Отиди на
Форум "Наука"

Ученик от ТУЕС спечели голямата награда в Google Code-In 2012


Recommended Posts

  • Администратор

post-1-0-70570500-1361372629_thumb.jpg

За трета поредна година се проведе състезанието Google Code-In, в което отново взеха участие и учениците от ТУЕС. Идеята на формата е да въведе учениците между 13 и 17 годишна възраст в open-source програмирането. За разлика от предходните години, тази се заложи повече на борбата за голямата награда, отколкото на индивидуалните. Задачите, по които учениците работиха, бяха групирани в няколко категории, обхващащи всичко от превеждане на текст и програмиране до дизайн на потребителски интерфейси.
Участниците работиха върху задачите с помощта на ментори от реални организации, които разработват проекти с отворен код. Състезанието продължи 7 седмици. Менторите от десетте организации избраха по двама от участниците с най-много изпълнени задания.

За първа година наш ученик – Владимир Ангелов, успя да се пребори с конкуренцията от цял свят и да се класира за голямата награда – посещение на главния офис на Google в Mountain View, Калифорния.

Срещнахме се с него, за да го поздравим и да го поразпитаме:

1. Как разбра за Google Code-In?

Знаех за състезанието, понеже бях виждал по-големи ученици да се разхождат из ТУЕС с тениски, които са спечелили, но реално разбрах за него от г-н Кирил Митов. Той поиска всеки да направи поне по 2 задачи през зимната ваканция като домашно по предмета Технология на програмирането.

2. Какви задачи избра?
Избрах да работя за организация, разработваща операционната система Haiku, защото това беше единственото нещо, за което бях чувал преди. Като по-малък бях гледал клипче за нея в YouTube.

3. Трудно ли беше?
Отначало беше трудно тъй като трябваше да се науча да работя с напълно чуждо API, предназначено за операционна система, която дори не бях използвал. Част от функционалността беше труднодостъпна или недокументирана, но впоследствие разгадах тънкостите и научих как да правя по-интересни и сложни неща.

4. Какви са очакванията ти за Mountain View?
За сега не съм мислил по въпроса. Интересното е, че точно на Fun Day at San Francisco от екскурзията се пада рожденият ми ден, така че единственото, което съм планирал засега е да почерпя с кутия бонбони :)

Очаквам да се срещна с инженери от Google и се надявам да има и българи сред тях. Страхотно би било да отидеш в една огромна компания в САЩ и изведнъж да се окаже, че има с кого да си говориш на български.

Очаквам да се срещна и с другия победител от България – Александър Иванов. Запознах с него чак след състезанието, когато видях името му, записано при победителите. Оказа се, че той е малко по-малък от мен – на 15 е и е от град Шумен. Ще ми бъде много интересно и да се запозная с останалите победители от другите краища на света.

5. Защо участва?
Участвах за да спечеля. Както казва един мой приятел – “за чест и слава” :) За мен нямаше да има смисъл да инвестирам тези 7 седмици в съзтезание, ако няма да бъда победител.

Пожелаваме много успехи на Владо и стискаме палци да си изкара приятно в Щатите!

http://www.elsys-bg.org/blog/article/elsys-student-won-the-grand-prize-in-the-google-code-in-2012/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...