Отиди на
Форум "Наука"

Бъдещето - как мислите че ще се развие съвременното развито общество в следващите 10-20г


sirius

Recommended Posts

  • Потребител

Накратко моята линия на размисъл.

Индустриалната революция я разглеждам като начало на съвременното вече пост индустриално общество.

Индустриално бе след откриването на нефта когато имаше търсене на машини и суровини с цел производство. От шевни машини до танкове и АЕЦ. Повечето природни ресурси "чакат" някой да ги открие. Появяват се ютии, шевни машини, хладилници, радио и телевизия - огромен пазар.

Разработка на основните икономически закони.

Основно противоречие - студената война, противоборство на идеи.

Сега. Повечето ресурси са открити и използвани. Всяка държава и голяма компания е в състояние да произвежда стоки за бита. Но ютията и с компютър да е, пак трябва ръчичка да я пипне - няма съществено развитие. Компютрите и интернет бяха следващия голям пазар.

С науката и технологиите стана възможно огромни производствени мощности да се управляват от минимален брой хора. От струговете с Цифрово Програмно Управление (т.нар. CNC сега) до роботите в автомобилните заводи.

Така преди измислените икономически закони сега вече някак нямат смисъл защото го няма същото търсене. И се стига до окрупняването на производителите. Колко (независими)производители на автомобили е имало 60-те до 80-те и колко сега. И най-важното, повечето от производителите на стоки за бита вече работят в Китай, Сингапур и пр. Сега в Европа и америка все още се произвеждат самолети(пътнически), автомобили и тясно специализирана техника. Като все по-малко хора се занимават със земя и животни - основната прехрана.

От Рузвелт насам (1971г) т.нар. FIAT money (пари без покритие) стават един от лостовете за управление на икономиката. И стават един "измислен", но легален начин на разплащане. Което позволява на държавите да печатат пари на воля. Излиза една скрита война на валутите - всеки печата колкото може. Във вид на дългове разбира се. Икономиката е служила да помага на производството като осигурява една конкурентна среда. Когато в производството са работели много хора. Сега това не е така и нормално щеше да е хората да работят по-малко (което е и целта на всяка индустриализацията). Такова нещо не се наблюдава. И това според мен е основното противоречие в съвременния свят - имаме всичко от което се нуждаем, а искаме още. Искаме да прилагаме икономиката от преди 100г днес - а разликата е огромна. Сега всеки може да произвежда за 10.

Преките заплахи за достигнатото ниво на развитие:

- политическата система на социалната държава. Говорено е доста за това. Не може пътниците да гласуват с каква скорост да се кара влака.

- проповядваните ценности вече минаха благосъстоянието и се насочиха към права и свободи. Не всички сме равни и не всички носим на пари, алкохол и бой.

- икономиката, отделена от златното покритие "удари г**а в тавана" - резултата: масово задлъжняване и разглезване (искане на все повече и повече права)

- земята, въздуха, водата и ресурсите не са неограничени и вече се вижда краят им. Вече имаме компютри в джоба, но продължаваме да ядем плодовете на природата. Не можем да ядем изкуствени неща (задълго).

Моето скромно виждане.

Щатите са най-големия длъжник в историята на човечеството. Зап.европа не е много по назад. Европа има стари традиции и схващания и смятам, че ще има благоразумието да излезе по-малко мокра от предстоящото. Надявам се.

Какво може да стане.

Сегашното положение (статукво) се крепи на доверие в доходи и пари. И на твърдото убеждение че всичко е пари. Ако доверието в парите намалее до някакъв критичен момент, пазарите ще се сринат. А понеже вече сме глобализирани, това ще се отрази на всички развити държави. Ако Европа и САЩ се забатачат в парични и социални проблеми, стандартът на живот неминуемо ще падне драстично. Въпрос е дали това ще става плавно или "шоково". Но когато имаме общество от разглезени гласоподаватели, нещата много по-лесно могат да излязат от контрол.

Дотук виждам само нарастващо напрежение на ресурсен, икономически и ценностен план. Как ще се развият събитията не знам. Получава се ситуация подобна на най-натегнатите отношения исток-запад по време на студената война - не знаеш кой първи ще натисне копчето, но последствията ще са близки.

Едно е сигурно: държавите с ресурс за самоизхранване и евентуално храна за износ, ще са облагодетелствани. Може да се стигне дотам, че да се сравнява кило храна (напр. жито или ориз) да се разменя за варел нефт (или направо бензин). Знам ли.

Не знам до колко Китай и другите "тигри" могат да се възползват от ситуацията и за колко време.

