Отиди на
Форум "Наука"

3D GPS антена - решение за GPS-ите в градска среда


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки
Нов дизайн на антена може значително да повиши точността на GPS приемниците в градска среда. За онези които са работили с джобен GPS е ясно, че точността се блия много от наличието на препятствия /липсата на пряка видимост/ към сателитите. Всъчност това важи и за гори и планини, но в града грешките от отражения на сигналите са повече заради високото строителство /доколко това важи за БГ нямам опит в градска среда, само на терен :) / което е причина за необходимостта от такава антена.
Антената е тествана от военновъздушните сили на САЩ /US Air force/, изобретена e от австралийска фирма - Locata и е с големината на футболна топка.
Малко за GPS приемника и системата като цяло
Системата се състои от 27 сателита - 24 работещи и няколко резервни на височина 20 000 км и обикалящи земята за 12 часа, в различни орбитални равнини, така че от всяка точка на земята да се виждат минимум 4.
(Има още подобни системи - ГАЛИЛЕО - Европейска и ГЛОНАСС - Русия, Индия и Китай имат също свои аналози)
Приемникът - приема сигналите излъчвани от сателитите, които съдържат следната информация - идентификация на сателита, точно време (на борда им има синхронизирани атомни часовници), местоположение към момента на предаване, корекционни коефициенти и др. По мили/микро секундната разлика в закъснението на сигналите, GPS приемникът установява своето местоположение. Математическата операция се нарича транаслитерация. Това е за джобните приемници. Някои от професионалните геодезически имат въртяща се антена за подобряване на точността - хардуерното определяне на сателитите е за предпочитане. Друг начин за физическо определяне без въртене е като се наредят малки диполни антени на повърхността на сфера, както е на показаната антена. Сигналът от всяка антена се чете за отделно някакъв много малък интервал от време в някаква последователност /елементите са свързани към едно радио/ и се получава точна картина на местоположението на сателита и силата на сигнала.
Това би занижило значително грешките / съответно ще подобри точността. асега обаче този приемник е голям и с ограничено приложение
Не четох цялата статия, ще допълвам ако има нужда, може и друг да допълва /поправя/.
improving.gpsx299.jpg
Източник:
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...