Отиди на
Форум "Наука"

Ердоган: Няма държава, която се нарича Кипър


Recommended Posts

  • Потребител

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган направи провокативно изявление по време на посещението си в Полша, отбелязвайки, че "няма никаква държава, която се нарича Кипър", пише гръцкият вестник "Етнос", предаде БГНЕС.

Ердоган също така добави, че решението на ЕС да приеме "кипърската гръцка администрация" в своето семейство не е било в съответствие с европейските закони, а политически избор.

Говорейки на среща в Полша, Ердоган заяви, че няма държава, която се нарича Кипър, обяснявайки, че това, което съществува, е местна администрация на Южен Кипър.

Вестник "Етнос" съобщава още, че изявленията на Ердоган са предизвикали остри реакции.

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И този води преговори за влизане в ЕС. Които дори и да стигнат до успешен (?) край, трябва да бъдат ратифицирани от „несъществуващата“ държава. Освен ако турците вече не са се отказали, и да водят преговори само за упражнение, докато си харесат друг съюз.

Редактирано от meandor
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мдам, турският диктатор продължава да предявява претенции.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има клипчета в youtube на бъдещи карти на Европа - напр. през 2030 г., на които Югоизточна България влиза в състава на Турция. Тъй че нещата са сериозни.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

В тубата е пълно и с карти на България на 3 морета...

Турция не е България, тя има несравнимо по голяма геополитическа тежест и може да си позволи открити претенции. Турските политици за разлика от нашите имат топки и не са йесмени. За това им свалям шапка, въпроса е, като предявят претенции към нашата страна, как нашите йесмени ще ни защитят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е само тубата - ами проектът за адм.район Тракия след влизането на Турската република в ЕС ? Ето и един анализ на Алекс Алексиев.за Турция под властта на Ердоган :

България е в опасност, мит е, че НАТО ни пази

Ислямизмът в Турция се прероди от нацизма и комунизма

Пред комшулука със съседите, Ердоган избра интересите на „Газпром”

Зад прииждащите бежанци се крие заговор срещу Родината

На 29 октомври вместо с бурни и всеобщи тържества светът не чу почти нищо за честването на 90-годишния юбилей от провъзгласяването на Турция за републиката, с президент Кемал Ататюрк. Историческото събитие бе отминато с тревожно мълчание, което само до преди няколко години би се приело като държавно предателство.

Какво става при съседите е важна тема, която България пропуска да анализира и сякаш умишлено подминава, смятайки, че има по-важни проблеми.

Известният анализатор и експерт по международна сигурност и радикален ислям Алекс Алексиев*коментира пред Faktor.bg актуалните заплахи за България, произтичащи от засилващите се ислямистки тенденции в Турция.

Две нации – една е правоверна

В Турция има две различни нации – така наречените „бели турци” и „черни турци”. Реджеб Ердоган лично е казвал и то неведнъж: „Аз съм черен турчин”. Черните турци са тези, които са от Анадола, религиозни и много слабо образовани. Болишинството от тях не са просветени. Самата Турция има много нисък образователен ценз, а тази тенденция се засилва през последните години. Средното образователно ниво на работещите в Южната ни съседка е 6,5 години, което е близо два пъти по-малко от образователното ниво в България. С такъв нисък образователен ценз няма как обществото да има добра и работеща икономика.

Когато дойде на власт, Ердоган започна да дава всички държавни поръчки на предприятия и фирми, които имат ислямистки профил. Създадоха специално сдружение на мюсюлманските индустриалци и всички държавни поръчки минават през тях. Освен това правителството на Ердоган получи страшно много пари от Саудитска Арабия, от 4-5 банки, които следват законите на Шериата. Те са известни като шериатски финансови къщи. Има сведения, че именно чрез тях в Турция са влезли десетки милиарди долари като помощ, за да поддържат ислямистката партия на Ердоган.

Но всичко това има някакви граници. Независимо от вливащите се милиарди, е много трудно с нисък образователен ценз на обществото държавата да развива просперираща икономика, въпреки, че Ердоган се хвали, че през 2025 г. страната ще има среден доход на глава от населението от 23 хил. долара. Това е абсолютно невъзможно да се случи, а главната спирачка е ниският образувателен ценз на населението. Ислямизмът пречи на икономическото развитие на Турция, защото тези кадри, които навлезеха в администрацията на държавата през последните години, се оказаха хора без квалификации и специални умения, а подбрани предимно заради своята религиозна ориентация.

