Отиди на
Форум "Наука"

Новобранската вечер /изпращането в родната казарма/


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте,

откривам тази тема, защото смятам, че това е един от първите етапи, през които минава момчето новобранец, преди да влезе в родната казарма. Вярвам, че всеки отбил наборна военна служба е имал приятни преживявания от тази вечер с близките, приятелите, роднините.

Понеже не съм служил войник, т.е. не съм имал новобранска вечер, ще може ли да споделите вашите спомени от това, мисля, важно събитие от живота на момчето, всъщност от последният вероятно момчешки купон!?

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 130
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител

Новобранската не е точно младежки купон. Тя се прави един и вид като 'прощаване' с роднините. Не съм сигурен разбира се, но според мен води 'началото' си, като точно един вид прощаване като заминаваш на война. За това е по-скоро да се събере родата и да те види щото всичко се случва на война. Както и в казармата де. По мое време се чуваха за новобрански като сватби. Шатри разпънати с 300 гости и т.н. Моята разбира се не беше такава ;). Един ресторант и макс 20-на близки роднини. Само един приятел от класа (но пък от нашия клас само 4 момчета влязохме с набора си), а аз и на него на новобранска не съм ходил. Както май и на никой друг мой приятел. Бе поне в моя кръг си беше точно роднинска среща. При мен по-интересното беше, че малко преди казармата обиколихме роднините ми по бащина линия, които са от Врачанския край и по-точно от Оряхово, Лом и Селановци. Там имам много по-жив спомен, защото дядо ми имаше 5-ма братя и една сестра и почти не познавах братовчедите си по тази линия. Баба ми пък две сестри и брат, ама тези братовчеди ги познавах доста по-добре (щото си живееха в Оряхово, а аз там прекарвах летата, като малък), но от детска възраст с малки изключения не ги бях виждал.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

НЕ!!!

Точно Вилна зона няма да ти даде добра представа - това е остра сатира, която е доста прекалена.

Не знам какво е било преди 1944 г., вероятно са се събирали и са изпращали войника, да хапнат да пийнат и да се видят, а пък и да пратиш войник това си е гордост за семейството.

През социализма традицията се засилва, доколкото се засилват изобщо икономическите възможности на семействата. Естествено, това стигаше понякога до прекалени размери, огромни березентови палатки с по 300 човека ядат и пият вътре два дни, а ако минеш през селото случайно и тебе могат да те набутат вътре без дори да ги познаваш :))

Всичко това разбира се важи и за сватбите. :))

Така или иначе, си беше едно народно веселие такова, или пък просто по-сдържано семейството се събираше да си изпрати младежа - все пак две години са това, я си дойде, я не до 20-тте дена отпуска през втората година.

ПП

"Изпращане в родната казарма" или народната... е социалистически шаблонен израз от глупавата пропаганда. Хората никога не са го употребявали. Казваха или "изпращане", или "новобранска" /вечер/.



Някои се събираха първо младежта, пък в отделен ден - семейството. Или пък накуп. По мащаби наподобяваше сватба определено.

Понякога, младежът беше вече остриган, че след ден - два заминаваше - днес половината са нула номер но за тогава беше учудващо за случайни минувачи.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма вече такова. Тук има само професионална армия, с наемници.

Но на времето и мене искаше да ме събере един простак от Благоевград.

Бях на командировка като преводач на унгарската делегация. Подадох си пъспорта, да ми ударят печат за изходната виза.

Тогава ме повика НАЧАЛНИКА на МВР. Питаме дали съм служил, "не", му казвам и нямам намерение. А той "не може така", ще ми прибере паспорта и ще трябва в рамките на 24 часа да се явя в София.

Казах му добре, ама тогава да ми осигури военен самолет до Будапеща за да се сбогувам с родителите си и после на всяка отпуска за да мога да ги посещавам....

Тогава чак прочете простака му, че в паспорта беше писано роден и постоянно живущ в Унгария...

Хвърли ми паспорта на бюрото с забележката "късметлия", но след като му казах, че като официален преводач, ще трябва да спомена този инцидент на ръководителя на унгарската делегация, ми се извини и каза ако може да не драматизирам работата.....

Ахмак на н-та степен.....

:grin::groupwave2::grin:

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

КГ, отговорност на всяка власт е да събере подобни люде да и служат. И аз имах брезентова палатка, ядене и пиене. Имаше и земетресение. Аз бях като във филм, сякаш ме нямаше там. Но това сякаш си бе един вид гордост за родителите, че са отгледали здрав и прав момък, годен да служи в армията. Ееееееей, къде е 1986г... УВО 88 ..... Малиии... странно нещо е живота.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами хората празнуваха! И в края на краищата това си беше радост за семейството:) Войник си отгледал! :):):)

Толкова ли сте били бурни, че и земетресение сте направили :)::)))))

пп

не, точно такива като тоя милиционер нито една нормална власт не бива да ползва ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Явно е ставала луда веселба с кръшни хора, че чак земята се е разтресала :) - Сириус за Стражишкото земетресение говориш, нали?

Имаше ли интересни подаръци? Чувал съм за майтапчийски от рода на зеле и моркови. А друго?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е, бъзикаха го новобранеца с гумени зайчета, зелка или моркови - щот бил "заек". Имаше разбира се и други подаръци, най-разилчни.

Една от бабите във фамилията ни беше изплела едно време на сина си нещо много полезно - много дебела фанела такава, плетена на едро от някаква дебела колкот пръста ми едва ли не прежда, без яка и дълга да пази кръста. Това нещо обиколи три-четири къщи и биде носено от 3-4 юнака под куртката и трябва да ви кажа, че е безценно! Държи топло, без да те притеснява. След години прочетох в една книга за командоси, че нещо сходно, но разбира се специално произоведено носели под униформата си.