Ясно е че страните износителки на петрол ще са ОК докато има кой да им купува петрола. Петрол не се яде все пак.

Китай би могъл да се обърне към собствените си пазари - вътрешно потребление. И би могъл да изкара известно време така. Индия също.

Гърция се държи "на системи". Но тя е малка и лесна за подпиране. Испания е "на кантар". Италия, Исландия, Португалия и още ред малки и големи държави също не са в завидно положение (БВП/заеми). Ами ако Англия и Франция "загубят равновесие"?! Германия колкото и голяма и стабилна да е, трудно би могла да понесе всички в европа.

Във военно отношение, Китай се явява като нов играч на сцената. Но САЩ залязват, а Китай изгрява. Въпрос на време при такива тенденции.

Лично аз още нямам (не виждам) определен сценарий за (до)развитието на кризата. Виждам, че не е на добре, но как ще протече процеса нямам представа.

България още дълго може да си кара както си е карала досега - не много пищно, но и не съвсем в "девета глуха". Не виждам особена заплаха. Ние знаем и 2 и 200.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 73
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Политолозите казват, че е дошъл Краят на бъдещето:

http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/11/20/1951059_kraiat_na_budeshteto_i/

http://kultura.bg/web/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE-ii/

(Разговор на проф. Ричард Саква с Иван Кръстев)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Написах голям постинг, обаче ми се рестартира машината и всичко отиде в небитието. Колко жалко!...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

бъдещето през следващите 10-20г. ще е свързано с големи сътресения

проблемът е прост - обществата са прекалено комплексни, пускал съм теми по въпроса още преди около 3 години

при висока комплексност има:

1) висок морален риск

2) висок системен риск

високият морален риск означава нещо много просто ... всяка комплексна система има много дупки и хората ги намират и ги изпозлват ... това по правило става за сметка на данъкоплатците и спестителите ...

високият системен риск означава, че системата е толкова преплетена и столкова много мегакорпорации, мегабанки и мегаинституции ... че една от тях да се срине повлича всичко ... същото важи за държавите и международната търговия и кредитиране ...

поне няколко балона ще се спукат - един от тях от този на студентските кредити в САЩ ...

изобщо чакат ни мрачни и гадни години ...

да живееш в интересни времена както казват китайците ...

неизбежно е социално-осигуртиелните системи да не издържат и да трябват или да свият придобивките или да разчитат на бюджетни траснфери ... това накратко ще доведе до високи данъци и висока инфлация на фона на непълна заетост ...

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

...

изобщо чакат ни мрачни и гадни години ...

...

И аз така мисля (даже и по-песимистично) защото пренебрегнахме здравия разум, за сметка на т.нар. икономическо развитие.

От началото на инд.революция до 70-те икономиката като наука бе развита и помагаше за доразвиването на индустрията. И дефакто за облагодетелстването на човека. Но след известно време, пазарите започнаха да се насищат и за да се върти икономиката се измислиха някои доста "странни" лостове. Един от първите бе отвързването на парите от златото.

Другата страна на моралния риск е че колкото повече блага обществото е способно да си осигури, толкова тези блага се приемат като даденост от поколенията, които не са участвали в правенето им, които не са се потили и лишавали за това. Те започват да си измислят куп права и свободи и да искат, потребяват. И политиците се съобразяват с това. Докато стигнем до криза. Или война. И тогава пак има преосмисляне (преоткриване) на ценностите.

Темата тръгна от "колите на бъдещето". Темата я разбирам като "масовия автомобил на бъдещето", щото то и сега има най-чудати и чудни автомобили. Но при положение че развития свят все повече се забатачва, колите на бъдещето някак ми се губят. Съвременната цивилизация няма да може да стигне до ново поколение автомобили. Няма да има ресурси, а ако се стигне до там да няма ресурси и за наука, може и това което имаме като познание да загубим.

Като примера със завода за микропроцесори в темата за колите на бъдещето:

Моторола Солюшънс е основана 1928г

AMD - 1969г.

Intel - 1968г

Завод за микропроцесори е свързан с много знания и много прецизна техника. Засега университетите осигуряват "суров материал" (с основни познания) от който компаниите да изградят своите специалисти. Същото е и с техниката - един чип на процесор се прави с над 600 цикъла (процес подобен на филмовата фотография) с който се формират транзистори, резистори, капацитети и пр. мисроелектронни компоненти с точност няколко (около 10) нанометра (ако съм в час). Това е милионна част от милиметъра. В супер чисти помещения. И един цикъл да се прецака, цялата партида се проваля. А дизайна е друга бира.

