Отиди на
Форум "Наука"

ПРИЗРАЦИ И ПОЛТЪРГАЙСТИ


Recommended Posts

  • Потребител

ПРИЗРАЦИ И ПОЛТЪРГАЙСТИ

Имайки в предвид стотиците холивудски филми, безброй предавания, художествена литература и статии по темата разбирам защо някои хора изпитват сериозни трудности в отхвърлянето на идеята, че призраци не съществуват.

По мои не особено точни наблюдения близо 50% от съвременното общество вярва в съществуването на призраци, като в зависимост от културните и религиозните особености в различните региони този процент може да бъде по-висок, може да бъде и по нисък.

Всъщност, какво е призрак?

Съществуват различни определения, но може би най-разпространеното е, че призраците представляват души на покойници, които не ”желаят” или не могат да напуснат светът на живите.

Попадал съм на статии писани от ентусиасти, които твърдят било ДОКАЗАНО, че в момента на смъртта си човек губи от теглото си 21 грама и именно това е теглото на човешката душа. От там връзката е вече ясна – щом в смъртния одър душата напуска тялото на покойника явно е възможно наистина да съществуват призраци. Да разгледаме, обаче по-подробно тази работа с 21-те грама.

21 ГРАМА

Митът, че човешката душа тежи 21 грама придобива по-широка популярност около филма ”21 Грама” на режисьорът Алехандро Гонзалес.

Тази идея, обаче се появява на бял свят още в далечната 1901 след съмнителния експеримент проведен от д-р Дънкан МакДюгъл в Хейвърхил, Масачузетс, който решава да измери теглото на свои шест пациента болни от туберкулоза в точния момент на смъртта им. Очакванията му са да установи загуба на тегло при починалите в следствие напускането на душата телата на покойниците.

Резултатът:

При двама от шестте пациентите резултатите не са зачетени към проучването.

При други двама от пациентите докторът отчел загуба на тегло в момента на смъртта и допълнителна загуба на тегло кратко време след смъртта.(Може би душите напускат телата на пациентите поетапно?)

При друг пациент д-р МакДюгъл отчел загуба на тегло, след което теглото на пациента се възстановила и отново последвала загуба на тегло. (Може би душата се двоуми дали да напусне тялото? Трудно и е да вземе правилното решение?).

При един от пациентите, обаче докторът установява приблизително в момента на смъртта загуба на тегло с ¾ унция (приблизително 21 грама).

Докторът повторил експериментът с кучета, но при нито едно от животните не била регистрирана загуба на тегло в момента на смъртта им. Тук МакДюгъл направил интересното заключение - Кучетата просто нямат душа! (Сега си обяснявам защо никога, не съм чувал за очевидци на призраци кучета или призраци на други животни)

Научните среди още през онези години съвсем обосновано отхвърлят твърденията на МакДюгъл, като дори самият МакДюгъл заявява, че резултатите в никакъв случай не са категорични и експериментът трябва да бъде повторен многократно за да бъде направени сериозни заключения.

За вярващите в задгробния живот обаче, които често задоволяват вярата си с абсолютно непроверени твърдения, опитите на доктора са напълно достатъчно доказателство, че душата на човек съществува след смъртта на тялото.

Какво пропуска обаче доктор МакДюгъл?

Първо умишлено или не докторът не взима в предвид факта, че моменти преди смъртта температурата на тялото се повишава до 39.2 градуса. Това е така нареченото агонално състояние при което освен, че температурата се повишава се засилва метаболизмът и потенето след което настъпва смъртта. Тялото, обаче остава горещо, а понеже сърцето и белите дробове не функционират кръвта не може да бъде охладена. Всичко това довежда до засилено изпарение на влага от кожата – след смъртта кожата е все още изпотена., като количеството влага, което тялото може да освободи през кожата и след което същата влага да бъде изпарена може далеч да надхвърли 21 грама.

Според експертите, при опитът с кучетата не е била установена загуба на тегло поради причината, че кучетата не се потят (кучетата нямат потни жлези) и съответно след смъртта по кожата им няма влага, която да се изпари.

Важно е да се отбележи, че дори в наши дни е много трудно да се установи абсолютно точният момент на смъртта при човек или животно, а все пак това е бил един от основните критерии от които зависи експериментът на д-р МакДюгъл.

Да добавим и, че съществуват известни съмнения в акуратността на измервателния апарат, който е ползвал докторът - механичен кантар с тежести тип везни.

