Отиди на
Форум "Наука"

Как да оцелеем по време на предизборна кампания и да избегнем електоралния дистрес


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Kакто казваше Гор Видал за изборите в Щатите - едната половина от американците не чете вестници. Едната половина на гласува. Надявам се, това да е една и съща половина.
Дойдат ли избори, самата тема за изборите идва в повече, главата започва да боли и неусетно всеки спира да чете/гледа/слуша медии. После решава и да не гласува - изборната тема бързо втръсва. За да не се стига дотам, е нужен лек.
В идващите дни до вездесъщата електорална нощ ще чуете много от следните клишета - вотът зависи от вас, вие променяте съдбата си като гласувате; избирателната активност е важна; държите бъдещето в ръцете си и т.н. Принципно, за да живеете в мир със себе си, трябва да гласувате. Но самият акт на гласуване и конкретно изборът за кого да се гласува не трябва да се превръщат във вътрешна борба, която: а) ви скарва със себе си и б) ви скарва с приятелите. Няма по-безсмислено от политическите кавги. Няма по-безсмислена от вътрешното противоречие за кого да гласувате.
Затова, тъй като вашето душевно спокойствие е важно, предлагаме универсален гид за справяне с електоралната треска. Тази болест, която се появява 30 дни преди изборния ден и трае до финалното обявяване на резултатите от ЦИК, наистина е лечима. Ето как:
1. Решете бързо за кого ще гласувате
Това става по два начина - в първия или в последния ден на предизборната кампания. Решете еднозначно, без да се питате "ама дали сгреших" или "ами ако моите не победят". Изберете една от партиите, на която имате най-голямо доверие, и не променяйте избора. Не се плашете от партиите; те, все пак, са в основата на всички успешни демократични системи по света. Бързо решение за кого да (не) гласувате ще освободи съзнанието ви от психическо натоварване и непрестанни въпроси тип "взех ли правилното решение".
2. Не агитирайте приятелите си да направят вашия избор
Най-опасният приятелски спор е политическият - особено когато се опитвате да ги привлечете във вашия лагер. Другарските приказки по време на предизборна кампания могат да бъдат (ако сте мъже) за коли, мотори, футбол и жени и (ако сте жени) за мъже, мъже и пак мъже. Не говорете за политика освен на шега. Всяко избухване тип "абе, ти верно си луд да гласуваш за тия" най-много да доведе до премрежени погледи и покана за дуел в парка.
3. Започнете да следите предизборната кампания в друга страна
До 12 май по света се провеждат достатъчно интересни избори. В Италия, във Венецуела, Камерун, Парагвай, Бутан, Гвинея, Френска Полинезия, Исландия, Малайзия, Пакистан, Египет. Идеята е следната - хващате се за парламентарните избори в някоя от тези държави, например - във Френска Полинезия. Проучвате кандидатите. Купувате си от интернет агитационни материали на една от партиите, поствате програмата й на стената си във фейсбуук и гуугъл плюс и разпалено следите какво се случва там, без да обръщате никакво внимание на българските избори. Няма как да не привлечете вниманието. А на 5 май, когато е вторият тур на изборите там, нищо чудно някоя от телевизиите да направи извънредно студио и да ви поканят за основен (и единствен) анализатор.
4. Организирайте парти за българската изборна нощ у дома
Все пак трябва да сте поне малко в час с това, което се случва на родна почва. Обаче - в крак с този гид, няма да се поддавате на електорална треска в дните преди 12 май, а ще заложите на самия 12 май. Поканете вашите приятели на нестандартно парти в изборната нощ. Така съзнанието ще бъде заето с коктейлни рецепти, подходящи гости и други забавни неща вместо с програми на партии и предизборни обещания.
5. Пуснете си отпуск в деня след изборите
Денят е неучебен, а в работата ще се говори само за резултати.
Вземете си почивен ден и се наслаждавайте на живота. ЦИК няма да са готови с официалните резултати, спокойно. В настоящия случай става дума за датата 13 май 2013 г.
6. Наложете вето на изборната тема у дома
Ако в работна атмосфера и с приятели се справяте добре и не говорите за избори, истинската какофония може да дойде от семейните скандали. Не обсъждайте изборите със семейството, най-вече с роднини на съпруг/съпруга. Измислете си стандартно извинение и когато някой повдигне темата, просто го кажете с достатъчно авторитарен глас. Гарантирано спасение от високо кръвно и висок тон.
7. Гостите и телевизията - създайте алкохолна игра
Неминуемо е, ако имате гости у дома, по телевизията да върви я дебат, я предизборно студио, я рекламен клип на кандидатите. Измислете си забавна игра, но без да прекалявате с алкохола. Например - ако първата реплика на политик от екрана е “ще работим за гражданите”, отворете си бира. Ако говорят за пенсионери, сипете си узо. Ако стане дума за плоския данък - водка. Намаляване на данъците - вода. И така нататък. Измислете си игра, свързана с предизборните клишета. Това ще оживи вечерята, повярвайте. Ако кандидатите се сбият в ефир, започвайте с шотовете, става забавно.
И не забравяйте, че лек за изборната треска всъщност все още няма открит. Както - и ваксина. Приятен месец и приятна предизборна кампания!
Константин Вълков
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тази болест, в лека форма, съм я карал като студент - стачки,истории, Петър Младенови танкове, Луканови зими и пр. От тогава имам имунитет към нея.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

