Отиди на
Форум "Наука"

26-ти септември - Европейски ден на езиците


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор
26-ти септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която бе обявена за Европейска година на езиците.
Целта на този празник е да насърчава изучаването на чужди езици в Европа.
Основните цели на Европейския ден на езиците са:
- Да привлича вниманието на европейската общественост за важността от изучаването на чужди езици
- Да спомогне за разнообразяване на обхвата на преподаваните и изучаваните езици, за да се повиши нивото на многоезичност и междукултурно рабирателство.
- Да популяризира богатото езиково и културно многообразие в Европа.
- Да насърчава изучаването на чужди езици през целия живот - във всяка възраст.
Европейският съюз е основан на принципа „единство в многообразието“ - на култури, обичаи, вярвания и езици. ЕС насърчава многоезичието, така че гражданите да могат да общуват помежду си, както и със своите съседи и партньори. Владеенето на множество езици увеличава конкурентоспособността и мобилността на гражданите и предприятията. Освен 23-те официални езика, сред които вече е и българският, в рамките на ЕС се говорят над 60 езика на местни народи и емигрантски общности. С присъединяването на България към ЕС кирилицата стана една от трите официални азбуки на съюза, наред с латиницата и с гръцката азбука.
Съветът на Европа не издава директиви и не предоставя финансова подкрепа за организиране на дейности. На държавите членки е дадена пълната свобода да организират каквото пожелаят. Европейската комисия инвестира над 30 милиона евро годишно за практически проекти с цел стимулиране на ентусиазма на изучаващите чужди езици и техните учители.
Има множество начини, по които може да се празнува Европейският ден на езиците, в зависимост от времето и средствата, които са на разположение.
Може да се започне чрез организиране на филмова вечер с представяне на филми на различни езици, или езиково кафене със сервиране на специалитети от различни страни и да се стигне до мащабни медийни събития. Календарът на страницата на Европейския ден на езиците изброява всички чествания от 2002 г. насам и представлява богат източник на идеи. Из цяла Европа се организират различни събития, включително - и за деца, телевизионни и радио- програми, езикови курсове и лингвистични конференции.
Съветът на Европа не издава директиви и не предоставя финансова подкрепа за организиране на дейности. На държавите членки е дадена пълната свобода да организират каквото те сметнат за необходимо.

poster-EDL.pdf

post-471-0-36613000-1380181537_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Многоезична „вкусословица” и популярни кулинарни рецепти от различни държави ни очакват на Европейския ден на езиците 2013

Кога: 28 септември /събота/, 11.00ч.

Къде: парк Заимов, централна част

Кой: Австрийско посолство, Британски съвет, Чешки културен център, Полски институт, Френски институт, Гьоте институт, Гръцка фондация за култура, Унгарски културен институт, Институт „Сервантес”, Образователен отдел при Посолство на Испания, Италиански културен институт, Руски културно-информационен център, Дирекцията за писмени преводи на Европейската комисия, Асоциация за развитие на София, Център за развитие на човешките ресурси, ОПТИМА.

* * *

1277329_583777928336358_816015242_o.jpg

Тази година Европейският ден на езиците ще бъде посветен на кулинарното изкуство и обещава да предложи още по-забавни начини за учене на чужди езици. Организатори са културните институти, представени в България, които отново ще отбележат заедно деня на езиковото многообразие. По традиция еднодневният „панаир на езиците“ ще се проведе в последната събота на месеца – 28 септември, от 11.00ч. Една от новостите е, че мястото на събитието е променено, за да бъде още по-удобно за семейната публика. Вместо на досегашното място в градинката пред Народния театър, тази година Европейският ден на езиците ще се проведе в централната част на парка „Заимов“.

Другата новост е, че всички езикови игри ще са свързани с готвене. Посетителите ще могат да научат имената на основните хранителни продукти на различни езици и да решат специалната многоезична „вкусословица“. Въпреки че на пръв поглед може да изглежда трудна, „вкусословицата“ предлага лесен и забавен начин да се научат много интересни думи. С превода ще помагат представителите на културните институти, на които им е напълно разрешено да подсказват за думите на техния език. За успелите да се справят с това предизвикателство, както и в другите игри, са предвидени много награди, които ще бъдат теглени по няколко пъти на всеки час от 11 до 17ч.

През целия ден на импровизираната сцена в парка „Заимов“ ще има артистична програма от представления на всеки от представените езици. Водещ ще бъде любимата на мнозина актриса Мая Бежанска, която не за първи път поема предизвикателството да бъде полиглот за един ден.

