Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

Закачам едно интервю на немски журналист със съветски генерал през 1942г.

Основните събития, за които става дума са обсъждани и планирани през и преди 1940г - т.е. по времето когато СССР и Германия (а индиректно и България) са съюзници и в мир между тях.

От материала не се разбира БКП да е представлявала или защитавала интересите на каквато и да е част, класа или прослойка от българите или нещо българско изобщо.

Видно е, че службата и верността към Съвеските интереси на цитираният българин е толкова надеждна за Големия Брат, че решават да го оставят сам да съветизира България.

Приятно четене! BBZ-9-X-1942-.pdf

Редактирано от Парсивал
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И без немския журналист и съветския генерал са били ясни 'апетитите' на Съветите към проливите и съответно България. Че преди това има една ...Соболева 'акция'. За разлика от Прибалтика, тук даже да се навият германците да си направят.....сепуко, допускайки Съветите не само до нефтените полета на Плоещ, а и до стратегическия път Изток-Запад, и ние щяхме да се противопоставим.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Темата не е за руските или съветските амбиции. Темата не е за този, който яде баницата...

Това, за което Германия се противопоставя през 1940г. СССР реализират през 1944г и никой (никой!!!) не им се противопоставя.

За кои 'ние' става дума?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За какво е....темата? Ние сме.....аз бре ;).

44-та е доста по друго, даже да махнем Ялта и всякави тайни и не толкоз тайни разпределения на света, през 44-та няма сила да спре Съветите на Дунава, че и на Елба (освен атомната бомба де). Тка, че е добре да се уточни за к'во точно е темата? За 5-та колона ли (и коя точно пета?). Опита показва, че и 37 5-ти колони да имаш, ако нямаш танкове пиши ги бегали ;). колоните, не танковете.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Германия се противопоставя, защото е конфеонтационно настроена и по начало пази Източна Европа като сфера на интересите си. По това време спорът е между СССР и Германия, другите те не ги питат, а СССР държи политика на примирение с немците и съответно им отстъпва.

След войната и през войната, западните съюзници, т.е. САЩ и подгласникът им Англия, не считат източна, а западна Европа за своя сфера. Източна Европа е запазена и договорена за СССР.

Кой на какво да се противопоставя.... Дали изобщо ще съществува България или не го решава единствено и само Сталин. В извършеното разпределение на сферите на влияние великите сили се договарят България да остане в съветската зона и толкоз.

Имало е период, в който БКП изобщо не е знаела дали българската армия ще се запази, или мястото й ще се заеме от съветски войски. Някъде към 1947 г. става ясно, че българската армия ще съществува и нещо повече - ще се доизгражда.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Темата не е за ВСВ.

Темата е за доктрината и позицията на БКП както исторически така и сега. Понастоящем преименуваната 'столетница' се оглавява от Сергей Дмитриевич, което е показателно как '... кожата си мени, но нрава - не.'

Прикачената статия само илюстрира документално тази й същност и готовност да предаде цел да елиминара суверенна България. В това отношение БСП и ДПС са различни от всички други партии и много еднакви помежду си, което се вижда и от желанието им да се съюзят срещу всички други.

Тази илюстрация от недалечното минало за мен е много болезнена, защото същата доктрина и структура са све още живи, активни и с огромно влияние в съвременна България.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Необходимо ли е да припомням, че актуалната БГ политика особено сега, а и по принцип не се разглежда във форума? Нека се ограничим до ролята на БКП в разглеждания период, щом така желае автора.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...