Отиди на
Форум "Наука"

3D ппринтера разчупи границите на модата в Париж


Recommended Posts

  • Администратор

ВИСША МОДА С 3D ПЕЧАТ РАЗЧУПИ ГРАНИЦИТЕ НА СЕДМИЦАТА НА МОДАТА В ПАРИЖ


Нови възможности за модния дизайн чрез технологията на белгийската компания Materialise, финансирана от ЕС

Холандската дизайнерка Ирис ван Херпен представи вчера , 1 юли, на Седмицата на висшата мода в Париж, новия си модел, създаден чрез 3D печатната технология на белгийската компания Materialise (Материалайз). Модният проект използва последната дума на съвременните ЗD технологии, които водят до революция в модата и дизайна, по същия начин както това вече се случи в полето на медицината. Materialise е пионер в 3D моделирането, развило се от университетски проект до мултинационална компания, с финансовата подкрепа на ЕС.

По повод на последната колекция Свен Херманс, мениджър клиенти на Materialise, каза: „За първи път работим с Ирис ван Херпен за създаването на облекло-хибрид, което включва уникални прозрачни структури, наподобяващи човешки кости, създадени с лазерна стереолитография. Изработени по 3D технологията, облеклата са без шев и винаги точно по мярка. Вълнуващо е да работиш с Ирис ван Херпен, да си част от създаването на нейните геометрични идеи. Когато проектираме облекла в сложни геометрични форми, които трябва да бъдат създадени бързо и като едно цяло, 3D моделирането дава възможности, които нито един друг метод за създаване на дрехи не предлага.”

Iris-van-Herpen_1.JPG

Как се създава 3D модел
Белгийският архитект и графичен дизайнер Исая Блох проектира модела на компютър преди да бъде оптимизиран за 3D печат чрез софтуер на Materialise. На този етап се отстраняват определени недостатъци или дефекти преди процеса на изпълнение. Моделът става реалност чрез технологията лазерна стереолитография, при която предметите се създават пласт по пласт. UV-лазери сканират модела върху течна смола, която се втвърдява и 3D изделието постепенно става реалност.

Materialise е финансиран от ЕС
Materialise започва като университетски проект, фокусиран върху приложението на бързото създаване на прототипи. С разрастването на компанията, проектът започва да обслужва хирургията, като осигурява изключително прецизен модел на органите на пациента, след преглед на ядреномагнитен резонас или скенер за компютърна томография. Прототипът на органа помага за по-доброто диагностициране, както и за планиране на операцията. Прототипите се използват и като образци за хирургични импланти и протези. В резултат на постоянни изследвания, насочени към иновативните технологии, финансирани от ЕС, днес 3D технологиите на Materialise се използват в медицината, автомобилостроенето и производството на стоки за масова употреба. Компанията вече е мултинационален лидер в 3D печатните технологии, осигурява работа на 900 души, подпомага европейската индустрия и създава работни места в страните от ЕС.

Уилфред Ванкраен, основател на централния офис на Materialise, каза: „Materialise никога нямаше да стане това, което е днес без европейска подкрепа. ЕС даде шанс на една малка компания да се развие в дългосрочен план.”
3D моделирането се превърна във важна технология за създаването на единични прототипи при проектирането на съвсем нови продукти. Прототипът дава възможност за бърза обратна връзка с дизайнерите и инженерите по развойна дейност на етапа на проектирането. Наскоро, тази технология беше използвана в продукцията на Феникс Опера Хаус във Венеция, „Мадам Бътерфлай” – постановка на съвременната японска художничка Марико Мори. Жорис Дебо, творчески директор в Materialise и „Марико Мори студио” създадоха чрез 3D печатната технология специални крила за костюма на главната героиня.

„Проектът Materialise е изключителен пример за иновация, създадена от Европейския съюз. Той разви технология, която да помогне на хирурзите да възстановят човешкото тяло, а после успя да я приложи в други пазарни сектори” коментира Майкъл Дженингс, говорител на Европейската комисия по въпросите на научните изследвания и иновации. „Творческата и културната индустрии днес генерират приходи от тази технология, които са 3,3% от икономиката на Европа и осигуряват работни места на повече от 6.7 млн. души. Така днес имаме един успешен производствен процес, развит от ЕС, който подкрепя наши ключови експортни индустрии.”

