Отиди на
Форум "Наука"

Почина последната съпруга на маршал Тито Йованка Будиславлевич Броз


Recommended Posts

  • Потребител

173810f0a1a8faabf18d33c16bf3a8e1_400x300

Белград. Почина съпругата на бившия югославски диктатор Йосип Броз-Тито Йованка в Белград днес. Тя почина в Спешния медицински център в 12.45 часа българско време. Йованка Броз бе настанена за лечение в белградската болница на 23 август тази година. 89-годишната Йованка живееше с Тито от 1952 до 1980 година, предадоха световните медии.

Йованка Броз бе приета в болницата на 23 август тази година. Тя е третата официална съпруга на Тито, като преди сключването на брака им, през 1952 година е била 6 години негов секретар. След кончината на съпруга й през 1980 година е изолирана от обществото, като тогавашните власти приемат закон, който я лишава от право на имущество. Законът е отменен през 1999 година.

По-рано сръбските медии съобщаваха, че жената страда от рак на кожата и някои други заболявания, като в последно време състоянието и се е влошавало.

Тито и Йованка, която бе полковник от зловещата югославска ДС - УДБА, демонстрираха невиждан разкош и слабост към лукса. Двамата обичаха скъпоценностите и пътуванията в екзотични държави, включително и при най-жестоките африкански диктатори като този на Етиопия.

Тито и Йованка притежаваха огромен личен автомобилен парк от специално изработени бронирани мерцедеси. Те имаха собствени кораби, яхти и влакове. Във всяка една от бившите югорепублики те притежаваха лични резиденции и вили.

По време на управлението на Тито в бивша Югославия бяха избити стотици хиляди противници на неговия режим, включително и хиляди българи от Македония. Само в периода от 1945 до 1951 в Македония са арестувани десетки хиляди души. На територията на цяла Югославия са построени десетки зловещи концентрационни лагери. Сред най-известните са тези в Добой, Голи Оток, Идризово, Градишница, Земун, Отешево и др.

Режимът на Тито преследваше противниците и в чужбина. Стотици политически емигранти са избити в Западна Европа. Сред изпълнителите на тези убийства е и вече покойният съпруг на сръбската фолкзвезда Цеца Величкович Желко Ражнятович-Аркан.

Източник : http://www.standartnews.com/svyat-svyat/pochina_saprugata_na_diktatora_tito-210084.html

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ми бог да я прости жената. То и на президент като този да е съпруга не е лесно. Що се отнася до огромните им имущества, тия неща винаги са преувеличени. Тито ходи в чужбина не да търси лукс, а да осъществява контактите на Югославия като лидер на Движението на необвъзраните. Автомобили бронирани има за всеки държавен глава.

При Тито имаше грандиозен култ към личността, макар, че той, като хърватин, имаше по-либерално виждане и изгради жесток, но и либерален комунизъм. Освен репресиите, така любими на вътрешния му министър, сърбинът Ранкович, той знаше, че на народа само тоягата няма да доведе до нищо добро и затова либерализира икономиката и изобщо направи това, което ние направихме през 1987 г. още в средата на 50-тте години.

Поради това Югославия беше доста привлекателна за живеене страна, освен ако не си българин или хърватски националист. Дори към признатите българи от покрайнините наред с репресията се правят жестове, търсят се кадърни хора и се издигат .. в това отношение Югославия е била винаги много добра, да си котка кадрите. Традицията е още от кралска сърбия, която дори предлага на най-опасния си заловен враг, Коста Ципушев от ВМРО, постове и пари ако мине на тяхна страна. (Отказвайки им, той лежи 4 г. в единична килия и 19 години общо в сръбските затвори, но все пак е знаменателно предложението).

Покрай култа към личността, покрай успехите в Югославия и покрай факта, че Тито премина от сталинския към независимия лагер, и на Запад много го коткаха. Сърбите живяха с мисълта, че са изключителен народ с изключителен лидер.

А пък след разрива си с тази си съпруга, Тито просто я оставя настрани, дори по едно време я обявява за луда.

Въобще, гениалният Костурица, който озвучи погребението му с "Лили Марлен" в "Ъндърграоунд", сложи точка на Титова югославия, пък смъртта на тази жена е просто отглас от историята.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Междувпрочем именно погребението на Ранкович през 1983 г. е първата проява на надигащия се сръбски национализъм. Следват я меморандумът на САНИ и изгряването на небосклона на звездата на Слобо.

