Отиди на
Форум "Наука"

рН на Coca Cola и размисли


Emil z Lonneberg

Recommended Posts

  • Потребител

Взех кутийка Кока Кола от 330 мл.

Оказа се, че рН е 2.5

Използвах 20 мл 1 М Натриева основа за достигане на рН 7.4 /рН на кръвта/.

...

Не е нещо невероятно като резултат, но все пак бях силно изненадан от киселинността на тази напитка!

Ако се замислим колко ли калций ще се извлече от костите в резултат на консумацията,

козината ми побелява!

...

Не смятам да пия повече Кока Кола. Че то рН на стомашния сок е около 2, та никак не се радвам да поемам течности с рН,което е "само малко" по-малко киселинно от него. Ако ще и скалата да е логаритмична и това "малко" да е няколко пъти.

...

Мислите ли, че има как да сметнем колко калций се извлича от костите при консумация? Някакъв експеримент да измислим?

Мислих си да взема кост и да я топна в кока-кола и да видя с колко се променя масата на костта от топването до достигане на рН 7.4. Но и този експеримент може да е доста встрани от истината. Макар че то си се знае, че фосфорът и калция са свързани и вероятно можем да пресметнем стихиометрично колко калций ще се извлече, без да има нужда от експерименти никакви.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 59
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Виж сега, не съм биолог, ама все вдявам, че кока-колата не стига директно до костите, поне в живия организъм. Така че и да топиш кокали в кола нищо няма да докажеш. За колата си има достатъчно митове и май тук имахме тема за това.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Какво се случва с тялото след пиене на кока-кола?

coca-cola0.jpg

След 10 минути. 10-те чаени лъжички захар, съдържащи се чаша с кола, нанасят съкрушителен „удар” по целия ви организъм и единствената причина, поради която не започвате да повръщате, това е фосфорната киселина, която потиска действието на захарта.

След 20 минути. Настъпва скок на инсулина в кръвта. Черният дроб превръща цялата захар в мазнини.

След 40 минути. Поглъщането на кофеина е завършено. Вашите зеници се разширяват. Кръвното ви налягане се увеличава, защото черният дроб изхвърля повече захар в кръвта. Блокират се аденозиновите рецептори, като по този начин се предотвратява сънливостта.

След 45 минути. Вашето тяло увеличава производството на хормона допамин, стимулиращ центъра на удоволствията в мозъка. Същият принцип на действие има и хероинът.

След час. Фосфорната киселина свързва калция, магнезия и цинка във вашия стомашно-чревен тракт, ускорявайки метаболизма. Увеличава се отделянето на калций чрез урината.

След повече от час. В „играта” се включва пикочогонното действие на напитката. От организма ви се извеждат калцият, магнезият и цинкът, които се намират във вашите кости, а така също и натрият. По това време вие вече сте станали раздразнителни или вяли. Цялата вода, съдържаща се в кока-колата, се извежда с урината.

Всъщност, когато надигаме студената бутилка с кока-кола, за да се насладим на безспорната й свежест, знаем ли в действителност какъв химически „коктейл” изливаме в гърлото си?

Активната съставка на кока-колата е ортофосфорната киселина. Поради нейната висока киселинност цистерните, използвани за транспортиране на концентрат на кока-кола трябва да бъдат оборудвани със специални резервоари, предназначени за висококорозионни материали.

Нека надникнем в „анатомията” на един от най-рекламираните продукти на компанията „Кока-Кола” - Coca-Cola Light без кофеин. Тази напитка съдържа Aqua carbonated, E150d, E952, E950, E951 , E338, Е330, Аromas, Е211.

Aqua carbonated - това е газирана вода. Тя възбужда стомашната секреция, повишава киселинността на стомашния сок и провокира метеоризъм - обилно отделяне на газове. Освен това, използва се не изворна вода, а водопроводна, преминала през специални филтри.

E952 - цикламова киселина и нейните натриеви, калиеви и калциеви соли. Заместител на захарта. Цикламатът е синтетичен химикал, има сладък вкус, който 200 пъти превишава сладостта на захарта, използва се като изкуствен подсладител. Бил е забранен за използване в хранителни продукти, тъй като представлява канцероген, предизвикващ ракови заболявания. През 1969 г. по нареждане на Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата бил забранен за използване на територията на САЩ, тъй като той, както захарина и аспартама, предизвиква в плъховете рак на пикочния мехур. В същата година бил забранен и в Канада. През 1975 г. забраната обхванала и Япония, Южна Корея и Сингапур. Забранен е за използване в производството на напитки в Индонезия. През 1979 г. Световната здравна организация, кой знае защо, реабилитирала цикламатите, признавайки ги за безвредни.