И не на последно място трябва да отбележим, че загубата на ¾ унция (близо21 грама) е била установена единствено при ЕДИН от шестимата покойници, поради което е абсурдно да се приеме като доказано твърдение, че човешката душа тежи 21 грама а от там вече и като доказателство, че след смъртта душата напуска тялото на покойника. Явно този мит няма как да послужи като доказателство, че призраци наистина съществуват, но какво да кажем за призраците уловени в снимки?

СНИМКИ НА ПРИЗРАЦИ

Феноменът призрак на снимката може да се каже, че е патент на американецът William H. Mumler (1832–1884) – любител фотограф, който около 1860 година случайно открил техника, чрез която постигнал илюзията, че едва ли не е уловил присъствието на призрак в направена от него снимка. Първата такава Mumler създал през 1860, която представлявала снимка автопортрет на която се виждал призрачния силует на неговият починал братовчед. Снимката била за времето си силно впечатляваща и Mumler, който бил по професия бижутер сметнал, че може да се радва на значително по-добри доходи, ако се развие, като професионален фотограф на призраци.

Mumler започнал бизнесът си в Бостън, като имайки в предвид жертвите от гражданската война по това време, интересът към услугите му бил голям. Скоро обаче, някои от призраците на снимките, които Mumler правел се оказали живи бостънчани. Освен това налице били и сведения, че Mumler е влизал с взлом в домове с цел кражба снимки на покойници. Това довело до процес срещу него през Април 1869 година и въпреки, че бил оправдан кариерата му приключила.

Въпреки, че Mumler бил разкрит и обявен за мошеник постепенно неговата техниката придобила широка популярност, като с годините употребата и се разпространила по цял сват.

„Ефекта на Mumler” се изразявал в заснимането на снимка върху вече използвана плака. Друг трик бил, че по онова време за да бъде снимката качествена е трябвало клиентът да стои напълно неподвижно в продължение на цяла минута. Ако, обаче през тази минута клиентът рязко се отдръпне то на снимката оставал призрачен силует. От онези години до наши дни, поради технологичният прогрес начините за постигане призрачни образи на снимки са вече безброй. Аз самия умея няколко ефективни такива, като дори мога лесно да постигна ефекта „призрак на снимката” само с камера на мобилен телефон без да прибягвам до софтуерни или фотографски интервенции – и да наистина е забавно и интересно да наблюдаваш реакцията на близки и познати, когато им покажеш доказателството в телефона си, че домът ти е обитаван от призрак.

ЧУХ, ВИДЯХ, УСЕТИХ НЕЩО СТРАННО!

За да спестя излишни подробности обяснявайки потенциала на самовнушението и избирателното мислене ще ви предложа следният експеримент.

Поканете вярващ в задгробния живот (призраци) да преспи в стая, като предварително го уведомите, че в тази стая преди години е извършено тежко престъпление - убийство, като леглото на което ще преспи вярващия е било леглото на което е издъхнал покойника. Освен това му кажете, че има и сведения от предишни наематели/собственици, които твърдят, че са чували необясними звуци и са забелязвали силуети именно в стаята в която се е случила трагедията. (разбира се всичко казано е съчинено и реално в жилището никога не се е случвало убийство)

Резултатите:

На другият ден вярващия непременно ще ви сподели, че не е спал добре. Например е усещал е чуждо присъствие през цялото време, промени в температурата – някак си необяснимо е усетил странен хлад в стаята, чул е неестествени шумове (стъпки, въздишки, тих глас и др.), като дори може да ви каже, че е видял и призрак!)

Ако обаче, поканите същия вярващ в дом в който наистина е имало убийство, трагедия, тежка смърт и го помолите да преспи на леглото което някога наистина е ползвал покойникът, но му спестите тези факти (например му кажете, че къщата е била собственост на един много позитивен и успял човек, който сега живее в чужбина, а къщата е предоставил на вас за да я ползвате при нужда) – резултатът ще е много по-различен.

Вярващият ще се събуди бодър, отпочинал без никакви оплаквания и необясними впечатления от изминалата нощ.

