Отиди на
Форум "Наука"

За Кънчо или средностатистическия приспособим българин


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Когато през 1986 гръмна Чернобил, Кънчо беше отишъл до магазина за 2 консерви копърка в собствен сос, бутилка „Веро“ и 2 хляба тип „Добруджа“.

„Кънчо, ти чу ли, че е станала авария в Чернобил“ – попита продавачката нашия герой.

„Не вярвам на такива неща. След малко ще ходим на село с жената, я дай 4 хляба, че трябва да нахраня прасето“ – отвърна Кънчо.

После двамата с жена му се качиха на семейния Москвич и поеха дългия път от 14 километра до фамилната съборетина, където всеки петък, събота и неделя Кънчо се отдаваше на безсмислен труд, защото така или иначе нощем крадеше от селскостопанските блокове в ТКЗС – то.

Тази седмица имаше повечко работа и Кънчо заедно с жена му останаха на село почти 10 дни. През това време целият свят бе покрит с радиоактивни облаци, хора жертваха живота си и Чернобил беше покрит с тонове и тонове бетон.

Когато Кънчо се прибра от село, историята с украинската атомна електроцентрала бе приключила и всичко вече бе покрито от комунистическата пропаганда.

Кънчо седеше в хола, хрупаше радиоактивни марули и пиеше 54 градусова пърцуца, произведена от неизядени буркани с компот от миналата година.

Продължение - http://www.lentata.com/page_5378.html

Чете се целия и не иска регистрация.

Скандално ли е?

А изопачено?

Някой да се чувства обиден? Надявам се да няма такива. Надявам се на никой да не му липсва чувството за хумор.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 97
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

За какво да се обиждаме :) Революциите се вдигат и заглъхват,а хиляди Кънчовци трябва да извършват безсмислен труд,а пък и революционерите също хрупат маруля и купуват хляб :) Има и такива,които само ходят от революция на революция,тоест за всяко нещо си има хора.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И аз вчера четох това фейлетонче (надявам се че не сбърках жанра). Не мога да се съглася със заглавието, което декларира, че Кънчо е средностатистическия приспособим българин, чак толкова сериозно обобщение от едно кратко художествено съчинение няма как да е истина. Това е един метафоричен , карикатурен образ на незаинтересования от глобалните събития човек. Възможно е в някои детайли всеки от нас да се познае, или по-вероятното - да бъде припознат ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Такива хора срещам всеки ден. Статията е малко неточна. Всъщност Кънчо чува оттук оттам за събитията по света и у нас, но коментара винаги е "Всички са маскари, евал съм им мамата". На избори не ходи, но с наслаждение оплюва всички политици и общественици. За него България не е "Родината", а просто "тая държава". Кънчовците никога няма да осъзнаят какво и как се случва. Тя това не ги интересува-ама съвсем. Да, той ще чуе за Чернобил, Фукушим, пристигането на извънземните, изборите в САЩ, войната в Сирия... но това за такъв тип хора е просто фонов шум, като камион който минава покрай теб. Инфлацията, безработицата, ниските заплати са природни явления като наводнения или суша, нещо което просто се случва, ей така от нищото. Събития към които трябва да се присобим, но не сме способни да им повлияем. Те винаги ще намират с какво да се заемат. Като направи някаква възраст Кънчо ще търчи за пенсия и едновременно с това ще се занимава с тая и оная далавера, е по малки, защото вече е на възраст. Синът му ще внася коли от Испания и едновременно с това ще върти и други далавери, да не е баламурник да работи за 1000 лв я!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Най-голямата мъка на Венци, толкова голяма, че направо тровеше живота му, беше съсъществуването му с някакъв си Кънчо. Интелектуалецът Венци не можеше да понася фактът, че Кънчо ходеше с евтини маратонки купени от пазара, че кърка домашна ракия със салата от поляти с оцет краставици, че се опитва да изкара 20 лв вповече, като извърти някоя дребна далавера. Но онова, което най-много мъчеше сърцето на Венци, който имаше профил във Фейсбук, следеше световните и вътрешните събития нон стоп, туитваше постоянно, пишеше и публикуваше фейлетони, позиции, протести, мнения, беше това, че Кънчо пет пари не даваше за революцията в съседна Турция, за разтурването на поредния гей парад в Москва, за заплахата за живота на Едуард Сноудън.

