Отиди на
Форум "Наука"

Окото на съзнанието


Recommended Posts

  • Администратор

okoto_na_suznanieto_cover.jpg

Блестящият ум на Оливър Сакс разплита загадките на мозъка чрез „Окото на съзнанието”

Оливър Сакс е английски невролог, който прави по-голямата част от кариерата си в САЩ и става международно известен със своите книги, основани на опита му с различни и чудновати пациенти, аОкото на съзнанието (ИК „Изток-Запад”) е един от най-значимите му и вдъхновяващи трудове.


В „Окото на съзнанието“ изтъкнатият учен Оливър Сакс разказва историите на хора, които успяват да се движат в света и да общуват с другите, въпреки че са загубили смятаните от мнозина от нас за задължителни сетива и способности. Сред тези способности са силата на речта, зрението, разпознаването на физиономии, усещането за триизмерно пространство, способността да се чете. За всички тези хора предизвикателството е да се адаптират към радикално нов начин да съществуват в света, например:

Лилиан, концертна пианистка, която загубва способността си да разчита нотите и в крайна сметка е неспособна дори да разпознае всекидневни вещи, а също и Сю, невробиолог, която никога не е виждала в три измерения, докато най-накрая се сдобива със стереоскопично зрение в 50-те си години.

Пат, която пресъздава наново себе си като грижовна баба и активен член на общността си, въпреки факта, че има афазия и не може да произнесе дори едно изречение, както и Хауард, плодовит романист, който трябва да открие начин да продължи живота си като писател дори след като инсулт поразява способността му да чете.

Самият д-р Сакс, който разказва историята на рака на едното му око и странните и объркващи ефекти вследствие на това...

Окото на съзнанието“ е възхитително странство из дебрите на ума, а великолепният Сакс дръзва да изследва някои много странни парадокси – хора, които могат да виждат идеално, но не могат да разпознаят собствените си деца, и слепи хора, които стават хиперзрящи или се ориентират в света благодарение на „зрение чрез езика“. Всички тези случаи и истории превръщат „Окото на съзнанието“ в истинско книжно събитие с общокултурна, социална и чисто човешка значимост.

*

Оливър Сакс притежава видимо неизчерпаем талант за убедително и хуманно обяснение на най-тайнствените и чудати неврологични дисфункции на мозъка.

Time Magazine

  • O_Sacks_pic2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...