Може да звучи смешно сега, но се оказва изключително полезно. И такива работи се подаряваха, къде на шега, къде сериозно. :))



То те ако знаеха къде отиват юнаците, хич нямаше да празнуват :):) :):)

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Ето една снимка на изпращане от 1914. Втората, изпращане през 20 те.

post-70-0-75410200-1362934244_thumb.jpg

post-70-0-51246100-1362934325_thumb.jpg

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Аз такова нещо съм нямал..

Моите родители на сметнаха за нужно да ми правят, но не ги коря - с кола ме закараха до поделението (един набор даже го закарахме ние и техните дори не дойдоха) не ме пуснаха по рейса.. Храна и пари не помня дали ми дадоха, май не.

Аз и още един от 200 човека дори не се бяхме остригали та го направиха в поделението.

Ма и защо толко зор - то мойто беше лигава работа - на границата.



Иначе морков имаше един братомчед - само че увит в толкова много хартия, че пакетът беше колкото малък телевизор - от старите де.. И на село, много странно защо там

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами новобранската е нещо като сватба - има ядене и пиене, подаръци, всички се веселят, а на основния герой му се реве.

Уволнението минава много по-семпло и скромно, но е много по-радостно събитие за основния герой (който изразява това бурно и мнооого звучно).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами хората празнуваха! И в края на краищата това си беше радост за семейството :) Войник си отгледал! :) :) :)

Толкова ли сте били бурни, че и земетресение сте направили :): :)))))

пп

не, точно такива като тоя милиционер нито една нормална власт не бива да ползва ;)

Това изобщо не е вярно. Бил съм на няколко изпращания, без да броя моето. Тия семейства, които бяха с еснафски и направо тъпанарски манталитет, правеха грандиозни изпращания - ядене, пиене. Жените се скъсваха да готвят. И за чий грездей? Новобранецът седеше остриган като яре и гледаше като агне на заколение. Пълна соц. еснафщина да покажеш колко народ можеш да напоиш и нахраниш, а на момчето му се реве. Същата работа беше преди 1989 г. кой ще извади по-голям... японски или немски касетофон. Както сега кой ще извади по-скъп смартфон. Най-тъпото беше, че същите соц. еснафи/соц. чалгари не се сещаха да направят ВОЙНИШКО ПОСРЕЩАНЕ на момчето си. Имаше и скромни изпращания, като родителите напълно съзнаваха, че момчето им отива за 1,5 или 2 години на неприятно място и може и да се върне осакатен телесно или психически.... Абе... социалистическа повърня.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е, може и така да се погледне в някои случаи но пък какво да ги укоряваме хората - всеки кой колкото може. Народ е това, празнува си по народному.

У нас се събраха някъде към 20-тина човека роднини, отделно аз отидох да се видя с още 1-2 в тях.

Отделно събрахме се няколко приятели изпонапихме се, един се острига като пънкар и мина по целия център на София и се доострига в къщи. След 3-4 дни един роднина ме закара до казармата с колата. Върнах куфара с цивилните дрехи и толкоз.

Чак да ми се е ревало, не е - интересно ми беше какво следва. Толкова интересно, колкото само на един млад човек може да му е. Първата вечер младши сержнта със заядлив тон в тъмното попита кой знае защо точно мене по фамилия, къде съм бил снощи. Остана разочарован от отговора ми "ми в нас". Беше мазно копеле с екстремно източен акцент. На всяко Е викаше Я - например при него Янчев звучеше като Янчяв! :)) а Ганчев - като Ганчяв!

И все пак не бих упрекнал хората, че си спазват обичая. Пък който не искаше - проблем нямаше и с това.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имало е условия (пари, манджи, пиене и най-важното - хора които си търсят повод за веселба) и се е проявявала черта от манталинена ни. Не е болка за умирачка. Такива сме си. Но и не само.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз не съм имал изпращане.

Един приятел уволнен от армията ме острига нула номер. Пихме по бира... На другия ден се качих на влака за града в който се намираше поделението. Това е ...

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз не съм имал изпращане.

Един приятел уволнен от армията ме острига нула номер. Пихме по бира... На другия ден се качих на влака за града в който се намираше поделението. Това е ...

N-ското поделение или това, в което служи офицерът Гано Иванов? :):) :):) :):) :):) :):) :):) :)

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Изпращанията секнаха, защото секна и наборната служба.

По принцип при изпращането освен почерпка са се събирали разни вещи, които да служат на войника - наполеонки, партенки и разни други вещи от списъка, който се получаваше с повиквателната.

Не мисля обаче че е секнала показността по отношение на сватбите доколкото все още ги има след като социализма остави брака без каквото и да е съдържание - то не са ресторанти, арки, панделки за столове, сватбени агенции, специална украса на ресторанта ... Няма да давам линкове, за да не правя реклама, ама с гугъла просто чудеса могат да се открият. Е, в повечето случаи еснафски и чалгаджийски, но 20г. за промяна на мисленето не стигат. Та ако я имаше казармата сигурно щеше наред със сватбените и погребаните агенции да има и новобрански агенции. :cop: Представям си само какви екстри щяха предлагат - украса са балони с формата на зайци и моркови, остригване пред насъбралите се близки ... :cray:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

напълно безполезно занимание и войниклъкът и новобранските изпращания. от подобен патос ми се повдига. хубаво че ги забраниха тея глупости.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...