Отиди на
Форум "Наука"

yoğurt , агурт, кисело мляко


Recommended Posts

  • Потребители

Кога се предполага (или се знае) че за първи път в България е използван изразът "кисело мляко" за този продукт, който иначе се знае като "yoğurt" (тур)

/в някои български диалекти му викат "агурт"/

И още един, или два въпроса (той е за биолозите):

Някои има ли представа дали бацила Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus е разпространен извън региона на Балканите (естествено разпространение), и ако отговорът е "да" , то къде по- точно, в кои региони на Стария свят бацила сев открива?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Я виж тук.

История на българското кисело мляко

http://www.lbbulgaricum.bg/c/bg/zdravoslovno-hranene/balgarskoto-kiselo-mlyako/istoriya-na-balgarskoto-kiselo-mlyako/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това е някакво патриотарско писание, от което не се разбира нищо конктретно по въпроса за бактериите, или по въпроса за името

Авторът просто заявявя че киселото мляко от балканите (и по-точно от българите?, защо не от гърците), по време на Осмалъка, се е разпространило на Югоизток (Изток) и към Средна Азия, съответно към страните от изтока/ориента..

/Киселото мляко навлиза в Индия с могулите; поред идеята на автора излиза че индийците хапват българско кисело мляко/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ами ник, вземи намери някое матриархално писание, за да сме в крак с... модата;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

никой не знае дали киселото мляко е възникнало на балканите или на друго място

Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus

това не е единствената бактерия използвана при производството на млечно-кисели продукти т.ч. въпросът е безпредметен

този тип продукти може да възникнали на балканите, на кавказ, в близкия изток, а дори и по към иран и северна индия и афганистан

може и да са възникнали самостоятелно нa няколко места, а не пренесени

последното е най-вероятно, т.к. всеки производител на млечни продукти в древността е страдал от някаква степен на замърсяване - не е имало възможности за стерилизация

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

никой не знае дали киселото мляко е възникнало на балканите или на друго място

това не е единствената бактерия използвана при производството на млечно-кисели продукти т.ч. въпросът е безпредметен

този тип продукти може да възникнали на балканите, на кавказ, в близкия изток, а дори и по към иран и северна индия и афганистан

може и да са възникнали самостоятелно нa няколко места, а не пренесени

последното е най-вероятно, т.к. всеки производител на млечни продукти в древността е страдал от някаква степен на замърсяване - не е имало възможности за стерилизация

Даа, ма колко бактерии на киселото мляко носят името на народ или страна :P

Аз знаеш ли колко неща съм открил и след 5-10-15 и нагоре години ги виждам /има и такива дето още не са излезли/ - някои като нови продукти, други като нови технологии...

Сега сериозно - този спор съм го водел и с македонци...

Кумисът /Казахстан, Узбекистан, Татастан/ е алкохолна напитка от ферментирало мляко. За да ферментира... Кефир, по-добре от мене знаеш какво е, скандинавската алкохона напитка я забравих - има такава.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

води го с който искаш аз съм ял всякакво кисело мляко във всякакви варианти, включително арменско, турско и гръцко и не можеш да ме убедиш, че има сигурни научни доказателства за каквото и да било

в интерес на истината предпочитам точно определно кисело мляко от северна гърция, което не се продава по супермаркетите, включително и в гърция, но това са просто лични предпочитания

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ха-ха, далеч сам от мисълта да водя спор и аз съм ял не БГ такова. Не знам за такива доказателства, дразнех ги просто.

По-долните неща /от предходния пост/ дето изброих стават от кисело мляко

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

От 0,08 до 2%. Сложих го доколкото е прдукт от вкисванена млякото.



http://en.wikipedia.org/wiki/Kefir - тук го дават под процент, в руската - до 0,88%. БГ уики дава най-много

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Я виж тук.

История на българското кисело мляко

http://www.lbbulgaricum.bg/c/bg/zdravoslovno-hranene/balgarskoto-kiselo-mlyako/istoriya-na-balgarskoto-kiselo-mlyako/

Това е някакво фентъзи...с много правописни грешки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Даа, ма колко бактерии на киселото мляко носят името на народ или страна :P

Аз знаеш ли колко неща съм открил и след 5-10-15 и нагоре години ги виждам /има и такива дето още не са излезли/ - някои като нови продукти, други като нови технологии...

Сега сериозно - този спор съм го водел и с македонци...

Кумисът /Казахстан, Узбекистан, Татастан/ е алкохолна напитка от ферментирало мляко. За да ферментира... Кефир, по-добре от мене знаеш какво е, скандинавската алкохона напитка я забравих - има такава.

Кумисът си е стара българска напитка, разликата със урдата (йогурта) е в това, че веднага след закваската съда трябва да бъде положен на интензивно разбъркване.

По стара предхристиянска българска традиция този процес на ферментация протичал в мех от конска кожа, който се оставял на върха на юртата и се разтръсквал от време на време или

се закачал за седлото където започвал да кипи като младо вино и да се подкиселява и ферментира.

За религиозни церемонии се използвал специално добит чрез замразяваща дестилация кумис- с леко резлив вкус на езика като зряло вино от който на човек му ставало весело.

Сезонът за доене на кобилите традиционно продължавал между средата на юни и началото на октомври. За един сезон една кобила отделя около 1000 до 1200 килограма мляко, от които около половината се оставя за жребчето...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кумисът си е стара българска напитка, разликата със урдата (йогурта) е в това, че веднага след закваската съда трябва да бъде положен на интензивно разбъркване.

По стара предхристиянска българска традиция този процес на ферментация протичал в мех от конска кожа, който се оставял на върха на юртата и се разтръсквал от време на време или

се закачал за седлото където започвал да кипи като младо вино и да се подкиселява и ферментира.

За религиозни церемонии се използвал специално добит чрез замразяваща дестилация кумис- с леко резлив вкус на езика като зряло вино от който на човек му ставало весело.

Сезонът за доене на кобилите традиционно продължавал между средата на юни и началото на октомври. За един сезон една кобила отделя около 1000 до 1200 килограма мляко, от които около половината се оставя за жребчето...

Това пък откъде се взе???

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това пък откъде се взе???

От къде ли?

Не е нормално българин, да не знае рецептата за приготвяне на кумис (ферментилал йогурт) - напитката, с която са израстнали аспаруховите българи, основателите на Дунавска България, потомци на Кубрата и Крума страшний...

5058088i.jpg

Редактирано от Eньо
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...