Отиди на
Форум "Наука"

Пак боядисаха паметника на Съветската армия


  

22 потребители са гласували

  1. 1. Одобрявате ли художественото боядисване на паметника на съветската армия в София?

    • Да, така паметникът "влиза в крак с времето", визията му е осъвременена, вкарани са нови значения, нова конотация.
      0
    • Да, това е улично изкуство.
      1
    • Да, това е публична демонстрация на определена гражданска позиция.
      10
    • Да, това е забавно, това разнообразява и освежава градската среда.
      3
    • Не, това е обругаване на едно произведение на изкуството и проява на вандализъм.
      4
    • Не, това е обида към съветската армия.
      0
    • Не, това обижда СССР и/или Русия.
      1
    • Не, към всички паметници трябва да се подхожда с уважение.
      3
    • Не мога да преценя.
      0
  2. 2. Какво да се прави с този паметник?

    • Да си остане там, където е.
      4
    • Да се премести на друго място в София.
      1
    • Да се премести в музея на тоталитарното изкуство в София.
      10
    • Да се премахне.
      5
    • Да се подари на Русия.
      2
    • Не мога да преценя.
      0


Recommended Posts

  • Потребители

1377177837_7.jpg

Пак боядисаха ПСА, този път в розово и с надпис на чешки "България се извинява". Оцветяването е свързано с навършването на 45г. от Пражката пролет.

И докато предния път боядисването протече весело, то този път последва изявление от Москва с такъв менторски тон, че възниква въпросът дали да не се реши веднъж за винаги проблемът с този паметник, сиреч да бъде бутнат.

По време на ВСВ България запазила мирните си отношения със СССР дори в най-трудните мигове, когато евентуалното включване на България във военните действия е можело да доведе до превземането на Москва от германците. За благодарност щом настъпил обрат във войната диктаторът Сталин наредил вероломно нападение срещу България. След нахлуването на съветската армия България била залята от вълна от терор и бил направен опит Пиринския край да бъде откъснат и предаден на Титова Югославия.

По-късно Съветската армия е символ на поробителя на народите от Източна Европа и тя е била използвана за да бъдат смазани националноосвободителните движения в Чехия, Унгария и Полша.

Днес паметниците на армията, която през 1944г. вероломно е нападнала българската държава и народ са хронична причина за напрежение между България и Русия, а наред с това предизвикват нова вълна от русофобия. Русия продължава да се държи като диктатор, макар времето отдавна да е отминало. Но днес ПСА напомня единствено, че нито трябва да се обича, нито може да й са вярва и да се разчита на нея.

Редактирано от ISTORIK
  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 138
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Глобален Модератор

през нощта го изчистиха, така че новината е леко неактуална. Иначе боядисването на паметници е избиване на комплекси и вандализъм.

Редактирано от Last roman
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Предполагам повечето са способни да отделят главното от второстепенното и са разбрали, че темата не е за веселата част с боядисването, а за менторското държане на Москва, където изглежда са на мнение, че България още е окупирана от Съветската армия.

http://novinar.bg/news/rusiia-iska-nakazaniia-za-boiadisaniia-v-rozovo-pametnik-na-savetskata-armiia_NDM4MTs5NA==.html#

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Според едни става дума за обругаване и вандализъм, според други - политическа провокация, според трети - освежаване на паметника, вмъкване на нови значения, изкуство... Според четвърти това е демонстрация на определена гражданска позиция

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами има една Ялтенска коференция, на която великите сили си поделят Европа. Демек силният прави това, което иска, а слабият търпи това, което му е отредено /латинска поговорка/. Така че няма какво да се ежим - големите братя отдавна са ни взели под крилото си. Дали са от изток или от запад няма особено значение. На нас ни се полага ролята на слуги.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Страхотно изпълнение!

Това боядисване е насочено към самите нас, а не към Русия.

Дано покрай тези графити си припомним каква роля е изиграл комунистическият режим на Живков през лятото на 68 г.

Русия не може да има никакви претенции за "оскверняване", тъй като ПСА е изгубил отдавна функциите си на паметник.

Мястото е запустяло от десетилетия, също като иглата на Яворов и Цариградско.

Слугите и лакеите се саморазкриха пак, избърсвайки показно паметника.

За червената армия - мнението на един колега-руснак (тук в Германия) е, че за Русия ще дойдат по-добри времена, щом се съвземе от наркозата, наречена "велика червена армия"... защото в Русия много малко хора си задават въпроса защо във великата отечествена загинаха милиони "за родину", а днес цари абсолютна разруха в "родината" и милиони руснаци избягаха да си търсят късмета в победената фашистка Германия.

За онези, които в руските форуми ни наричат фашисти и вандали, важи евангелския призив: "извади първо гредата от окото си, и тогава ще видиш, как да извадиш сламката от окото на брата си."

Редактирано от Perkūnas
  • Upvote 8
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хора! Какво се развихря тук около един паметник? Изчистен ли е? Да! Тогава?

Да се засили полицайският надзор по подобните паметници когато приближават значителни дати.

Иде 23 октоври тогава пак ще го зачервят и на унгарски напишат благодарност?