Личната ми позиция е, че от икономическа гледна точка бъдещето на Турция не е много радостно. Държавата има и няколко други системни проблема, които не са лесни за разрешаване. Освен ниското образование, цялата им икономика е базирана на взимането на външни заеми, на огромни парични ресурси, за да се покрива дефицитът, който е силно негативен. Парите, идващи в Турция са така наречените „горещи пари”, които се насочват в тази посока, за да печелят от по-високите лихви. В момента, в който се постави под съмнение политическата стабилност на страната, както стана през лятото по време на протестите на площад „Таксим” и за опазването на парка „Гези”, това доверие към Турция ще започне да се разклаща. Преди малко повече от месец там отчетоха 8% инфлация, при положение, че лихвите са много по-ниски, а миналата година икономическият растеж на държавата беше около 2,3%.

В тази посока един много известен щатски икономист от Харварт – проф. Дани Родриг, се съмнява, че в действителност турската икономика се е развивала с темповете, които държавата съобщаваше официално. Той приема, че тези данни не са реални. Има доста солидни причини да се вярва, че ислямската страна чудо, както много европейци обявиха Турция, няма положителна икономическа перспектива. Явна връзка към тази картина има самата политика на Ердоган. Той започна да си показва рогата и истинската ислямистка същност, преследвайки големи компании като „Коч холдинг”, която дава 10% от турския брутен вътрешен продукт. Полицейските службите наскоро обискираха 70 офиса на холдинга с мотива, че поддържат протестите за парка „Гези”.

Абсурдна е турската версия, че тези бунтове са свързани с тероризма. Но чрез тези действия и внушения Ердоган си показа истинската ислямистка същност и затова светските турци все повече изразяват убеденост, че с този човек е изключено да се строи и постига каквато и да е демокрация.

В момента Турция въобще не е демократична държава. Тя все повече прилича на тоталитарна страна. На Запад наричат Турция най-големия затвор за журналисти в света. Зад решетките са хвърлени над 100 журналисти по простата причина, че не вярват в това, в което вярва Ердоган и са готови да го критикуват. По-страшното е, че повечето от половината от тях са обвинени в тероризъм, а според турския закон даже не е необходимо държавата да докаже това. По същия този закон Ердоган унищожи преди това и военните. Елита на турската армия – 300-400 висши офицери бяха пратени по затворите, също обвинени в тероризъм. Например, по един от големите процеси срещу вонени се оказа, че са правили заговор срещу държавата през 2003 г., а доказателствата за това, представени в съда, са написани на „Майкрософт” версия от 2008 г. Този пример е показателен, че всеки в Турция знае, че тези обвинения са скалъпени, но хората са сковани от страх. Ставащото при съседите днес, много напомня за процесите в България след 1944 г., идването на комунистите на власт и организирания от тях уж Народен съд.

Ислямизмът се прероди от нацизма и комунизма

В Турция сега командват така наречените „имам хатиб” кадри. Това са лица, получили образование по схемата на социалистическите работнически факултети, известни още като рабфакове у нас. Моделът е същият – комунистически, независимо, че днес се прилага в уж модерна Турция. Ако се анализира ситуацията, ще се установи, че днес Ердоган използва методите на българските комунисти, а те са взети от Сталин и „великия” СССР. Само, че вместо в исляма, нашите комунисти вярваха в друга утопия – световния пролетариат.

Аз смятам, че идеологията на ислямизма има много по-общо с нацизма и комунизма отколкото с исляма. И това лесно може да се докаже, ако човек прочете основоположниците на ислямизма. Те говорят за вътрешния враг, а това са мюсюлманите, които не вярват в Шериата и не го приемат като единствения закон. Другата опорна точка е външният враг – за тях това е Западът, модернизмът и най-вече демокрацията. Демокрацията не дава право на Аллах да бъде единствен суверен, а дава на хората шанса да си избират водача, а това за ислямистите е светотатство. Проповядват създаването на революционен ислямистки авангард, точно в стила на концепцията на Ленин за пролетариата като революционен авангард. Тоест, ставащото в Турция е възпроизвеждане на един скрит тоталитарен режим, а това е не само изключително опасно за държавата, но за съседите й, за света.

