Отиди на
Форум "Наука"

Вацев за държавата


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Това интервю е старо, но си струва да се прочете и по важното осмисли.

Държавата България е частна собственост на така наречения нов български елит, който е дълбоко компрадорски, антинационален, антидържавен. Той се бои от народа си, като му обяснява непрекъснато, че народ няма. Това е една от тезите на геополитическия анализатор Валентин Вацев, изложена в интервю за БГНЕС.

Според друга - средната класа у нас умира бавно. Повече от необходимо е пресираната, потъпквана, но динамична и просветена средна класа у нас да получи политическо представителство, съветва анализаторът. Аз се извинявам, но, все пак, това е пътят на демокрацията, казва той. И е наложително да се извоюва пространство за реални политически сили – леви или десни, няма значение, но автентични политически сили, тъй като в България нищо днес не е истинско. Нито десницата, нито, с извинение, българската левица, която е много, много дясна. Автентичен политически живот – това е, което е нужно на България, убеден е Вацев.

Средната класа не само със своята просветеност и другите си качества, но и със самото си присъствие е гаранция за модерност, за модерно присъствие в историята, казва той. А българската средна класа си отива… В новата история на България тя изигра голяма роля, големи надежди бяха свързани с нея, но тя си отива, тъй като вървят такива процеси, по силата на които тя трябва да бъде стопена. Средната класа и колониалният ни статус са несъвместими, констатира Вацев. Според него ние сме скрито колониален режим. Разбира се, никой не е влизал с танкове в София. Просто колониалната зависимост беше мечтата на късната социалистическа номенклатура, отчита той. Те постигнаха тази своя мечта и средната класа естествено трябваше да бъде смачкана и унищожена. Тя е упорито явление, трудно се дава, но от постоянния натиск просто се топи и изпуска позиции, посочва анализаторът.

Каква е връзката с текущата политика? Очевидно средната класа избра Бойко Борисов, категоричен е той. Да, той сам или вероятно негови експерти и съветници, го научиха да отправя сигналите си към българската средна класа. Тя гласува за него с ентусиазъм, така че Борисов беше избраникът на българската средна класа, която си отиваше и със страстта на застаряваща жена, която вижда последната си любов, хвърли всички емоции върху него. И в момента нейните представители се чувстват измамени, отчита Вацев. Чувстват се измамени… защото са измамени, отсича той с желязна логика. Защото Бойко Борисов управлява не в интерес на българската средна класа, която го заобича, повярва и избра, а в интерес на една много тънка ципа, прослойка и това е българо-американското лоби днес, е неговото мнение. Може би не е правилно да се наричат дори и олигарси. Това е просто колониалното българо-американско лоби, смята Вацев. Разбира се, те презират страната си, разбира се, че гледат на България като на местоживеене и… нищо повече. А и самият Борисов вече не е фактор, от който нещо много силно да зависи, казва той. Когато си министър-председател това предполага възможността да уволниш всеки министър поотделно или всички заедно - ако поискаш. Борисов не може да го направи, смята Вацев. Има няколко души в правителството, които той не може да уволни и които могат него да уволнят. С други думи, Борисов не заслужава вашата критика. Той по-скоро фигурира там, за да даде лице на един политически процес. Добре дава лицето, добре дава и звука. А природата на днешния режим е... ако кажа, че е само антибългарски и антидържавен, това ще бъде емоционално, но няма да бъде точно. Днешният режим в България е силно враждебен на последното живо нещо в България – на българската средна класа, отсича Вацев.

И като оставим на мира явлението ГЕРБ и се опитаме да проследим съдбата на средната класа в България, при която социалната динамика е най-жизнена, най-активна, най-ориентирана отчитаме, че динамиката затихва, тъжно констатира анализаторът. И продължава: въпреки това възможността за повратна точка съществува и тя е българската средна класа да получи адекватно политическо представителство. Това е точката, където политическата технология и политологията се сливат. В България днешният политически елит може да представлява когото си поискате, но не и средната класа. Всъщност, това е тайната на големия проблем на нашето общество. Средната класа е наистина непредставена на управленско политическо равнище. Тя е наритана, обяснено й е: вие ще се оправяте сами. А в епохи като нашата и в ситуации като нашата, средната класа има право да получи от държавата защита, закрила, помощ.

