Отиди на
Форум "Наука"

Лаборатория за иновации отвори врати в СУ


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Лаборатория за иновации отвори врати във Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Проектът е част от глобалната инициатива на Samsung Electronics, стартирала през 2012 г., чиято основна цел е борбата с младежката безработица.
Лабораторията за иновации предоставя интегрирана хардуерна и софтуерна програма за обучение на студенти в курс за създаване на мобилни приложения. Учебното съдържание е изцяло дигитализирано и осигурява съвременно интерактивно обучение.
Залата разполага с 20 работни места, оборудвани с таблети Samsung Galaxy Note 10.1, сензорна дъска, мобилни устройства за тестване на мобилни приложения.
Проектът дава възможност на студентите да придобият допълнителни дигитални умения за повишаване на тяхната конкурентоспособност. След обучението в лабораторията те ще получават сертификат по информационни технологии от Samsung.
Освен това ще бъде проведен и конкурс, в който най-добрите младежи ще бъдат наградени, а един от тях ще получи възможността да проведе стаж в Samsung България.
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ей, Сичко се юрна софтуер да пише...

Защо никой не помисли за нови концепции за захранване /сещам се за няколко неща работещи седмици/, адаптивни антени /почти винаги да сте в обхват или да става връзката с минимум енергия/, енергийно ефективни екрани и такива дето се виждат и на дневна светлина /светещи и несветещи едновременно/...

хардуерът като изключим амолед и погъстяването на схемите е на ниво 70-те (изсилих се малко ама...)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Иновацията (т.е. - нововъведението) е употребата на нови идеи, процеси, стоки, услуги и практики по повече или по-малко комерсиален начин, базирайки се на (ново) приложение на науката и/или теxниката.
Терминът иновация произлиза от латинското „novatio“, и преведен дословно innovatio означава „по посока на изменението“. Самото понятие innovation се появява за първи път в научни изследвания през XIX в.
Нов живот понятието получава в началото на XX в. в научните трудове на австрийския икономист Йозеф Шумпетер, който описва нововъведенческите процеси като “създаване на нови комбинации” или изменения в развитието на пазара и производството. Според Шумпетер под понятието “нововъведение” трябва да се разбира изменение с цел да се внедрят и използват нови видове потребителски стоки, нови производствени и транспортни средства, пазари и форми на организация в производството. Крайният резултат от процеса на иновации е създаването на нов продукт, нова услуга, нов процес или нова форма на организация.
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
България е последна по иновации в ЕС
Швеция, Германия, Ирландия и Люксембург са страните от ЕС, възползващи се в най-голяма степен от иновациите. Това показва нов показател на Европейската комисия, с който се измерва до каква степен иновативните идеи успяват да достигнат пазара, осигурявайки по-добри работни места и допринасяйки за конкурентоспособността на континента Европа.
Показателят е разработен по искане на европейските лидери с цел извършване на оценка на националните политики в областта на иновациите, а резултатите показват, че между страните от ЕС все още съществуват значителни различия в тази област.
Данните сочат, че България се нарежда на последно място според новия показател. Другите две държави от посдледната тройка са Литва и Латвия.
Страните, стоящи начело в класацията, дължат своите позиции на добрите си резултати по няколко или по всички от следните показатели:
- икономика с висок дял на високотехнологични сектори,
- бързоразвиващите се иновативни предприятия,
- голям брой регистрирани патенти и конкурентен износ.
Новото в предложения показател е, че той е насочен към резултатите от иновациите. Предложеният индикатор се базира на четири компонента:
- технологични иновации – измервани от броя патенти.
- заетост в наукоемките отрасли като процент от общата заетост.
- конкурентоспособност на високотехнологични стоки и услуги. Този компонент се базира на приноса на търговския баланс на високотехнологични и среднотехнологични продукти в общия търговски баланс и на дела на високотехнологичните услуги от общия износ на услуги.
- заетост в бързоразвиващи се предприятия в иновативни сектори.
Сравнение с някои страни извън ЕС показва, че Съюзът като цяло се справя добре. Швейцария и Япония безспорно са начело в класацията, но резултатите на ЕС в областта на иновациите са почти равни на резултатите на САЩ, които са на трето място.
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...