Отиди на
Форум "Наука"

Планът Ран-Ът се инсталира ...


Recommended Posts

  • Потребител

... на 100% считано от 1991. ( Вкл.: валутен борд, БГ-"Хонконг" от около 1000 кв.км. около Варна и т.н. )

+ като "рушвет" янките ни пускат аванта като БГ АйТи индустрията се легализира и запазва ( през времето когато БГ компютърната индустрия умира, НОКИА доколкото знам са произвеждали гумени галоши и трупи иглолистна дървесина... )

???

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Без някои български подобрения не би могло да се мине, но тогава бихме имали нещо като азиатските тигри от средата на 20 век в мини-балкански вариант. Подобно на Виетнам, а защо не и по-добре.

Само че, нямаше да стане само с плана Ран - Ът - той впрочем в голямата си част е дело на български икономисти. Някои неща от него щеше да се наложи да отпаднат заради българската специфика.

Но за всичко това би била нужна непоколебима политическа воля. В България след комунизма, мощни пропагандни фактори, съчетани с вземане на реалната власт от мафията, осуетиха нормалния политически процес, така, че народът, лишен от ефективни възможности да генерира сам политика, беше заблуден и вдивен до безобразие.

Такава политическа воля в страна като България би могъл да подържа само много твърд, до степен да бъде упрекван в диктаторство, държавнически ориентиран навътре режим.

Нещо невъзможно в конкретните условия на Източна Европа от 1990 г., т.е. - алтернативката се развива в песимистичен сценарий.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами ако тази "мафия" , която се занимаваше с външно-търговския шпионаж се сдуши с янките и вземе властта? Т.е. по интелигентна и обръгната на западен биз. и технологии, отколкото текезесарско-хрантутническите сволочи в нашата времелиния ?

През 1987 БГ има 30млрд. щ.д. номинален БВП. При двуцифрен растеж, и при поставяне на такъв голям пераческо-контрабанден портал като 1000 кв.км. Варненски "Хонконг" ( с капацитет колкото Кипър да речем във финансовата област ) + израстването на няколко стотици-милиардни АйТи компании а-ла-Корея или Финландия, бихме имали темп на удвояване на БВП от 6-7 години или 8 пъти за 21-22 години = официални 250 млрд. щ.д. БВП за 2011 или 2012 ( + още толкова сектор "сиво" и "черно" и то с местни мощности за "избелване" ).

Интереснно, как ли щеше да еволюира македонизмът, ако лошата Бугария има GDP per capita ( nominal ) като на отличниците в света и в ЕС?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Той и така е на изчезване, какво оставаше тогава. Само че, пречката пред такъв бум къде е?

В това, че точно това стана - тия с промишления шпионаж, както ги наричаш, се сдушиха точно с някои от янките... Само че те са нищо не стават - освен да ограбят това, до което имаха достъп, т.е. собствената си държавна собственост.

То е едно да му трепериш над инвестицията ден и нощ, друго е да гепиш един завод, да изпотрепеш конкуренцията па да го продадеш на старо и да си купиш магазин в Кипър.

Такива мегапроекти са дело на държавата, и то само ако има мощна политическа воля и подкрепа отвън. В България точно това абсолютно не се случи.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Но за всичко това би била нужна непоколебима политическа воля. В

България след комунизма, мощни пропагандни фактори, съчетани с вземане

на реалната власт от мафията, осуетиха нормалния политически процес,

така, че народът, лишен от ефективни възможности да генерира сам

политика, беше заблуден и вдивен до безобразие.

Народа няма никакви лостове днес за да "генерира политика",? Никакви!

"Народа" не влиза в сметката на неолибералния алгоритъм, който ни се налага със обяснението че представлява уж някакъв преход, но към какво не казват ...

Редактирано от Eньо
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...