Отиди на
Форум "Наука"

Рецепта за сапун


obsebena_

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте, химици!!!

Имам следният проблем - започвам работа в завод за производство на глицеринов сапун. Имам няколко готови рецепти, но ме гложди нещо. Как мога да разгадая съотношението на веществата в следната рецепта Propylene Glycol , Water ,

Sodium Stearate ,Glycerin, Coconut oil Diethanolamide, Castor oil, Citric Acid. В съответствие с нормативната уредба на България веществата са подредени по намаляваща маса. Ще съм много благодарна ако някой помогне. Само да уточня, завършила съм Медицинска химия и не съм учила органична химична технология.

Благодаря!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравей и добре дошла!

Хмм с гадаене няма да стане. ОХТ-то пак няма да помогне много, освен грубо. Ти имаш рецептата, а нямаш продукта така ли? За да го анализирш.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добре заварили :)

Всъщност тази рецепта е взета от етикета на готов вече глицеринов сапун.

Отделно и аз имам рецепта с готови пропорции, изчислени осапунителни числа и т.н.

Какъв вид анализ мога да използвам за разгадаването на формулата, ако мога така да се изразя?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

анализ само по етикет няма как да се направи. Виж ако имаш мостра от готов сапун, може да се пробва с хроматографски методи и количествен анализ /щом предварително се знае какво се търси/. Ама е скъпо и не ми се вярва да даде точното процентно съотношение. Ще ти трябва помощ на човек в бранша, който е изготвял подобни състави и знае кое колко се слага.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма (доколкото зная) анализ, на рецепта ;). Трябва да имате продукта, тогава има анализ. Предполагам, че го имате, но и анализа не решава проблемигте (освен, ако само желаете да знаете пропорциите), за производство вече е нужна ОХТ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Какво мас и сода? Анализ ли ;). Ако ще пишеш търговските наименования на алкалните о-ви то е сода каустик за натриевата и соде (май не е точно търговско, а простонародно), за калиевата. Освен това става въпрос за глицеринови сапуни, така че и мас не става освен евентуално като суровина за извличане на глицерин (което май е тъпо?).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не, колежката накрая не каза, че ще прави анализ, а каза, че ще си кара по нейната рецепта, и предложих, ако не стане с нея да кара по народната рецепта за домашен сапун, с която със сигурност тава.

Съжалявам, че полушегата не е разбрана.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е сериозен раздел, а тя писа, че става въпрос за глицерин а не за мас (която не е глицерин) и сода (която не е сода бикарбонат). Пък и няколко пъти писа, че си има собствени рецептури. Така че, няма начин да бъде разбрана 'полушегата' ти.

Ако си имаш рецептура дай я. От мас и сода каустик де. Пък и каквато имаш ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Рецептурата за домашен сапун я знае почти всеки по селата.

Аз лично вече не си спомням как го правеше баба ми и после майка ми.

пп. мирише много неприятно това поне помня.

Но беше нещо такова:

Приготвяне на сапун

За приготвянето на домашен сапун са необходими следните материали:

1. Мазнини. Свинска мас или сланина, топена говежда, овча

или козя лой или сурова лой, мазнини от други животни и птици - зайци, патици и др.

От растителните масла най-достъпно в домакинството е слънчогледовото. Най-доброкачествени сапуни се получават с кокосово масло, което се внася от чужбина.

2. Алкални основи. Натриева основа (сода каустик), от която

се получават твърди сапуни, калиева основа - за меки (кашообразни) сапуни.

3. Готварска сол - за изсолване на сапуна.

4. Вода - за разтваряне на содата каустик и за разреждане.

5. Пълнители (по желание) - водно стъкло, каолин, талк и др.

Забележка. При работа със сода каустик или калиева основа трябва да се вземат предпазни мерки - да се работи с предпазни очила и гумени ръкавици.

За осапунването на 1кг мазнина са необходими 140-145г сода каустик.

Рецепта № 265. Домашен сапун

Необходими материали: мазнини 5 кг, сода каустик - 725 г.

а. Получаване на сапунен клей. В железен или емайлиран съд с вместимост 15-20 л се поставят 5 кг мазнина и 180 г сода каустик, разтворена в 4-5 л вода (гъстотата на содения разтвор да бъде 5-6 %). Сместа се нагрява на слаб огън бавно, като непрекъснато се бърка с дървена лопатка. Първоначално се образува емулсия, а след това содата каустик постепенно реагира с мазнината. Когато содата се е съединила с мазнината, се прибавят още 545 г от нея, но вече с по-голяма гъстота 10-11% (12-13° Be), т. е. разтворена в 5 л вода. Нагряването и бъркането продължават, при което се получава т. нар. сапунен клей. За да се определи готовността му, с лопатката се поставя от него върху парче стъкло и се наблюдава. В горещо състояние клеят трябва да е прозрачен н при изстиване да образува бяло кръгче. Ако клеят е мътен, това показва, че има излишък от сода каустик или от неосапунена мазнина. Ако при изстиване се образува сивкав кръг, това е признак, че има неосапунена мазнина. В този случай бъркането продължава на огъня до пълното осапунване на мазнината.

