Отиди на
Форум "Наука"

Дробна десетична точка или запетайка - споделете вашият опит


nik1

Recommended Posts

  • Потребители

Десетична точка или запетайка - споделете вашия опит?

В текстве написани, на английски, смятам че може да се приеме че е "принципно правилно" да се използва десетична точка, независимо че адресатите/ползвателите може да са от страна където се използва десетична запетайка.

В англосаксонските страни за разделяне на цялата част от дробната, се използва десетична точка.

Не че и обратното не е "принципно правилно" (защото SI допуска използването както на десертична точка, така и на десетична запетайка) , но при т.н. тревожни култури, или култури с висока степен на избягване на несигурноста, пунктуаклното следване на правила - правописни или създадени в умовете на хората, правила - чрез които се цели намаляване на несигурността, е важно.

/Не всеки човек познава SI, пък бил той физик, математик, или инженер, която позволява използването както на десетична точка, така и на десетична запетайка, хората знаят единствено това че в тяхната страна е "правилно"/правилно да се използва десетична точка, респективно - десетична запетайка. За хората от тревожните култури евентуалното разминаване може да е проблем/.

http://www.nist.gov/...122.htm#decimal

http://www.bipm.org/...ter5/5-3-2.html

Formatting numbers, and the decimal marker

fleche_jaune.gif The symbol used to separate the integral part of a number from its decimal part is called the decimal marker. Following the 22nd CGPM (2003, Resolution 10), the decimal marker "shall be either the point on the line or the comma on the line." The decimal marker chosen should be that which is customary in the context concerned.

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

До там ли я докарахме? Използването на кой знак за дроб да определя от каква култура сме ;). В България е правилно запетайка поне по мое време. Аз навремето доста добре познавах SI, това огромно ми помогна след това при задачите особено по физика, от която почти нищо не разбирам, ама от мерките и теглилките разбирах и перфектно се справях (перфектно за химик де) със задачите и така компенсирах теорията ;). Но сега разбирам, че са позволени и двете, тогава си ползвах запетаята. Сега ползвам и двете. Но някъде не използваха ли точка за отделяне на хилядите (май и в България или Русия се е правело?). Примерно 1 238 456,(.) 58 се е изписвало 1.238.456,58, като тогава задължително знака за дроб да е запетаята.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

До там ли я дикарахме? Използването на кой знак за дроб да определя от каква култура сме ;). В България е правилно запетайка поне по мое време. Аз навремето доста добре познавах SI, това огромно ми помогна след това при задачите особено по физика, от която почти нищо не разбирам, ама от мерките и теглилките разбирах и перфектно се справя (перфектно за химик де) със задачите и така компенсирах теорията ;). Но сега разбирам, че са позволени и двете, тогава си ползвах запетаята. Сега ползвам и двете. Но някъде не използваха ли точка за отделяне на хилядите (май и в България или Русия се е правело?). Примерно 1 238 456,(.) 58 се е изписвало 1.238.456,58, като тогава задължително знака за дроб да е запетаята.

ай, ай, ай гледай да не чуят нашите форумни стожери на "правилното писане" ;) ;), че ще стане, каквато ще стане :)

Интересно: 1.238.456,58

В уикито пише че така се изписва числото "1 200 456, 58" ("1,200,456.58") в Complete Detailed Grammar of the International Language Ido

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не тук де. Тук примерно ползвам запетаята (ама може и някъде да съм сложил точка), на други места десетичната точка. Всъщност сега си спомних, че примерно стехиометричните коефициени почти навсякъде се пишат долу, а валентността (степента на окисление) горе (след знака на хим. елемент). Но от малкото лит. справки на френски дето съм правил докато студентсвах във френската хим. периодика беше точно обратното (сега не знам как е да кажат потребителите от френско как е). Има ли културологията някакво обяснение и за това?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Всъщност сега си спомних, че примерно стехиометричните коефициени почти навсякъде се пишат доло, а валентността (степента на окисление) горе (след знака на хим. елемент). Но от малкото лит. справки на френски дето съм правил докато студентсвах във френската хим. периодика беше точно обратното (сега не знам как е да кажат потребителите от френско как е). Има ли културологията някакво обяснение и за това?

