова лесно да издържат ученици и униформата ще е доста тежко финансово бреме за тях.

Тъй че у нас трябва да се променят доста неща, та после да се мисли за униформа. А и е най-добре самите училища да ги въвеждат, а не с централни директиви.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ааа пропуснах ;) mea culpa. Ти какво, ще приемеш всичко което е свързано с учебния процес хей така ли? 'Земи да попрочетеш Троцки, ама не се увличай много де, щото е опасно ей.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не променяйте темата, аз не говорех за доброволно слагане на униформи.

Говорех за възможността, ако някой реши да ни задължи да носим униформи това ще има точно обратния ефект който те желаят да постигнат. Аз си харесвам училището, ученето и образованието обаче не бих искал някой да ми налага какво да нося, това си е мое право и докато не оскърбявам някого с облеклото си не върша нищо лошо.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не променяме темата. Ти говориш за някакъв реален или даже да е хипотетичен спор. Никой не може вече да наложи задължителните униформи. Доколкото знав в България е прието решение всяко даскало само да си решава. И не точно само а заедно с родителите, защото те са отговорните лица учениците са все пак непълнолетни. В София например има няколко гимназии, които са въвели униформи. Една знам (търговско-банковата или нещо такова, забравил съм вече) със сигурност, защото приятелка на дъщеря ми продължи там. Та униформите бяха направени от самите ученици с помощта разбира се на родителите и учителите. Бяха два модела, но това въобще не се е отразило на учебния процес, поне не отрицателно. А и никой не е гонил учениците, ако случайно не са в униформа. На времето имахме задължителна униформа, но аз например рядко я обличах. Никой нищо не ми е казвал, да не говорим за девойките.

На запад пък има много училища, които имат наистина задължителна униформа. Повечето от тях са квалитетни и не се влиза току ака в тях, а са и скъпи. А там наистина униформата е задължителна. Ако погледнем в този аспект, униформа при елитни, скъпи и квалитетни у-ща и липса на униформа при обикновенните, излиза, че униформата не пречи, а помага, не е ли така?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Проблема е, че не във всички училища (даже в повече) хората искат униформи. И, ако всъщност дадено училище реши, че тя е задължителна и я наложи върху учениците, няма да излезе нищо добро.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма проблем хлапе, поне не в БГ. Там това е въпрос на лично решение на у-щето, но все пак с консултации с родителите ерго с учениците. И не е задължително. Ти в някаква хипотетика ли изпадаш? Щото едно е ралното, друго е да разглеждаме хипотетични случаи. Има и друго, не знам защо критикуваш носенето на униформи? Нали не си носил и не знаеш какво е ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всъщност носил съм и още как. Училището няма право да наложи униформи без да се е посъветвало с учениците, а учениците щом не искат да носят униформи не би трябвало да им се налага.

Редактирано от Mr.Shades
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кога и къде си носил? И какво точно си носил? Яйца на баба ли? Или тутун на дядо? Нищо не стана ясно от твоя пост. Разбери, когато искаш нещо (хммм хлапе си, ще се въздържа от иронията) трябва да знаеш какво искаш, ма това е лесно ;), когато отричаш нещо два пъти е по-важно да посочиш и докажеш защо. Ти това не правиш. Така че по сериозно ако обичаш. Аз (щото няма какво да правя де иначе нямаше да се занимавам с глупотевини) постнах доста неща за униформите, от теб не съм видял нищо. Казваш учениците ......хахахаха!!! Не става с казване, а с докаване, дай статистика, други ден в понеделник направи анкета фотни я и я публикувай. Иначе са си голословни и твои приказки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Митак,

много строг и взискателен чичо си! :grin:

То, нека първо момчето да се ориентира тази униформа за какво е: за отличаване или за унификация, да направи разлика между двете, па после да пуска анкети, че инак ще стане като "всенародната анкета за Белене". :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много добре знаеш какво имах предвид, че имах предвид носенето на униформи.

Аз не съм 40 годишен, че да ми трябват анкети и разни статистики които си ги вадят от носа, аз в момента уча и знам какви са настроенията, не в цяла България, но поне в региона. Та кога беше последно на училище 1900 и коя?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хахаха, не ми казвай, какво според теб много добре зная, ще те накажа за това, или ще пледирам за това! Хахаха, ми що тогаз си пуснал анкета?

Нищо не знаеш, мислиш си че знаеш. Хммм май си въобразяваш, че знаеш. Я дай дякакво док-во? За

какви са настроенията, не в цяла България, но поне в региона

Обективни хлапе, не това дето малката ти главица ражда ;) (свъщност се опитва де, не бих казал с кой знае какъв успех).

Та кога беше последно на училище 1900 и коя?

Вчера бях, щото днеска почивам ;). но и днес научих доста нещица ;). Какво имаш предвид под у-ще? Университета ще го броим ли? Ако пишем за институции, щото човек се учи докато е жив.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ехх нападки, оръжието на този дето няма аргументи. Аз много добре знам кви са настроенията спрямо униформите в моето и останалите училища. Та аз съм 5 дни в седмицата на училище и знам какви са настроенията, но 40 годишния чичко тук който училището го е приключил отдавна ми разправя какво е положението, и че не съм прав.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нападки!? Аргументи!? А ги извади да ги прочета

Аз много добре знам кви са настроенията спрямо униформите в моето и останалите училища

:grin: :grin: :grin:

Като ги знаеш защо питаш мило момче?

Аз пък активно (когато бях в БГ, ама и сега в Чешко пак се интересувам) съм се занимавал с този въпрос, като осавим това, че дъщеря ми е горе долу на твоята възраст и без проблем дискутираме тези (и далеч по важни неща) с нея и нейните приятели ;). Аз имам честта да ги познавам почти всичките. Лично и то.

И виж сега, ти не питаш, ти искаш някаква подкрепа, защото си мислиш, че знаеш. Е да не си дорасъл за униформа ;), надали ще ме разбереш де.

Чакай и аз да се заям какво значи:

в моето и останалите училища?

Останалите в България, във Враца или в твоя квартал? Щото примерно в НПМГ, ФрГ, АГ, НГ и огромната част от добрите гимназии в София например ще ти се смеят на горното ;). Не ме карай да го пускам във фейса ;).И какво точно знаеш? За униформите ли? Я постни бройката и анкетата дето си направил, щото нали знаеш!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На мен ми дотегна да напомням защо е пусната темата като в най-горното ми мнение я има причината- Искам да видя какво мислят хора които не са в училищна възраст. Моля ти се недей да ми се пъчиш с това, че си говорил с няколко тийнейджъра и вече едва ли не имаш поглед отвътре. Защото аз познавам съвсем малко хора които не се противят на униформите, всички други не ги желаят. Постни ми ти анкета в която показват колко ученици искат униформи, само приканваш към доказателства като самия ти не подкрепяш твърдението си с такива.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...