Ако е необходимо, добавя се още малко разтвор от сода каустик. Когато се получи сапунен клей, отговарящ на горните условия, той продължава да се вари дотогава, докато проба от него, взета с лопатката, започва да се точи във вид на нишка. Тогава може да се пристъпи към изсолването на сапуна.

Ако се работи с чисти топени мазнини, сапуненият клей може и да не се изсолва. В такъв случай в него ще се съдържа и глицерин, който се получава при осапунването на мазнината.

Към този сапун могат да се прибавят и пълнители, като боракс, талк, каолин и др.

б. Изсолване на сапуни. Като се прибави готварска сол към

сапунения клей, той се разделя на два пласта: горен, който се

състои от чист сапун (ядров сапун), и долен, съдържащ глицерин

и воден разтвор на сол.

Солта обикновено се прибавя на малки порции и при нагряване. При това сапуненият клей най-напред се втечнява, след което на повърхността му изплува твърд сапун. За да се установи дали количеството на солта е достатъчно, се постъпва по следния начин:

С лопатка се взема малко от изплувалия сапун и ако той се отделя на меки парцалчета, а не на твърди зърна, ако при затвърдяването им се образува плътна листовидна маса, която на места се разпуква от отделящата се от нея пара, ако при разтриване върху дланта не се размазва, а се разпада на отделни листенца, може да се смята, че изсолването е извършено правилно и че количеството на солта е достатъчно.

Изсоленият сапун се оставя да се разслои и изстине в съда, в който е варен. След това се нарязва на късове и се отделя от долния пласт луга, която в домакинството може да се използва за миене на съдове.

в. Отделяне на излишъка от вода (уплътняване на сапуна).

Отделеният по описаният начин сапун се нарязва на дребно в почистения съд, в който е варен сапуненият клей, и се нагрява силно при бъркане, за да се отдели от него излишната вода. Поради високата температура сапунът силно се пени. В началото се

появяват мехурчета, които постепенно се уголемяват, след което надигналият се сапун постепенно спада, като се образува несъдържаща пяна маса.

Горещият сапун се излива във форми (дървени калъпи, които всеки може да си изкове) или пък се оставя да изстине в същия съд и се нарязва на калъпи.

За да се получи по-добър сапун, след изсолването той не се отделя от лугата, а към него се прибавя малко гореща вода и се нагрява до завиране. Оставя се да кипи, докато започнат да се

образуват на повърхността по-големи компактни листа. След това варенето се прекратява и сапунът се оставя да престо една нощ. На другия ден той се нарязва, изважда се от съда и се изварява още веднъж, като му се прибавя съвсем малко готварска сол.

г. Полиране (шлифоване) на сапуна. Полирането на сапуна се състои в изваряването му още веднъж с малко гореща вода, докато долният му пласт стане клеобразен, а горният се превърне в здраво ядро. В домашна обстановка тази операция може и да не се проведе.

Ето и някоя друга

Рецепта № 266. Получаване на сапун по студен начин

Мазнината се стапя на слаб огън, след което нагряването се спира и към нея се прибавя на малки порции разтворът от сода каустик, като се бърка около 30 мин. За 1 кг мазнина са необходими 145 г сода каустик във вид на воден разтвор с гъстота 36 Бе (Боме). Сместа се бърка с дървена лопатка. Получава се гъста кремовидна маса, която трябва да бъде прозрачна. Тя се излива в калъпи или други форми до 2/3 от вместимостта им и се оставя да престои 2-3 дни на хладно. След това се изважда и се нарязва на по-малки късове.

Рецепта № 267. Течен сапун за чистене на петна

Разтварят се 240г бял сапун в 5л вода и към получения разтвор се прибавят при бъркане 5см3 чист спирт и 5г амонячен разтвор.

Ако не разполагате със сода каустик, можете да си я приготвите сами по следната рецепта:

Рецепта № 268. Получаване на сода каустик от калцинирана сода и вар

Разтварят се 250г натриев карбонат (калцинирана сода) при бъркане в 2,5 л вода и разтворът се възварява. Смесват се 80г негасена вар (калциев окис) с 0,8 л вода и получената смес се бърка до пълното разлагане на варта (пазете си очите от пръски, опасно!). Получава се гасена вар във вид на т.нар. варно мляко.

