Отиди на
Форум "Наука"

Християните в Сирия и терорът над тях


Recommended Posts

  • Потребител

Вече стана дума за геноцида срещу християните в Ирак, а тук представям статия за терора срещу сирийските християни, писана от същия сириец, чието интервю Римлянинът публикува в този раздел :

Християните в Сирия и терорът над тях

Ще ви разкажа една история. Преди 4 години бях в Сирия и пътувах с ван до Мармарита, християнски град, разположен високо в планината. Беше в разгара на лятото, през Август, християните празнуваха празника на богородицата. Спътниците ми бяха всички християни, българи и сирийци. Ванът се повреди посред нощ и закъсахме на съвсем опустяло и забутано място. Помощта можеше да закъснее поне ден. Случайно минаващ човек с мотор ни забеляза и каза да го почакаме. Беше мюсюлманин, сунит. Отиде до близкото селище и се върна с инструменти, с които поправи повредата във вана. Дори не поиска пари. Не знам дали щеше да си възстанови светлите дрехи, които си нацапа при ремонта, но тази история съвсем ясно показва каква бе атмосферата в Сирия. Чудех се дали подобно нещо щеше да ми се случи в някоя друга страна. В България по-вероятно щяха да ни оберат. В Сирия цареше разбирателство и толерантност, а проявите на религиозна нетърпимост бяха рядкост и се наказваха.

Какво се случи обаче през последните години? Как така се стигна до на практика религиозната война, която в момента бушува и съсипа живота на милиони?

Но нека разкажем нещата в цифри. Има близо 2,5 милиона християни в Сирия, което прави около 10-12%. Съставът им е доста пъстър:

Християните в Сирия:

  • Антиохски православни – 36 %

  • Сирийски православни – 22,5%

  • Католици – 26% (повечето са гръцки католици)

  • Арменска църква – 11% (около 200 000 арменци, предимно живеещи в Алепо)

  • Асирийска църква – 5%

  • Има малко протестанти и от други деноминации (маронити, якубити и др)

Някъде около 330 000-350 000 християни избягаха от Ирак в Сирия през последното десетилетие. Hубаво е да се запитат защо тези хора избягаха точно в Сирия и във въздуха някак веднага се появяват още няколко въпроса: какво ще се случи с християните в Сирия, къде ще отидат, какво ще се случи с най-старите християнски паметници и храмове и т.н.

Да разгледаме какво беше положението и какви са правата на християните в Сирия, преди да започне гражданската война.

-

Права на християните в Сирия

  • В християнските населени места хората почиват в неделя, никъде в мюсюлманския свят го няма. В смесените градове, всеки християнин имат право на 2 часа за молитва в неделя сутрин, като никой няма право да му държи сметка за това.

  • Държавата финансира строежи на църкви и джамии

  • Пълна свобода на жените, според вярванията и разбиранията на съответната група. Плажовете са пример за това. Може да се видят жени с плажни костюми и жени с типични дрехи да се къпят в морето.

  • Безплатно образование и здравеопазване за всички религиозни групи.

  • По конституция Сирия е светска държава и не фаворизира нито една религия над друга.

  • Християните имат отделни съдилища за дела като сключвания на граждански брак, за разводи, за определяне на наследство и т.н., които да са съгласувани с Библията.

  • Има разбирателство между отделните религиозни групи да не се проповядва дадена религия на други религиозни групи.

  • Много висок процент са християните с високо образование.

Християните в останалия арабски свят

  • В Ирак християните бяха изгонени от радикални групировки. Днес броят е съвсем малък.

  • В Саудитска Арабия християнството е забранено, а проповедите се наказват със смърт. Няма нито един свещеник, нито една църква.

  • В Катар едва през 2008г. властите позволиха да се построят храмове, но без религиозни символи и без служения.

  • В Сирия има повече църкви от всички страни на арабския полуостров взети заедно.

  • В много други мюсюлмански страни правата на християните са ограничени, има дискриминация.

  • Постоянно насилие над християните (коптите) в Египет.