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хм, странно. Ранкович е просто един комунистически сатрап, както да речеме тука, Димитър Стоянов. Привърженик на острата политика и на нулевия либерализъм. При него Сърбия щеше да заприлича на второ издание на България, а може би и на Румъния.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не знам. Поне така твърди френският изследовател Серж Мете в ,,История на албанците", който е антисръбски настроен - че с отстраняването на Ранкович хърватинът Тито отново застанал срещу сръбските интереси. Иначе след свалянето му настъпва известна либерализация във вътрешната политика. Вследствие на вълненията в Косово през 1968 г., в 1974 г. югославският лидер прокарва нова конституция, с която на тази провинция, а и на Войводина, се предоставя широка автономия. В Косово се наблюдава и икономически подем. От друга страна в Хърватия автономисткото движение, което намира привърженици и сред Съюза на хърватските комунисти, т.н. Хърватска пролет, бива смазано от Тито.

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е, тя Югославия се разпада веднага, когато няма кой да я държи с желязна ръка. Милошевич се опита, но Хърватия и Словения не му дадоха дори 10 дни. Вече там, където има сърби, нещата се задълбочиха, защото и сърбите си имат права над определени свои етнически територии.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, следвало е въпросът със сръбското малцинство в Хърватска да се уреди по компромисен начин. Но при надигането на национализма и от двете страни явно това се оказва невъзможно. Иначе сега в Хърватия има сръбски партии, които се стремят да представляват сърбите, колкото са останали след операция ,,Буря".

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Трябва да се напомни да в тва време Сърбия беше изолирана, под санкции от страната на големите сили.

Аз помня, в тва време татко ми е плащал данъци за вода и електрика 5 дена покъсно от като стигнаха,щото беше голема инфлация и след 5 дни тва което трябваше да плати беше на 50-100 пъти по-малка ценна.

Сърбите от Босна лесно се организираха и направиха държава(щом и Турците там бяха слаби и без техника), али в Хърватия ги разбиха и изгониха (има околу 200.000 изгонети).

Според мен Югославия беше държава направена от големите сили, без никакви шанси да съществува без тяхната подкрепа, щото народите който живеяха в нея беха много различни, и по култура и вера и история и всичко.

Тва е като сега да се направи 1 държава от България,Турция и Гърция.

В времето на комунизма тва не беше видно, щото комунистите направиха терор и всички хора който беха срещу тях ги пратиха в казамати в островите.Те се опитаха с голема пропаганда за някакво ,,братство и единство'' да измислят Югославска нация, али тва беше невъзможно.

Тогава комунистите направиха лажни нации (черна гора,македония,турци/помаци в босна) за да направят всички държави в Югославия еднакво слаби, да нема доминация от страната на пр. Сърбия или Хърватия.

Пр. за човек от Враня или Сурдулица (като аз) некой от Словения или Хърватска е близък като пр. некой от Полша.

Аз мисля да е по-добре що тази държава я нема, али сигурно е жалко щото толкова хора загинаха в войните (1991-1999).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Изгонването на сърбите от Хърватия си беше по тайни споразумения. За компенсация сърбите получиха по-голям дял от Босна, а хърватите не получиха почти нищо в Босна. Когато имаш такава многонационална държава като Югославия не трябва да се възпитава силен национализъм у никой. А сърбите направиха огромна грешка буквално сръбския национализъм го издигнаха до максимални висоти. За сърбите Югославия бе Велика Сърбия. Тези хора се видя, че неможе да живеят заедно още 30те години. Не случайно всички несърби в Югославия беха на страната на немците във ВСВ.

Разбира се че съществуваше с помощта на Великите сили.

Цялата доктрина на Тито за Югославия бе да се намери компромис между сърби и несърби в държавата. Затова и построи македонизмът такъв - от една страна няма сърбизация в Македония както преди ВСВ, но затова пък македонизма е силно сърбомански.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Почина и експървата дама Мария Желева - съпругата на експрезидента Ж. Желев.

Кака Мара беше известна с това, че по време на правителствените срещи туряше ръка на чашата на съпруга си да не му доливат повече алкохол, та да не се излага. Това разбира се не пречеше на др. Желев да се излага и трезвен и след повечето му изяви говорителят на президента да трабва да се появява пред медиите и да обяснява какво е искал да каже първия мъж в държавата.