Само че Кънчо просто нямаше интернет, чрез който да следи какво става в Турция, какво е положението с правата на гейовете в Русия или дали Сноудън е още жив, не само защото 20-те лева за таксата за него бяха парите, с които той и семейството му щяха да се хранят ден или два, но и защото през свободното си време или почиваше, или ходеше на село да сади картофи, домати и пипер, за да спести пари, които иначе щеше да даде за купешки зарзават. Разбира се, Венци нямаше как да знае това, защото беше роден и отрасъл в столичния град и когато ходеше до някое малко населено място, в каквото живееше Кънчо, то не беше Луковит или Берковица, а Мелник, Банско или Созопол, където почиваше и разпускаше.

В един прекрасен летен ден Венци запали колата и с ведро настроение подкара към Гърция, където смяташе да прекара уикенда. Не щеш ли за зла слука посред пътя автомобилът започна да се дави и за неприятна изненада най-безочливо и необратимо спря. Венци посегна към смартфона си, за да се обади на пътна помощ, но се оказа, че точно на това място липсваше покритие на мобилния му оператор. Ядоса се не по-малко и на това, че не може да сподели на стената си във Фейсбук, че е “закъсал на някакво шибано място между София и Кулата”.

Докато полугласно ругаеше мобилния оператор и лошия си късмет, досами Венци изсвириха гумите на рязко спрял автомобил. От въстара лада излезе някакъв мъж, небръснат поне от 2 дни, с къси гащета и евтини маратонки и свойски попита:


- Повреда ли, колега?

Венци утвърдително кимна.


- Я отвори капака да видя мотора.

Непознатият порови малко, пипна тук-там нещо и рече на Венци:

- Я пробвай да запалиш.

За голяма изненада на Венци колата запали. Зарадван той огледа външния вид на непознатия с критичен поглед, но от любезност попита:


- Колега, благодаря. Как ти е името?

- Кънчо. - отговори мъжът.


Aspandiat,
12. 06. 2013

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всъщност, кънчовците и вецитата нямат толкоз голямо значение. Нито даже митаците, жоровците или руменовците с цайси или без ;), мненията имат. Но зад всеки Венци стои поне един Кънчо (от първия тип), понякога поколения. След бай Ганьо идва инж. Ганев, след Андрешко, д-р Андрешков.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Проблемът е, че България все повече се разделя на две: от едната страна са няколкото големи града като София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и евентуално Стара Загора, Плевен и Търново, а от другата са селата и малките и средните градове. И ако в една София например е нещо нормално да кесиш по 12 часа на ден в интернет и да те вълнуват всяква сериозни неща или откровени глупости, които стават по света и у нас, за хората в малките градове това е загуба на време. Разделението върви обаче не само по линията на градска "модерност" и селско-кънчова "изостаналост", а най-вече по размера на доходите, което на свой ред определя и начина на живот и мисленето.

Това обаче не значи, че някакво градско чедо като въпросния Венци Мицов има право да се подиграва с "Кънчо", защото последният не се интересувал какво става в Турция или пие 54-градусова ракия. Мицов явно си е насмогнал на масрафите, а "Кънчо" не. За такива като Мицов има един лаф от мойто село - "един го глава цепи, на друг му се х.ят вири".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Определено е така Спандьо, но както писах въпросните Венцита не се различават много от Кънчовците в лошия им вариант. Сега кой добър, кой лош това си е лична преценка. Всъщност не, в нужда се вижда, както правилно си забелязал ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Дори и да не съм на 100% съгласен с Аспандиат + от мен



Ако приемем, че добър и не добър върви с умен и прост - то умният обикновено не е добър и Кънчо тук бие - ако приемем, че добротата е добродетел

Но нещата са доста по-сложни



Спандьо,

Радвам се, че си публикувал твоята версия като коментар под разказа

Направо публикувай разкази там, не като коментари... Ако ти се занимава

Сега е моментът да ми кажеш "Спандьо" съм за приятели... ;)



Съгласен с Митака, за Венцитата и Кънчовците

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Проблема е, че много Кънчовци водят полуживотинско съществуване с 300 лв заплата. Тях така ги притиска бедността, че не им е да нищо, освен до изкарване на 20 лв които често са жизнеспасителни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е ако бях като Невски истински десен бих писал, това е техен проблем, сега можеш да опиташ (ако не си на години, ама и на години става) на друго място. Но тези Кънчовци ако не гласуват, сами са си виновни до голяма степен, ако гласуват какво се оплакват?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Но не си явно...

