Отиди на
Форум "Наука"

Учен изследва разноцветната палитра на ранното християнство


Р. Теодосиев

Recommended Posts

  • Администратор

Американският специалист по история на ранната Църква проф. Барт Ърман разглежда широкото разнообразие на ранното християнство и неговите свещени писания в книгата „Изгубените християнства“ (ИК „Изток-Запад“).

Купи: http://iztok-zapad.eu/books/book/1164

izgubenite_hristiqnstva_cover.jpg

Съвременното християнство е своеобразно религиозно явление, което може да се похвали с особено богато разнообразие. Римокатолически мисионери, обрекли се на доброволна мизерия в името на останалите, евангелистки проповедници, гръцки православни свещеници, които са привърженици на литургическото богослужение с редуващи се молитви, заклинания и големи количества тамян,либерални, политически ориентирани методисти, решени да преобразуват напълно обществото, както и много други – всички те са представители на съвременното християнство.

Американският учен проф. Барт Д. Ърман анализира различните проявления на ранното християнство и редица неканонични писания в своя труд „Изгубените християнства“ (с подзаглавие „Борбите, съпровождали Свещеното писание и вярванията, които не познаваме“). Част от текстовете в книгата попадат в Новия завет, а други биват нападани, отхвърляни, забранявани, дори унищожавани. Това свое изследване Ърман коментира по следния начин: „Моята цел е да разгледам някои от неканоничните писания, да видя какво биха могли да ни разкрият за различните форми на християнската вяра и обреди през ІІ и ІІІ в. и да покажа как една от раннохристиянските групи успява да се наложи като господстваща в религията и за векове напред да определя в какво да вярват християните, какви обреди да изпълняват и какво да четат като Свещено писание.“

Изгубените християнства“ съдържа преглед на главните християнски апокрифи – откога приблизително датират и какво е съдържанието на всеки от тях. Самият Ърман не е случайна фигура и от десетилетия насам е сред водещите авторитети по темата. Роден е роден през 1955 г. в Лорънс, Канзас, завършва докторантура в духовната семинария на престижния Принстънски университет в Ню Джърси, а понастоящем преподава в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, САЩ. Автор и редактор е на десетки книги, сред които и три учебника на тема Нов завет и ранно християнство. Смятан е за един от най-големите специалисти по история на ранната Църква, живота на Иисус и новозаветна книжнина, а у нас е познат главно с труда си „Да предаваш словата на Иисус“.

Купи: http://iztok-zapad.eu/books/book/1164

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

СЪДЪРЖАНИЕ

Предговор
Въведение: Компенсация за загубите


Фалшификации и открития

  • Откриването на един древен фалшификат: Серапион и Евангелие на Петър
  • Древният фалшификат на едно откритие: Деянията на Павел и Текла
  • Откриването на един древен фалшификат: Коптското Евангелие на Тома
  • Фалшификат на древно откритие? Мортън Смит и тайното Евангелие на Марко

Ереси и ортодоксии

  • На двата полюса: Евионити и маркионити в ранното християнство
  • "Знаещите" християни: Световете на раннохристиянския гностицизъм
  • По пътя за Никея: Широкият пояс на протоортодоксалното християнство

Печеливши и губещи

  • В търсене на ортодоксията
  • Арсеналът на конфликтите: Полемически трактати и лични нападки
  • Допълнителни оръжия в арсенала на полемиките: фабрикации и фалшификации
  • Изобретяването на Свещеното писание: формиране на протоортодоксалния Нов Завет
  • Печеливши, губещи и въпросът за толерантността

Бележки
Библиография

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Книгата изглежда сериозна, а не насочена към куха сензация. Любопитен съм дали авторът предлага извод по въпроса дали протоортодоксията (доникейското християнство, което формира решенията на Първия вселенски събор) е по-разпространена от останалите версии на християнската вяра в първите три века от съществуването й при условията на чести гонения.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...