За Тито макар ние и СССР да нямаме причини да го обичаме, той обаче успя да запази целостта на кралство Югославия, което беше ликвидирано от Германия, а след това да запази и политическата независимост на СФРЮ. Тези, които в соцепохата са ходили в СФРЮ предполагам са забелязали колко голяма е разликата между нея и Живкова България - точност и чистота на влаковете, зареждане на магазините и качество на стоките ... Докато българската култура се развиваше в условията на социалистически реализъм, сиреч звездите на културата грейваха най-вече заради креватни и доноснически заслуги, то доста по-свободните почти пазарни условия в Сърбия позволиха да се появят изпълнители харесвани не само в цялата страна, ами популярността им премина дори през телените мрежи и стигна до България. За съжаление набраната инерция не беше използвана, не на последно място защото те живяха в един много по-добър социализъм от нашия и рухването на социализма не донесе толкова фрапиращи положителни промени, като напр. у нас - пълни магазини, възможност за свободно пътуване в чужбина и др. под. Е, и там имаше дефицит напр. на кафе е също режима на стока стартира преди да се появи в България ... но все пак да не забравяме, че може и да е бил по-добър, но все пак си е социализъм.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е точно така, Галахаде! Вярно че Тито и неговата политика имаха огромна важност за запазването целоста на страната. Но за "независимата" политика не съм съгласен. Тази независима политика бе подкрепена доста от Запада, вкл. и финансова. Югославия им бе важна, за да се изолира СССР от Средиземно море. Трябва да признаем, че в отношение на икономиката и земеделието не ги закопаха с тотална национализация като нашите глупаци. Тяхната отвореност към Запада бе поради причина, че Запада не бе настроен анти и не работеше срещу режима в Югославия, напротив подкрепяше го, затова нямаше закакво да се изолират и пазят до параноичност от него.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз пък съм убеден, че именно заради политиката на Тито към СССР, Русия не оказа необходимата помощ на Сърбия, за да си запази Косово, сиреч чисто и просто си беше "Аааа, дойде ли маче за погаче?" - помним го този лаф от деството си, нали?

Докато, ако подобни събития в България бяха станали, например в Кърджали, тогава намесата на Русия щеше да бъде брутална и сега НАТО и Турция щяха да ближат люти рани, а ниe отдавна вече да бяхме в ОНД, което щеше да си е направо супер за нас, визирайки до каква разруха и падение ни доведе членството в НАТО и ЕС...

Редактирано от Зитко
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз пък съм убеден, че именно заради политиката на Тито към СССР, Русия не оказа необходимата помощ на Сърбия, за да си запази Косово, сиреч чисто и просто си беше "Аааа, дойде ли маче за погаче?" - помним го този лаф от деството си, нали?

Докато, ако подобни събития в България бяха станали, например в Кърджали, тогава намесата на Русия щеше да бъде брутална и сега НАТО и Турция щяха да ближат люти рани, а ния отдавна вече да бяхме в ОНД, което щеше да си е направо супер за нас, визирайки до каква разруха и падение ни доведе членството в НАТО и ЕС...

Въй! Зитко аман! Не ги подкрепила Русия? В какво да ги подкрепи? В изчистването на 2 млн. албанци от Косово ли? 1/4 от населението на Сърбия? Коя нормална държава би го подкрепила? Как така в Европа някой ще си позволява да гони 1/4 от населението си?

Човек, стига бе колко е супер да си в ОНД :) ! Живота е цъфнал в Узбекистан, Таджикистан, Армения или Беларус и Украйна. Тя самата Русия не е кой знае колко напред от нас по БВП на населението. Смешно е с бляскавото бъдеще в ... ОНД.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

@stinka.rom

Когато се говори за брой на Албанците на Косово и изобщо трябва да се бъде по-внимателен.

2млн Албанци на Косово нема нито днес, а в 1999-та година може би е било 700.000-1милион. Те бойкотират всички пописи, не плащат данъци, и искат с голема пропаганда и наталитет да окупират колкото могат повече територии.

Същата работа сега се случува в Македония, щом Косово е вече държава сега Албанците се местят в Тетово, Гостивар, дори и Скопие да и там направят ,,ново Косово''.

Те просто беха канцер в държава Сърбия, и Сърбите се опитаха да ги изгонят, безуспешно али всепак по-добре е и Косово държава отколкото продължаване на Албанското заселване в Поморавието и Топличкия край.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Според мен с Тито се случи това което стана с Мао, а впоследствие отчасти и с Чаушеско. Социалистическия лагер се оказа тесен за повече от един Велик Вожд и Учител на народите. Просто нямаше как Сталин да прости на Тито, че и той се опитва да е вожд. Мао имаше ресурсите на огромния Китай и успя, а Тито флиртуваше с запада и също се отцепи. Подобни неща се случиха и с Албания и Румъния. Енвер Ходжа обаче излезе от орбитата на Москва, за разлика от Чаушеко който просто мрънкаше под нос. За разлика от тях наш Тато беше най верния васал.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Въобще, гениалният Костурица, който озвучи погребението му с "Лили Марлен" в "Ъндърграоунд", сложи точка на Титова югославия, пък смъртта на тази жена е просто отглас от историята.