Какво имаме на политическия терен? Няколкото български, с извинение, десни партии и няколкото български, прости Господи, леви партии, са просто умиращи структури от зората на българската демокрация. Проекта "Луканов" плюс няколко вторични конструкции, плюс ГЕРБ, която е част от държавното чиновничество и… нищо повече. ГЕРБ не присъства политически, това е името на кръга на Бойко Борисов. Не е партия. В България само едно нещо е партия, но то пък е болнаво и в деликатна ситуация , и това е БСП, отбелязва Вацев.

Кои са трите елемента на българската социална структура? Първо – много тясна, много тънка ципа от хора – между 5 000 и 10 000 души, в които са концентрирани около 80% от всички национални капитали и всички властови ресурси в България. Това е чудовищна концентрация на власт и собственост в много тесен кръг! Ужасът е, че повечето от тези хора са и безотговорни, е мнението на анализатора. Макар че между тях има и почтени и аз познавам няколко такива, казва Вацев. Но там не се носи духът на елитната отговорност. Истинският елит ще го познаете по това, че той непрекъснато показва, че носи отговорност, не само за себе си, но и за страната, в която е власт. В България няма такова нещо, смята той.

Втората група е тази стесняваща се, деморализирана, объркана и нервно живееща средна класа, която днес съжалява, че е гласувала за Бойко Борисов, според Вацев.

И третата, много голяма група - и тя се умножава - е така нареченото простолюдие. Това са хора, които трудно връзват двата края и които се управляват политически по телевизията, констатира той. Тях можеш да ги привлечеш с песнички, с добре организирани футболни или, моля ви се, "културни мероприятия". Те са някакъв протопролетариат, но няма гаранция, че оттам ще излезе и пролетариат. Те са от мнозинствата на модерните времена. От гледна точка на елита - социален талаш и стърготини. Да, там женската хубост се измерва с килограмите силикон, сложени където трябва, а чалгата е висок естетически идеал… Тези хора живеят в телевизията и чрез телевизията, те са управлявани и манипулирани оттам, според Вацев. Няма никакъв проблем елитът, въоръжен с модерни медийни и политически технологии, да насъсква това простолюдие срещу средната класа. Това го наблюдавам непрекъснато, казва анализаторът. Да правиш това, обаче, означава да сечеш дънера, на който стоиш. Но за елита няма проблем: "вземаш си куфара и отиваш на друго местоживеене". Опасността всички да напуснат България виси като опция пред всички, смята Вацев. По-възрастните могат да напуснат живота, отдалечавайки се във времето, по-младите могат да се отдалечат в пространството, географски - идеята е в България да остане само един голям чифлик на новата горна класа, която държи, обаче, нейното местоживеене да бъде в Париж, Виена, Лондон, а тук да си идва от време - навреме да провери как върви бизнеса, коментира Вацев. Това е и залезът на българската държавност - няма кой да се погрижи за държавата, смята той.

Как е при частниците? Дребният бизнес не е много успешен, но се надява на чудото държавата да му обърне внимание. Не искам да убивам надежди, но държавата ни е формирана така, че да няма задължения нито към дребния, нито към средния бизнес. Тя като инструмент трябва да изпълнява волята на Световната банка. И, не е изненада, главната трансмисия между българската държава и Световната банка е българоговорящият американец Симеон Дянков, който показва кое е правилното, коментира Вацев. Има едър бизнес, който не е български, който от България получава дивидентите, за които е дошъл. Не бива да се мисли нищо лошо за това, все пак те идват не да радват българските сирачета, а да изнасят печалба. Другият, българският компрадорски бизнес, обаче, е много успешен. Той е в търговията със суверенитет, с култура, с позиции. Компрадорщината е активно изнасяне на български материални и нематериални активи и трескав бизнес със суверенитет, убеден е анализаторът.