Ако това нещо спре и хората тръгнат да се спасяват по единично, познайте после от къде се тръгва - от каквото е останало. Да кажем, че ще са останали ресурси за производство на ... 8086 процесори 4,77Мхц, осем бита със 640к РАМ - Правец 16. А може и това да не е останало.

А може и друго да стане. Китайците да превземат производството и да се окаже, че американските заводи са неконкурентно способни. И да затворят. С което много бързо ще загубят не само конкурентност, но и възможност пак да тръгнат, да отворят.

По едно време имахме завод за полупроводникова техника. Не знам дали работи. Завод за запаметяващи у-ва (ЗЗМ Ст.Загора - до колкото знам с огромни за времето си мащаби).

А сега Обамката си гони производителите с разни измислени актове. Ако те стигнат до нашата 96-97г супер инфлация, заводите им ще отидат за старо желязо. А после?

Същото и със самолетостроителните компании. И изобщо високотехнологичните производства.

И всичко това защото сега много искат: мин.заплата, синдикати, осигуровки, достъпност за инвалиди, осигурени противозачатъчни за жените.... и засега го имат, но се държи за сметка на заемите от бъдещето. Когато всичко се срути - нещата си падат на естествените места.

Като се качваме нагоре, би трябвало да имаме предвид колко е здрава стълбата и колко от високо можем да паднем и как ще го понесем.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

типичен пример за морален риск е демокрацията и държавния дълг ...

хората гласуват за партии, които им обещават повече, нищо че това в последствие води до увеличен държавен дълг ...

това, че този дълг ще трябва да се плаща от децата им на тях не им минава през акъла - те искат днес и сега и смятат, че политиците са длъжни да намерят решение в бъдеще ...

развитият свят е натрупал толкова задължения и е станал толкова зависим от кредитиране, че той не може да съхрани сегашния си стандарт на живот по никакъв начин - ако се кредитира по-малко от преди, това ще свие икономиките, ако се кредитира повече отсега, ще се натурпат още повече дългове и погасяванията на лихвите и главницата ще дърпат все по-голям ресурс

развитият свят се крепеше на няколко стълба

1) евтини кредити

2) евтин петрол

3) предвидима макрорамка с ниска инфлация

тук идва големият проблем, че в дългосрочен план не може хем да помпаш пари, хем инфлацията да е ниска, а ресурсите евтини

от тук вече и мрачното бъдеще, кредитите, които няма никакъв начин да се платят (вижте гърция, това чака целият развит свят) или трябва да бъдат предоговаряни, да има мораториуми, частични или пълни дифолти и опрощавания ... или трябва да има някаква по-висока инфлация, която да ги изяде (което се случи с ипотеките на бейбибумърите докато цените на активите растяха) ...

дифолтите, мороаториумите и опрощаванията ще отключат катастрофална верига на неплащания и пирамидата ще рухне ...

мегакорпорациите и мегаинституциите пък няма как да си променят адекватно ценовата политика и договорите при висока инфлация ... дори инфлации от порядъка на 10-20% ще им бръкнат в здравето ...

от тук насетне на всеки здравомислещ му става ясно, че безболезнен път от така създалото се положение няма ...

масата от населението не е нито от спестовници, нито от високоплатени хора, нито от хора които изкарват много пари ... напротив масата от населението в развития свят и тя е затънала в дългове до уши ... всички политики са насочени да покрепят статуквото в момента, защото иначе ще има мега-колапс ... колкото обаче повече се отлага неизбежното толкова по драстична ще е катастрофата ...

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То е ясно - колкото повече се издигаме, толкова по-отвисоко ще паднем.

...

Но Западна Европа не си задава тези въпроси. Там хората си живеят в техен си свят, където Стив Джобс е светец, а айПадът - най-висша добродетел. Харченето на пари е начин да покажеш, на хората, които са ти омръзнали до краен предел, че имат някаква стойност за теб, дори формална да е тя.

Затлъстели деца карат егоистични родители да им купуват играчки, от които се оглупява и родителите го правят, защото не желаят да им се налага да отделят внимание на децата си /нали са егоисти/ и не пука за тях.

Институционализирано малтретиране - чрез цялата система.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

http://www.investor....,144011/?page=1

младото момче в статията по-горе се е постарало да опише най-големият проблем за следващите 20г.