Според последната воля на починалата, тялото й е погребано в „Къщата на цветята” - мавзолея на Тито на територията на Историческия музей на Югославия - под звуците на италианската народна мелодия „Bella Ciao”. http://bulgarian.ruvr.ru/news/2013_10_26/Vdovicata-na-Tito-beshe-pogrebana-s-voenni-pochesti-7433/

Песента е на италианските партизани.

http://vbox7.com/play:d8243a1e

Била е любима и на югославските партизани. Пеяха я в един от филмите за сръбската съпротива: „Мостът на кота 612”.

http://www.vbox7.com/play:0445182b

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

@stinka.rom

Когато се говори за брой на Албанците на Косово и изобщо трябва да се бъде по-внимателен.

2млн Албанци на Косово нема нито днес, а в 1999-та година може би е било 700.000-1милион. Те бойкотират всички пописи, не плащат данъци, и искат с голема пропаганда и наталитет да окупират колкото могат повече територии.

Същата работа сега се случува в Македония, щом Косово е вече държава сега Албанците се местят в Тетово, Гостивар, дори и Скопие да и там направят ,,ново Косово''.

Те просто беха канцер в държава Сърбия, и Сърбите се опитаха да ги изгонят, безуспешно али всепак по-добре е и Косово държава отколкото продължаване на Албанското заселване в Поморавието и Топличкия край.

Имаше малко под 2 млн. албанци в Косово, 1999г. Това че наколко стотин хиляди от тях живееха в Зап. Европа, не променяше ситуацията, че са сръбски граждани. И Милошевич като тръгна да ги гони половината щяха да отидат в Македония. Милошевич искаше да ги изгони.

Разбира се че е по-добре да се отдели Косово от Сърбия. Наталитета и демографският натиск на албанците е голям. Просто сърбите можеха да го направят по интелигентен начин и да спечелят повече. Те попаднаха във големия капан на балканския национализъм да искат всичко. Можеха сърбите да не тръгват със сила срещу албанците в Косово, а да преговарят и да се споразумеят, че доброволно ще им дадът независимост, но да запазят 25-30% от Косово за Сърбия. Аз си мисля че такова решение можеше да се постигне ако сърбите искаха. Но сърбите искаха цяло Косово.

Колкото до Македония и там 2001 първа година при кризата Л.Георгиевски предложи отделянето на Полога (тетовско и гостиварско) и Дебърско и размяна на население, но сърбоманите го отхвърлиха и веднага напомпаха македонския национализъм. И скоро албанците ще бъдат 1/3 от населението. Дефакто сега Р.Македония е федеративна държава на два народа албанци и македонци. Албанския наталитет е висок, да има и миграция от Косово. Но миграцията от Косово винаги е съществувала от Югославско време. Последниот попис в Р.Македония бе отменен. Демографската разлика между албанци и македонци ще се запази поне още една генерация.

Отделянето на Косово беше добро за Сърбия ако беше мирно по взаимно съгласие Сърбия щеше да има по-голям дял там.

То става като Кипър. Колкото и голям национализъм да стоеше и зад този конфликт. Когато Кипър влизаше в ЕУ, имаше референдум да се обединят ли в една държава гръцката и турската част. Гръцката част гласува НЕ. А постоянно гръцките националисти си искат уж целия Кипър.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз пък съм убеден, че именно заради политиката на Тито към СССР, Русия не оказа необходимата помощ на Сърбия, за да си запази Косово, сиреч чисто и просто си беше "Аааа, дойде ли маче за погаче?" - помним го този лаф от деството си, нали?

Докато, ако подобни събития в България бяха станали, например в Кърджали, тогава намесата на Русия щеше да бъде брутална и сега НАТО и Турция щяха да ближат люти рани, а ниe отдавна вече да бяхме в ОНД, което щеше да си е направо супер за нас, визирайки до каква разруха и падение ни доведе членството в НАТО и ЕС...

Хммм, 'логиката' на Светогор ;). Държавите се 'сърдят' и действат първосигнално, само и само да си 'върнат'!?

Според мен са ...глупости. Русия нямаше топки да окаже подкрепа за Сърбия, а и общовзето си бяха прави. Сега Сърбия не драпа към Москва, а към гадния Брюксел. Що ли? И те ли си връщат за неоказаната им подкрепа?

Объркал си влака мой човек, ъъъ, т.е. времето. Освен това, гледам че пишеш намесата, което не значи подкрепата. Или с други думи.....нямаше да ни пита ли?

Хахаха, ОНД не беше ли Общество на Независимите д-ви!?!