И какво остава? Казвам го с усмивка, но никак не е весело - изглежда НАТО ще играе ролята на българската средна класа, посочва не на шега Вацев. Тъй като средната класа е между елита и простолюдието тя трябва да пази елита от гнева на простолюдието. Там, където има средна класа тя балансира обществените отношения, но тъй като тя си отива, може би някой се надява, че НАТО ще свърши тази работа - обяснява той. Засега този проблем не е актуален, защото елитът уверено управлява простолюдието чрез Биг Брадър, чалгата, силикона, чрез интересни новини от сорта коя жена на футболист с кой друг футболист е спала, чрез криминални, черни хроники. С клюки около българския президент, например - много благодатна почва за това. Така залязва новата българската история…

Има, струва ми се, три възможности за повратна точка, отбелязва Вацев. Едната от тях е в задаващия се още другата година в световен мащаб нов геополитически кризисен процес. Където има голяма геополитика там е и България, защото сме на ценно геополитическо място, отново не се шегува Вацев. Историята ни също е геополитически ангажирана - това не ви е Норвегия, където никога нищо не се случва… то затова и хората там са щастливи, обяснява той. Геополитическите възможности са не голямата война, която вероятно няма да се случи, а серия от взаимно обвързани въоръжени локални конфликти с ниска и средна степен на интензивност. Те ще играят ролята на световна война и ще променят много неща. Това е възможност за България, но тя предполага в българското държавно управление да има лица от мъжки пол, а тази хипотеза още не е доказана, смята Вацев.

Вторият шанс е българските политически ръководители и инструктори, т.е. американското началство, да пожелае в България да се направи една мека, кадифена диктатурка, нещо от рода на Фухимори, Батиста, нещо не много кърваво, но, все пак, със счупени глави и носове, нещо като Сомоса… Това не е моя теория, а политтехнологична възможност да се попребият няколко особено кресливи дърдорковци – критици на системата, за да се вкара общественото съзнание в здрави рамки, коментира Вацев. Обикновено бият журналистите и най-неслушащите политици… така може да се направи в България един симпатичен диктаторски режим. Светът е пълен с такива, но ние не знаем нищо за тях, защото са американоцентрични, казва анализаторът.

Мирният преход у нас, който беше избран като опция пред гражданската война днес е равен на смърт на хора от глад, на денонощни дежурства пред кофите за боклук, на нерадостния край на старци поради липса на животоспасяващи лекарства, на деца, за които няма дом и храна, на хиляди смъртни случаи поради липса на смисъл, грижа и надежда, продължава Вацев. България беше модернизирано и леко разглезено общество. Наложи се доста хора да умрат, за да се реализира идеала на Филип Димитров - че тези, които са видели социализма, трябва да умрат, за да могат другите да построят истинския живот. Ето, това е формулата им - да свършат старците, младите да се махнат, "за да си дойдем ние на власт", казва Вацев. Това, което Филип Димитров не напълно адекватно изказа, всъщност, е скритият замисъл на онази политическа сила – да изпукат старците, децата да се махат, за да си дойдем на власт, най-после. Така че… за мирния преход – беше мирен, в смисъл, че нямаше много стрелба по улиците, но смъртта тържествуваше. От 20 години тя тържествува, повтори анализаторът.

Третият път, признавам, че е най-желаният за мен, но не е много вероятен, е построяването на някакви адекватни, истински политически сили. Изучавал съм политическите сили по света и знам, че когато видиш една такава истинска политическа сила – дясна или лява, няма значение, не може да я объркаш с нищо друго. Като жирафа - видиш ли го веднъж, после не можеш да го сбъркаш с друго животно. Ако видите английска дясна или германска лява партия, или френска лява партия, вече ще знаете какво е дясна или лява партия. При нас това са … клики, които отказват да носят отговорност. А партиите по дефиниция са структури, които са предназначени да носят отговорност, е неговото мнение. Но в българските партии не е прието ръководствата да споделят с членската си маса какво правят и да обсъждат отговорности, констатира анализаторът.

Обикновено се пита – къде ги хората за тези автентични проекти, продължава Вацев. Аз виждам хората! Вярно, българското общество е много оскотяло, но ние все още не живеем в Руанда, нито в Сомалия. България си остава, макар и силно демодернизирана, страна от Първия свят, смята той. Макар че нашият скок напред в историята стана скок встрани в географията , но все още има, има живи, нормални хора, убеден е Вацев. Второ, младите наистина масово напускат България, но не го правят с удоволствие. И продължава с анализа: работя със стотици студенти, познавам ги. Около половината от тях не стават за нищо, но другата половина са изключително интересни хора, пълни са с енергия и са готови на всякакви трудни дела, стига да виждат смисъла. При едно друго развитие те биха могли да бъдат човешкия потенциал за страната. Така че ако в България тръгнат позитивни процеси младите, поне половината от тях, ще се върнат. Убеден съм. Ценни за страната са и хора на средна възраст със запазен морален разсъдък и възрастните, ако спрат да им обясняват, че много ядат и им е време да умират, и те биха могли да бъдат полезни, смята Вацев.