През 20-ти век Турция благодарение на Ататюрк и Кемалистите постигна много в светското си извисяване. Бяха откъснати от османския догматизъм и насочени към Европа. От 1922 до 2012 г. Турция успя да се преобрази. Спомням си един случай от 1992 г., който ме впечатли. Заедно с тогавашния премиер Филип Димитров и официална българска делегация бяхме на посещение при Сюлейман Демирел. Двете делегации бяхме седнали на една маса и по време на диалога и разговорите просто ме хвана срам. Нивото на българските министри и държавници беше изключително ниско в сравнение с турските им колеги. От българска страна само Филип Димитров говореше английски, а турците владееха по няколко езика. Срещу нас стояха политици, със сериозно западно образовани, учили по Принстън, Харвард, Йейл, високо ниво. И до ден днешен светска Турция продължава да е на много високо ниво. Но бедата им е, че както при нас, след 9-ти септември 1944 г. – неграмотните партизани и ятаци избиха интелигенцията, пратиха я по лагери и затвори и седнаха да управляват. Сега там религиозните функционери извършват същото.

Страховете за България

От случващото се в Турция заплахите за България са много сериозни. Политиката на съседите има ясни измерения към България и те се проявяват в момента. Едно от тези проявления е така наречената бежанска вълна. Тя в действителност не е никаква бежанска вълна, а вкарване у нас целенасочено на емигранти от хората на Ердоган.

Турция на Ердоган има своя принос за развитие на идеите на неоосманизъм - теорията на външния министър Ахмед Даудоглу. Той е следвал в известният ислямски университет в Малайзия. Специализира в така наречената ислямизация на науката, а това значи, че в науката няма нищо, което да не е казано и в Корана. Ислямизация на науката е един вид да вкараш цялата наука в Корана и да докажеш, че това е истинската и единствена наука. Смешно и глупаво е, но тези хора наистина вярват в тези теории. Неосманизмът е ислямизъм плюс османизъм, а Даудоглу го доразвива много добре.

Важна база на османизма на Ердоган е че Кемализмът е голямо зло. Приемат, че османската история е била велика, но Ататюрк с наложените промени в началото на миналия век е направил голямо зло на Турция. Ислямисти като Ердоган се отнасят към Кемал и последователите му с открита вражда и огромен неприязън. Ердоган говори за Кемал и Исмет Иньоню, неговия наследник, който е изселник от България като за двамата пияници, въпреки, че за огромното болшинство от турците Ататюрк остава и до днес едва ли не светец.

Демокрацията при Кемал никога не е била безупречна, но той успя от една изостанала държава да превърне Турция в модерна страна. Даде правото на жените да гласуват доста преди това да се случи в някои европейски страни. Фактът, че днес светска Турция продължава да е на толкова високо ниво се дължи изключително на политиката на Ататюрк. А сега като че ли Ердоган се опитва отново да върне назад развитието на страната. Правят целенасочена пропаганда, че Отоманската империя е велика, и това е най-славното време не само за Турция, но и за поробените народи като нашия. А това е чиста фалшификация на историята, която българите не могат да приемат. Тази теория е смешна, ако не е толкова тревожна, защото новата турска идеология иска да представи тези времена не само като великолепни, но и да ги възстанови. Това е опаснато на тази доктрина, тя иска турското влияние да се увеличи в бившите отомански земи, посредством всякакви средства, но основно чрез исляма. За съжаление управниците на България, а и историците мълчат по тази гореща тема ...

Факт е, че религиозната администрацията в Турция, която се нарича Дианет се е превърнала от администрация, която целеше да предотврати радикалния ислям, във фактор, който сега се стреми да ислямизира турски малцинства на Балканите. В края 90-те г. на миналия век тази религиозна администрация разполагаше с един бюджет от 300 млн. долара, а сега имат бюджет от 1,5 млрд. долара и са много по-активни, но не в интерес на добросъседските отношения, а точно обратното. В момента те субсидират в България опити на мюфтийството да си върне земи и имоти. Говори се за около 4 млн. декара, които принадлежали навремето на турските джамии. Това искане е опасно и не трябва да се позволява. От къде тези джамии са получили тези земи? Цялата българска земя беше открадната с пробването на България. Абсурдно е да се говори за едва ли не някакви наследствени права на мюсюлманското духовенство в България. Ако държавата позволи подобно нещо да се случи, това е явно родоотстъпничество, национално предателство. Абсурдно е да се говори дори по тази тема, но в обществото се прокрадват съмнения, че социалистите и ДПС подготвят опасни законови промени в тази посока.