E150d - оцветител, получава се по пътя на преработката на захар при определени температури, с добавяне на химически реагенти или без тях. В случая с кока-колата се добавя амониев сулфат.

E950 - калиев ацесулфам. 200 пъти по-сладък от захарозата. Съдържа метилов етер, който влошава работата на сърдечно-съдовата система, и аспарогенова киселина, която оказва възбуждащо действие на нервната система и може, с времето, да предизвика привикване. Ацесулфамът се разтваря лошо. Продуктите с този подсладител не се препоръчват за употреба от деца, бременни и кърмещи жени.

E951 (аспартам) - заместител на захарта за болните от диабет. Химически е неустойчив: при повишаване на температурата се разпада на метанол и фенилаланин. Метанолът е много опасен: 5-10 мл са способни да доведат до гибелта на зрителния нерв и необратима слепота, 30 мл могат да предизвикат смърт. В топлите газирани напитки аспартамът се трансформира във формалдехид, който е изключително силен канцероген. Документално потвърдени са редица случаи на отравяне с аспартам: загуба на съзнание, главоболие, умора, виене на свят, повдигане, силно сърцебиене, увеличение на теглото, раздразнителност, тревожно състояние, загуба на паметта, мъгливо зрение, припадъци, загуба на зрение, болки в ставите, депресия, спазми, заболявания на детеродните органи, загуба на слуха. Аспартамът може също да провокира следните заболявания: тумор в мозъка, множествена склероза, епилепсия, базедова болест, хронична умора, болести на Паркинсон и Алцхаймер, диабет, умствено изоставане и туберкулоза.

E338 - ортофосфорна киселина. Предизвиква раздразване на очите и кожата. Използва се за производството на фосфорнокисели соли на амоняка, натрия, калция, алуминия, а така също за органичен синтез, в производството на активен въглен и киноленти, за производството на огнеупорни материали, керамика, стъкло, торове, синтетични миещи средства, в медицината, металообработването, текстилното производство, нефтената промишленост. Хранителната ортофосфорна киселина се използва в производството на газирана вода и за получаване на съставки за сладкарски изделия. Известно е, че ортофосфорната киселина пречи на усвояването на калция и желязото от организма, което може да доведе до отслабване на костната тъкан, остеопороза. Други странични ефекти са жажда, обриви по кожата.

Е330 - лимонена киселина. Широко разпространена е в природата. Използва се във фармацевтичната и хранителната промишленост. Солите на лимонената киселина (цитрати) се използват в хранителната промишленост в качеството на киселини, консерванти, стабилизатори, а в медицината - за консервиране на кръв.

Аromas - неизвестно какви ароматни добавки.

Е211 - натриев бензоат. Използва се в производството на някои хранителни продукти, в качеството на бактерицидно и противогъбично средство. Към тези продукти се отнасят мармаладите, плодовите сокове, плодовите йогурти. Не се препоръчва за употреба от астматици и хора, чувствителни към аспирина. Изследване, проведено от британския професор Питър Пайпър, открило, че това съединение нанася значителна вреда на ДНК. По думите на Пайпър, натриевият бензоат, който е активен компонент в консервантите, използвани в повечето газирани напитки, не унищожава ДНК, но ги деактивира. Това може да доведе до цироза на черния дроб и дегенеративни заболявания, например, болест на Паркинсон.

coca-cola.jpgИ така, какво се оказва? Ами, оказва се, че „тайната рецепта” на кока-колата е просто един рекламен трик. Каква тайна може да има, когато на всички е известно, че това е слаб разтвор на кокаин с консерванти, оцветители, стабилизатори и т.н. Т.е., това е легализирана кокаинова наркомания плюс чиста отрова, а диетичната кола е още по-лоша, защото аспартамът, който замества захарта в нея, е чиста невротоксична отрова.

Така че, ако не можете да си представите живота без кока-кола, възползвайте се от следните препоръки.

• Дистрибуторите на кока-кола в САЩ вече 20 години използват тази напитка за почистване на двигателите на своите камиони.

