Отиди на
Форум "Наука"

Chushingura (1962) или "Четиридесет и седемте ронини" на Хироши Инагаки


glishev

Recommended Posts

  • Потребители

Chushingura или "Четиридесет и седемте ронини" (1962), с любимите Такаши Шимура и Тоширо Мифуне.

51SJTM56W7L.jpg

Има го в сайта на познатата ви африканска републичка и е със съвсем прилични вградени английски субтитри.
Докато чакам тази година да излезе новото филмово недоразумение по хубавата стара историйка за закъснялата вендета на 47-те, гледах японската лента и страшно се изкефих. Като по учебник е. Всичко е вътре - замъци, обноски, капещ вишнев цвят, моралният упадък на шогунските служители, залезът на воинското съсловие и дискретният възход на камигата, малко странен хумор, несъвместимите задължения, любовта, честта, смъртта и други такива спътници на самурайското битие. Направо коментар към "Рицарят, Смъртта и Дяволът". Филмът не е бавен, но въпреки това продължава три часа и половина. Направо си е епос като полския "Потоп". Отделни кадри напомнят на укийо-е, рисувани по мотиви от историята за 47-те. Много фина работа. Към края на филма това изображение от Кунийоши направо е поставено пред камерата с декор и актьори:

Kuniyoshi_Utagawa,_The_Chushingura.jpg

За незапознатите - около 1700 г. един високопоставен служител на шогуна оскърбява провинциален японски феодал; онзи, естествено, гневно вади меч срещу по-висшестоящия на публично място, заради което му е заповядано да се самоубие, а кланът му е разпуснат. Няколко десетки от ронините на закрития клан дебнат сгоден момент за отмъщение срещу високопоставения служител и напук на чувствата си се преструват на мирни граждани. От това очакване се поражда доста голямо напрежение, защото обществото, малко или повече, очаква вендетата да започне всеки момент. Историята си е съвсем истинска, но постепенно е придобила литературно значение - многократно е драматизирана в театрите, разказвана е в хроники и новели, а в двайсети век е филмирана няколко пъти. Сега, разбира се, Холивуд се кани да осакати и нея, но лично аз се каня да си потърся и останалите японски филми, правени от петдесетте до осемдесетте, защото не ми се гледа кич, а нещо по-добро.

Японските костюмни драми от 50-те и 60-те изобщо са си епоха в киното - и очевидно далеч не само Куросава си струва да се гледа. "Харакири" (1962) е на Масаки Кобаяши; Chushingura, който сега препоръчвам - на Хироши Инагаки; Ugetsu monogatari (1953) е на Кензо Мицогучи и взима Сребърния лъв във Венеция, а Jigokumon (1953) е на Теиноске Кинугаса и обира както "Оскар" за най-добър чуждестранен филм, така и наградите на BAFTA и Кан.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не отричам. Много як филм.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребители

Наистина, уникални са!

Гледа ли го :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За незапознатите - около 1700 г. един високопоставен служител на шогуна оскърбява провинциален японски феодал; онзи, естествено, гневно вади меч срещу по-висшестоящия на публично място, заради което му е заповядано да се самоубие, а кланът му е разпуснат. Няколко десетки от ронините на закрития клан дебнат сгоден момент за отмъщение срещу високопоставения служител и напук на чувствата си се преструват на мирни граждани. От това очакване се поражда доста голямо напрежение, защото обществото, малко или повече, очаква вендетата да започне всеки момент..

Всъщност Кира Йошинака не е кой знае колко високопоставен служител, по-скоро е обикновен канцеларски прошляк :) проблема е че Асано Наганори му изважда меча си насред замъка на шогуна, което вече е строго забранено.

Освен това и след като накрая ронините спипват копелето им е заповядано да се самоубият на свой ред не защото са пречукали човек на шогуна, а защото са си позволили самоуправство. Като и това решение предизвиква бурни дебати в цялото общество, което в по-голямата си част всъщност ги подкрепя защото деянието им е по правилата на бушидо.

Тази история прави доста силно впечатление на тогавашна (а и сегашна Япония) защото се случва в период, в който значението на самураите все повече намалява и те постепенно от воини се превръщат в чиновници. Затова и използват всеки случай за да изтъкнат собствената си значимост ;)

Филма още не съм го гледал, но със сигурност ще го наредя на опашката, още повече че Тоширо Мифуне ми е сред най-големите фаворити.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Като Куросава втори няма...

Всъщност Куросава е част от Тримурти на японското кино: тримата големи са той, Масаки Кобаяши и Хироши Инагаки. Куросава е може би най-близък до нашия вкус, но по принцип японските филми от петдесетте до деветдесетте включват страшно много драматични шедьоври, далеч не само негови. Филмът от тази тема е на Инагаки и по нищо не отстъпва на лентите, правени от Императора.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Може да си прав, че Куросава донякъде е адаптирал филмовите си разкази за европейския зрител. Героите му изглеждат по-разбираеми от героите на останалите яп. режисьори от епохата, поне на мене. Опитвал съм се да гледам и ленти на други японци от 60-те, вкл. този на Хироши Инагаки, но, в общи линии, всуе. Иначе от 50-те съм им изгледал 20-тина филма, един от друг по-странни. Травма от войната, знам ли...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Психологически особености. С две-три книги по история на литературата там нещата стават много ясни и неочаквано приятни. Цивилизация на нюансите, дори когато уж всичко е недвусмислено. Японецът има шест сърца, беше написал някой :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Задава се съвременната му екранизация. Доста ми бие на 300 нещо, обаче въпреки това смятам да ходя да го гледам, премиерата му в Бг, ще бъде около Коледа доколкото разбрах.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Допускам, че ще е страшен кич. Мисля да продължа със старите японски екранизации на тая историйка, те се оказват няколко.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...