Бойко Борисов само веднъж успя много силно да ме ядоса, макар че дърдори глупости почти всеки ден - когато каза, че човешкият материал в България не е качествен. Той да ги говори тези неща, когато се гледа в огледалото, отсича Вацев. Напротив, смятам, че той греши, "човешкият материал" все още е качествен в България, убеден е анализаторът. Надежда има, но първо трябва да намерим смисъла - и като го намерим, всичко останало ще дойде заедно с него, заключи той.

Валентин Вацев е геополитически анализатор. Завършил е Философско-историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", до 1997 г. е член на Изпълнителното бюро на БСП. Преподава геополитика в ПУ "Паисий Хилендарски" и европеистика в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив. Автор на редица статии и анализи, коментатор. /БГНЕС

София / България

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

дали държавните институции са силни и некорумпирани се определя от населението на държавата, а не от елита

БГ е държава, в която по-голямата част от населението живее на принципа 'наклонена глава сабя не я сече' и участва ежедневно в дребни тарикатлъци и мушморокщини

каквито хората такива и институциите, респективно държавата

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

дали държавните институции са силни и некорумпирани се определя от населението на държавата, а не от елита

БГ е държава, в която по-голямата част от населението живее на принципа 'наклонена глава сабя не я сече' и участва ежедневно в дребни тарикатлъци и мушморокщини

каквито хората такива и институциите, респективно държавата

Нивото на корупция не може да се определя от населенето на държавата, Александре.

Нивото на корупция в една държава се определя от конкретни членове на закона за преследване на корупцията неотменно със членове определящи контрола по прилагането им.

Всяка държава хармонизира така конкретиката на законодателството си, че да поддържа желатата степен на корупция, защото въпреки говоренето срещу така наречената "корупция" това е механизъм за прокарване на опредлени държавни мерки и политики за които никога не се гоовори, но които са неразривно свързани с функциониранто на така наречената "демокрация".

Г-н Валентин Вацев е абсолютно прав в разсъжденията си.

За две десетилетия откакто Горбачов ни даде в ръцете на Запада, България е превърната в страна от третия свят с латиноамерикански тип обществено-политическа система със сменящи се на всеки четири години марионетни правителства, които безпрекословно изпълнявят стройно съставената по дни, месеци и години система неефективни и заробващи мерки наричани със заблуждаващи термини "финансиране" срещу "реформи".

Имаме еднолична власт на колективен орган наречен "министерски съвет" който дефакто управлява с постановления и когато е необходимо подава зконопроекти за гласуване от послушното си мнозинство на така нареченото "народно събрание"...

Пример за еднолично управление

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 124

от 23 май 2013 година

ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА ОТ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ ЗА 2013 Г. ПО БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА, ЕНЕРГЕТИКАТА И ТУРИЗМА ЗА ФИНАНСОВО ОСИГУРЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ИЗВЕЖДАНЕ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА БЛОКОВЕ 1-2 НА АЕЦ „КОЗЛОДУЙ” ЕАД И ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОГРАМАТА ЗА НАЦИОНАЛНА ТУРИСТИЧЕСКА РЕКЛАМА

М И Н И С Т Е Р С К И Я Т С Ъ В Е Т

П О С Т А Н О В И:

Чл. 1. (1) Министърът на финансите да предостави от централния бюджет за 2013 г. по бюджета на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма средства в размер 13 000 000 лв., разпределени, както следва:

1. за осигуряване на технологичните процеси по извеждане от експлоатация на блокове 1-2 на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД и експлоатацията им като съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” – 10 000 000 лв.;

За извеждане от експлоатация на 1 и 2 блокове на АЕЦ-Козлодуй си има специялен фонд с който България е компенсирана, но "Министерски съвет" изобщо не се свени да граби с пълни шепи от бюджета събиран от българските данъкоплатци.

Редактирано от Eньо
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нивото на корупция не може да се определя от населенето на държавата, Александре.