Всички кръстословици, инструкциите за попълването им и информация за другите състезания са отпечатани в специални листовки, които ще бъдат на разположение на всеки щанд в деня на събитието. Там ще може да се получи и информация за възможностите за учене на езици.

Европейският ден на езиците се организира от EUNIC – мрежата на културните центрове на страните от ЕС и в него ще участват нейните членове Австрийско посолство, Британски съвет, Чешки културен център, Полски институт, Френски институт, Гьоте институт, Гръцка фондация за култура, Унгарски културен институт, Институт „Сервантес”, Образователен отдел при Посолство на Испания, Италиански културен институт, както и партньорaте ни от Руския културно-информационен център, Дирекцията за писмени преводи на Европейската комисия, Асоциацията за развитие на София, Център за развитие на човешките ресурси и ОПТИМА – Българска асоциация за качествени езикови услуги.

Европейският ден на езиците се провежда с подкрепата на Столична община и Министерство на образованието и науката.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Унгария и България са страните в ЕС, чиито граждани на възраст между 25 и 64 години говорят най-малко чужди езици. Това сочи изследване на Евростат по повод европейския ден на езиците.
Според данните най-зле с чуждите езици са унгарците с дял от 37% на говорещите поне един чужд език. Следват българите с дял от 39%, което е доста под средното ниво за ЕС (66%).
Най-голям дял владеещи поне един чужд език в ЕС има в Люксембург (99%), Литва (97%), Латвия (95%), Дания (94%), Словения и Словакия (по 92%).
Изследването сочи, че най-разпространеният чужд език сред българите е английският. Езикът на Шекспир доминира като най-изучаван чужд език също сред учениците в началното училище и в гимназията както у нас, така и в ЕС. Вторият най-изучаван език за учениците в основното училище у нас според Евростат е руският, докато за гимназистите това е немският.
---
Със задълбочаването на икономическата криза в Европа все повече хора на Стария континент поглеждат с надежда на Изток. Расте броят на желаещите да изучават „езика на възможностите” – китайски, съобщава EU Оbserver.
Средно около 6% от европейците считат китайския като най-полезния чужд език. (За сравнение, през 2005 г. броят им е бил 2%). А 14% от европейците смятат, че е важно децата им да изучават китайски.
През последните години Китай инвестира много средства в засилването на присъствието си в цял свят чрез изграждането на институти "Конфуций". Те са аналогични на испанския „Сервантес”, Британския съвет, френския „Алианс Франсез” или немския „Гьоте Институт”. В Европа в момента има около 230 подобни института.
---
Значително понижаване на дела на българите, способни да говорят поне един чужд език, отчита проучване на Евробарометър, цитирано от пресслужбата на Европейската комисия. В изследването на Евробарометър са участвали 27 000 души от 27-те страни членки на ЕС.
Броят на нашенците, заявяващи, че могат да говорят поне едни чужд език, е спаднал с 11 процентни пункта до 48% през 2012 г., в сравнение с 2005 г., когато е проведено подобно изследване.
Все по-малко нашенци учат руски и немски, отчита още проучването.
67% от българите смятат, че основната полза от ученето на нов език е възможността за работа зад граница.
46% считат, че това ще им даде шанс за намиране на по-добра работа в България.
39% от нашенците пък изтъкват като основен плюс от ученето на чужд език възможността да го използват в работния процес или при бизнес пътуване зад граница.
57% смятат, че знанието на английски език ще бъде най-полезно за личното им развитие. След английския се нареждат немският и руският език.
90% от българите са убедени, че знанието на английски език ще даде по-големи шансове на техните деца.
Като основна пречка пред ученето на нови езици нашенците посочват високите разходи за езикови курсове.
Една от най-забележителните промени от 2005 г. насам е, че интернет насърчава хората да разширяват своите „пасивни” умения за четене и слушане на чужди езици, изтъкват авторите на проучването. Броят на европейците, които редовно използват чужди езици в интернет, например чрез социалните медии, се е увеличил с 10 процентни пункта до 36%.
Петте най-широко разпространени чужди езици са английски (38%), френски (12%), немски (11%), испански (7%) и руски (5%).
На национално равнище английският е най-говоримият чужд език в 19 от 25-те държави членки, в които не е официален език (т.е. - с изключение на Обединеното кралство и Ирландия).
Европейската комисия планира да засили подкрепата си за ученето на езици чрез новата програма „Еразъм за всички”. Ученето на езици е една от шестте конкретни цели на програмата и Комисията планира да увеличи финансирането за езикови курсове за тези, които желаят да учат, да се обучават или да извършват дейности на доброволни начала зад граница.
Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Унгария и България са страните в ЕС, чиито граждани на възраст между 25 и 64 години говорят най-малко чужди езици. Това сочи изследване на Евростат по повод европейския ден на езиците.
Мда, ингилизите повече чужди езици говорят… Оф, оф, оф, ооф; ма, ма, ма, маа; оф, оф, оф, ооф; еееей…
П.П. Правилното изречение е:
„Това го сочи изследване на Евростат по повод на Европейския ден на езиците.“
Тѐ това па въобще нищичко не сочи. Изследването сочи това.
Лесно е да се лъска по хартиени и др. носители.
Редактирано от FairOaks
Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Администратор

