Отиди на
Форум "Наука"

Република Македония между югославизма и национализма


Recommended Posts

  • Администратор

Раждането на една нова държава: Република Македония между югославизма и национализма

Автор: Ангел Димитров

АИ Проф.Марин Дринов

164611_b.jpg

Историята лесно може да бъде превърната в мит. Трудно е зад мита да видим реалностите на миналото. Това ни помага да направим изследването на Ангел Димитров.

Книгата има два центъра. Първият е разположен в историята на съвремеността и анализира разпадането на Югославия и обстоятелствата, при които Република Македония се превръща в независима държава. Другият насочва вниманието към сложния, противоречив и моделиран отвън път към македонската държавност.

В това първо по своя интегрален исторически подход изследване на произхода на съвременната македонска държава авторът не оставя без отговор и най-сложните въпроси за нейния образ и перспективи за развитие, за състоянието на историческата приемственост, за взаимоотношенията между история и политика.

Тази книга ни помага да разберем не само миналото, но и настоящето. Защото ни предлага анализ колкото на младата македонска държава, толкова и на българската национална драма.

Ангел Димитров е историк и дипломат. Научната му кариера е свързана с Института за исторически изследвания при БАН, а дипломатическата - с Република Македония, където става първият български посланик /1992-2001/.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...