Историята на християнството. Сирия – родината на християнството.

Когато папа Йоан Павел II посети страната той неслучайно казва: „Сирия е люлката на християнството“. Действително именно арамейците, сириански народ, са основоположници и разпространители на християнството. Исус е говорил на западен арамейски език, който днес се говори единствено на територията на Сирия, по-точно в три града: Маалула, Бах’а и Джубадин. Самото име “Сирия” произлиза от гръцкото ” Συρία”, термин, с който гърците наричали територията на сирианските народи – асирийци, арамейци и т.н. Асирийската източна църква се смята за най-старото отделно християнско вероизповедание. На практика днес християните в Сирия са наследници на най-старите християни в света. В библейски времена Дамаск е бил първият голям християнски град и там е имало повече християни от която и да е била част на света. Антиохийската църква е най-старата от 4-те древни източни патриаршии, основана от самите апостоли Петър и Павел. Именно в Антиохия започва разпространението на християнството, и то започва със тръгването на апостол Павел към Дамаск. Днес центърът на антиохийската църква е в Дамаск (временно бе преместен в Ливан), а патриаршии по традиция са сирийци. В Сирия са някои от най-старите християнски храмове и манастири. Затова сирийските християни са толкова привързани към тази страна. Защото това е родината на християнството.

А какво ще се случи с всичко това?

Борба за свобода и демокрация или унищожение на християнството?

Ето какво се случи с християните след бунтовете в Сирия:

Западните медии пропагандират, че режимът на Асад избива християните, но това е напълно невярно. Та той спаси 350 000 християни от Ирак. Именно Хафез ал-Асад налага светската конституция и слага точката, в която никоя религия да не доминира над друга. Истинските душмани на християните са религиозно-фашистките групи, като Ал-Нусра, Ал-Фарук и Ахрар ал-Шам, всичките от които се бият на страната на т.нар. Свободна сирийска армия (ССА) и са основната част от нея. Това е елемент дошъл от културите около Персийския залив, като всичките групировки имат една и съща идеология – джихад и налагане на шериата, същия който е наложен в Саудитска арабия, където толерантността е точно толкова вероятна, колко е вероятността на намерите църква в тази пясъчна страна.

Никак не е случаен фактът, че съденият в България за проповядване на ислямизъм (и организатор на онези ислямистки шествия в Пазарджик) – Моафак Ал-Асаад, е братовчед на командира и лидера на Свободната сирийска армия, Риад Ал-Асаад. Цялата им фамилия е свързана с Мюсюлманските братя. Е, как да им повярваш, че са “светска” армия и борци за “свобода”? Свобода ли? Та нали във всички територии, в които тази армия поема контрол се превръщат в черни радикални точки, в които властва шериата и се веят знамената на Ал-Каида, заедно с онова знаме с трите звезди, а християните бягат панически от тези места. В Алепо, на територия завладяна от Сирийската свободна армия или т.нар. бунтовници има ПАЗАР ЗА РОБИ, в който се продават отвлечени млади юноши и деца, които стават жертва на перверзници. Можете ли да повярвате, че подобно нещо съществува в модерни времена?

На всичкото отгоре, саудитския духовник Ясир Ал-Ажлауни издаде фатва, с която разрешава изнасилванията на несунитски жени от страна на т.нар. бунтовници. Това не е единичен случай. Непрекъснато се чуват заплахи и се издават фатви от салафитски духовници, които призовават примерно да се заколят всички алауити и да се хвърлят за храна на кучетата.

Сами разбирате защо всички малцинства застават за Асад. Те просто нямат избор. Те са под заплаха да бъдат унищожени. Тази статия няма за цел за адвокатства Асад, никой не е привърженик на диктатури. Но имаме ли друг ИЗБОР? Светска диктатура с демократични елементи или религиозен фашизъм с брадати орангутани? Но сирийската конституция и В МОМЕНТА е хиляди пъти по-демократична и милиарди пъти по-светска от конституциите на всички мюсюлмански страни взети заедно. Та каква демокрация имаме в Бахрейн? Или Катар? Или американския аватар Саудитска арабия? Или Кувейт? Нима християните и светско настроените хора в Египет, Либия и Тунис са щастливи? Къде са християните, живели 2 хиляди години в Ирак? Какви претенции могат да имат тези страни към Сирия? Не, те трябва да се научат на толерантност от сирийците, а не да вкарват чужди, салафитско-уахабитски елементи в културата на Сирия.