Съществуват много други факти, които доказват, че настоящият ислямистки режим в Турция съвсем не се държи приятелски към българите. Например на Мраморно море до град Текирдак има терминал с втечнен газ. Той е с огромен неизползван капацитет. От там бихме могли да черпим и 2 млрд. куб.м. газ, като построим връзка до нашата газова система. Но Ердоган ни отказва тази възможност и то само за да не си развали отношенията с „Газпром”. Това е една изключително недобросъседска постъпка. На турската страна не само че нищо не им коства, но могат и да печелят от тези доставки за нас. Добри съседи не постъпват така, те имат икономически интерес от продажбата на газ, а нас ще ни спасят от жестоката икономическа зависимост на Русия. Тази позиция на Ердоган обслужва абсолютно и безспорно интересите на Кремъл. Но по тази тема в България се мълчи. Естествено управниците ни го знаят - Бойко Борисов, например, защото на него му беше отказано директно да използваме връзката с Текирдак.

Зад тези всички факти стои целенасочена политика на Анкара към България и в това не бива да има съмнение.

Бежанците – страдалци или троянски кон

Казусът с така наречените бежанци сега е най-актуален, но и рисков за България. Според мен българската държава трябва много добре да знае, че зад тази вълна от прииждащи към нас хора има ислямистка намеса, която не е добросъседска. Тези проблеми или не се разбират в България, защото са неудобни за днешните управляващи, но не им се дава и гласност. Голяма част от така наречените бежанци реално са нелегални емигранти. Основната група от тях са изпратени у нас с други цели и задачи. Първо, трябва да се знае, че Турция е една полицейска държава и там нищо не може да се случи, без благословията на техните разузнавателни служби. Шефът на разузнаването им МИТ Хакан Фидан зае важния пост, само защото е отявлен ислямист, той няма никакъв опит и квалификация в разузнаването, но е протеже на Ердоган и се приема като втория най-силен човек в Турция.

Нелегалните емигранти, представяни за бежанци не могат да стигнат до България без знанието на турското разузнаване. Има няколко особености на тези хора, което ме кара да се съмнявам в истинската им мисия.

Първо, почти всички от тях са сунити. Не знам да има между тях бягащи християни, алуити, друзи или пък кюрди.

Второ, много от пристигащите са жени с деца, но без мъже. Въпросът е - къде са мъжете – за нас отговорът е много важен. Ако се окаже, че мъжете им са джихадисти и се бият сега в Сирия, какво ще стане, ако дадем статут и легализираме у нас престоя на семействата им, когато джихадистите се върнат? Това е огромен проблем. Жените, които съм виждал почти всичките са с хиджаби, с тази типична забрадка, която покрива цялата коса. Тя е характерна за жени, които са под влиянието на радикалния ислям. Това е знак, че са готови да се подчинят на ислямистите. В Сирия много жени не носят хиджаб, а идващи на такива у нас говори, че може да са от ислямистки фамилии, а това е важно да се знае.

За да се убедите, в това, което говоря идете около джамията в центъра на София и ще видите, че е пълно с чернокожи бежанци. В Сирия не живеят чернокожи, и ако се дава статут на такива съмнителни лица е опасно. Ако сега в Сирия има чернокожи, то те са джихадисти. Именно Турция разреши на такива елементи да преминат от над 30 държави през нейна територия. Трябва да сме много внимателни с тези хора и самият факт, че са ги пуснали да дойдат до самата столица на България е много рисков и опасен. Може би граничи и с национална провокация. Това е грешка на правителството на Орешарски, показват, че все едно няма държава ...

Цялата статия тук : http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/14018-balgariya-e-v-opasnost-mit-e-che-nato-ni-pazi.html

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Закономерност - дръпне ли една държава и не се спира с инвазивността си. Турция е на върха си, благодарение на 10 г. успешна политика. Някъде чух, че доходите на турците се били удвоили. Но винаги има един предел, отвъд който почва падането...