точно от нея се определя, ако утре всички спрат да плащат подкупи и почнат да докладват подкупните чиновници, нещата ще се променят точно за няколко седмици

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нужно е и да се промени манталитетът ни, свързан с тарикатлъка - все гледаме да прецакаме другия, ,, на Вуте да му е зле ". Може би истината е някъде по средата - мерки трябва да се предприемат както от държавата, така и от обикновените граждани. :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

точно от нея се определя, ако утре всички спрат да плащат подкупи и почнат да докладват подкупните чиновници, нещата ще се променят точно за няколко седмици

Какъв подкуп, какво докладване?

Тези, които броят пари и си плащат (подкупват) са в една или друга структура преплетана с управляващите партии.

Ти докладвал ли си някога за нередост ?

Я попитай някой от бг-тата след подаване на сигнал срещу закононарушител как целия държавен апарат в едно със нарушителя се стоварва като валяк върху него, то не са проверки, то не са изфабрикувани обвинения, то не са заплахи.

За пореден път ти казвам, не познаваш фактическата обстановка в която са принудени да живеят бг-тата. Да.

Редактирано от Eньо
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

аха

Аха, ама нямаш изобщо представа за действителността в Бг.

Б-г-тата вече могат да бъдат съдени за клевета, ако в съда не докажат сигнала подаден за незаконосъобразен акт или друга нередност.

Вместо да започне разследване, икономическа полиция изпраща копие от писмения сигнал на човека или институцията срещу която си подал сигнала.

Тя пък в 7 дневен срок има право да извърши своя проверка включително да звъни на подалия сигнал срещу нея за "изясняване", след което изпраща мотивиран отговор.

Едва тогава, икономическа полиция цитирайки "мотивирания" отговор на нарушителя отговаря писмено на подалия сигнал, с което го уведомява, че няма данни за престъпление.

Същото копие се изпраща и на човека или институцията, срещу която се е жалвало бг-то.

Човека или институцията вече е в правото си на базата на отговора на икономическа полиция да заведе иск за клевета срещу ималият неблагоразумие да се жалва или подава сигнал ... тогава жална му майка!

Редактирано от Eньо
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересна статия, но невярна в подробностите, в изводите - не зная? Какво е БГ средна класа? Ако приемем, че е имало такава през '89-та, то трябва да е 'ляво' родена. Първите избори общо-взето това доказаха. Няма да пиша за София, България не е София. След перипетии и откровенни глупости, даже 'ляво родена' средна класа отказа да припознае лявото управление на недоразумението с френско първо име, като свое. После махалото се върна, после се появиха 'месиите'. Симеон и БББ. Разбира се, средната класа, истинската такава и постоянно намаляваща и вече не родена 'ляво' и вече не подкрепяща всичко 'дясно' в 'месии' не вярва. Някакъв процент може би, но в никакъв случай преобладаващ. Така, че съвсем не смятам, че средната класа е 'издигнала' БББ и даже Симеон. Средната класа малко се влияе от популизъм, тя не желае 'твърда' ръка, а предпоследното управление разчиташе и на двете в по-малка или в по-голяма степен.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Адаш, а според теб, за кого гласува средната класа в България тогава? Може би за БСП? Или за ДСБ и СДС?

Средната класа била умна, не се поддавала на популизъм, била дясна, не вярвала в месий... всичко това супер, ама се пита за кого гласува тя?

Точно това казва Вацев, в България няма автентични десни, нито автентични леви партии.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Интересна статия, но невярна в подробностите, в изводите - не зная? Какво е БГ средна класа? Ако приемем, че е имало такава през '89-та, то трябва да е 'ляво' родена. Първите избори общо-взето това доказаха. Няма да пиша за София, България не е София. След перипетии и откровенни глупости, даже 'ляво родена' средна класа отказа да припознае лявото управление на недоразумението с френско първо име, като свое. После махалото се върна, после се появиха 'месиите'. Симеон и БББ. Разбира се, средната класа, истинската такава и постоянно намаляваща и вече не родена 'ляво' и вече не подкрепяща всичко 'дясно' в 'месии' не вярва. Някакъв процент може би, но в никакъв случай преобладаващ. Така, че съвсем не смятам, че средната класа е 'издигнала' БББ и даже Симеон. Средната класа малко се влияе от популизъм, тя не желае 'твърда' ръка, а предпоследното управление разчиташе и на двете в по-малка или в по-голяма степен.