Единствената работа на представителите на сирийската опозиция в страните по света е да замазват и прикриват престъпленията на т.нар. Свободна сирийска армия. Затова се налага да плащат на закъсали християни, които да се представят като опозиция и от които всички останали християни се срамуват от тях. Като платения турски агент Джордж Сабра или Мишел Кило, които така и не посмяха да повдигнат въпроса за християните в Сирия. Да уважаема опозиция, затова си късате и блъскате главите и като археолози и търсачи на антики се мъчите да намерите закъсал християнин, който да подхраните с катарски пари. За съжаление винаги се намират.

Технология за използване на религиозни конфликти

Тази технология за унищожаване и съсипване на страни вече е добре обработена и действа безотказно. Видяхме това да се случва в бивша Юголславия, където се биеха католици, мюсюлмани и православни помежду си. Видяхме го и в Афганистан, където муджахидините финансирани от САЩ доведоха страната до статута на най-бедната и мизерна нация в света. Судан се раздели на Северен и Южен Судан, отново на религиозна основа. Ирак в момента виртуално е разцепен на три части – шиитска, сунитска и кюрдска.

По същия начин съвсем скоро ще почнат конфликти в Нигерия, със своя мюсюлмански север и християнски юг. А това е страна с едни от най-големите залежи в света… Следват Ливан, а може и Кипър.

Тази технология бе наложена за съжаление и в Сирия. При използването на такава технология винаги се получава силна поляризация сред обществото, а най-опасно е когато в страната има етнически и религиозни различия. Тогава настъпва истинска сеч.

А как се предизвиква? Много лесно. Вкарват се отряди, които извършват престъпления спрямо различните етно-религиозни групи и се опитват а ги подстрекават един срещу друг. И така постепенно се вкарва смут, напрежението и омразата ескалират, което по-късно довежда до кървава гражданска война и разрушаване на инфраструктурата. А когато се разруши инфраструктурата на страната, вече е лесно да я направиш твой васал и да настаниш твой президент-марионетка, и съответно определени твои компании да експлоатират природните богатства.

Демокрацията не е монопол над природните богатства на определени корпоративни единици. Монополът е характерен за тоталитарни устройства. Демокрацията не е налагане на религиозен фашизъм, който да избива различните, светските маси.

Ще спасят ли европейците християнската култура в Сирия?

Единствената надежда (освен православната църква в Русия) на християните е Европа да се събуди и да им подаде ръка. Да осъзнае, че ако продължава тази линия тя самата ще е съучастник в затриването на най-старата християнска култура в света, а родината на християнството ще бъде превърната в Саудитска арабия, а най-старите реликви на християнството, църкви, храмове и манастири, всички ще бъдат унищожени. Две хиляди години християнството е оцелявало в тази страна, а сега само за още 2-3 години то може да бъде напълно затрито… Единствената надежда на светското население на Сирия е да се надяват, че разума ще надделее и те няма да станат жертва на петролно-газовите аспирации на страни като САЩ и техните васали от Катар и Саудитска арабия. Президентът на САЩ Барак Хюсеин Обама, който на изборите не спира да намеква, че е християнин, трябва да се засрами и осъзнае какво се случва в Сирия. А то е – ГЕНОЦИД СРЕЩУ ХРИСТИЯНИТЕ. Да, тези ислямистки групи работят за корпоративните каузи на САЩ, но те са обявили джихад на ал-кафър (неверниците) и са на път да изгонят и изтрият цялата християнска история от лицето на Земята. Но дори да премахнем религиозния елемент, възможно ли е да се случва такова нещо в съвременния свят? Може ли да бъде спрян този геноцид? Как е възможно толкова лесно да се контролират масите по света и да бъдат заблудени в една голяма лъжа?