Мъдрият не го преминава.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е само тубата - ами проектът за адм.район Тракия след влизането на Турската република в ЕС ? Ето и един анализ на Алекс Алексиев.за Турция под властта на Ердоган :

България е в опасност, мит е, че НАТО ни пази

Ислямизмът в Турция се прероди от нацизма и комунизма

Пред комшулука със съседите, Ердоган избра интересите на „Газпром”

Зад прииждащите бежанци се крие заговор срещу Родината

На 29 октомври вместо с бурни и всеобщи тържества светът не чу почти нищо за честването на 90-годишния юбилей от провъзгласяването на Турция за републиката, с президент Кемал Ататюрк. Историческото събитие бе отминато с тревожно мълчание, което само до преди няколко години би се приело като държавно предателство.

Какво става при съседите е важна тема, която България пропуска да анализира и сякаш умишлено подминава, смятайки, че има по-важни проблеми.

Известният анализатор и експерт по международна сигурност и радикален ислям Алекс Алексиев*коментира пред Faktor.bg актуалните заплахи за България, произтичащи от засилващите се ислямистки тенденции в Турция.

Две нации – една е правоверна

В Турция има две различни нации – така наречените „бели турци” и „черни турци”. Реджеб Ердоган лично е казвал и то неведнъж: „Аз съм черен турчин”. Черните турци са тези, които са от Анадола, религиозни и много слабо образовани. Болишинството от тях не са просветени. Самата Турция има много нисък образователен ценз, а тази тенденция се засилва през последните години. Средното образователно ниво на работещите в Южната ни съседка е 6,5 години, което е близо два пъти по-малко от образователното ниво в България. С такъв нисък образователен ценз няма как обществото да има добра и работеща икономика.

Когато дойде на власт, Ердоган започна да дава всички държавни поръчки на предприятия и фирми, които имат ислямистки профил. Създадоха специално сдружение на мюсюлманските индустриалци и всички държавни поръчки минават през тях. Освен това правителството на Ердоган получи страшно много пари от Саудитска Арабия, от 4-5 банки, които следват законите на Шериата. Те са известни като шериатски финансови къщи. Има сведения, че именно чрез тях в Турция са влезли десетки милиарди долари като помощ, за да поддържат ислямистката партия на Ердоган.

Но всичко това има някакви граници. Независимо от вливащите се милиарди, е много трудно с нисък образователен ценз на обществото държавата да развива просперираща икономика, въпреки, че Ердоган се хвали, че през 2025 г. страната ще има среден доход на глава от населението от 23 хил. долара. Това е абсолютно невъзможно да се случи, а главната спирачка е ниският образувателен ценз на населението. Ислямизмът пречи на икономическото развитие на Турция, защото тези кадри, които навлезеха в администрацията на държавата през последните години, се оказаха хора без квалификации и специални умения, а подбрани предимно заради своята религиозна ориентация.

Личната ми позиция е, че от икономическа гледна точка бъдещето на Турция не е много радостно. Държавата има и няколко други системни проблема, които не са лесни за разрешаване. Освен ниското образование, цялата им икономика е базирана на взимането на външни заеми, на огромни парични ресурси, за да се покрива дефицитът, който е силно негативен. Парите, идващи в Турция са така наречените „горещи пари”, които се насочват в тази посока, за да печелят от по-високите лихви. В момента, в който се постави под съмнение политическата стабилност на страната, както стана през лятото по време на протестите на площад „Таксим” и за опазването на парка „Гези”, това доверие към Турция ще започне да се разклаща. Преди малко повече от месец там отчетоха 8% инфлация, при положение, че лихвите са много по-ниски, а миналата година икономическият растеж на държавата беше около 2,3%.

В тази посока един много известен щатски икономист от Харварт – проф. Дани Родриг, се съмнява, че в действителност турската икономика се е развивала с темповете, които държавата съобщаваше официално. Той приема, че тези данни не са реални. Има доста солидни причини да се вярва, че ислямската страна чудо, както много европейци обявиха Турция, няма положителна икономическа перспектива. Явна връзка към тази картина има самата политика на Ердоган. Той започна да си показва рогата и истинската ислямистка същност, преследвайки големи компании като „Коч холдинг”, която дава 10% от турския брутен вътрешен продукт. Полицейските службите наскоро обискираха 70 офиса на холдинга с мотива, че поддържат протестите за парка „Гези”.