Разтворът на калцинираната сода се загрява до кипене в емайлиран съд и към него бавно, на малки порции, при непрекъснато бъркане се прибавя варното мляко. Полученият мътен разтвор се оставя да се утаи и бистрата течност се отлива или прецежда през памучно платно. В нея се съдържат около 70-80 г сода каустик, достатъчна за осапунването на 0,5 кг мазнина.

Вместо калцинирана сода може да се използва сода за пране (сода за бъчви, кристална сода). Тогава вместо 250г калцинирана сода трябва да се вземат 580г сода за пране. С нея се работи по същия начин, както с калцинираната сода.

Хората, живеещи около маслодобивните предприятия, които като гориво използват слънчогледови люспи, памучни люспи или люспи от рицинови семена, могат да получат от пепелта, която предриятията обикновено изхвърлят, течна смес от сода каустик и калиева основа за приготвяне на сапун по дадената по-долу рецепта.

Рецепта № 269. Получаване на смес от сода каустик и калиева основа от пепел на маслодайни семена и др.

В емайлиран съд се разбъркват 1,5-2 кг пепел от люспите на маслодайните семена, пепел от слънчогледови или царевични стъбла, от картофени стъбла, от грахови стъбла и др. с 2,5 л гореща вода и сместа се оставя да се утаи и избистри. Бистрата течност се отлива и се възварява. Към нея на малки порции при непрекъснато бъркане се прибавя варно мляко, приготвено от 80г негасена вар и 0,8 л вода. Ще се получи смесен разтвор от калиева и натриева основа, достатъчен за осапунването на 0,5 кг мазнина.

Забележка 1. Полученият по този начин сапун ще бъде полутвърд.

Забележка 2. Ако вместо от люспите на маслодайните семена и от стъблата на споменатите растения се употреби пепел от букови или дъбови дърва (но не и от иглолистни дървета), вместо 2 кг ще бъдат необходими 10-12 кг пепел.

В пепелта от люспите на маслодайните семена (слънчогледово, памучно, рициново) се съдържат от 25 до 40 % калиеви и натриеви соли (предимно карбонати и по-малко калиев хлорид и калиев сулфат), които могат да се оползотворят в промишлен мащаб за получаване на чисти соли или като течен калиев тор, или направо като пепел за торене на почвата.

Рецепта № 270. Течен сапун за миене на ръце и съдове

а. Разтварят се 170г калиева основа в 0,5л спирт за горене, предварително обезцветен с костени или кръвни въглища (продават се в аптеките).

Полученият спиртен разтвор се прибавя на малки порции при непрекъснато бъркане на студено към 1л слънчогледово масло (олио), докато се получи гъста, прозрачна и мека маса от калиев сапун.

б. Възварява се 1 л вода и към нея (без да кипи повече) се прибавя на малки порции при умерено бъркане от получения калиев сапун. Ще се получи течен сапун със сламено-жълт цвят за измиване на ръце и съдове. След като изстине, сапунът може да се парфюмира по желание с няколко капки есенция.

Редактирано от miroki
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Здравейте!!! Виждам, че има полемика по проблема със сапуна, затова ще покажа и моята рецепта. Искам само да отбележа, че има 2 неща, които са от първостепенно значение - 1во максимален процент природни съставки и 2ро - крайният продукт да е прозрачен, защото след това ще претърпява още обработка. И така ето я моята рецепта: NaOH, дестилирана вода, рициново масло, кокосово масло, стеаринова и миристинова киселини, кокоамидопропил бетайн, пропилен гликол, 70% сорбитол, растителен глицерин и ТЕА, за който си мисля, че мога и да го пропусна, защото 1во си е чисто синтетичен и тук го използвам само за избистряне на сапуна.

Само че тези дни си смятах каква цена ще ми идва за 1 кг сапун приготвен по тази рецепта и се оказа, че поради голямото количество рициново масло, което си е скъпо, и цената на крайния продукт е леко висока. И сега съм в чуденка с какво мога да го заменя. Разгледах съставът му, но за монета не мога да намеря друго масло със същия мастно-киселинен състав. продължавам да търся.


Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравейте и от мен ,понеже виждам че колежката се занимава със сапунчета ,във един друг не толкова сериозен форум има също една майсторка на сапунчета ,точно глицеринови и има добри резултати давам ви линк и ако ви интересува ще ви свържа http://xcombg.net/index.php?topic=303.msg8293#new



Тази съфорумничка е наблегнала на природосъобразни продукти и билкови екстракти мисля че точно това търсиш.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хайде и аз да се намеся с магически рецепти за направата на сапун, съдържащ глицерин...