В момента има над 60 000 муджихадини в Сирия. Европа не се ли притеснява от факта, че всяка страна може да стане жертва на този радикализъм?

На колене ли трябва да паднем, ние християните, и то пред християнски страни за да бъде спряно това клане?

Източник : http://trueaboutsyria.wordpress.com/2013/05/19/christianity_syria/

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Както стана ясно, режимът на Асад, макар и светски, не е никак розов.
Но на негово място, при това с подкрепата на уж цивилизования свят идват истински чудовища - и то фундаменталистки. Християните в Близкия и Средния Изток са напълно пренебрегвани от западния свят (но да не се заблуждаваме - и на Русия не й пука за тях. Тези хора просто не са стратегически фактор, колкото и бездушно да звучи).

Не виждам нищо добро за бъдещето на християните на изток. А и не само на тях - Ориентът за пореден път се превръща в месомелачка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Работата е повече от гнусна и двулична. Политика, макар и недалновидна. Днешният американски, материален, политически задник уби и последната надежда за нещо смислено, цивилизовано и идейно в този днешен свят. Абе, да живеят правата на животните и тези, които наивно вярват в съвременната "цивилизация на Запада". Аз предпочитам тази от Ренесанса. Там поне е имало и надежда, и мечта и идея.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Преди да станем християни сме били хора. Трябва ли да се подкрепя един режим, щото е от 'нашите' или защотоняма с какво да го заменим?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не , не трябва да се подкрепя , още повече като се има предвид , че зад Асад надничат аятоласите...

Ма пък от друтия край - саудитските уахабити.

Що не ги оставим да се оправят помежду си.

Редактирано от ДеДо Либен
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не сме ли и християните хора? Ех, Митак, Митак...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Демографският натиск в ислямските страни е голям (изключвам тези от залива свръх богати на петрол). Ресурсите недостигат и това води до конфликти. Отнасят го по-малките групи. В случая християните.Ако ръста в икономиката не е способен да компенсира ръста на населението нищо добро не чака нито една държава в такава ситуация. В Африка държави с една религия се избиват на племенен принцип, а не религиозен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не сме ли и християните хора? Ех, Митак, Митак...

Ти си, аз не съм. Двама човека познавам, дето са такива, ти пан Глишевич си 50% от извадката. Поповете не влизат в извадката, ама ако и тях ще ги броя си 10-15% ;). Имам предвид християнин.

Всички сме хора или би трябвало да сме. 10-те Божи заповеди не са християнски патент.

имах предвид, че първо трябва да сме хора и чак после да се делим на християни и т.н.

Още повече, че средностатистическия християнин не знае и 10% за религията си от това дето знам аз например. И в БГ, а в Чехия положението е още по-ужасно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За съжаление положението в Сирия е много, много сложно.

Страната е като цяло доста бедна, а режимът на Асадовците си е де факто военна диктатура (управлява БААС - Партия на арабския социализъм). Много сирийци работят на гурбет в Бахрейн, Катар, Абу Даби и Дубай. Но сирийците не са като саудитците или катарците с манталитет от каменната ера. Не може да става дума за сравнение с Нигерия, Судан или Брега на слоновата кост, които са колониални недоразумения и рано или късно ще се разпаднат на съставните си части. Иначе основните източници на проблеми в района са Саудистка Арабия (сунити) и Иран (шиити), които се стремят към абсолютно надмощие и се бъркат в работите на по-малките си съседи.

От режима пострадаха не само християни. Един колега (сириец-мюсюлманин, от гр. Дераа, където бяха първите боеве) и съпругата му от две години не са се чували с родителите си. Съпругата му имаше нервни кризи от притеснение, просто трагедията им не може да се опише. Няма начин да се свържат с близките си, телефони, поща и интернет няма.