• Опитните полицаи в САЩ винаги имат в патрулните си автомобили по двадесетина литра кока-кола, за да измиват кръвта от шосетата след катастрофи.

• Кока-колата е чудесно средство за премахване на ръждивите петна по хромираните повърхности на автомобилите. За да отстраните корозията от акумулатора на автомобила, полейте го с кока-кола и корозията ще изчезне.

• За да отвиете ръждясал болт, топнете парче плат в кока-кола и омотайте болта за няколко минути.

• За да почистите дрехите от петна, излейте кока-кола върху мръсните дрехи, добавете прах за пране и пуснете пералнята както обикновено. Колата помага да се изчистят петната.

• В Индия за унищожаване на вредителите по селскостопанските култури някои фермери вместо пестициди използват кока-кола - така е по-евтино, а ефективността е напълно задоволителна.

Така че кока-колата безспорно е много полезен продукт. Главното е да се използва по предназначение, а не да се употребява вътрешно.

автор: Владимир ЙОНЕВ

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ти сериозно ли? И това нещо не си ли го публикувал вече тук? Щото, ако е така:

8. Често повтарящи се постове с еднакво съдържание, постове със съдържание далеч от темата или теми със съдържание далеч от раздела, в който са създадени, ще бъдат определяни като СПАМ (като нежелани). Такива постове/теми ще бъдат отстранявани, а авторът им ще бъде предупреждаван официално. При доказано наличие на умишлени действия, никът на съответния участник ще бъде деактивиран.

Болда мой.

Не си моя раздел, иначе щеше да видиш (т.е. обратното де) какво щеше да се случи с мнението ти.

Или имаш предвид митовете?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако въпросът е към мен, нямам спомен да съм публикувал преди тази статия на Владимир ЙОНЕВ, но преди време ми направи впечатление и от тогава лично аз кола и други подобни безалкохолни не пия. Може човека да е пристрастен, но като се загледа човек в захарното съдържание на подобни напитки и като пробва да си изчисти акумулатора с кока-кола, и всичко излиза вярно.

А мнението дали е спам преценявате вие, но доколкото е в раздел Медицина и в тема за Размисли върху pН-то и вредата от кока-колата, мисля че си е на място.

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря за текста. Дори и да е бил цитиран във форума, аз не го намерих, когато търсих с търсачката какво излиза за кока колата. Не исках да пускам нова тема, ако вече е нищен въпроса за рН на кока кола.

Кока колата не отива до костите, за да ги разруши, никой не твърди обратното. Но калцият и фосфорът са свързани - затова един хранителен режим трябва да бъде съобразен и балансиран по отношение на приема на фосфор и калций. Така например, ако видим, че храната ни е богата на фосфор, трябва да увеличим и приема на калций и обратно - ако е бедна на фосфор - да намалим приема на калций.

Когато учих хранене са селскостопанските животни, това беше един от фактите, на които винаги ни обръщаха внимание - хранителния режим балансиран ли е по отношение на фосфор и калций.

Човек не прави изключение.

...

Наскоро четох една статия за инсулинотропното действие на изкуствените подсладители, както и за стимулиращия им ефект върху секрецията на инкретини - което за мен еднозначно демонстрира, че подсладителите трябва да бъдат избягвани. Също така четох и едно клинично проучване за напитка, съдържаща комбинация от захари и подсладители сравнена срещу същата напитка без подсладителите - и се оказа, че инсулиновата секреция е различна при натоварване /измерват я 30 мин след началото на натоварването/. Този експеримент не е напълно еднозначен, защото не казва какво става с инсулиновата секреция в момента на приема на течността, а ни говорят за ефекта след 30 минути физическо натоварване, но имайки предвид опитите ин витро, вероятно имаме мощна инсулинова секреция в началната фаза, съпроводена с падане на нивата в последващата фаза.

Така че аз не виждам големи митове за вредния ефект на подсладители и фосфорна киселина върху човешкия организъм.

За другото да се изказват специалистите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Текста е боза Емиле! А това:

• Дистрибуторите на кока-кола в САЩ вече 20 години използват тази напитка за почистване на двигателите на своите камиони.

• Опитните полицаи в САЩ винаги имат в патрулните си автомобили по двадесетина литра кока-кола, за да измиват кръвта от шосетата след катастрофи.