Преди това само ще ви напомня, че сапунът е изобретен от древните шумери. Налични са данни за използване на сапун още в древен Шумер и Вавилон (около 2800 г. преди н.е.). Описания на технологии за приготвяне на сапун са намерени в Месопотамия на глинени плочки, датирани приблизително към 2200 г. преди Р.Хр. Сапунът от времето на Набонид ( (556-539 г.) съдържал дървесна пепел и масла от кипарис и сусам. Египетски папирус от 2200 г. пр. Хр. свидетелства, че египтяните редовно са се миели с помощта на сапун. На древен Рим дължим думата sapo. Римският сапун съдържал пепел и лой от жертвените животни. Китайците правели нещо подобно на сапуна (може би - течен сапун или шампоан?), в което влагали и ароматни треви и билки. Арабите също произвеждали сапун, съдържащ олио от маслини, а също - и al-qali (алкални вещества; пепел?).

И така - ето няколко съчки в огъня на дискусията:

http://casyopea-moments.blogspot.com/2012/03/blog-post_12.html

http://www.marioletka.com/sapuneni%20strasti.prozrachen%20sapun.php

http://e-experience.eu/NatCosmetics/Soaps-recipes-base-gl.htm

---

http://www.tipjunkie.com/all-crafts/homemade-soap/

http://www.happynews.com/living/create/homemade-glycerin-soap.htm

http://www.eaudrey.com/glycerin.htm

---

http://styledomicile10.blogspot.com/2011/10/recettes-savon-la-glycerine.html

http://tichadesbois.canalblog.com/archives/2007/09/24/6313613.html

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами, от древните шумери не е изобретено всичко онова, което било изобретено от китайците, предполагам. А китайците и те ли са македонци? Китайски македонци?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Един шоп отишъл в града, по улицата срещнал един мъж който ядял жълт калъп кашкавал,влязъл във супермаркета и на един щанд видял жълти калъпи,купил си един и като излязъл от магазина го захапал,след малко от устата му започнала да излиза пяна и шопа си казал "пеняви се не пеняви ке се яде пари съм давал" :grin:

Ето няколко рецепти ,само си ги преведи http://www.millennium-ark.net/News_Files/Soap/Recipes_For_Soap.html

Редактирано от Sascho
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Ледът се пука, господа съдебни заседатели..." -

великия Остап Бендер

(Да, знам, няма такава личност. ;))

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето основните показатели на рициновото масло : относително тегло при 15град. по Целзий 0,950/68
температура на втвърдяване от -10 до -18 град. по Целзий
коефицент на пречупване 11,477/82
йодно число 81/100
осапунително число 180/91
Роданово число 82
вискозитет сР20 от 830до 980
вискозитетЕ20 от 120 до 136
състав части във % стеаринова киселина от 3-8 ; диокси стеаринова киселина 1-3 ;олеинова к-на 3-9 ;линолова к-на 2-3;рицинолова киселина 80-85


Oсновните козметични свойства на рициновото масло,предполагам че за това си се спряла на него, се дължат на рициноловата киселина която се съдържа във него до 80%,но тази киселина се съдържа и във други масла ,може би най достъпно такова масло със съдържание на рицинолова киселина е маслото от гроздови семки,не знам само каква му е цената.

---

Бележка на модератора

Съединих два постинга.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето основните показатели на рициновото масло : относително тегло при 15град. по Целзий 0,950/68

температура на втвърдяване от -10 до -18 град. по Целзий

коефицент на пречупване 11,477/82

йодно число 81/100

осапунително число 180/91

Роданово число 82

вискозитет сР20 от 830до 980

вискозитетЕ20 от 120 до 136

състав части във % стеаринова киселина от 3-8 ; диокси стеаринова киселина 1-3 ;олеинова к-на 3-9 ;линолова к-на 2-3;рицинолова киселина 80-85

Oсновните козметични свойства на рициновото масло,предполагам че за това си се спряла на него, се дължат на рициноловата киселина която се съдържа във него до 80%,но тази киселина се съдържа и във други масла ,може би най достъпно такова масло със съдържание на рицинолова киселина е маслото от гроздови семки,не знам само каква му е цената.

---

Бележка на модератора

Съединих два постинга.

Благодаря за инфото - в момента съм зарязала работата, защото ми предстои защита на дипломна работа, но веднага щом имам време и събрана информация с какво може да се замени или как да се промени количеството на рициновото масло ще пиша.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...