Или да пипнат тези които си "играят", да им бунат една голяма глоба и 6 месеца задължително чистене на кучешките лайна по-парка.

Да видим ще имат ли мерак пак да се шегуват. :excl::excl::excl:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Един приятел отбеляза съвсем на място, че у нас нарочно, съзнателно и дори неразрушително се правят гаври само със съветски и по-общо със соцпаметници. А не например с тези от царска Русия. Примерно никой не пипа Руски паметник, Царя Освободител или Докторския (да не говорим за стотиците трогателни войнишки паметничета из българските градове). Добра тема за размисъл.

Боядисването на паметници не е кой знае какво хулиганство - първо, поправимо е и второ, това си е осветена от времето хъшлашка традиция из цяла Европа.

Най-сетне - комунягите и съветофилите у нас не загряват, че като чистят ПСА, просто дават мегдан за следваща бояджийска изява. ПСА не е войнишки паметник, а политически знак. И е употребяван от боядисващите го точно като такъв. Докато това грозно струпилище (на хора, които така и не са загивали във или заради България, защото, както казах, това просто не е войнишки паметник) стои насред града ни, винаги ще се намира кой да го боядисва. Съответно - комуноидите и съветофилите ще се ядосват и ще хабят нерви. Ами хак да им е.

Съвсем между другото, бояджиите на ПСА определено не са някакви глупаци. Розовият цвят си кореспондира съвсем точно с розовия "освободителски" съветски танк в Чехия. Също както и предишният надпис "В крак с времето" и шарените костюми на американските супергжерои бяха нарочно подбрани, за да уязвят българските комуноиди.

Не по-малко унизителен, гнусен и неуместен от ПСА е и малкият паметник в чест на американските пилоти, бомбардирали София през Втората световна. Той, както и ПСА трябва да се разкарат от града, защото по същество не са обикновени войнишки паметници, а знаци на поражение на българите.

И стига с това кое било вандализъм и как паметниците били история. Точно комуноидите у нас нямат право да се крият зад подобни фрази, защото тъкмо на комунистическата съвест (извинявам се за оксиморона) тежи разрушаването не просто на паметници, а направо на храмове. Съществува и нещо като проклятие над паметта. Комуноидите го заслужават.Останалите по-добре знаем кое е история, благодаря много.

---------

По една друга тема: в Централните софийски гробища има няколко парцела с войнишки гробове и съответно - паметници. Румънско, немско и британско военно гробище. Британското е доста малко, направено в съответствие с общия тип такива паметници за Първата световна. Вярно е, британците са били наши противници тогава. Но е съвсем нормално, че имат малък, дискретен знак на смъртта на своите хора тук - не насред града, а там, където тези мъже са погребани. За съжаление, вандали са отчупили долния край на острието на бронзовия меч, вписан в каменен кръст. Вероятно битова проява - бронзът се продава и претапя. Но целостта на паметника трябва да се въстанови. Къде е разликата с ПСА и с американската плоча? Ами много просто - британците не претендират да са освобождавали България и не са изтипосали възпоменателния си символ насред столицата. Въпрос на мяра.

Още един паметник за въстановяване: на мястото на Старчевия Седмокрил петоневъзможник трябва най-сетне да се върнат плочите с имената на загиналите от скофийските полкове. Стига плач по чужди гробища - съветофилите да си обират крушите от София. Имаме хубави и заслужени паметници на руското оръжие, съветският не ни е нужен, а е унизителен. Това, което би било ценно за нас, е връщането на плочите на софийските войници. Нищо повече - и нищо по-малко.

Това тук е Република България, а не Болгарская ССР.

  • Upvote 10
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Паметника дразни и заради това, че е прекалено голям и на прекалено централно място. Ако до него имаше един 2 пъти по-голям на хан Аспарух да кажем (щото такъв в София няма, което си е повече от позор) или на българските летци загинали през ВСВ, какъвто за още по-голям позор също няма; тогава на тая грозна купчина бронз и камък никой нямаше да й обръща внимание.

Но, засега така ще си останат нещата, не че в общината няма пари за строене на хубави и големи паметници. Просто тези пари винаги са предвидени за нещо друго, или по-точно за някой друг.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Абе, направо построете на милите ингилизи един паметник пред НДК (тъкмо да се разтуши Уйо, който е недалеч), а това, че по време на бомбардировките над София англичаните са ми бутнали външната стена на спалнята, не го отчита никой.

П.П. „Вярно е, британците са били наши противници тогава“ се нуждае от лека редакцийка. Не „тогава“, ами „сявга“.

Редактирано от FairOaks
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Голям кеф!
Всеки път като изтипосат освободителите ми иде да цвиля от удоволствие, толкова гот ми става, че чак холестеролът ми пада.
Така паметникът освен да ни напомня постоянно, че голяма разлика между освободител и поробител няма, придобива и друга роля - създава усмивки и добро настроение.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

В момента паметника на съветската армия се използва точно за такова разделение.

Много си прав. Затова трябва да го премахнем и така ще премахнем и повод за разделението на народа.:cool::grin:

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Абе, чудо голЕмо.

Нашите опаковаха Райсхага, па кво?