Здрасти Митак, ами да, ляво родена е. Защо трябва да робуваме на клишета? Средната класа в България е създадена преди 89-та. Всичко, това, за което един западняк ламти и се бори цял живот - собствено жилище, кола, професия и спестявания, го имаха 90% от българите. Мечтата на западняка, и не е лесна за постигане. 90% от българите по 10 ноември се вписваха по критериите за средна класа, и бяха такива - вкл. по манталитет. В България 10-ти ное. беше рухването на средната класа. мани ги клишетата, не става с маркс, ни със западните социолози, които къде не разбират, къде се правят че не разбират и вписват теоретичните си обяснения по промените в изт. европа в прокустовото ложе на теориите си. Не влагам в горното никаква морална оценка и предпочитам трудностите на демокрацията пред убавините на тодоровия соц - това за дисклеймър, да не ме разбереш погрешно. Поздрави и лек ден, че бегам да уча уроци със синА, че трябва да го правя средна класа. :new_shocked:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересна статия, но невярна в подробностите, в изводите - не зная? Какво е БГ средна класа? Ако приемем, че е имало такава през '89-та, то трябва да е 'ляво' родена. Първите избори общо-взето това доказаха. Няма да пиша за София, България не е София. След перипетии и откровенни глупости, даже 'ляво родена' средна класа отказа да припознае лявото управление на недоразумението с френско първо име, като свое. После махалото се върна, после се появиха 'месиите'. Симеон и БББ. Разбира се, средната класа, истинската такава и постоянно намаляваща и вече не родена 'ляво' и вече не подкрепяща всичко 'дясно' в 'месии' не вярва. Някакъв процент може би, но в никакъв случай преобладаващ. Така, че съвсем не смятам, че средната класа е 'издигнала' БББ и даже Симеон. Средната класа малко се влияе от популизъм, тя не желае 'твърда' ръка, а предпоследното управление разчиташе и на двете в по-малка или в по-голяма степен.

През 89-та всеки редови български гражданин, който работеше за по-вече от 200 тогавашни лева и имаше двукатна къща, кола, вила и три-четири членно семейство и малко стопанство със свине, птици няколко глави дребен или едър рогатдобитък стартира в прехода като средна класа.

Политиката на така наречения "преход" беше да се разслои тази хомогенна маса, постепенно да се отнеме собствеността и разчитайки на липсана работни места и ежегодишно повишение на такси и данъци за да изземе недвижимата собственост на българите, тогавашната средна класа.

А инструментариума и как това да сране е описан тук:

Извадки от документа, който ни предначерта светлото бъдеще на "прехода":

Отмяна на алинея 1 от член 29 на Конституцията

Тази алинея дава на държавата изключително право да се занимава с някои стопански

дейности. В една свободна пазарна икономика държавата няма място в стопанската дейност.

Отмяна на член 16 от Конституцията на НРБ

Това е текстът, който ограничава собствеността върху полезните изкопаеми, естествените източници на енергия, ядрената енергия, железопътния транспорт, пощите, телеграфа, телефоните, радиото, телевизията, горите, водите и пътищата с национално значение единствено като държавна, а ограничава и собствеността върху гори, естествени пасища, каменни, пясъчни и чакълови кариери, водоизточници и пътища, налични в рамките на дадена община, единствено като общинска.

Отмяна на член 17 от Конституцията

Тази уредба се занимава с правото на държаната да основана стопански и други организации

за управление на държавните прана върху собствеността

Отмяна на член 19 от Конституцията

Този член определя кооперативната собственост като принадлежаща на колектив от трудещи се и упражнявана в интерес на обществото. Тази комунистическа догма няма място в Конституцията на една свободно избрана демокрация, чиято икономика се основава на свободно предприемателство и пазарна икономика

Отмяна на член 21 от Конституцията

Той е написан от гледна точка на държавата, която налага ограничения върху използването на

частна собственост от страна на българските граждани и на нейните общински народни съвети

пълномощия да прехвърлят правото на ползване и собственост върху земи и имоти. Тъй като

всички имоти трябва да бъдат частна собственост, държавата не може да запази правото си

да ограничава или определя използването на собствеността като частна или държавна.

