Отиди на
Форум "Наука"

Новини за средновековната история на света


Recommended Posts

  • Потребители

В Перу откриха гробница на 1300 години, пълна с мумии

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5888991

Археолози са открили при разкопки в Перу голяма императорска гробница с мумии, повечето от които на жени, предаде Ройтерс.

Находката хвърля светлина върху загадъчната империя Вари, властвала над Андите дълго преди прочутите си наследници - инките.

Снимките на Ройтерс са тук: http://in.reuters.com/article/slideshow?articleId=INBRE95Q1EV20130628&slide=1#a=7

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В статията и на български, и в тази на Ройтерс се говори за мумии, но наистина на снимките се виждат черепи без останки от мумификация. Предполагам, че идеята е, че покойните са били мумифицирани и експонирани по подходящ начин, но не всички са се запазили в достатъчно добър вид. Предполагам обаче, че има и поне няколко екземпляра с достатъчно запазена кожа, за да се твърди, че когато са били погребвани са били мумифицирани.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител

Нов поглед върху правораздаването през средновековието: Икономика на суеверията

Божият съд - суеверие или социално продуктивна система и коректен арбитър за вината на хората през средните векове?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Има рационално зърно в статията - щампата за безпросветното средновековие не е така вярна. Например, противно на разпространеното схващане, смятало се е, че Бог е зад подложилият се на ордалия (защото това в повечето случаи е доброволно) не ако ръката му не изгори, а ако не се инфектира, като винаги е била превъзрвана с чиста превръзка незабавно след изваждането й от водата. Изобщо, този процес не е така дивашки, както изглежда, макар от днешна гл.т. разбира са да си е варварски.

Интересното е, че е много разпространен - на практика в почти цял свят и далеч не само в Европа. Масова практика, един вид, за определени случаи. Но в повечето от тях - не принудителна и свързана с твърдата вяра, че господ ще помогне на невинния.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С такъв божи съд е бил прецакан Савонарола, разобличителят на папа Александър IV Борджия. Предложили му да докаже правотата си с минаване през редици от запалени огньове. Савонарола знаел, че това е капан и се отказал, но предизвикал разочарованието на флорентинското простолюдие, загубил подкрепата му и вече било лесно да го затворят, изтезават и екзекутират.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Потребители

Освен че последния крал от династията на Плантагенетите Ричард ІІІ е имал глисти, вече се разбра, че във фаталната последна за него битка е получил 11 рани:

http://news.ibox.bg/news/id_1239615183

По скелета на Ричард има следи от 11 рани от оръжия, включително кинжали, мечове и дълъг метален кол с брадва и кука, който е бил използван за сваляне на рицарите от конете им.

Все пак трябва да признаем, че англичаните наистина положиха доста усилия да проучат намерените останки - както първо изворово къде е бил погребан, така и после да направят една поредица от анализи, като напр. сравнение на ДНК между открития скелет и този на родственик на Ричард ІІІ. У нас вместо изследване се организира пародийно тържествено погребение на недопроучения скелет на цар Калоян, на цар Ивайло (като вместо скелет имаше пръст от Исакча ?!?) и загубване от археолозите на откритите в дворцовата черква "Св. Петка" тленни останки на цар Иван Александър (освен разбира се златотъканите части от дреха). Та това е положението по света и у нас.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребители

Археолози откриха Града на Бога маймуна

Хондураска-американска експедиция съобщи, че е открила най-обширните останки от града в регион Москитиа, близо 32 000 квадратни мили девствена тропическа гора в Източен Хондурас, които са достъпни само по въздух.
Наред с артефактите, били открити недокоснати скулптори от времето, когато градът е бил изоставен - преди около 1000 години.
Артефактите били разположени в основата на глинена пирамида, която била начертана от екипа, заедно с мрежа от площади, могили и изкопи. Националното географско дружество, което придружава експедицията, заяви: "Тази изчезнала култура почти не е изследвана. Археолозите дори не разполагат с нейното име".
Учените, са документирали своите констатации, но трябвало да напуснат мястото на безценните артефакти. Те смятат, че техните открития предполагат не само наличието на един изгубен град, но и цяла цивилизация преди Колумб, чиито селища са разпръснати из околните планини. Според една оценка, артефактите датират от времето между 10-ти и 14-ти век.

Откриха останки от древния град на Бога маймуна

Откриха останки от древен град на изчезнала цивилизация

Древен град на бога маймуна се крие в джунглите на Хондурас

arqueologia-3.jpg

ciudad-blanca-300x225.jpg

dt.common.streams.StreamServer-1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Потребители

Откриха запечатана библиотека със средновековни архиви

Около 1500 документа, свързани с работата на църковния съд, са намерени в помещение в катедралата в Гниезно, съобщава онлайн изданието Science & Scholarship in Poland. Градът е старо седалище на архиепископ, така че канцеларията и съдът са били затрупани с работа. Значението на откритието е огромно: за сравнение, един от най-ценните източници на информация за всекидневния живот в средновековна и османска България е документацията на църковния съд на охридските архиепископи. На пръв поглед скучните архиви крият тайните на много събития.

„Гниезненският архив се оказа притежател на една от най-големите колекции средновековни документи. След Гданск и Вроцлав, това е третата подобна колекция в Полша”, казва Якуб Лукашевски от Института по история на университета „Адам Мицкевич” в Познан.

Става дума за съдебни решения, писма за помилване, прошения и жалби от късното Средновековие, предимно от ХV в., най-вече на латински език, използван от тогавашните адвокати, нотариуси, духовници, учени и съдии и главно върху хартия. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...