Къде живееш бре човек. Преди ме 'обвиняваше' че съм едва ли не 'абдикирал' в Чехия (смешно беше, щото се бях върнал вече), но от почти три месеца съм си в БГ и не съм преставал да пътувам (да не ме обвиниш, че София не е България де).

Ааа, ако си фен на СССР и совиет соца (не лепвм етикет, питам), диагноата е......нелечим ;)!

Според мен с Тито се случи това което стана с Мао, а впоследствие отчасти и с Чаушеско. Социалистическия лагер се оказа тесен за повече от един Велик Вожд и Учител на народите. Просто нямаше как Сталин да прости на Тито, че и той се опитва да е вожд. Мао имаше ресурсите на огромния Китай и успя, а Тито флиртуваше с запада и също се отцепи. Подобни неща се случиха и с Албания и Румъния. Енвер Ходжа обаче излезе от орбитата на Москва, за разлика от Чаушеко който просто мрънкаше под нос. За разлика от тях наш Тато беше най верния васал.

Нещата са несъизмерими. Югославия БТВ бе необвързана и именно Тито бе 'шеф' на необвързаните доста време. Конфликта Сталин-Тито не е на о-вата на 'един' вожд, щото Тито никога не си го е поствял това за цел. На него му стигаше и 'крал' на сърбославия, нищо че е хърватин. Но Сталин желаеше пионки, а не вождове. Т.е. нека си се изживяват като вождове, ама да действат като пионки.. Тито имА късмет. Конфликта е именно на такава о-ва. След смъртта на Сталин вече е друго. 'Революционния' устрем вече не работи И затова ....Хрушчов отив в.....Белград.

Аналогият с Китай е абсурдна, с Албания глупава, с Румъния не на място ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Русия просто немаше никакав интерес да подкрепи Сърбия в времето на Косовска война, а немаше нито сила да направи нещо като сега в Сирия.

Ние в Сърбия и България обичаме да говорим ,,Русия ще ни помогне, ще дава пари ...'', така е, ще помогне али само ако има интерес за тва. Всички големи сили правят така.

Никой не е луд да дава пари за нищо.а да се говори да Русия трябва да се бие срещу НАТО заради Косово е абсурдно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ааа, ако си фен на СССР и совиет соца (не лепвм етикет, питам), диагноата е......нелечим ;)!

Споко, Митак, не съм от генерацията на червените пенсионери, но половината ми живот премина в соца, а другата половина - в "прехода" към "демокрация", така че съм достатъчно зрял и информиран, за да мога да преценя, че България никога няма да има по-добра алтернатива от това да е в съюз с Русия във всички сфери.

В България ще става все по-зле, докато сме в НАТО и ЕС, ще сме живи с теб, за да го коментираме, нека просто да чакаме и наблюдаваме какво става, форумът, надявам се, също ще го има, за да можем да споделяме впечатленията си от случващото се у нас. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

България винаги има лошия навик да се присъединява към губещи съюзи. И това е факт.:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Извинявам се за лекото отклонение, но нали сам споменах за ОНД, та преди малко ми попадна следната тема в един друг форум:

http://forum.gong.bg/gong/viewtopic.php?f=53&t=168861

Е, не съм толкова наивен, за да мисля, че селата у нас сега щяха по този начин да изглеждат, ако бяхме влезли в ОНД, но при всички положения нямаше да загива животът в тях, както е сега, нали?

Редактирано от Зитко
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За Белорус и аз съм чувал интересни неща. Като че ли са тръгнали по китайския път на Дън. Най-малкото колбасите в магазина не са от рога и копита.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Зитко, селата у нас загиват след масовата колективизация направена от комунистите. 50те, 60те и 70те години напрактика почти всички млади българи християни се изнасят от селата в градовете. Изключение са пловдивските села, който до някъде се превръщат в предградия на града и заради масовото развитие на трудоемко селско стопанство - плодове и зеленчуци.Както и родопските и пиринските, където по това време има голям демографски бум и това компенсира донякъде, както и развитието на трудоемкото тютюнопроизводство по тези места.

Застаряването и депополацията в селата са факт още 80те. Просто тогава имаше неурбанизирано средно поколение, което сега вече е пенсионери и сривът е тотален. Колективизацията на земята е една от най-гигантските грешки на комунизма.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Айде малко по темата.

Нека някой разясни защо дистанцираха тази инак симпатична и простовата жена от Тито в последните две години от живота му, и защо буквално я навряха в миша дупка след 1980. Без паспорт, без имущество, като животно, в една порутена резиденция с плъхове и без вода....Кой я докара до това положение и защо?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...