Отиди на
Форум "Наука"

Историята на бившите военни казарми - филм и изложба


Р. Теодосиев

Recommended Posts

  • Администратор

4-ТИ КИЛОМЕТЪР

Мисирков и Богданов по следите на изгубеното време

Документален филм и 52 художествени фотографии с едноименното заглавие „4-ти километър“ са най-новият проект на творческия тандем Мисирков и Богданов. С него двамата автори разказват историята на бившите военни казарми, разположени в сърцето на София – зад площада на Авиацията, които през 2015 г. ще се превърнат в най-големия Научно-технологичен парк в България.

На 11 октомври /петък/, от 18:00 ч., е откриването на изложбата, както и премиерата на документалния филм „4-ти километър“ в Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство (САМСИ), бул. Черни връх N 2. Експозицията ще продължи до 17 ноември 2013 г. Надежда Джакова – главен уредник на музея САМСИ, е куратор на изложбата. Прочетете повече ТУК. Филмът ще се прожектира в изложбената зала през цялото времетраене на експозицията. Организатор на събитието е София Тех Парк.

Изграждането на Научно-технологичния парк е първият мащабен стратегически проект на държавата, фокусиран върху развитието на иновациите, новите технологии и науката. На мястото на бившите казарми (на 4-ти километър) ще бъдат изградени до 2015 г. над десет високотехнологични лаборатории по биотехнологии, киберсигурност, облачни компютърни технологии, прототипиране, биоинформатика и др., както и нови, модерни сгради за Инкубатор на стартиращи компании, Експериментариум и посетителски център и Иновационен форум. Парковата част на терена ще се запази като там се изградят спортни съоръжения. В рамките на София Тех Парк ще се построи и модерният проект - център за спорт и забавление Колайдър Активити Център, инвестиция от 15 млн. лв. на Walltopia.

През 2013 г. имотът от 270 дка земя е прехвърлен от Министерство на отбраната на Министерство на икономиката за целите на изграждането на Научно-технологичния парк. Строителството ще започне през 2014.

Преди стартирането на строителните дейности и разчистването на терена, София Тех Парк възложи на продуцентската къща „Агитпроп“ документиране на историята на терена (бившите казарми на 4-ти километър). През лятото на 2013 г. Мисирков и Богданов запечатаха остатъците от историята и красотата на този своеобразен резерват.

"За нас беше много по-важно да регистрираме и да разкажем духа на това място, отколкото просто да съберем суха фактология. Тя, така или иначе, съществува. Отворихме сетивата си докрай и просто се потопихме в този космос. Работихме много повече на емоционално ниво, отколкото на рационално" - казват авторите. "Прекарахме много време на 4-ти километър. И много трудно си тръгнахме. Не искахме да пропуснем нищо важно. Първите седмици само гледахме и гледахме… Наблюдавахме движението на слънцето… Любувахме му се. Един детайл 5 на 5 сантиметра носи понякога много повече информация, отколкото цяла една сграда. Бяхме и изследователи, и археолози. Бяхме в средата на София и едновременно с това бяхме на пустинен остров, накрай света." Още за изследователската и художествена работа на Борис Мисирков и Георги Богданов прочетете ТУК.

София Тех Парк се осъществява по оперативна програма “Конкурентоспособност”. Европейската безвъзмездна финансова помощ е 42.5 млн. евро, а останалите 7.5 млн. евро са съфинансиране от българската държава.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...