В Германия никой не знае какво става в Сирия. Според някакво социиологическо проучване мнозинството от немците били за военна намеса в Сирия, но без пряко участие на Германия - което въобще не ме учудва.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Военната намеса не решава проблеми, само създава на тези дето са се намесили. Не си правете илюзии за световния жандарм САЩ. Свикнали сме да има такъв (от времената на СССР), но не може така да се мултиплицират нещата. Хората не сме тъпи, даже сащианците не правят изключение. За какво му е на САЩ да се забърква в Сирия, да не говорим преди това, че бяха 'обвинявани' в арабската пролет. Нито Египет, нито Тунис имат природни изкопаеми. Само туризъм. Сирия и туризъм няма, поне като в горните две д-ви.

От друга страна, да ги оставим да изколят различните ли?

Демокрацията е лесно нещо, стига да си......демократ. Стига да уважаваш правата на другите и да ги съблюдаваш! Ако си мислиш, че си по-по-най (няма значение защото си сунит, шиит или ......християнин, или пък бял, или пролетарий), това рано или късно води до ....ИЗМИ!

малко здрав разум трябва, но не и когато една фамилия и свързаните с тях вече цяла класа губат не само властта, а и почвата под краката си. Невинните обаче винаги страдат и първо малцинствата го отнасят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Демокрацията е лесно нещо, стига да си......демократ.

Не е толкова лесно. Един от бащите на американската нация беше казал, че дървото свободата отвреме-навреме трябва да се полива с кръвта на патриотите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Друг един беше написал, че ако в името на демокрацията се отнемат свободи, народа не заслужава и двете, Франклин му беше никнейма ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Военната намеса не решава проблеми, само създава на тези дето са се намесили. Не си правете илюзии за световния жандарм САЩ. Свикнали сме да има такъв (от времената на СССР), но не може така да се мултиплицират нещата. Хората не сме тъпи, даже сащианците не правят изключение. За какво му е на САЩ да се забърква в Сирия, да не говорим преди това, че бяха 'обвинявани' в арабската пролет. Нито Египет, нито Тунис имат природни изкопаеми. Само туризъм. Сирия и туризъм няма, поне като в горните две д-ви.

Само че Египет и Тунис имат географско местоположение.

През Египет минава ключовата морска артерия между Европа и Азия - Суецкият канал. Той е и ключов за китайската търговия с ЕС. И който го контролира, контролира в някаква степен и търговския стокообмен между ЕС и Китай. Неслучайно китайците реагираха категорично в подкрепа на военния преврат срещу ислямистите в Египет в противовес на САЩ, които подкрепят Мурси.

Тунис пък е едното крило на портата, което затваря Западното и Източното средиземноморие. Другото крило на портата е Малта, където са англичаните. Поставянето на Тунис под контрол значи поставяне под контрол и на двете крила на портата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имаше нещо такова: ако жертваш свобода за сигурност накрая губиш и двете...

Редактирано от boilad
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Само че Египет и Тунис имат географско местоположение.

През Египет минава ключовата морска артерия между Европа и Азия - Суецкият канал. Той е и ключов за китайската търговия с ЕС. И който го контролира, контролира в някаква степен и търговския стокообмен между ЕС и Китай. Неслучайно китайците реагираха категорично в подкрепа на военния преврат срещу ислямистите в Египет в противовес на САЩ, които подкрепят Мурси.

Тунис пък е едното крило на портата, което затваря Западното и Източното средиземноморие. Другото крило на портата е Малта, където са англичаните. Поставянето на Тунис под контрол значи поставяне под контрол и на двете крила на портата.

Съмнявам се, че каналът има ключова роля за търговията между Европа и Азия. Големите танкери не могат да го ползват (също както и Панамския канал). Освен това за Суецкия канал трябва да се мине покрай Африканския рог във водите на Сомалия и Йемен, където пирати джиткат на воля...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Само че Египет и Тунис имат географско местоположение.