Да се отменят или изменят следните постановки от Правилника за прилагане на Указ 56:

1. Член 6(2): да се премахне горната граница, наложена на възнагражденията на членовете на

управителния съвет на фирмата

2. Член 11(5): да се отмени постановката, която би подчинила решенията на ръководителя на

"инициативата и предложенията на трудовите колективи, отделните работници и специалисти,

с оглед съчетаване интересите на * * *, фирмата и обществото. "

3. Член 12: да се премахнат в (1) и (3) споменаванията на "трудовия колектив", като

неоправдано вмешателство в прерогативите на ръководството.

4. Член14( 1): да се премахне изискването всяка външноикономическа сделка да се регистрира

от сключващата я фирма в Министерството на външноикономическите връзки.

5. Член 14(3): да се отмени изискването външноикономическите сделки по член 19 на Указ 56

да имат нужда от разрешението на Министерството на външноикономическите връзки, а тези

по член 18-от разрешението както на Министерството на икономиката и планирането, така и

на Министерството на външноикономическите връзки.

6. Член 14(4): да се отмени изискването фирмите да регистрират участието си в задгранични

дружества и другите си инвестиции в чужбина при министъра на външноикономическите

връзки.

7. Член 50(1): да се премахне споменаването на "спекулативна дейност" като основание за

прекратяване на фирма но съдебен ред.

8. Член 50(4): да се отмени тази постановка, която определя като "спекулативна дейност"

"незаконната печалба" от препродажба на дефицитни стоки или заиасяване с дефицитни

стоки...

з. Поправка на член 41, който задължава всички смесени акционерни фирми да публикуват в

централен ежедневен вестник годишния си балансов отчет, както и данни за печалбите и

загубите при всяка от последните пет години и изплатените през тях дивиденти. Вместо това

да се включи следният текст: "Ежегодно до 31 март управителният съвет е задължен да

изпраща на акционерите по пощата балансовия отчет за предишната година, заедно с отчет за

печалбите и загубите през всяка от последните пет години, както и отчет за изплатени през тях

дивиденти. "

Глава 11

Стимулиране на предприемателството

Грациела Д. Теста

Глава 11

Стимулиране на предприемателството

Грациела Д. Теста

Необходими са промени в администрацията, улесняващи регистрирането на делови фирми.

Препоръчваме следните стъпки за по-добро организиране на процеса на издаване на

разрешителни и регистрирането на нови частни фирми:

(1) Да не се изисква разрешително за започване на частен бизнес, освен в случаите, когато са

засегнати здравето и сигурността на гражданите;

(2) разрешат функционирането на механизма на цените, като се избягва контролът на цени,

заплати и кредити

(3) стабилизират националната валута

(4) ограничат намесата на държавата в икономиката чрез прекратяване на субсидиите и

приватизиране на държавните предприятия;

(5) позволят мобилност на ресурсите, в частност на работната ръка

Заключителни съображения

Народът на България, както народите на всички страни по света, ще отговори на стимулирането на частната инициатива с взрив от предприемаческа активност.

Частните предприятия на хилядите отделни българи, преследващи собствения си интерес, ще изведат националната икономика от руините на социализма.

Въпреки съществуващите пречки, българите вече показаха признаци на необходимата предприемаческа мощ. Класически пример са уличните продавачи ...

Справка:

Фондация на националната Камара

1990

ДОКЛАД върху проекта за икономически растеж и преход към пазарна икономика в България

- подготвен от Фондацията на Националната Камара на САЩ за Народна Република България

Ръководство и редактиране:

Ричард Ран, САЩ

Роналд Ът, САЩ

National Chamber Foundation

1615 H Street, NW.

Washington, DC 20062, USA

(202)463-5552

© National Chamber Foundation, Okmoмвpu 1990 npeвog © SPS corp. & Mintech Corp. / U.S.A.

Финансирането на превода, редакцията, оформлението и отпечатването на Проекта за икономически растеж и преход към пазарна икономика в България е извършено от фирма "Програмни продукти и системи" (SРS) и от МINТЕСН Согр./U.S.A. по идея на президентите на двете фирми г-н Рашко Ангелинов н г-н Сам Трендов и с любезното съгласие на д-р Ран.