1. Решете бързо за кого ще гласувате

Това става по два начина - в първия или в последния ден на предизборната кампания. Решете еднозначно, без да се питате "ама дали сгреших" или "ами ако моите не победят". Изберете една от партиите, на която имате най-голямо доверие, и не променяйте избора

Няма толкова голямо значение според мен за кого ще пуснем бюлетината.

При наличието на десетки и стотици подписани дългосрочни договорености всяко поредно правителство чинно си изпълнява ангажиментите, и не само това, ами е принуждавано да подписва и още много други допълнителни също в ущърб на интересите на държавата както и до сега...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако имаше как никой да не отиде да гласува... ей така - нулева избирателна активност... може би това би било най-добре.

Чудно ми е едно нещо - има една голяма част от електората в напреднала възраст (обикновено по изборите ги карат я с кола, я с хеликоптер, че не могат да ходят), която обикновено гласува за една определена партия, няма да я споменавам, но тя е ясна. Често, обаче, се случва тези баби и дядовци, които толкова държат да гласуват, да не изкарат до края мандата и да си заминат.

Нали гласуваме за бъдеще?

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И ако не продължава?

Подписани били, нали ако рекат ще подпишат друго. То не е въпроса само да се подписва ами и да се гледа до къде ни свалят гащите.

Ето сега се шуми за тайната на австрийските банки, които не искат да си я дават.

____

Емо ме изпревари малко. За мен политиката е гадно нещо, като кал. Аз само гледам каква кал газя и си слагам съответните ботуши. И скоро май няма да гласувам- философията ми е такава, че самата система я смятам за порочна. Добре че такива са малко та да не влияят на вота, хе хе.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако имаше как никой да не отиде да гласува... ей така - нулева избирателна активност... може би това би било най-добре.

Какво предвижда законът в такива случаи?

Не че е възможно да се случи, но ....ей така, хипотетично.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Партиите и коалициите в реда, в който ще бъдат записани в изборната бюлетина:
1 - "Нова алтернатива"
2 - Демократическа партия
3 - Партия "Никола Петков"
4 - Партия "Национален фронт за спасение на България"
5 - "Коалиция за България"
6 - Коалиция "Център - Свобода и достойнство"
7 - Български демократичен съюз "Радикали"
8 - Национал-демократична партия
9 - Коалиция "Гражданска листа - Модерна България"
10 - Коалиция "Съюз на демократичните сили"
11 - Партия "Либерален алианс"
12 - Християн-социален съюз
13 - Партия "Обединена социалдемокрация"
14 - Партия "Атака"
15 - Партия "ГЕРБ"
16 - Партия "Синьо единство"
17 - Партия "Ред, законност и справедливост"
18 - Партия "ВМРО - Българско национално движение"
19 - Партия "Демократична гражданска инициатива"
20 - "Християндемократическа партия на България"
21 - Партия "Национално движение за права и свободи"
22 - Партия "Средна европейска класа"
23 - Партия "Национално патриотично обединение"
24 - Партия "Земеделски народен съюз"
25 - Партия "Лидер"
26 - Партия "Зелените"
27 - Коалиция "ДСБ и Български демократичен форум"
28 - Социалдемократическа партия
29 - Партия "Другата България"
30 - Партия "Българската левица"
31 - Партия "Национален идеал за единство"
32 - Паритя "Кауза България"
33 - Партия "Движение България на гражданите"
34 - Партия "Демократична алтернатива за национално обединение"
35 - Коалиция "Българска пролет"
36 - Коалиция "ГОРДа България"
37 - Партия "Глас народен"
38 - БЗНС
39 - Политически клуб "Екогласност"
40 - Партия "Движение за права и свободи"
41 - Партия "Национално движение Единство"
42 - Партия на българските жени
43 - Партия "Новото време"
44 - Единна народна партия
45 - Съюз на комунистите в България
---
За 240 места в парламента се състезават 7200 кандидати. Това прави по 30 д. за едно място.
Население около 7200 д. имат градовете Дряново, Кубрат, Генерал Тошево, Хисаря, Златоград, Девин.
45 са партиите и коалициите, в които са разпределени кандидатите. Това прави по 160 д. във всяка партия/коалиция, която се е кандидатирала за изборите.
Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