лайната бяха заметени под килима, но си останаха там

никой не знае обаче какво ще се прави като почнат пак да се просмукват

реално централните банки нямат полезен ход и реално exit strategy

ако излезнат, ще изпуснат цените на активите стръмно надолу, което ще унищожи богатството на развития свят, което отдавна е виртуално, а не реално

много правилно е описан и целият проблем от гледна точка комунизъм/капитализъм

темите със супичката бяха смешни

реалният проблем е, че въпреки че има един куп частна собственост ценовата й структура зависи най-вече от политиката на централните банки - т.е. от централното планиране

това все още не е комунизъм, защото тръсенето и предлагането се контролират чрез цени и имаме частна собственост, обаче е подложено на същия проблем като комунизма - калкулационни грешки - т.е. пазарът работи по грешен начин и грешките се трупат заради хронични изкривявания на ценовата структура

какво следва - ми нещо много неприятно - бум ...

край на света такъв какъвто го познаваме ...

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Поправи ме, ако греша, но

Заплатите не станаха ли прекалено уеднаквени на запад?

Нормално ли е един учен, който работи по създаването на водородна клетка с висок капацитет да получава колкото кондуктор на влак?

Или колкото пощальон? Колко човека могат да работят като пощальони и колко могат да създадат такава водородна клетка?

Или камериерките да получават колкото учителите?

Нали учителите уж трябва да бъдат високо ценени - от техните ръце ще излезе новото поколение?

Как да стане това, при положение, че един учител получава малко повече от продавачка в супер?

Това недоразумение със заплатите, според мен, рано или късно... ще се регулира.

Със загубата на стандарт, на който всички ние се радваме днес.

...

Всъщност, цените са високи, защото имаме разнообразие. Ако намалим разнообразието в продуктите 5 пъти, вероятно цените ще паднат два пъти... така че и това е спасение /запазване на покупателната способност при падане на доходите?/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кирката строши епруветката. В БГ откакто се помня, майстора взема повече от инжинера или архитекта, в общи линии. Това на запад още не се получава, но за работниците и някои специалисти от средната класа си права. Да не забравяме, че това са държавни (визираните от теб) работи и, че бюро бюро от бюро не вади.

...

Всъщност, цените са високи, защото имаме разнообразие. Ако намалим разнообразието в продуктите 5 пъти, вероятно цените ще паднат два пъти... така че и това е спасение /запазване на покупателната способност при падане на доходите?/

Това на практика няма как да стане, засега поне. А и цените, на повечето неща са (и) подравнени спрямо условните рефлекси на консуматора, (пре)възпитанието на които е отнело десетилетия и милиарди пари.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е в сегашните условия на машина (пазар) принудена да работи в изчанчен режим (грешен начин). Които неминуемо ще доведат до чупене на машината и голям краш. И всичко ще си дойде по местата - по-малко предлагане и по-високи цени.

това все още не е комунизъм, защото тръсенето и предлагането се контролират чрез цени и имаме частна собственост, обаче е подложено на същия проблем като комунизма - калкулационни грешки - т.е. пазарът работи по грешен начин и грешките се трупат заради хронични изкривявания на ценовата структура

И не защото тези неща не се знаят. А защото политическата система наречена демокрация (още една машина) също е подложена на тежки режими на работа. И вече стана вредна.

Засега, при нашите условия на развита индустрия и технологии, не можем да въведем система, при която да има въздържане от консуматорство, по-малко разнообразие и по-ниски цени.

Не можем хем да имаме демокрация, хем да ограничаваме някои свободи. Ако имаме демокрация, тълпата ще гласува Икаруса да пердаши със 160км/ч. Ако има комунизъм ограничаващ се до старички Икаруси, тълпата ще реве за свободи. Къщичката ни пада, но ние се правим че не виждаме - това е положението сега.

Щото ако го признаем, ще трябва да вземем мерки, а те са супер непопулярни и едва ли някой политик би си позволил да "светва" тълпата.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

демокрацията и невъзможността да се вземат непопулярни мерки, които биха били политическо самоубийство, са основновната причина за дългосрочната нестабилност на комплексните обещства и в частност на социалната държава ...

за съжаление ще трябва да станем свидетели на големия краш, просто няма как ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Щом и либертарианците започнаха да критикуват демокрацията, положението наистина е сериозно:

Демокрация или свобода?

(ekipbg.com е нещо като втора дивизия на ИПИ)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Доколкото мога да си представя демокрацията, проблем е, че по някакъв начин се прави това, което угажда на мнозинството.

Примерно все едно аз да събера котките в квартала и да ги питам как трябва хората да си ядат салатката - пред телевизора с ракийка или за закуска сутрин. И ако кажат - сутриииИИИннн - хората да закусват със салатка?