Франзцузите са в долния край на класацията доколко (от) хората смятат че страната им, или културата им са по-висши от другите, и смятам че в случая обяснението на този феномен, следва да се търси също в тревожността, или в комбинацията и други фактори.

Възможно обяснение, е че в предимно тревожните култури (като Франция) се предпочитат "коловозите" и "вървенето" в тях , и новите/различните неща - нововъведенията и заимстванията (забележка: когато не са изпробвани че вършат работа, или когато не е сигурно че ще свършат такава) се приемат по-трудно, отколкото в спокойните култури.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

за отделяне на цялата част от дробната се използа в

Англия/САЩ - десетична точка

Германия (оттам Русия и Бг) - десетична запетая.

Редактирано от Perkūnas
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

аз в Англия използвам точка, а в БГ и Русия - запетая

винаги съм го правил интуитивно - вкрайна сметка на всички документи навсякъде е така, просто правя като другите

дори и не съм се замислял по въпроса

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

В UK, USA, CA, NZ и Австралия е точка, а за останалата част от света не знам. То дори се изговаря "point one" от "zero point one" или "o /буквата/ point one" и значи 0,1

Десетичният разделител там е точка (point). Запатаята (comma) е разделител за хилядите /между всеки три нули/ така, както ние използваме интервал.

Дори го има и в регионалните настройки regional settings на компа, където ако вкарате страната (региона) формата на датата, часът и десетичния, и дигиталния разделител се настройва автоматично по подразбиране (по горе описаните правила с техните опции). Можете разбира се да ги промените..

Що програми са ми правили този проблем при визуализация на данни докато го науча..

Дори и един Ексел - ако случайно работите една таблица от/на два различни компютъра с различни рег. настройки и стойностите са форматирани както падне, стават сериозни грешки - от това да не чете или обръща на текст вкараните цифри (което е гадно, идеята на таблиците е да смятат) до превръщане на цифрите в дати или всякакви други грешки..

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Все още имам колебания, когато пиша нещо на английски, и когато тези, за които написаното е предназначено, използват запетайка..

/Европа, Арабските страни, Близкия изток (без пакистан)/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Значи в Чехия също е точка и те така казват "нула течка....", обаче в учебниците не съм гледал. Щото и на български се използва това 'нула точка...'

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В Чехия се използва точка?

Това трябва да е съвсем нова мода, или точката се използва неофициално, заедно със запетайката.

/Иначе - не ми се вярва че по време на соца в Чехия се използвала точка/

Countries using Arabic numerals with decimal comma

Countries where a comma "," is used to mark the radix point include: Albania, Andorra, Argentina, Armenia, Austria, Azerbaijan, Belarus, Belgium, Bolivia, Bosnia and Herzegovina, Brazil,Bulgaria, Cameroon, Canada (French-speaking), Chile, Colombia, Costa Rica, Croatia (comma used officially, but both forms are in use elsewhere), Cuba, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Dominican Republic, Ecuador, Estonia, Faroes, Finland, France, Germany, Georgia, Greece, Greenland, Honduras, Hungary, Iceland, Indonesia, Italy,Kazakhstan, Kirgistan, Latvia, Lebanon, Lithuania, Luxembourg (uses both marks officially), Macau (in Portuguese text), Macedonia, Moldova, Mongolia, Morocco, Netherlands,Norway, Paraguay, Peru, Poland, Portugal, Romania, Russia, Serbia, Slovakia, Slovenia, South Africa (officially[15]), Spain, Sweden, Tunisia, Turkey, Ukraine, Uruguay,Uzbekistan, Venezuela, Vietnam.

Тук виждам само запетайки:

http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/govern_financ_stat.html

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тука е станала малко кашичка, чешка боза (аз все си мислих, че само ние балканците и хората живеещи "по=надолу" сме бозаджии и "кашавари")

В табулка 1 разделителят е точка, в табулки 3 и 5 разделителят е запетайка

http://www.vlada.cz/...R---Shrnuti.pdf

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...