1. Решете бързо за кого ще гласувате
Това става по два начина - в първия или в последния ден на предизборната кампания. Решете еднозначно, без да се питате "ама дали сгреших" или "ами ако моите не победят". Изберете една от партиите, на която имате най-голямо доверие, и не променяйте избора. Не се плашете от партиите; те, все пак, са в основата на всички успешни демократични системи по света. Бързо решение за кого да (не) гласувате ще освободи съзнанието ви от психическо натоварване и непрестанни въпроси тип "взех ли правилното решение".
2. Не агитирайте приятелите си да направят вашия избор
Най-опасният приятелски спор е политическият - особено когато се опитвате да ги привлечете във вашия лагер. Другарските приказки по време на предизборна кампания могат да бъдат (ако сте мъже) за коли, мотори, футбол и жени и (ако сте жени) за мъже, мъже и пак мъже. Не говорете за политика освен на шега. Всяко избухване тип "абе, ти верно си луд да гласуваш за тия" най-много да доведе до премрежени погледи и покана за дуел в парка.
3. Започнете да следите предизборната кампания в друга страна
До 12 май по света се провеждат достатъчно интересни избори. В Италия, във Венецуела, Камерун, Парагвай, Бутан, Гвинея, Френска Полинезия, Исландия, Малайзия, Пакистан, Египет. Идеята е следната - хващате се за парламентарните избори в някоя от тези държави, например - във Френска Полинезия. Проучвате кандидатите. Купувате си от интернет агитационни материали на една от партиите, поствате програмата й на стената си във фейсбуук и гуугъл плюс и разпалено следите какво се случва там, без да обръщате никакво внимание на българските избори. Няма как да не привлечете вниманието. А на 5 май, когато е вторият тур на изборите там, нищо чудно някоя от телевизиите да направи извънредно студио и да ви поканят за основен (и единствен) анализатор.
4. Организирайте парти за българската изборна нощ у дома
Все пак трябва да сте поне малко в час с това, което се случва на родна почва. Обаче - в крак с този гид, няма да се поддавате на електорална треска в дните преди 12 май, а ще заложите на самия 12 май. Поканете вашите приятели на нестандартно парти в изборната нощ. Така съзнанието ще бъде заето с коктейлни рецепти, подходящи гости и други забавни неща вместо с програми на партии и предизборни обещания.
5. Пуснете си отпуск в деня след изборите
Денят е неучебен, а в работата ще се говори само за резултати.
Вземете си почивен ден и се наслаждавайте на живота. ЦИК няма да са готови с официалните резултати, спокойно. В настоящия случай става дума за датата 13 май 2013 г.
6. Наложете вето на изборната тема у дома
Ако в работна атмосфера и с приятели се справяте добре и не говорите за избори, истинската какофония може да дойде от семейните скандали. Не обсъждайте изборите със семейството, най-вече с роднини на съпруг/съпруга. Измислете си стандартно извинение и когато някой повдигне темата, просто го кажете с достатъчно авторитарен глас. Гарантирано спасение от високо кръвно и висок тон.
7. Гостите и телевизията - създайте алкохолна игра
Неминуемо е, ако имате гости у дома, по телевизията да върви я дебат, я предизборно студио, я рекламен клип на кандидатите. Измислете си забавна игра, но без да прекалявате с алкохола. Например - ако първата реплика на политик от екрана е “ще работим за гражданите”, отворете си бира. Ако говорят за пенсионери, сипете си узо. Ако стане дума за плоския данък - водка. Намаляване на данъците - вода. И така нататък. Измислете си игра, свързана с предизборните клишета. Това ще оживи вечерята, повярвайте. Ако кандидатите се сбият в ефир, започвайте с шотовете, става забавно.
И не забравяйте, че лек за изборната треска всъщност все още няма открит. Както - и ваксина. Приятен месец и приятна предизборна кампания!
Константин Вълков