...

Вярно, че една непопулистска промяна би означавала политическо самоубийство. С други думи - да не се отчайвам, падането ще е от високо. Щото ще продължаваме да се катерим през следващите години - точно до момента на падане.

...

Кога да очакваме падането? И как да си го представяме? Тотална обезценка? Хиперинфлация - заплата = 5 банички с боза?

Фалити на корпорации, копане на домати, за да има за зимата и производство на домашен сапун? Престъпност и проституция на всеки ъгъл. Развиване на черния пазар. Обявяване на "Нулева Година" - както Фидел обяви в Куба - невъзможност на държавата да поеме никакви разходи на гражданите - не може да осигури ток, не може да осигури вода, телефон, заплати, храна. Купонна система и опашки за хляб и олио. Или Лукановата зима, Виденовата зима и прочие зими...

...

Това сме го преживели. Западняците ще бъдат леко изненадани, обаче.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нещо такова Емо. Но точния сценарий не е предвидим, както не може да се предвиди какво ще се случи на кирка-пиян шофьор, но най-вероятно нещо ще му се случи и то е пряко зависимо от скоростта на която е способно ППС-то.

Един мой въобръжаем сценарий. Яко печатане на долари след нова година (дакажем, щото тогава май се събират бая сметки), осезателна обезценка на долара. Към 1/4 до 1/3 от доларите са извън САЩ и излизат на пазара още повече понижаващи цената му. Верижна реакция = хипер инфлация. Американска Луканова зима с особеност, че американеца е разглезен и има пушка или поне пищов. Пиесата ще е интересна и този път ще се играе на американска сцена. За зап.европа очаквам да подходи по-трезво и с цената на повече непопулярни мерки да и се размине по-леко. Понеже смятам че зап.европейците има повече здрав разум и биха понесли повече .... остеритис така и не можах ясно да си го преведа... ограничения. За зап.европа Невски по-добре би се изказал. Предполагам и за САЩ понеже по-навътре с икономиката.

Изхода който аз виждам, е бърза деглобализация и стягане на редиците - собствени производства, високи мита за внос, самозадоволяване и пр. Това би смекчило краша, но не виждам кой и как ще го направи.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

протекционизмът е един от възможните сценарии но това пак означава сериозна инфлация - един куп стоки ще поскъпнат заради митата или заради това че се произвеждат локално

това пак ще удари бедните а те имат пушки

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Протекционизма го виждам евентуално в европа - разпадане на съюза.

Щатите ... не ми се мислят, обречени са. В този си вид. Не мисля че ще имат куража(и способноста) да приложат протекционизъм.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

sirius

европа не е в много по-различна позиция от САЩ и всякакви заигравки с протекционизъм ще доведат до изтичане на капитали и високи цени на стоките, което ще разсипе по-бедната част от населението

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, позициите са подобни, но моето скромно впечатление е, че европейците, средностатистическите, имат повече акъл от средните американци. И съответно биха понесли повече ограничения. Което евентуално би смекчило положението им. Все пак беден и неглупав е по-добра позиция от беден и глупав. Просто скромни впечатления от малкото контакти с европейци и американци.

Отделно положението с пушките.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

европейците нямат оръжия така е

само дето държавите в европа не смеят да стрелят срещу собствените си граждани - справка бунтовете във Франция и Англия

т.ч. съм съгласен че тук няма да е толкова драстично но пак ще има сътресения и то големи

civil unrest

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

днес попитах един французин какво знае за наближаващата хиперинфлация.

той попита - хиперинфлация на кое?

аз му казах - на парите.

и той каза - а?

и аз му казах - за 1 месец всичко скача 10 пъти.

и той вика - о, това е революция!

и аз му викам - да, но нищо не можеш да промениш.

след 1 година почваш на чисто, докато не се обезцениш ти и дълга ти.

той позеленя?

аз му казах да не се притеснява, щото аз съм го преживявал това - на хляб и маргарин.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, западняците (и американците) са попили много вяра (вече безпочвена) в системата си.

Забелязвам че западняците имат много по-малко форуми в които да кръстосват (споделят) мнения. Лични, неофициални. И да си съставят по-адекватна представа за положението си. Имам усещането, че БГ бъка от форуми от най-различно естество. И хората, понеже са гърмяни доста, се интересуват повече от извън официалната информация. И разчитат повече на приятели (и разбирачи от форумите, или изнасящи инфо отвътре) от колкото на системата. Тук Ник1 е по-запознат.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...