Изданието се разпространява безплатно.

Желаещите да заплатят своя екземпляр могат да внесат избрана от тях сума на сметка 421130 082-7 -

Търговска банка София - АД.

Събраните по този начин средства ще бъдат изцяло предадени в Дома за девойки - сираци "Ленко Мишев", гр. Ловеч, ул. Стефан Караджа No 24.

Поради това придружавайте превода с текст "За Дома за девойки - сираци".

SРS и МINТЕСН предоставят правото на безплатно ползване на цялата разработка и на части от нея, като се забранява възможното й разпространение срещу заплащане.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Адаш, първо какво е средна класа!? За България е 'ляво' родена няма начин да е друго!? Истинската средна класа е умна и не се поддава на популизъм и месии. Сега колко сме останали, е друг въпрос ;).



Здрасти Митак, ами да, ляво родена е. Защо трябва да робуваме на клишета? Средната класа в България е създадена преди 89-та. Всичко, това, за което един западняк ламти и се бори цял живот - собствено жилище, кола, професия и спестявания, го имаха 90% от българите. Мечтата на западняка, и не е лесна за постигане. 90% от българите по 10 ноември се вписваха по критериите за средна класа, и бяха такива - вкл. по манталитет. В България 10-ти ное. беше рухването на средната класа. мани ги клишетата, не става с маркс, ни със западните социолози, които къде не разбират, къде се правят че не разбират и вписват теоретичните си обяснения по промените в изт. европа в прокустовото ложе на теориите си. Не влагам в горното никаква морална оценка и предпочитам трудностите на демокрацията пред убавините на тодоровия соц - това за дисклеймър, да не ме разбереш погрешно. Поздрави и лек ден, че бегам да уча уроци със синА, че трябва да го правя средна класа. :new_shocked:

Здрасти Южняк ;)!

Не си съвсем прав, собствените жилища дойдоха после, (иначе бяха я общински, я ведомствени), кола да имаше, ама обикновенно ..делана, а не правена ;). разбираш какво пиша.Спестяванията бяха мижави и нямае как да издържат, професия.....глупости на търкалета! 10-ти ноември бе рухването на една заблуда, тя се сгромоляся няколко години по-късно де. О.к да помогне на ученика е винаги по-важно! Без капка ирония!

През 89-та всеки редови български гражданин, който работеше за по-вече от 200 тогавашни лева и имаше двукатна къща, кола, вила и три-четири членно семейство и малко стопанство със свине, птици няколко глави дребен или едър рогатдобитък стартира в прехода като средна класа.

Политиката на така наречения "преход" беше да се разслои тази хомогенна маса, постепенно да се отнеме собствеността и разчитайки на липсана работни места и ежегодишно повишение на такси и данъци за да изземе недвижимата собственост на българите, тогавашната средна класа.




Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

А какво правиме с колониализма? Какво правиме с тънката ципа българо-американско лоби което презира народа си (здрасти Невски) и възприема България само като място където живее.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Невски сам е казвал, че презира БГтата, не се счита българин, а жител на глобалния свят. Отделно, презира и бедните.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не съм адвокат на Невски, ама той не се счита за българин, или поне много малко. Аз се считам за българин и съм жител на глобалния свят, нещо срещу мен!

Не презирам бедните, амааа те са най поддаващи се на манупулация. Какъв то си и ти Адаш. По мисъл ти си беден циганин ;). Мое мнение! Даже да имаш всичките пари на този свят и да си доказан (да си се доказал де) ариец ;).

Пак ще 'плачеш' проблема освен в джоба е и в главата!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Аз пък се считам само за българин, и не желая да съм глобален жител. ЕЕЕЕ, Адаш, а аз си мислех, че съм с акъла на беден ариец, язък(. Хубавото е, че поне няма как да ме обвинявате в расизъм, щом ме смятате за циганин).

Вървят си баща и син по пътя. Хлапето реве и се дере "Тете искам бял мерцедес." Баща му го изглежда строго, но хлапето продължава "Тате искам бял мерцедес". Бащата не издържа, зашива му шамар и казва, "Стига с тоя бял мерцедес, ще купим какъвто има".

Извод- Богатите също плачат.

Един уж смешен виц, който съдържа в себе си много истини за живота. Направо исусова притча.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...