Не зная каква е точно целта на тази тема? Ако е някакъв вид хумор защо е в раздела в който е пусната? Изборите по принцип са сериозна работа. Тези дето не вярват в това не зная защо се 'хабят' толкова за да го доказват?

1. Ако не знаете за кого да гласувате, бързия избор в никакъв случай не е правилен. Добре, че хората не правят така защото това прилича на руска рулетка.

2. Отдавна нормалните хора не агитират не само приятелите си, а и всички. Партиите си имат агитатори, платени или не. Има си и предизборни кампании и дебати. Общо взето смешни ми са препоръките на автора, което пак ме кара да си мисля, че творбата му е по-скоро хумористична. Няма начин който и да ми каже за какво ще си говоря с приятелите ;). Както и на когото и да е.

3. Това пък за какво? Човек или се интересува от политика или не, е може да се интересува и по малко. Да наистина е хумурист автора.

Останалите също толкоз майтапчииски.

Ако имаше как никой да не отиде да гласува... ей така - нулева избирателна активност... може би това би било най-добре.

Чудно ми е едно нещо - има една голяма част от електората в напреднала възраст (обикновено по изборите ги карат я с кола, я с хеликоптер, че не могат да ходят), която обикновено гласува за една определена партия, няма да я споменавам, но тя е ясна. Често, обаче, се случва тези баби и дядовци, които толкова държат да гласуват, да не изкарат до края мандата и да си заминат.

Нали гласуваме за бъдеще?

...

Никой да не гласува, определено не е възможно, но не е и решение. Вие какво точно предлагате? Някаква ф-ма на тоталитаризам, или на съвети (ранната форма преди СССР) тип квартални избори и по месторабота? Че това е проиграно. Но пак има някаква форма на избор.

Човек има право и трябва да гласува за себе си. В смисъл той както желае. Всякакви други неща - да се гласува за бъдещето са глупости! Че кой знае какво е бъдещето? Или идеята е възрастните хора да не гласуват? Е те това вече е страхотен ценз, май и на тоталитарните режими с псевдоизбори не е минавала такава мисъл!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А кой раздел е несериозния?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Къде - "горе"? Ако имаш предвид - в заглавието, не е така.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А кой раздел е несериозния?

'Майтапи' разбира се. Самия автор (когото познавам добре, макар и задочно де, от радиото) сам го е казал (полу насериозно, полу на шега). Не виждам и как се връзват 'точките' на автора с постнатия от теб списък на партиите и коалициите. Та каква е целта на темата и как се връзва целта с този списък? Направо си просим да ни налазят платените и неплатените драскачи и ляляджии.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хубаво би било да имаме раздел "майтапи", но такъв не съществува. Има майтапчийска тема (Fun), но майтапчийски рздел няма.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Верно! Няма. Да хубаво би било да има такъв ако не раздел, то подраздел в любопитни. До тогава значи според мен е по-добре да е в любопитни. Защо, обосновал съм се по-горе.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В деня на изборите бъди патриот :bg: - скрий на баба си личната карта!

Грешно rumcaiz, грешно!

Мнението ми е следното - гласувайте, гласувайте, гласувайте.

Гласувайте само за първата и втората или най-много трета по рейтинга български партии, защото в противен случай става страшно.

Кога ли най - после ние българите ще разберем, че раздробявайки гласовете си между по-вече от две български партии правим подарък при всеки общински и парламентарен избор на чужди ни етнически формирования и даваме поовод да ни атакуват с нови и нови неприемливи искания, приканвайки ни да отстъпваме от правата си и да бъдем все по-мекушави и подчинени в името на някаква недефинирана ясно кауза, измислена и въведена преди две десетилетия и наречена толерантност, която означава примиренчество и раболепие пред насилника.