През Египет минава ключовата морска артерия между Европа и Азия - Суецкият канал. Той е и ключов за китайската търговия с ЕС. И който го контролира, контролира в някаква степен и търговския стокообмен между ЕС и Китай. Неслучайно китайците реагираха категорично в подкрепа на военния преврат срещу ислямистите в Египет в противовес на САЩ, които подкрепят Мурси.

Тунис пък е едното крило на портата, което затваря Западното и Източното средиземноморие. Другото крило на портата е Малта, където са англичаните. Поставянето на Тунис под контрол значи поставяне под контрол и на двете крила на портата.

Това си е изсмукано от пръстите. Не сме в началото на 20-я, а на 21-вия век! Какво крило е Тунис? Какво крило е Малта? Верно, най-големия самолетоносач през ВСВ, но минаха тез времена. Още повече, че на бай ти Сталин не му е пукало за Малта, Египет и Алжир, добре де Тунис ;). Дай му на него Берлин и Париж, аре Барса или Рома ;)..

Имаше нещо такова: ако жертваш свобода за сигурност накрая губиш и двете...

Дааам, така си е!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Съмнявам се, че каналът има ключова роля за търговията между Европа и Азия. Големите танкери не могат да го ползват (също както и Панамския канал). Освен това за Суецкия канал трябва да се мине покрай Африканския рог във водите на Сомалия и Йемен, където пирати джиткат на воля...

Най-големите танкери не могат. Не чак толкова големите могат.

Двата маршрута, за които Суецкият канал има значение са от Персийския залив към Европа и към Северна Америка. Само че търговията не е само с танкери.

80% от износа на Китай са промишлени стоки - най-вече облекла и електроника, стоките от ЕС за Китай са промишлено оборудване.

А пиратите не са чак толкова опасни за контейнеровозите и кар-кериърите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тук ислямистите разстрелват няколко шофьора, просто щото личните им карти са издадени от правителствените власти, вие говорите за християните, че някой щял да ги жали - ала-бала. (+18)

http://vk.com/video-32450421_166189829?list=c22e1aadffb1d8f520

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Военната намеса не решава проблеми, само създава на тези дето са се намесили. Не си правете илюзии за световния жандарм САЩ. Свикнали сме да има такъв (от времената на СССР), но не може така да се мултиплицират нещата. Хората не сме тъпи, даже сащианците не правят изключение. За какво му е на САЩ да се забърква в Сирия, да не говорим преди това, че бяха 'обвинявани' в арабската пролет. Нито Египет, нито Тунис имат природни изкопаеми. Само туризъм. Сирия и туризъм няма, поне като в горните две д-ви..

Така е. Намесата на американците в конфликта само ще им създаде повече проблеми. Вече стана ясно, че зарина е саудитски, платен от Катар и използван от т.нар. опозиция. Политиката, която водеше Обама беше постепенното отдръпване на САЩ от активна намеса в Близкия Изток. Това породи една скрита борба за контрол на Близкия Изток между Саудитска Арабия, Турция и Иран. Т.нар арабска пролет си беше едно активно мероприятие на Саудитска Арабия, която за никой не е тайна че стои зад ислямистите. Израел се почустваха застрашени и чрез могъщото си лоби зад океана се опитват отново да набутат САЩ в близкоизточното блато. По всичко личи, че Обама не желае намесване в сирийския конфликт и поради това протака атаките. Явно е притиснат от израелското лоби. За САЩ това е грешен ход, защото реално те подкрепят една антиамерикански настроена опозиция. Отделно че Обама полагаше много грижи да подобри отношенията си с Русия, тъй като ще му трябва съюзник срещу Китай. С намесата в Сирия крехкото разбирателство ще се срути. Трудни времена идват и за Путин, който ако не окаже военна подкрепа за Асад, рискува срив на рейтинга в собствената си страната. Не може да го играеш новия Сталин и да клекнеш пред Запада. От това как ще реагира той ще зависи и съдбата на Асад.