Ще Ви разкажа за още един интересен факт. Свидетели на призраци са единствено хората, които вярват в съществуването на призраци. Причината не е, че тези хора имат мистична сетивност, а просто поради факта, че вярващия в призраци при определени ситуации започва да нагажда, формира това, което не вижда ясно (игра на светлина и сенки в тъмнината) в образи, силуети и фигури – в неговите представи призраци. Точно така, както детето вижда в облаците различни фигури, вярващия в призраци различава в тъмното призрачни фигури и силуети. Това явление е изключително на налице в онези моменти, когато вярващият е предубеден от слухове, че сградата, обектът е обитаван от духове или когато вярващият разполага с информацията, че сграда, обектът е бил собственост на човек починал от неестествена смърт или починал при неясни обстоятелства.

Казаното важи в пълна сила и за онези моменти в които вярващият различава в тишината неестествени звуци. Тъй както детето различава в облаците фигури, вярващият в призраци чува в тишината или сред естествените шумове (звук от вятър, пукот в стара къща) стъпки, шепот, стонове и др.

Описаното е пряко свързано със избирателното мислене у човека. Избирателно мислене е понякога коварен процес при който човек насочва вниманието си единствено върху фактите и събитията, които подкрепят негово мнение, вярване. Тоест, човек вярвайки в нещо определено напасва и тълкува събитията, фактите, сведенията - визуално, слухово, мисловно (логически) в подкрепа на своето вярване, мнение. .

ПОЛТЪРГАЙСТИ

В почти всички от случаите за които вярващите в паранормалното твърдят, че даден дом е обитаван от полетргайсти, причинителят на страните явления е детето или децата от семейството живеещо в ”обитаваният” дом. Да! Наистина е толкова просто обяснението!

Повечето хора нямат представа, колко хитри и креативни могат да бъдат децата (дори в много ранна възраст) търсещи внимание, когато са агитирани или скучаещи. Освен това повече хора не съзнават, че децата изпитват наслада и удоволствие, когато намерят начин чрез който могат да тревожат и контролират своите родители.

Milborn Christopher – илюзионист разкрил много мошеници парадиращи с необикновени дарби е разкрил и не малко случаи на полтъргайсти (деца J ) разказва за случай в който попитал група деца, каква е причината да тормозят свой учител, по този начин. Отговорът на децата бил, че след като видели колко наивни и колко лесно могат да бъдат сплашени родителите и учителят им това забавление се превърнало в неустоимо за тях.

Вярващите в паранормалното често посочват, че полтъргайстите са много упорити и винаги придружават семействата, когато решат да напуснат ”обитаваният” дом – Обяснението е пределно просто - когато дадено семейство напусне дадено жилище е нормално да вземат и децата си със себе си, а в новото жилище децата продължават да погаждат същите трикове на родителите си. Почти всеки известен случай отнасящ се за полтъргайсти, след като семейството (заедно с децата си J) напуснат ”обитаваният” дом при следващ наемател, собственик сведения за паранормална активност липсват. Също така при всеки известен случай относно полтергайсти необясними явление не се случват, тогава когато децата са на училище, когато децата играят вън и когато децата спят

Един от най известните случаи - случаят Tina Resch е типичен пример за това на какво се способни децата. След като събитията в къщата обитавана от полътргайст са разследвани от известният скептик James Randi, а и фактът, че забравена камера от телевизионен екип заснема скритите действия на детето става ясно, че 14 годишната Tina Resch умишлено и умело е създала цялата истерия тормозейки настойниците си с целта да привлече вниманието на медиите надявайки се, че това ще и помогне да открие истинските си родители. Между другото десет години по късно Tina Resch получава доживотна присъда за убийство.

Що се отнася до случаите с полтъргайсти в България – аз знам за няколко по-известни такива които медиите отразиха, наблюдавам една обща прилика из между тях. Всичките тези семейства, които твърдят, че домът им е ”обитаван” от полтергайсти ИМАТА ДЕЦА!

Спомняте ли си за полтъргайстът Кики? Полтъргайстът който контактуваше с 11 годишната Даниела Мичева? Преди време прочетох, че полтъргайстът си бил тръгнал, а дали истината не е, че тогава 11 годишната Даниела Мичева е вече зряла жена отдавна пораснала и помъдряла за да играе игричките, които е разигравше по онова време?

Същото се случва на много места по света, където има твърдения за полтъргайсти. След, като децата пораснат полътргайстът изведнъж си тръгва, като в много от случаите порасналите вече деца признават какво са вършели в ”онези” моменти.

Редактирано от ivanxii
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

такава мистика обикновено се получава след употреба на голямо количество мастика.:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

такава мистика обикновено се получава след употреба на голямо количество мастика. :)

Какво имаш в предвид? :) Макар, че според мен в мастиката, човек може да намери далеч повече истина от колкото в мистиката

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имам един познат. Атеист. На такива неща отговаряше с подобна подигравка...Сега като се споменава подобно, учтиво МЪЛЧИ. Защо ли?