Модерен арт, въпросът е да се измие и да не се поврежда...

Друг е въпросът естетиката му. Много е комунистически, какво се чудим на хората...



Абе, направо построете на милите ингилизи един паметник пред НДК (тъкмо да се разтуши Уйо, който е недалеч), а това, че по време на бомбардировките над София англичаните са ми бутнали външната стена на спалнята, не го отчита никой.

П.П. „Вярно е, британците са били наши противници тогава“ се нуждае от лека редакцийка. Не „тогава“, ами „сявга“.

Аааа, не!

Там си имаше паметни плочи и там беше най-големият български военен паметник. Това място е негово!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чешкият отговор е доста по-добър от естетическа гледна точка :) Понеже явно някои искат да стане традиция драскането по паметника, дано следващия път и ние да имаме това, вместо мацаницата.

61167791.jpg

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кога ли ще празнуваме и денят на жертвите на ЕС :)))

Когато китайският губернатор на Европа Али паша нареди.....

. :notworthy::notworthy::notworthy::notworthy::notworthy::notworthy::notworthy::notworthy::notworthy::notworthy::notworthy::notworthy:

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Съвсем между другото, бояджиите на ПСА определено не са някакви глупаци. Розовият цвят си кореспондира съвсем точно с розовия "освободителски" съветски танк в Чехия.

Имаш предвид „розовия танк” на Давид Черни.

post-2642-0-80455200-1377284456_thumb.jp

Черни е познат у нас и с друга своя творба, посветена на България и показвана в Брюксел.

post-2642-0-33938000-1377284467_thumb.jp

Мисля, че на миналите, сегашните и бъдещите бояджии на ПСА, подхожда тази песничка:

http://vbox7.com/play:32c9b763

Поздрави и от самия Давид Черни http://www.davidcerny.cz/

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е, изрисуването на танка, по-точно боядисването му не може да се сравни с другата хм, творба на чехът, който не е и чех.

Полезно е малко да се развеселяват тия така строги знаци. После да се измият и айде готово.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

И все пак голяма част от мислещото Българско население не смята паметника на съветската армия за символ на окупация. Така че моля не се опитвайте и тук, като по някои медии, да се мъчите по всякакъв възможен начин да разделите нацията ни на враждуващи части. Ето това ни е най-големия недостатък като нация, търсим си начин да се разделим и да се мразим. В момента паметника на съветската армия се използва точно за такова разделение. Така че моля ви спрете се. Знам че в този форум има хора, които са са склонни да оправдаят всяко едно действие, стига то да унищожи по някакъв начин нещо направено преди 89-та, но се надявам този път здравия разум да победи и въпросните хора да се спрат. Защото има хора смятащи подобен паметник за свещен и тяхното мнение е не по-малко важно от това на нихилистите. Галахаде, кажи ми кой ви дава право да се смятате за богоизбрани и да определяте кой паметник да съществува и кой не? Извинявай но малко неща са ми по-противни от фанатизма.

Опасявам се, че "мислещото население" вече се свежда до "40-50 наши пищещи по форумите" и един автобус "добри протестиращи" срещу 60лв. надник, които все не могат да обяснят за какво точно са ги откарали да протестират и какво искат.

Интересно защо не питаш кой дава право на Москва да държи такъв менторски тон и да нарежда кого и за какво да се наказва в друга независима държава?!? Когато английският крал си е позволил да се държи по този начин английските колонии в Северна Америка не само започнали война за независимост, но и бутнали паметника на особата. Мечтаем да сме като САЩ, но само достойните хора имат достоен живот.

Ако паметника все предизвиква разцепление сред хората в България как ще може да се обединим докато съществува онова, дето ни разделя?!? А може би някои другари искат точно това - българският народ да е разделен. Все пак "македонската нация" си е коминтерновски продукт.

  • Upvote 8
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Какви 60 лева надник? Галахад, това беше изключително нелепо.

Колкото до хората, които смятат ПСА за свещен - е, те не бива да имат право да гласуват, честно казано. Лично аз с удоволствие няколко пъти съм пикал на този отвратителен паметник и вероятно ще го правя и в бъдеще.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Какви 60 лева надник? Галахад, това беше изключително нелепо.

Колкото до хората, които смятат ПСА за свещен - е, те не бива да имат право да гласуват, честно казано. Лично аз с удоволствие няколко пъти съм пикал на този отвратителен паметник и вероятно ще го правя и в бъдеще.

Изпикай се върху американския, като си такъв юнак. Разпиши се и там.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хора! Какво се развихря тук около един паметник? Изчистен ли е? Да! Тогава?

Да се засили полицайският надзор по подобните паметници когато приближават значителни дати.

Иде 23 октоври тогава пак ще го зачервят и на унгарски напишат благодарност?

Или да пипнат тези които си "играят", да им бунат една голяма глоба и 6 месеца задължително чистене на кучешките лайна по-парка.

Да видим ще имат ли мерак пак да се шегуват. :excl::excl::excl:

Скуби, поразително е, че живееш от толкова дълго време в Унгария и си възприел толкова малко от унгарската нация! ;)

Бравос, дет` де вика...

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...