Бъдещето на 3D печата в дизайна и производството
3D моделирането се разви и бързо беше разпознато като цялостна производствена технология. Предимствата и потенциала й са многостранни. Наличността на стоката на склад не е необходима, когато можеш да моделираш на момента онова, което ти трябва. Времето, за което стоката стига до пазара също се съкращава (веднъж получил модификацията на модела на 3D файл, ти можеш да произведеш изделието). Технологията позволява изработването на множество уникални продукти и изделия по поръчка. Могат да се създават сложни форми, които е невъзможно да бъдат произведени чрез традиционните техники.

Европейско финансиране на научни изследвания и иновации
През 2014 г. Европейския съюз ще стартира нова, 7-годишна програма за финансиране на научни изследвания и иновации Хоризонт 2020. От 2007 г. до сега, ЕС е инвестирал близо 50 милиарда евро в проекти за научни изследвания и иновации, подкрепяйки по този начин икономическата конкурентоспособност и разширявайки границите на човешкото познание. Бюджетът на ЕС в тази област е 12% от общите обществени разходи за научни изследвания на всяка една от 27-е държави членки на ЕС и се фокусира главно в области като здравеопазване, околна среда, транспорт, храни и енергия. За допълнително насърчаване на инвестициите в частния сектор и създаването на висококвалифицирани работни места, ЕС развива изследвания в партньорство с фармацевтични, космически, автомобилни и електронни индустрии. Хоризонт 2020 ще се фокусира още повече върху превръщането на отличните идеи в пазарни продукти, технологии и услуги. Последни новини за европейските научни изследвания и иновации могат да се проследят на:
http://www.facebook.com/innovation.union
http://twitter.com/innovationunion

Materialise
Компанията Materialise, със седалище гр. Льовен, Белгия и клонове по целия свят, от 1990 г. има основна роля в полето на ЗD печатната технология. Materialise разполага с най-голям капацитет на оборудване за 3D печат в Европа и е изградила отлична репутация на компания, разработваща иновативни софтуерни решения. Тя използва опита и експертността си за създаването на един по-добър за хората свят. Това се постига чрез прилагането на 3D технологиите в индустрията и медицината, чрез разработването на биомедицински и клинични решения, като обработването на медицински изображения и хирургически симулации. За многобройните си клиенти Materialise създаде уникални решения в изготвянето на прототипи, производството и здравните услуги. Това са автомобилни компании, производители на електронни и хранителни продукти, известни болници, изследователски институти, лекари, както и индивидуални клиенти, които искат да сътворят своя лична идея чрез 3D модел или прочутата MGX печатна технология. Машините за 3D моделиране на Materialise са уникални, те са най-големите и най-бързите стереолитографски апарати в целия свят. Повече за 3D дизайнерските продукти на Materialise ще научите на:
http://www.mgxbymaterialise.com/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

UV-лазери сканират модела върху течна смола, която се втвърдява и 3D изделието постепенно става реалност.

Интересно колко дърти технологии виждат приложение толкова късно. Примерно "Nike и Adidas ще правят обувки чрез 3D принтиране" звучи като новина от 80-те, ако приемем, че 20 години са се моткали как и защо.

Гледал съм как отливат седалките на пилоти от Формула 1, като те стоят с часове в някакви отливки, по подобие на гипсовите корита като средство за преоткриване на средновековно мъчение.

Интересно, че за разни спринтьори в САЩ ми е известно, че се правят отливки на краката им, за да се направят перфектните шпайкове, които "тежат по-малко от верижка на часовник". И с каква ли мистрия е правено това :frusty2:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Не разбрах како имаш предвид...

За много други технологии си прав, но тук не е така. 3D принтиране си е 3D принтиране, не е нито отливка, нито скулптура.

Дискохвъргачът (Статуята на Мирон) е от 5 в преди н.ера. Тоест - от тогава ли искаш да кажеш, че има 3D принтиране?

Има някакава аналогия - изкуство в 3D e, но не е принтиране.

Макар, че първите прототипи на 3D принтери са направени към 90-та година (по спомени - частици и лепило единият, а другият начин - принтерът реже листове като книга и поставя един връз друг), до 95-98 г, физически 3D модел от цифров се правеше чрез фреза с мого степени на свобода /многомерна/ и вид глина - така марка за скъпи коли бе "пренесла" модела между континенти.

