Отиди на
Форум "Наука"

Псевдо Академиците


makebulgar

Recommended Posts

  • Потребител

Напоследък нещо много академици се нароиха и пишат книги, от тях се взимат интервюта, и реално почнаха да градят нови измерения в историята и науката ни. Примери за такива "академици" са Акад. Цветан Гайдарски и Акад. Владимир Цонев, единият си е създал Академия Орфика, а другият е академик в Международната академия по българознание, иновации и култура (МАБИК). Парадоксът е в това, че в България титлата Академик е най-високата научна титла, но няма абсолютно никакъв контрол по раздаването й! Така всеки може да си създаде академия и да стане притежател на най-висаката научна титла, без да разбира от наука и без да е минал през ситото на научната рецензия. Обикновено тези псевдо академици пишат книги, които не се рецензират, в които няма научно писане, а има свободно развиване на собствени теории и размисли, които често нямат нищо общо с реалността.

Академик е титла, която означава действителен член на академия на изкуството, литературата или науката. В България това е най-високата научна титла.

В България академик е най-високото научно звание, давано у нас, и означава „действителен член“ на Българска академия на науките, като предшестващото звание, означаващо „дописен член“ на БАН, е член-кореспондент.

Девалвация на понятието

Използуването на думата академия не е ограничено с никакви нормативни документи. На практика всяка организация или дейност може да се нарече „академия“.

Въпросът е дали може да се направи нещо в посока на нормативно ограничаване на създаването на академии и издаването на титли, като всички академии се поставят под наблюдението на БАН!?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами то при положение, че и ортодоксалните академици и професори са с едни научни заслуги - Владко Живков, Иван Славков - Батето и заместникът му Александър Лилов, Жан Виденов, Евгения Живкова ...

А при свободния пазар от значение е не само етикета и опаковката, ами и кой е производителя. От калпава академия - пишман-академици, от долнопробна кръчма - менте ракия.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...