• Кока-колата е чудесно средство за премахване на ръждивите петна по хромираните повърхности на автомобилите. За да отстраните корозията от акумулатора на автомобила, полейте го с кока-кола и корозията ще изчезне.

• За да отвиете ръждясал болт, топнете парче плат в кока-кола и омотайте болта за няколко минути.

• За да почистите дрехите от петна, излейте кока-кола върху мръсните дрехи, добавете прах за пране и пуснете пералнята както обикновено. Колата помага да се изчистят петната.

• В Индия за унищожаване на вредителите по селскостопанските култури някои фермери вместо пестициди използват кока-кола - така е по-евтино, а ефективността е напълно задоволителна

Е за майтапи.

Аз кат' пия толкоз години кола, що не съм умрял? Зарежи ме мене, аз и бира пия и други нещица (може би са анти дот? Струва си да се пусне такава тема ;)), но има милиони, да не пиша милиарди които също пият този напой (напитка). Друг е въпроса, ако иската да умрете (не дай Боже) здрави ;).

Всъщност, каква е целта на темата? Че кока колата има ниско пеХа е ясно и то отдавна. А що не вземеш да тестваш БГ лимонада (е тя не е толкоз газирана)?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Човек трудно умира.

Всеки е свободен да живее, както смята за добре.

Темата ми допада, защото поставя един въпрос пред мен - доколко ние съзнаваме какво консумираме?

Доколко съдържанието на нашата трапеза е осъзнат избор и каква част се дължи на рекламата.

Възможно е някои неща в публикацията за кока колата да не са съвсем точни, но то затова човек има мозък, да чете и да отсява.

За ефекта от ударни дози захари върху чернодробния метаболизъм е писано много.

Замислете се за гушенето на патки и добива на гъши дроб за пастет. И все пак тези патки са били живи към момента на екстракция на дроба - живи, макар че той почти не е функционирал! Така че никой не умира от консумация на кока-кола.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Уфссс, за каво точно пледираш? Да, човеек трудно умирс, а камъка не умира. От човешка гледна точка, де да ги знам камъняците що си мислят. Ти какво хапваш и пийваш? Всичко домашно ли е? И к'во от това? Примерно доказано е, че и най-добрата домашна ракия има доста повече вредни в-ва, от най-лошата купешка такава. Пишем не за фалшификати и не за метанол. БТВ, жертвите на метанола в Чешко вече са хиляда, умрелите 36.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вероятно последното ми мнение в този форум -

Ако искате този форум да бъде посещаван и да има хора, които да пишат интересни работи,

нека модераторите не мачкат потребителите с желанието си те винаги да са прави, независимо от темата.

Един човек не може да бъде специалист по всичко и да огрява навсякъде.

Тук виждам желанието на модератор от раздела по химия да се доказва колко много знае в сфера, която не му е съвсем позната.

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
За ефекта от ударни дози захари върху чернодробния метаболизъм е писано много.

Хайде да видим дали е вярно написаното в статията за 10 чаени лъжци захар в една чаша Кока кола:

1 ч.л. съдържа 5 грама захар. , 10 ч.л. са 50 грама.

100гр. захар имат 390 kcal енергия, значи 10 чаени лъжци захар ще са с 195 kcal .

На бутилките на Кока кола обаче пише друго - 105 kcal за 1 чаша ( 250 ml). Значи в една чаша от напитката не са 10 , а 5-6 ч.л. захар.

А това за гъшия дроб не го разбрах каква връзка има.

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За мен проблема е, че масовия консуматор все по-малко знае какво пие. И все повече се отдалечава от природното.

В случая се отнасяше за диетичната кола, демек с изкуствени подсладители.

Компота на бабата не е за пренебрегване. Аз знам какво има в компота(на бабата - тя вече остаря и не прави де): чешмяна вода, плодове, захар(6лъжици ако не се лъжа) и листенце индрише.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хайде да видим дали е вярно написаното в статията за 10 чаени лъжци захар в една чаша Кока кола:

1 ч.л. съдържа 5 грама захар. , 10 ч.л. са 50 грама.

100гр. захар имат 390 kcal енергия, значи 10 чаени лъжци захар ще са с 195 kcal .

На бутилките на Кока кола обаче пише друго - 105 kcal за 1 чаша ( 250 ml). Значи в една чаша от напитката не са 10 , а 5-6 ч.л. захар.