Някъде токава - нов метод за пломби и импланти - мини 3D скенер в зъболекарския кабинет заснема "пита" (издълбаното от машинката) и за минути цифрова вреза задвижвана от вода под налягане (режещите колела) rизвайват пломбата.

3D скенери имаше доста по-отдавна - аз съм разглеждал 95 г каталог в който имаше такова нещо.

2000 - 2002 - Някаква компания се биеш вгърдите че е създала цифрова матриза / преса. Състоеше се не от плоскост а от много 4-ъгълни яки щифтове /явно с хидравлично задвижване/ с площ 1 см2 които изграждаха форма - релеф. За гладкост е трябвало да се покрият с тефлонново одеало..

ЦПУ фрези да правт прототипи на спортни велосипеди съм "виждал" тогава още.

По-горните както и отливките не са 3D принтиране.

Изработването на фалжив пичат по отпечатък с фотополимер също не е.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Именно, употребата на лазер при 3D моделиране не е масова практика. А звучи логично.

Записа на компакт дискове, примерно, ползва лазери - и за запис и за четене. Поставянето на дупки по повърхността впоследствие се тълкуват като нули или единици според времето, което лазера се отразява (посочва се и разсейването на лазера в дупчиците наречени питове). Компактдисковете също имат далечна история започнала още през 1979 г., а в масова употреба излизат чак 1994 г. (CD-R).

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Да, ок, но какво.. Доколко има отношение тук? Е има някво.. Само да допълня, че от създаването си досега оптичният запис в-ху диск се е попроменил и ползва не дупки в метален слой, а озветен фотополимер /вид фоторезист/ - оцветената който е нанесен м-ду алуминевия филм и прозрачната подложка.



Та питоме имаше в началото, сега не толкова, а пит по-горе употребих за издълваната от зъболекарска машинка дупка в зъб



Обратима подобна реакция се ползва в презаписващите СД-та

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако става въпрос за HVD, то отново имаме питове на алуминиев слой, но и два лазера проникващи на различна дълбочина, където втория чете смущения в повърхностния слой. Не разбрах само там информацията под каква форма е записана?

Та отклонението ми имаше общо с това как нещо толкова подходящо като лазера не е намерило приложение до сега в богата индустрия при наличието на огромни лесно контролируеми ниши - спорта и модата.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ами, не, що.. Лазерът се ползва за 3D сканиране...

Сега може би не се сещаме



Ако става въпрос за HVD, то отново имаме питове на алуминиев слой, но и два лазера проникващи на различна дълбочина, където втория чете смущения в повърхностния слой. Не разбрах само там информацията под каква форма е записана?

Ха-ха..

Това има ли го работещо? Разработвано ама..

Алуминиевите питове са адресиращи /указатели/ за записаната информация, а самата информация е холографска.. За холограма ще пишем в нова или съществуващата тема...

В обема на холографския слой за данни се записва нещо като QR

Roe-QR-Code-Illo_986289a.jpg

код /матрица за данни /по-скоро нейният образ/, като по този начи в-ху малка повърхност се записва голям обем от 2D данни.. Когато лазер светне в точката дето е записана двумерната матрица, тя се прожектира над / извън диска и се чете

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

От: За диска

http://www.newgenesolutions.com/tec/innovation/Holographic%20Versatile%20Disc.HTML

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

3D принтирани структури от течен метал

Не е живачният терминатор

Сплавта която се ползва е индий-галий, пипетира се през игла /шприц/ , а реакцията кото се получава с въздуха /окисният слой/ помага за запазване на формата.



Източник - http://phys.org/news/2013-07-d-liquid-metal.html#nRlv

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Нямам нерви за нова тема, но давам линк как да си направим 3D принтер с висока резолюция

Виждам че се ползва DLP проектор, което значи че консумативът ще е фотополимер /някъде назад споменах такова/, или поне ще се скрепва с такъв - тоест - скъп. Но пък няма друг начин в къщи да се направи 3D принтер с висока резолюция.

FUXORBNHJ35ZPUZ.LARGE.jpg

FF3OICOHJ39R4LX.LARGE.jpg

F7P9ILKHJ39SHJ0.LARGE.jpg

F5BYIYJHGU2L01A.LARGE.jpg

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...