Лошото е че тези игри ще бъдат платени от обикновените сирийски граждани. А иначе отдавна стана ясно, че т.нар. опозиция са банда интербригадисти-главорези и да се говори за демокрация е меко казано смешно.

Съмнявам се, че каналът има ключова роля за търговията между Европа и Азия. Големите танкери не могат да го ползват (също както и Панамския канал). Освен това за Суецкия канал трябва да се мине покрай Африканския рог във водите на Сомалия и Йемен, където пирати джиткат на воля...

Определено! Това са разбирания от ХІХ в.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И най-лошата демокрация е по-добра от най-добрата диктатура. Въпроса е, какво точно искат хората, въпроса е готови ли са за това, може ли да го защитят? Иначе пак опираме до зоната на Здрача. Преди СССР, после САЩ, сега саудитците и Китай. Накрая нека дойде новия Фюрер и да спусне завесите. Доста песимистично, май?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Главният източник на правото в Саудитска Арабия е ислямският шариат извлечен от ученията на Корана и на Сунна. Съдебната система на Саудитска Арабия съдържа основните съдебни закони на държавата, а съдийте са част от Улема, религиозното движение на страната.

Саудитска Арабия активно прилага смъртното наказание за широк спектър от дейности: убийство, изнасилване, въоръжен грабеж, употреба на наркотици, лъжепророкуване, апостазия, прелюбодейство и магьосничество.[38][39][40]

Екзекуцията се изпълнява чрез обезглавяване с меч, по-рядко чрез

убиване с камъни или разстрел. Между 2007 и 2010 са проведени 345

екзекуции, всички чрез обезглавяване.[41] Последната екзекуция за магьосничество е проведена през 2012 година.[42] Много от екзекуциите са публични, понякога обезглавеното тяло се излага на показ.[40]

Жените в Саудитска Арабия са лишени от редица права до такава степен,

че някои правозащитни организации говорят за „полова сегрегация“.[43][44]

В много региони на страната преобладава вярването, че мястото на жената

е в дома. Срещат се видове сегрегация дори там: някои домове имат

отделни входове за жени и за мъже.[45] Жените нямат право да карат автомобил, но все пак много от тях го правят нелегално.[46] Въпреки това е позволено на жени да управляват самолет, но трябва задължително да бъдат возени от мъж до летището.[47] През май 2013 за пръв път е разрешено на жени да спортуват в частните училища, но при условие, че носят подходящо облекло

Из уикипедията.

Това даже в Хитлерова Германия не го е имало.

Коранът е единственият източник на правото. Целият културен,

социален, политически живот се базира на догмите на ислямската религия.

Саудитска Арабия е създадена през 1932 г. от крал Абдул Азиз и се

управлява от неговите синове след смъртта му през 1953 г. Официалната

религия в страната е ислямът в неговата уахабистка разновидност, който в

салафистката си версия се стреми да изчисти исляма от всичко, което се

смята за нововъведения и отклонения.

Уахабизмът започва като пуританска мюсюлманска секта в края на XVIII

век и е свързан амбициите на управляващата в Саудитска Арабия династия.

Той забранява култа към светци, издигането на пищни паметници или

луксозни джамии, слушането или създаването на музика, рисуването на

картини. На жените е забранено да шофират, а пушенето също е грях. В

страната се смята за престъпление изповядването на друга форма на исляма

или преминаването към друга религия. За уахабитите шиитите не са

истински мюсюлмани. Единственият източник на законодателство е Коранът,

което обяснява защо нито Саудитска Арабия, нито бившият талибански режим

имат конституция.

Саудитска Арабия е една от седемте държави в света, в които атеизмът е незаконен и наказуем със смъртно наказание.

Саудитска Арабия е една от седемте държави в света, в които атеизмът е незаконен и наказуем със смъртно наказание.

Ако отидеш там Адаш изгоря. То и аз с Глишев де...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това си е изсмукано от пръстите. Не сме в началото на 20-я, а на 21-вия век! Какво крило е Тунис? Какво крило е Малта? Верно, най-големия самолетоносач през ВСВ, но минаха тез времена. Още повече, че на бай ти Сталин не му е пукало за Малта, Египет и Алжир, добре де Тунис ;). Дай му на него Берлин и Париж, аре Барса или Рома ;)..