Преди години, през ноща скочи, будейки жена си, че тук е баща му. Жената в полусън му казва, че да не бълнува глупости баща му е на 20 000 километра. Той пък твърдеше, че не не тук беше и му каза да не се безпокои, всичко е в ред, няма проблеми.

На другият ден му телефонираха, че войниците са пребили баща му.....

:excl::excl::excl:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имам един познат. Атеист. На такива неща отговаряше с подобна подигравка...Сега като се споменава подобно, учтиво МЪЛЧИ. Защо ли?

Преди години, през ноща скочи, будейки жена си, че тук е баща му. Жената в полусън му казва, че да не бълнува глупости баща му е на 20 000 километра. Той пък твърдеше, че не не тук беше и му каза да не се безпокои, всичко е в ред, няма проблеми.

На другият ден му телефонираха, че войниците са пребили баща му.....

:excl::excl::excl:

О такива истории безброй. Само, че ако си на точният момент, когато се случват такива неща ще забележиш странната тенденция, че случилите се събития се различават от това, което разказват участниците в по-късен етап. Винаги ми е било интересно и как във всяка история за призраци участва винаги по някой невярващ - скептик или атеист. След кратък, разговор обаче с посоченият за невярващ винаги установявам, че този човек освен, че е вярващ, ами дори силно вярващ в материята. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

О такива истории безброй. Само, че ако си на точният момент, когато се случват такива неща ще забележиш странната тенденция, че случилите се събития се различават от това, което разказват участниците в по-късен етап. Винаги ми е било интересно и как във всяка история за призраци участва винаги по някой невярващ - скептик или атеист. След кратък, разговор обаче с посоченият за невярващ винаги установявам, че този човек освен, че е вярващ, ами дори силно вярващ в материята. ;)

Може, може.

Но затова събитие е свидетел жена му, и жена ми.

:harhar:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може, може.

Но затова събитие е свидетел жена му, и жена ми.

:harhar:

Абе малко ме съмнява ама хайде. ;) Какво ще прави там жена ти докато той спи с жена си ;) а и там да е била те жените много обичат да си поукрасяват и да създават от нищо нещо

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Случилите се събития винаги се различават...

Просто защото са реални, многопластови. И всеки забелязва една част. И едни тенденции. А други не забелязва.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Случилите се събития винаги се различават...

Просто защото са реални, многопластови. И всеки забелязва една част. И едни тенденции. А други не забелязва.

В общи линии е точно така. В една тъмна стая един виждат призрачна фигура в ъгъла, а други палто на закачалка в ъгъла. Едни усещат неестествено присъствие сякаш нещо зловещо преминава покрай/през тях, а други просто усещат моментният полъх идващ от отвореният прозорец. Всеки може да напасне, изкриви събитията според собствените си вярвания или да ги приеме точно такива каквито са. За съжаление при доста хора не е просто въпрос на избор.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе малко ме съмнява ама хайде. ;) Какво ще прави там жена ти докато той спи с жена си ;) а и там да е била те жените много обичат да си поукрасяват и да създават от нищо нещо

Годината е 1975 или 76.

Жена ми тогава живее при сестра си, с нейните три малки деца, защото тя живеше в центърът и там беше училището и. По времето на преврата, пристига едно такси и веднага ги превозват в Перу защото военните вече ги търсели, понеже мъжът и беше лидър в Компартията. От перу ОН ги изпраща в Унгария така, че нищо не знаят за него. Нито, че е жив нито, че е мъртъв. Години трае докато може да се събере семейството. Но пучистите мислят, че е още там и затова арестуват баща му за да го разпитвът къде е синът му, и тогава го пребивът от бой....

Тази нощ става вече горе описаната случка....

Така беше.... :shades::shades::shades:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма или. Не може да ги приеме каквито са. Освен не се ограничим в един или няколко аспекта. Множество възприети аспекти не правят цялостна картина. Тази картина е само в нечия глава. Може да доста реалистична, но е субективна.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Попадал съм на филми излъчени по AXN-SCIFI http://www.axnscifi-bg.com/shows/lovtsi-na-dukhove/season/1 за лов на духове.

Струва ми се, че хората направили шоуто вземат съвсем на сериозно това, което правят.

