Отиди на
Форум "Наука"

Списание "Военна История" - подробно за статиите


Ishamael

Recommended Posts

  • Потребител

До края на месец юли предстои да излезе 7ми брой на списание “Военна История”. Броя е окомплектован и готов от към съдържание, ето защо идва време за набиране на материали за следващия брой – 8ми, който живот и здраве ще излезе през септември.

По този повод ще си позволя по-подробно да изложа тематиките, по които ще събираме материали, тъй като, както изглежда, хората в България са плахи и нерешителни и се стесняват да пращат материалите си, може би защото им липсват подробни критерии, за това, ето ги и тях:

ЗА СТАТИИТЕ:

- Теми-

- История на конфликтите – история на войните през различните векове – причини, поводи и развитие на военните действия.

- Личностите зад войните – биографии на крале, пълководци, политици и дипломати и обикновени хора чието дело и живот са свързани с воденето, разрешаването и предотвратяването на конфликтите.

- Война и икономика – търговски, промишлени и стопански измерения на войните през вековете – колко струват войните? Как се изхранват армиите? Как се отразяват войните на икономиката на дадена страна?

- Война и общество – какво е отражението на войните върху демографията и социалната структура на обществата. как се променят в хода или в резултат от войните.

- Война и религия – отражението на религията във войната и на войната в религията – идеите за свещена война, Кръстоносните походи, монашеско-воински ордени, войнстващи секти, отношението на официалните религиозни структури към войната и мястото на духовенството във военните структури и на бойното поле.

- Война и митология – за боговете на войната и тяхното място в древните вярвания и ролята, която играели в античните и средновековни общества.

- Дипломация и международни отношения – политическото измерение на войната или продължението на войната с други средства. Ролята на дипломацията в създаването, решаването и предотвратяването на конфликти.

- Стратегия и гео-политика – за “голямата картина” – позицията на отделните страни и военно-политически блокове, потенциалът им за налагане на политика и прилагане на сила.

- Конфликтите днес – анализи, политологични оценки, предвиждания.

- Високите технологии и войната – мястото на кибер-войните и високите технологии в сферата на военните действия и бъдещето на “петото” измерение във воденето на войните.

- Военни технологии и развитието на военното дело – за иновациите и техническото развитие на средствата за водене на война- от лъка и стрелите до междуконтиненталните ракети.

- Обем и оформление -

- Желателно е обема на статиите, които ни изпращате да е поне 5 страници. Статии в обем от 20 страници и нагоре могат да бъдат разделяни на две части и публикувани в два последователни броя. Биографиите на личности са единствения тип статии, за който няма минимум страници.

- Текстовете да са със шрифт Times New Roman 14, с единична разредка във формат на стандартна машинописна страница - с полета горе, долу и ляво – 2 см, и дясно – 3,5 см. Съдържа 1800 знака – 30 реда х 60 знака на ред (включително интервалите).

- Моля проверявайте правописа си, преди да ни изпратите статиите!!!

-Съдържание-

Статиите трябва да отговарят на един прост принцип – ИМАТЕ ТЕЗА – ДОКАЖЕТЕ Я!!! За излагане на цифри, за даване на дати, различни от общоприетите, за предлагане на тълкувания, които се отличават от масовата представа – ПОЗОВАВАЙТЕ СЕ НА ИЗТОЧНИЦИ И ЦИТИРАЙТЕ КОРЕКТНО!!! Статиите ви няма да се отхвърлят заради несъответствие между нашите и вашите възгледи, но могат да бъдат отказвани, ако предлагате теза (например за извънземна намеса в Априлското въстание), която не може да бъде рационално доказана.

ЕКИПЪТ НА СПИСАНИЕТО НЕ СЪКРАЩАВА И НЕ ИЗМЕНЯ СМИСЪЛА НА НАПИСАНОТО ОТ ВАС!!! ВСЕКИ АВТОР НА ТЕКСТ НОСИ ПЪЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕГОВОТО СЪДЪРЖАНИЕ!!! ВСИЧКИ ПРАВА ВЪРХУ ТЕКСТА ПРИНАДЛЕЖАТ НА АВТОРА МУ!!!

ЗА РЕВЮТА И РЕЦЕНЗИИ:

- Ревюта на филми – филмите да са с военна или анти-военна тематика, или да се занимават с проблеми от международната политика или дипломацията.

- Ревюта на книги – книгите да са свързани с някоя от гореизброените теми, отнасящи се до статиите в списанието.

- Ревюта на компютърни и настолни игри – игрите да са свързани с военната тематика – тактически, стратегически, “shooter”-и. Темата на игрите трябва да е насочена към реалният свят в който живеем, а не към фикцията. (Например: Medal of Honor, Age of Empires, Civilization IV – ДА!; Starcraft II, Wracraft III, Heroes VI – НЕ!)

РЕКЛАМА НА ИНИЦИАТИВИ

Имате инициатива, свързана с историята на България или световната история, за която искате да научат повече хора – пратете ни материал, който да описва и обяснява вашето дело и ние ще го публикуваме БЕЗПЛАТНО в рамките на списанието. В това число важи и обявяването на банкови сметки за набиране на дарения за реставрация на паметници на културата, музеи и т.н.

ВСИЧКИ СТАТИИ, РЕВЮТА И ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ЗА ПУБЛИКАЦИЯ ИЗПРАЩАЙТЕ НА АДРЕСKLUBVOENNAISTORIA@GMAIL.COM

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...