Отиди на
Форум "Наука"

Тракийски рудници, гробници и светилища край Малко Търново


pro15

Recommended Posts

  • Потребител

Малко Търново
Малко Търново се намира в Югоизточна България, намира се в природен парк „Странджа”. На запад от Малко Търново се издига най-високият връх на българска Странджа – Голямо Градище (709 м.н.в.). Само на територията на община Малко Търново са открити около 70 древни рудника, а в околностите на самия град – четири пещи за топене. За открит в м. Мишкова нива четиристранен мраморен жертвеник се говори за старото рударство в този край.

Куполна гробница пропада
Местността „Пропада“ се намира на 3 километра северозападно от Малко Търново, на склон са разположени около 40 надгробни могили, в местността има комплекс от четири различни типа гробници и цистови гробове, функционира като своеобразен „град на мъртвите” през елинистическата и римската епоха. В изградените от мраморни блокове гробове са открити монети, свидетелстващи за съществуването на “Хароновия обол” – обичай, свързан с плащане за преминаването на мъртвия през подземната река Стикс. Малка бронзова монета (обол) била поставяна под езика на погребвания, за да плати на Харон – лодкаря на подземното царство. Археологически анализ посочва последната дата на използване на обекта – ІV век от новата ера. Архитектурата на куполната гробница на върха на хълма напълно съответства на V – ІІІ в. пр. Хр. тракийски култови сгради под могилен насип. В периода до ІV в. от н.е. е използвана многократно.
imag00841.jpg
1041.jpg
IMAG0106.jpg

Тракийската гробница в Мишкова нива
В местноста Мишкова нива през 1981г. до 1983г. е намерена тракийска гробница светилище. Намира се на 3 километра югозападно от Малко Търново. Светилището е част от голям комплекс, който се състои се от крепост на върха Голямо градище, рудници в подножието му, могилен некропол, укрепени сгради и урбанистични останки. В края на бронзовата епоха на Мишкова нива е бил изграден долмен. През старожелязната епоха около това свещено място се образува могилен некропол, поддържан през цялото първо хилядолетие пр.н.е. и по-късно. В последствие недалеч от разрушения долмен започва да се изгражда култово съоръжение. Първият етап на което наподобява долменна конструкция, вторият е гробница, градена с хоросан и крепида, а третият – мраморна куполна гробница от императорската епоха. Била е използвана като хероон (светилище на митично или реално съществуващ цар, жрец или герой) или като мавзолей на знатен тракийски владетел.
IMAG0153.jpg
IMAG01341.jpg
IMAG0146.jpg
IMAG0170.jpg
IMAG01641.jpg
IMAG0173.jpg


http://ivandinkov.eu/archaeology/?p=28

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...