Оставам с впечатление, че много хора са убедени, че духовете съществуват.

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

100% са фенове! Няма съмнение, на да се вземат толкоз на сериозно .... струва ми се малко странно.

-----

В UK има напълно убедени хора, че има призраци.

Една дама не е пуснала съпругата ми в една крепост в Уелс само защото след 17 часа мястото ставало опасно. Имало призраци и т.н. свръхестествени същества.

А ние БГ неверниците не ни пука от тях :-)

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

чак понякога ми става гузно и на мен, че не съм суеверен като повечето хора.;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

100% са фенове! Няма съмнение, на да се вземат толкоз на сериозно .... струва ми се малко странно.

-----

В UK има напълно убедени хора, че има призраци.

Една дама не е пуснала съпругата ми в една крепост в Уелс само защото след 17 часа мястото ставало опасно. Имало призраци и т.н. свръхестествени същества.

А ние БГ неверниците не ни пука от тях :-)

Прекарали са ви :) Дамата най-веропятно е искала да си бие камшика и да се налющи в кварталния пъб.

Добре са се споразумяли с призраците да е за 17 часа. Сигурно са ги черпили по някое етилово дихание.

Редактирано от bravo
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Попадал съм на филми излъчени по AXN-SCIFI http://www.axnscifi-bg.com/shows/lovtsi-na-dukhove/season/1 за лов на духове.

Струва ми се, че хората направили шоуто вземат съвсем на сериозно това, което правят.

Оставам с впечатление, че много хора са убедени, че духовете съществуват.

Факт е, че взимат нещата на сериозно, обаче се сещам за един от случай в който Джеймс Ранди беше решил да отиде на лов за призраци с един такъв екип от "специалисти"

Какво се случва:

Влизат Ранди и екипът в една хотелска стая за която има твърдения, че е обитавана от духове и съответно "специалистите" вадят своите измервателни прибори, като видиш ли неочаквано засичат неестествени промени в електромагнитното поле и особено след, като се доближават до леглото на което е починал някогашния собственик на хотела(според персоналът именно неговият призрак обитавал стаята, хотелът) И така, колкото по-близо се доближавали до леглото, толкова по отчетливи били сигналите на приборите. Ранди махнал възглавницата, одеялото, но нищо! Екипът ловци на духове гордо заключили, че явно имат доказателства за паранормално явление, като уловените сигнали нямало как да се дължат на друго, освен на факта, че призракът на собственика е в стаята! Съответно случаят за тях вече бил приключил, като поредният успешен такъв!

Така... Ранди обаче не прибързал с заключенията и продължил огледа, докато най-накрая забелязал паднал електронен часовник от едната страна на леглото, като часовникът бил достатъчно голям и именно той бил причината уредите да отчитат разни неща.

Според Ранди проблемът в този вид предавания - "ловци на духове" е, че в почти всички случаи всяка аномалия засечена от чувствителните уреди се счита за доказателство, като умишлено се пренебрегват многото други възможни обяснения, разбира се в интереса на предаването. Та, кой би гледал предаване за духове в чиито край на всеки епизод се оказва, че духове няма а скъпите уреди на екипа засичат, часовници, мобилни телефони, кабели и др. Интереса клати феса!

Примерно на мой познат, който уж не вярва в такива неща ;) Му предложих да гледа предаване в което говорят за телекинезата, като предаването е продуцирано в стил голямата мистерия! След това му предложих да изгледа друго предаване в което обясняват как става целият трик(измама) с телекинезата. Дали ще се сети някой, кое предаване от двете му хареса повече и го гледа поне 2 пъти?

чак понякога ми става гузно и на мен, че не съм суеверен като повечето хора. ;)

Ами според моите (мисля си сериозни) наблюдения, има хора които буквално си се раждат с неправилно функциониращо или без критично мислене и точно тези хора са обречени да вярват я в призраци, прераждания я в ясновидство, левитация, аури, чакри, чи енергии, религии - все забиват в едно или повече от изброените. Като интересното при този тип хора е, че интелигентността и солидното образование, даже закаляват вярванията им.

Другият тип хора от които вероятно си и ти, са тези които дори не са им нужни особени сведения по тези въпроси, за да усещат фалша в цялата тази материя паранормалното, псевдо науките и религиите.

Абе накратко не се чувствай гузен защото не е въпрос на избор дали човек да вярва или да не вярва в тези неща :)

Редактирано от ivanxii
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...