Относно гласуването - тези избори аз не гласувах, но не се отъждествявам с Кънчо.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Комунизмът причини много беди в страните, в който имаха нещастието той да се пръкне и развие там, но най-голямата беда е, че в резултат на мизерията, която докара той възпита хората на злоба и завист. Той докара хората в тези държави до положението да са готови да се самоизядат. Хора, които векове са живеели мирно, били са съседи и приятели ги видяхме вкопчени в люти войни - Босна, Косово, Чечня. Подобни проблеми имаше и в Румъния, а у нас все още се правят опити да се разпали етническа вражда, за да може политиците подбудители да си направят общо правителство и да крадат дружно.

Не говоря да имаме мечтата на компартията - правителство съставено от всички парламентарни партии под егидата на БСП. Не говоря да сме еднакви по мисъл, облекло, квадратура на панелката и марката на "Москвича". Става дума дори точно за обратното - да сме различни, но да може да живеем заедно.

Това за Кънчо би трябвало да е фейлетонче - да се осмеят слабостите на някой тип. Но то не е смешно, не е и тъжно, а е жалко. То и изблик на злоба, завист и комплекси. Идеята е просто да се оплюе другият и да му се напомни, че не трябва да се залъгва, че може да се почувства щастлив. Проблемът не е, че не е отишъл да гласува за Атака, която навправи коалиция с ДПС, нито че не е отишъл да виси по площадите, докато автора на статията е чаткал на компютъра. Проблемът е, че въпросният Кънчо не е като автора, каквото трябва да е болшинството, а е друг, различен и не му пука за мераците и болните амбиции на останалите. Ех, да беше същия като автора, па макар и ситуацията в държавата да е същата, като и ако си е Кънчо ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Но не си явно...

Относно гласуването - тези избори аз не гласувах, но не се отъждествявам с Кънчо.

Че не съм, това е ясно. Но и аз и Невски (имам предвид крайно десните) не за браняваме други мнения. Е да цензове и други щуротии сега няма как и да има ще съм против! Нищо, че съм десен, либерал съм все пак.

Относно изборите - това си е твоя воля, ама нали Кънчо не гласува, а псува после. Писах! Нищо против негласуващите, Кънчовците и такива като теб Жоро. Аз пък специално си удължих престоя в БГ за да гласувам! Ще кажеш голям праз или к'во от това! Ми нищо, ма опитвам. Ти като не гласува примерно имаш ли право да протестираш срещо каквото и да е д-но решение? Аз мисля - НЕ! Аз пък имам даже от далечна Бохемия! Сега ясно ли де?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е ако бях като Невски истински десен бих писал, това е техен проблем, сега можеш да опиташ (ако не си на години, ама и на години става) на друго място. Но тези Кънчовци ако не гласуват, сами са си виновни до голяма степен, ако гласуват какво се оплакват?

по въпроса има 2 виждания - едното е точно това - всеки да прави каквото си иска, аз съм си намерил начин да се оправям

аз обаче съм за плуралистичните мнения и многото гледни точки

не мога да забравя един дядо на 80г. как се обади в BBC Humberside

вървяха всякакви обсъждания какво може да се направи в региона, подобрения, инвиестиции и т.н.

дядото се обажда и вика - 'само приказвате, а града от 30г. върви надолу и надолу'

водещия му обяснява - 'не е така, ето вкараха 500млн. в училищата и т.н и т.н.'

дядото пак с неговото 'квото и да си говорите всичко върви само надолу'

водещия тогава му каза, 'без да ви обиждам, сигурно сте на края на житейския си път, но ако за вас е приемливо да си легнете и да оставите всичко да върви надолу, за нас не е ... затова ще продължим да дискутираме и да опитваме, защото сме избрали да живеем тук и животът е пред нас ... ако оставим всичко да върви надолу животът няма смисъл'

горното виждане е много силно и добре аргументирано, то липсва в БГ

на мен ми е чуждо защото аз съм глобален номад

въпреки това аз ясно прозирам, че в една общност от уседнали хора точно такова би трябвало да е виждането за нещата и те заедно да вървят напред

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

П.П. Виж сега Жоро, разбирам или поне приемам хора като Галахад. Според тяхната теория изборите не променят нищо и нищо не си струва труда да се разходят в неделя до кварталното даскало. Да бе, може и по полезни нещица да се свършат, като брането на гъби, то е ясно. Но пък баш такива като твойте не разбирам. Ниц, както казват тук! Как ще се оправят нещата, ако са развалени? Ако са до бре о.к!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кънчовците са България, за добро или лошо. Болшинството.