Дааам, така си е!

Някой даже не е разбрал какво съм искал да кажа, ама е рекъл да се изкаже, нали си му е адет... :smokeing: Ма да вземе поне да помисли що англичаните 300 години не щат да върнат Гибралтар на испанците и що още си пазят трите военни бази в Кипър.

Съмнявам се, че каналът има ключова роля за търговията между Европа и Азия. Големите танкери не могат да го ползват (също както и Панамския канал). Освен това за Суецкия канал трябва да се мине покрай Африканския рог във водите на Сомалия и Йемен, където пирати джиткат на воля...

scarecrow ти е отговорил. Няма да го повтарям, мнението ми съвпада напълно с неговото.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Йерусалимският патриарх Теофил заяви, че християните в Близкия Изток се чувстват толкова изоставени, колкото никога досега, от всички политически сили.

Християните из целия Близък Изток са нападани чисто физически. Те са застрашени буквално във всеки един момент. Има селища, в които от страх за живота си те не могат да отидат и до магазина и разчитат на струпани хранителни запаси. Когато те свършат, се качват на колите/каруците и бягат. Насреща си имат елементарна бандитщина. Едни ги обвиняват че са чужди агенти, макар че са там две хилядолетия, други ги обвиняват, че били без морал, защото не горят знамена и не носят бурки, трети са подстрекавани от фанатични проповедници, едни от тях откровено вярващи си, а други професионални актьори. При диктаторките режими имаме политически затворници, имаме преследване по политически причини, но не по религиозни. А по религиозни означава преследването да се превърне в епидемия и да обхване всички от дадена група. И това стана масово и в Ирак, и в Египет, и сега вече и в Сирия. А и трите страни им даваха доскоро шанс за нормален живот. Не нормален по европейски, а само в най-елементарен смисъл. След Сирия вероятно ще последва и Ливан...

И ние им казваме, че „и най-лошата демокрация е по-добра от най-добрата диктатура“. Казваме им, че в борбата за демокрация тяхната роля ще бъде да станат материал, върху който бъдещите строители на демокрацията да се упражняват или в стрелба, или в измисляне и прилагане на откровено тъпанарски закони. Айде да си измием ръцете с демокрацията. Айде да ръкопляскаме на борците за демокрация, които никога през живота си няма да употребят тая дума. Освен в скайпа с журналисти от Европа или Америка. А какво остава някога да я приложат в живота на страната, която се канят да управляват! Кажете на гонените, че за тях така е по-добре. Че те подкрепят човеконенавистен режим, който няма бъдеще, и затова ще си понесат наказанието. Никоя от двете страни в Сирия не се бори за демокрация! Но едните се борят само да запазят властта си, а другите - за да я завземат. Без значение дали го правят за себе си, дали го правят защото са подкрепяни от външни сили, съответно едните от Иран, другите от Саудитска Арабия, или пък ако още по-отдалече погледнат някои - от Русия или САЩ...

Ето, горе един патриарх плаче от името на Ориента. Ама аз съм сигурен, че някои ще кажат: не, този е един лукав византиец, който мрази демокрацията, който преди хиляда години бил направил не знам какво си и сега ако би имал възможност, би направил още по не знам какво си. Нека пилатовщината да не ни става национална черта. Сред цялата разруха и сметкаджийските войни, една общност иска да я забележат и да й подадат ръка. Ами преди сто-двеста години и ние сме мрънкали по европейските столици и сме искали помощ. След колко войни в мирните договори се е уреждал статута на християните в чужди държави. Правили са го и Руската империя, и европейците, дори и Византия и то не в най-силните си години. Днешният цивилизован свят няма сили да го направи. Силите му стигат за някоя мижава декларацийка. Но сме готови да водим война заради театрални кадри по телевизията... Ибахтимус...

Редактирано от meandor
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...