Пример - скоро проведената пресконференция на Съвета на старейшините на Мешере (ме шарие) е класическата балканска форма на шериата (съвет на старейшините) в циганизиран вариант и за моя изненада нямаше никаква реакция от трезвомислещите българи и християни. За сведение техните присъди се изпълняват веднага, за разлика от традиционното правосъдие в християнска България. Народе????

romskoto-meshere-si-izbra-prior.jpg

Редактирано от Eньо
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Преместих темата.

Каква е идеята на тази тема ли - да си поговорим с чувство за хумор на сериозна тема.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ще видим, ще видим наборе ;). Не аз я пуснах таз тема ;), не-с па? Абе личното ми мнение е, че не само потребителите, а особено членоветете н екипа не би трябвало да търсят....фън от такива и подобни теми. Така, че препоръчвам 48 часа да видим .....фъна, и после не само да я заключим, а и да я скрием!Сори Историк, ама така смятам!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Kакто казваше Гор Видал за изборите в Щатите - едната половина от американците не чете вестници. Едната половина на гласува.

ISTORIK, и в България вестници бол, но правилата на предстоящите избори са все още табу за широките маси избиратели, и няма яснота след последните изменения на избирателния кодекс.

Излиза, че според Чл. 34. (1) непредставените в Народното събрание и нямащи членове на Европейския парламент партии нямат право да дават предложение за състав на секционните избирателни комисии.

Тогава

- кой ще отваря урната за гласуване и ще изважда съдържанието й?

- кой ще установява резултатите от гласуването?

- кой ще попълва данните в черновата и в протокола на СИК?

- кой ще преброява подписите положени в избирателните списъци?

- кой ще брои пликовете и бюлетините намерени без плик?

- кой ще отваря пликовете и ще изважда съдържанието им?

- кой ще брои бюлетините, извадени от пликовете за гласуване?

- кой ще отговаря за изготвянето на извлеченията от протокола и обявяване на резултатите от гласуването в секцията?

- кой ще предава протокола на СИК в РИК и

- кой ще опакова останалите книжа и материали и как ще ги предава на общинската администрация?

и въобще, кой ще определя правилата на играта? Пак ли парламентарно представените?

А иначе,фън-предизборната надпревара вече е стартирала ...

Редактирано от Eньо
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

оцеляването е лесно - не гледаш телевизия, не слушаш радио, а си намираш смислено занимание.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, май отново - парламетарно представените.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

оцеляването е лесно - не гледаш телевизия, не слушаш радио, а си намираш смислено занимание.

:good:

Точно това смятам да направя и аз.

Повдига ми се вече от предавания, в които водещ кани няколко до болка познати и противни мутри, задава им тъпи въпроси, а те се надпреварват да дават още по-тъпи отговори.

И не е ли нонсенс да питаш тези които са ни вкарали в батака, как да излезем от него?!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хммм колко удобно ;), все някой/и ни е/са вкарали в батака, а ние гОрките страдаме ли страдаме.....и псуваме (тези дето не си правят труда даже да прочетат или видят или научат нещо). Даа удобно, лесно ииии винаги вярно (дали?)! Особено като не гласуваш ;). Тогаз с пълно право можеш да заявиш - всички са маскари, ама аз не съм избирал нито теЯ, нито онеЯ маскари! Да ама не някои, а голяма част от БГ гласоподавателите са гласували и може според негласуващите да се сгрешили, да са тъпи, прости, да са манипулирани, да са бабички (цветни или не), да са неориентирани, но са си упражнили законното право на избор! И да те могат да критикуват, да съжаляват, да подкрепят, да се чувстват излъгани от политическия си представител (но в никакъв случай от вота на останалите) за когото са гласували. Негласуващите или гласуващите по правилото на руската рулетка - НЕ! Еньо, Историк, а вие какво предлагате? Кои да влизат в секционните избирателни комисии, освен парламентарно представените? Представители на всичките 45 (толкоз ли бяха Историк?) участници? А знаете ли колко са и колко се плаща за това? Колкото секционни комисии умножавате по 45 и после по 40-50лв. (толкоз мисля, че сега плащат, но ще питам - имам познати в тях ;)). Ми то ще си е жива далавера това и на следващите избори ще са 300 (както в началото).

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...