Това е основния материал. Така, че алтернативата е да се намери общия език с тях.

Другото е словесна еквилибристика.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Проблемът е, че България все повече се разделя на две: от едната страна са няколкото големи града като София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и евентуално Стара Загора, Плевен и Търново, а от другата са селата и малките и средните градове. И ако в една София например е нещо нормално да кесиш по 12 часа на ден в интернет и да те вълнуват всяква сериозни неща или откровени глупости, които стават по света и у нас, за хората в малките градове това е загуба на време. Разделението върви обаче не само по линията на градска "модерност" и селско-кънчова "изостаналост", а най-вече по размера на доходите, което на свой ред определя и начина на живот и мисленето.

Това обаче не значи, че някакво градско чедо като въпросния Венци Мицов има право да се подиграва с "Кънчо", защото последният не се интересувал какво става в Турция или пие 54-градусова ракия. Мицов явно си е насмогнал на масрафите, а "Кънчо" не. За такива като Мицов има един лаф от мойто село - "един го глава цепи, на друг му се х.ят вири".

аз наскоро имах брутален сблъсък с парижкия елит и снобария и бях абсолютно отвратен

истината е, че ако кънчо иска така да си живее живота, той има пълното право да го прави

в това няма нищо лошо

както и Венци може да си живее живота както иска, какво му пречи Кънчо обаче, аз така и не разбрах

вече като опрат нещата до демокрация и избори става по-сложно

там вече всички зависим от масовия електорат

който както многократно съм писал се състои поне на 51% от пенсионери, безработни, държавни служители и лица работещи индиректно за държавата и общините ... и техните семейства ...

каква част от тяс са Кънчовци не знам ... но че никой няма да пусне кокала съм сигурен ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Крамер, не е така, хмм от де да почна(а, с Бостан? Ма сега ми се спи, иначе бих почнал с Бостън (да не сраре чете с бостан).

Аре зийтра

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

П.П. Виж сега Жоро, разбирам или поне приемам хора като Галахад. Според тяхната теория изборите не променят нищо и нищо не си струва труда да се разходят в неделя до кварталното даскало. Да бе, може и по полезни нещица да се свършат, като брането на гъби, то е ясно. Но пък баш такива като твойте не разбирам. Ниц, както казват тук! Как ще се оправят нещата, ако са развалени? Ако са до бре о.к!

Не изборите, а изборите в България. Има голяма разлика. На изборите в България гласуваш за едни, а гласът ти се разпределя за други (4% бариера). На избори в България може да се кандидатира този, който има пари да внесе депозита. Отделен е въпросът пък как се формират изборните комисии и че на практика вота се фалшифицира и няма значение какво е пуснато в кутиите.

Мнозинството може да не разбира защо се получава така, но все пак виждат, че са гласували за едно, а са получили друго. При такава ситуация е нормално да почнат да осъзнават, че по този начин няма да се стигне до промяна и да започнат да мислят за алтернативно решение.

Това, че не са отишли на избори не означава, че не се демонстрира позиция. Напротив, показва се, че са против модела при който да могат да избират между един-единствен кандидат "без алтернатива". Когато се очаква партиите, които ще влязат в парламента да направят коалиция, то за кой може да се гласува, че да се получи нещо различно.

По-голям интерес ще има към избори, с които може да се промени нещо. Но да се ходи на избори за да се подкрепи "управление без алтернатива", което не искаш си е овче поведение. Когато някой не е съгласен трябва да покаже по някакъв начин, че е против. На последните избори хората не отидоха и по този начин показаха, че не са съгласни да се направи поредната триглава ламя от същите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Тук съм съгласен с Гал. Бих добавил, че това активно безучастие отслабва автоматично кредита на доверие на бъдещата власт, така че тя да внимава и да не забравя, че мисията й е да обслужва общите интереси, а не само на избирателите си и партизаните си, които са и малцинство.
И друго: всеки гражданин, гласувал, негласувал, волю не волю е работодател на парламента и правителството, тъй че има легитимното право да е взискателен, критичен и да участва в политическия живот въобще. И той може да изока, така да се каже.
Редактирано от bravo
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...