А това за гъшия дроб не го разбрах каква връзка има.

Информацията с 10 лъжички захар на чаша кола - е илюстративна.

Никой не е написал - 10 лъжички захар х 5 грама в чаша от 250 мл.

Може чашата да е от 500 мл? В Макдоналдс "чашите" са от половин литър.

Лъжичката длъжни ли сме да я пълним догоре? Не.

Това не е научна публикация.

Гъшия дроб се получава при изхранване на патки с царевица /ударни дози/.

Следва инсулинова резистентност, метаболитен синдром, диабет 2, хепатостеатоза.

И екстракция на черния дроб за консумиране.

Какво е общото с кока-колата? Ами консумирането на ударни дози въглехидрати в големи количества прави метаболизма на човек като на патка за чер дроб.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Информацията с 10 лъжички захар на чаша кола - е илюстративна....

И все пак ми изглежда малко пресилена. :)

Все пак, като сравним със захарта, която обикновено слагаме в една чаша чай - 2-3 чаени лъжици, колата си е два пъти по-сладка. Мерките с чаши и лъжици са общоприети, иначе как ще записваме кулинарни рецепти?

Но пък и никой не употребява кола непрекъснато - сутрин, обед и вечер. Така че може би трябва да сме по-спокойни и да не се сравняваме с гъски.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вероятно последното ми мнение в този форум -

Ако искате този форум да бъде посещаван и да има хора, които да пишат интересни работи,

нека модераторите не мачкат потребителите с желанието си те винаги да са прави, независимо от темата.

Един човек не може да бъде специалист по всичко и да огрява навсякъде.

Тук виждам желанието на модератор от раздела по химия да се доказва колко много знае в сфера, която не му е съвсем позната.

...

Добрее! За последното ти мнение,де иначе не е! Лелей Боже и аз да мачкам ;) па и баш теб!?!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Уважаеми Emil z Lonneberg, за да е интересна една тема са нужни и опоненти и на всеки от нас му се иска да е прав. Не се отказвайте толкова лесно :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да Емо, не се връзвай толкоз на хората. Хора всякакви викаше бабата. Аз имам 2-3 БАН-а ама какво сега, няма да тръгна с колеца да търся правосъдие я. Пък и ако не е една, то ще е друга гад. Като комарите - нямат избиване. Ми по-добре се научи да носиш на ... ужилвания. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Думата "напой" не е ли на чешки?

Лен са дивим. Прето же напой йе по словенски.

На чешко-словенски е ;).

А на тоз език кока колата е .....лимонада ;). Т.е. всичко безалкохолно е лимонада ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е, добре, какъв е механизма на извличането на калция от костите? Това не е ли продължителен процес, свързан с остаряването преди всичко?

Честно казано, и на мен ми се струва, че фосфорната киселина ще се неутрализира от съдържанието на стомаха.

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Даш си Кофолу?

...

Йеден крат, потом нейсем хтьел. Брррр, ужасна е. Аз съм привържаник на максимата: 'като си в Рим прави като папата' или, като си у Чехско прави като чесите, ама кофолата ми дойде мало виц. Ма те не само си я харесват, ами се и гордеят с нея. Във почти всяка кръчма освен точеното пиво (наливната бира де) има и точена кофола, а цената и е малко по-ниска от пивото.

Е, добре, какъв е механизма на извличането на калция от костите? Това не е ли продължителен процес, свързан с остаряването преди всичко?

Честно казано, и на мен ми се струва, че фосфорната киселина ще се неутрализира от съдържанието на стомаха.

Права е Дорис, дай ся да се върнем на темата. Дай механизъм, как фосфорната к-на от колата извлича калция от костите. И извинявай де, ако си се почувствал 'смачкан' от 'многознайкото' модер.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Механизмът е ясен. Кисилините са опасни за живота и клетките, и съответно организма се бори да ги неутрализира. За целта използва калций, който извлича или от храната или от натрупания калций по кости и други органи, и чрез кръвта го донася до стомаха и останалите органи. Така хора които пият много кафе могат да имат проблеми с калция, тъй като кафето се възприема като киселина от организма. Това го пише в едни книги, а какво е рН-то на кафето не знам. http://daoin.com/feeding.php

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Въобще кои неща извличат калция от костите и как този процес може да бъде спрян или предотвратен?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...