Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Доста популярни станаха особено последните години. Аз лично имам усещането че ако вляза в магазин за нови апарати повечето са такива въпреки, че част от тях не ги водят смартфони, а някои други имат сензорни екрани въпреки наличието на "хардуерна" клавиатура. Сензорни дисплеи има от десетки години, разпространението само се променя с времето.

За исторически преглед ще трябва да правя справки, така че ще остане за по-натам, ако ми остане време, въпреки наличието на Чичко Гугъл. Поммня, че първият капацитивен сензорен май е напраен и се е ползвал в Церн 70-те години. По-скоро ще драсна за принципите, а темата е опън сорс, така, че който поправя, допълва или дори леко спами със свързани с темата неша е добре дошъл. А принципите... Две са общите неща за всички сензорни екрани - усещат допир / или слаб натиск и способността да определят мястото на допира / натиска върху повърхността си - определят 2D координати :) Това се постига по различни начини, които са избронени по-долу в горе-долу хронологичен /най-сарото отдолу/ ред:

  • Камера - Разпознаване на образ;
  • Капацитивен сензорен дисплей;
  • Резистивен сензорен дисплей;
  • Акустичен;
  • Оптичен;
  • Тензо - чувствителен към налягане;

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Първият от изброените начини използва /web/камера и проектор. Нечото се нарича мултитъч маса. Проекторът прожектира на засната страна на матово стъгло /плесксиглас/ - значе трябва да съобразим така да обърнем образа, че да не е "огледален". Възможно е прожекторът да има такава опция, не съм се замислял с компютъра дали става огледален. Върху стъкления / плескигласовия лист трябва да има още един /мисля, че с един общ няма да стане/ чиито ръбове /странични стени/ да са гладки / полирани и на които на наредите няколко /десетина ?/ инфрачервени светодиоди. начи листът трява да е дебел около и над 5 мм. Тегли се софтуер /безплатен ер на сайтовете дето казват как да си го направите/ който казва на компа как да чете картините от камерата и какво да прави в отговор. Камерата всъщност вижда ИЧ светло петно/а там където се докосва с пръст/и екрана. Камерата за целта зе поставя до проектора.

Можете да си го направите при наличието на някои материали, място и много свободно време.

Има още 2 части по-долното видео

cad_tisch_en_big.jpg

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

тоя тръчскрийн е голяма гадост. Не останаха вече нормални телефони с клавиатурки.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

По подобен начин работят и разни други устройства които дават възможност да пишете върху прожектирана клавиатура, има дори такива проестори - с такава опция.



Е, така е, но тенденция, няма как.. Ще се подобряват



Всъщност онзи принцип дето го дадох като "оптичен" също е подобен - по ръбовете на прозрачно стъкло има ИЧ свето и фото диоди. Последните отменят камерата. ИЧ се ползват за да не влиаят на качеството на картината, поолупроводниковите прибори ги виждат без пробем. Говоря за близките ИЧ



Ще пиша още /по всята точка/ но засега изчезвам, че разни други занимания ме чакат..



Тука може да има читаво видео

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Капацитивен тип тъчскрийн.. Ето затова мислех да пусна темата във "Физика" но не е беля, там може да се пише да кондензатори, капацитети съпротивления и др. За сека е важно да се знае че ако на два проводника им се приложе напрежениие /не са свързани, не тече ток/ те стават източник на електрическо поле - по тях се трупат противоположни заряди които са в рамновеси - положителните заряди са равни на отрицателните. Докодвайки някой от проводниците ние нарушаваме това равномесие - ще нвесем повече от едните или другите заряди. Просто променяме електрическото поле, независимо дали докосваме дирекно проводника или през слой изолатор, независимо дали докосваме тякои от проводниците или разстоянието между тях. Може да кажем, че променяме капацитета /в този контекст - характеристика показваща способността да се натрупва заряд/ на образувания кондензатор от двата проводника. Всичките тези изменения могат да се усетят от полупроводниците, като промяна на напрежението.

Практически се изпълнява като практически се изпълнява като имаме слой с ннесен на редове прозрачен прозрачен проводник /ITO - индиево-калаен окис най-често се ползва за такива цели/, прозрочен слой от изолатор, прозрачен слой от нанесен на колони / стълбове прозрачен проводник и защитен прозрачен слой. Под редое и колони да се разбират успоредни изолирани една от друга пътечки.

Пътечки, а не цели слоеве имаме за да се извърши сканиране - ред по стълб с цел да се установи къде екранът е докоснат.



Сканирането е подобно на това което става при деспреите и сензорите на камерите.




6961049-0-large.jpg

Това въщност е и най-масовият тип тъчскрийн който се ползва при мобилните устройства. Най дуракоустойчив, не скъп и пизвилява мултитъч - едновременни докосвония.



Още малко обяснения - сканиренито се осъществяма като електронни схиме включват ред по стълб - подава се напрежение и зе изключва последователно по всички вертикални пътечки през това време друтият полюс е една хоризонтална, като се оходят /сканират/ вертикалните се включва втора хоризонтална и така се задава адрес на "пиксел", на който му се измерва напрежението...





Резистивни - по-стар тип са и нямат нужда от сканиране като горните - тоест нямат нужда от толкова сложен контролер /драйвер - скемата която комутира/. Състоят се от прозрачен проводнис с по-високо съпротивление, пространствен разделител /нещо осигуряващо междина/, слой прозрачен проводник, пак разделител и горен проводящ но с високо съпротивление слой. Слоевете са гъвкави, дехормират се и се докосват там къкето екранът е докоснат. Контролер мери съпротивлението или напрежението на така образувания делител на напрежение от двата съпротивителни слоя/ и превръща го в двоичен код, който се "превежда" от съответния софтуер.



flexlayer_large.jpg


Както казахме съпротивлението се изменя по дължината на прозрачния съпротивителен проводник...

AD44_02_BB_FIG_01.jpg

Доскоро /а може и още/ продаваха такива китове да си направите всеки екран тякъв Поради факта че няма сканиране не е възможен мултитъч-ът.



Акустичен - подобно на оптичният - вместо инфрачервени светодиоди по ръбовете на прозрачно съкло /обраотено за целта/ са поставени ултразвукови излъчватели и приемници /стана модерно да гинаричат трандюсери/. Всъщност излъчветилети е приемниците са малко - разположени са по четирите страни или идагонали, но поссредством отражатели или вълноводи се прави така че звукът да пътува в лъчи по редове или стълбове и да може да се ориентира на какво разстояние от източника се докосва екрана.

SAW_final.jpg



Устройствата използващи тензодатчици са стари, поставят се зад екрата 4 датчика за натиск, които компютърът чете. Аналогично може да се прави и с микрофони - не знам да е ползвано.



itscreenb.jpg

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...