Европейски ден на езиците 2014

Кога: 27 септември /събота/, 11.00ч.

Къде: парк Заимов, пред Театър София

Кой:

  • Австрийско посолство
  • Британски съвет
  • Чешки културен център
  • Полски институт
  • Френски институт
  • Гьоте институт
  • Унгарски културен институт
  • Институт „Сервантес”
  • Образователен отдел при Посолство на Испания
  • Италиански културен институт
  • Руски културно-информационен център
  • Европейска комисия, ГД "Писмени преводи"
  • Асоциация за развитие на София
  • Център за развитие на човешките ресурси
  • ОПТИМА – Българска асоциация за качествени езикови услуги.
edl-logo-photo_0.jpg

Културните институти, представени в България, отново ще отбележат заедно Европейския ден на езиците и канят всички жители и гости на София да се позабавляват, да печелят награди и да научат любимите си думи на много езици. По традиция събитието ще се проведе в последната събота на месеца – 27 септември, от 11.00ч. Мястото на еднодневния „панаир на езиците“ отново е съобразено така, че да бъде удобно за семейната публика и тази година ще бъде в парка Заимов, в пространството пред Театър София.

Организаторите канят всички да доведат приятели, деца и близки, за да могат и те да видят какви възможности предлагат знанията на чужди езици. Посетителите ще могат да разговарят с хора от различни европейски културни центрове и да проверят какви са най-добрите възможности за езиково обучение. През целия ден ще звучи музика от различни държави, а на щандовете ще има забавни и образователни игри, от които всеки може да спечели награда докато научава нещо полезно на съответния език.

Европейският ден на езиците в България е инициатива на мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз EUNIC и е част от Културния календар на Столична община за 2014г.

Тази година събитието се организира от Австрийско посолство, Британски съвет, Чешки културен център, Полски институт, Френски институт, Гьоте институт, Унгарски културен институт, Институт „Сервантес”, Образователен отдел при Посолство на Испания, Италиански културен институт, Руски културно-информационен център, Европейска комисия, ГД "Писмени преводи", Асоциация за развитие на София, Център за развитие на човешките ресурси, ОПТИМА – Българска асоциация за качествени езикови услуги.

Европейският ден на езиците се провежда с подкрепата на Столична община и Министерство на образованието и науката.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • Глобален Модератор

EDL-flyer-BG-page-002.jpg

EDL-flyer-BG-page-001.jpg

 

https://edl.ecml.at/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Половината работещи българи не знаят чужд език, отчита Евростат

Повече от половината работещи българи – 50.5%, не знаят нито един чужд език. Това показват данни от анализ на Евростат за използването на чужди езици сред хората в трудоспособна възраст в ЕС между 25 и 64 г. Българите в тази възрастова група, които ползват поне един чужд език, са около 33%, с два езика боравят около 14%, а с три езика - около 3%, сочат данните на европейската статистика.

Най-висок е делът на българите, които не ползват нито един чужд език, сред хората с основно или по-ниско образование - 83%. Около 60% от хората със средно образование не използват нито един чужд език. Тази езикова бариера е валидна и за безработните българи - 70% от тях не са учили и не ползват чужд език. Подобна е и ситуацията в българските села - 72% от трудоспособните българи там също не ползват нито един чужд език.

Най-висок е делът на българите с поне един чужд език сред висшистите - близо 1 млн., както и сред тези на възраст 35-54 години. Повече от милион и половина българи, които живеят в градовете, ползват също поне един чужд език, толкова са и заетите и работещи българи с чуждоезикови познания.

https://www.dnevnik.bg/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...