Отиди на
Форум "Наука"

Сердика - разкопки в риск


Recommended Posts

  • Потребител

Колеги и приятели,

Несъмнено всички виждаме немарата по отношение на какво ли не. Този път обектът е в центъра на София, а проблем е състоянието на част от културното наследство на града.

По този повод с моя съученик и приятел Наско произведохме тази статия: http://dimitaratanassov.wordpress.com/2013/05/01/%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA/

Струва ни се, че нещата не би следвало да продължават така. Независимо какви процедури текат и кой е виновен, видимо Министерството на културата е безумен стопанин, направо безстопанственик.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Съвсем наскоро имах възможността да погледна новия център на София. Макар всичко да е още опаковано с найлони имаше доста туристи, които снимаха - като бройката значително надвишаваше тази на мераклиите да видят Божовите лъжемощи на Йоан Кръстител. Факт е обаче, че на това място сериозно се работи за консервирането и експонирането на обектите и София най-сетне наистина ще придобие облика на един древен град.

За сравнение при строежа на сградата на Министерския съвет без каквато и да е необходимост е била срината част от ротондата "Свети Георги", а "по-дребните" обекти изобщо едва ли някой ги е смятал (след ВСВ тъй като центърът е бил доста пострадал от бомбардировките много от днешните сгради са правени след войната).

В някои други градове обаче ситуацията не направо плачевна и добре запазени сгради са докарани до руини. В резултат например на дейността на предишния кмет на Бургас от БСП - Йоан Костадинов беше срината стара къща (пише за вграждане, но всичко приключи със сриване) за да се направи небостъргач и което е още по-лошото катедралния храм на града бе сериозно повреден заради строежа на паркинг до там, че се наложи да боде затворен (намиращото се на площада училище е с по-малко щети).

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...