Абсурдна е турската версия, че тези бунтове са свързани с тероризма. Но чрез тези действия и внушения Ердоган си показа истинската ислямистка същност и затова светските турци все повече изразяват убеденост, че с този човек е изключено да се строи и постига каквато и да е демокрация.

В момента Турция въобще не е демократична държава. Тя все повече прилича на тоталитарна страна. На Запад наричат Турция най-големия затвор за журналисти в света. Зад решетките са хвърлени над 100 журналисти по простата причина, че не вярват в това, в което вярва Ердоган и са готови да го критикуват. По-страшното е, че повечето от половината от тях са обвинени в тероризъм, а според турския закон даже не е необходимо държавата да докаже това. По същия този закон Ердоган унищожи преди това и военните. Елита на турската армия – 300-400 висши офицери бяха пратени по затворите, също обвинени в тероризъм. Например, по един от големите процеси срещу вонени се оказа, че са правили заговор срещу държавата през 2003 г., а доказателствата за това, представени в съда, са написани на „Майкрософт” версия от 2008 г. Този пример е показателен, че всеки в Турция знае, че тези обвинения са скалъпени, но хората са сковани от страх. Ставащото при съседите днес, много напомня за процесите в България след 1944 г., идването на комунистите на власт и организирания от тях уж Народен съд.

Ислямизмът се прероди от нацизма и комунизма

В Турция сега командват така наречените „имам хатиб” кадри. Това са лица, получили образование по схемата на социалистическите работнически факултети, известни още като рабфакове у нас. Моделът е същият – комунистически, независимо, че днес се прилага в уж модерна Турция. Ако се анализира ситуацията, ще се установи, че днес Ердоган използва методите на българските комунисти, а те са взети от Сталин и „великия” СССР. Само, че вместо в исляма, нашите комунисти вярваха в друга утопия – световния пролетариат.

Аз смятам, че идеологията на ислямизма има много по-общо с нацизма и комунизма отколкото с исляма. И това лесно може да се докаже, ако човек прочете основоположниците на ислямизма. Те говорят за вътрешния враг, а това са мюсюлманите, които не вярват в Шериата и не го приемат като единствения закон. Другата опорна точка е външният враг – за тях това е Западът, модернизмът и най-вече демокрацията. Демокрацията не дава право на Аллах да бъде единствен суверен, а дава на хората шанса да си избират водача, а това за ислямистите е светотатство. Проповядват създаването на революционен ислямистки авангард, точно в стила на концепцията на Ленин за пролетариата като революционен авангард. Тоест, ставащото в Турция е възпроизвеждане на един скрит тоталитарен режим, а това е не само изключително опасно за държавата, но за съседите й, за света.

През 20-ти век Турция благодарение на Ататюрк и Кемалистите постигна много в светското си извисяване. Бяха откъснати от османския догматизъм и насочени към Европа. От 1922 до 2012 г. Турция успя да се преобрази. Спомням си един случай от 1992 г., който ме впечатли. Заедно с тогавашния премиер Филип Димитров и официална българска делегация бяхме на посещение при Сюлейман Демирел. Двете делегации бяхме седнали на една маса и по време на диалога и разговорите просто ме хвана срам. Нивото на българските министри и държавници беше изключително ниско в сравнение с турските им колеги. От българска страна само Филип Димитров говореше английски, а турците владееха по няколко езика. Срещу нас стояха политици, със сериозно западно образовани, учили по Принстън, Харвард, Йейл, високо ниво. И до ден днешен светска Турция продължава да е на много високо ниво. Но бедата им е, че както при нас, след 9-ти септември 1944 г. – неграмотните партизани и ятаци избиха интелигенцията, пратиха я по лагери и затвори и седнаха да управляват. Сега там религиозните функционери извършват същото.

Страховете за България

От случващото се в Турция заплахите за България са много сериозни. Политиката на съседите има ясни измерения към България и те се проявяват в момента. Едно от тези проявления е така наречената бежанска вълна. Тя в действителност не е никаква бежанска вълна, а вкарване у нас целенасочено на емигранти от хората на Ердоган.

Турция на Ердоган има своя принос за развитие на идеите на неоосманизъм - теорията на външния министър Ахмед Даудоглу. Той е следвал в известният ислямски университет в Малайзия. Специализира в така наречената ислямизация на науката, а това значи, че в науката няма нищо, което да не е казано и в Корана. Ислямизация на науката е един вид да вкараш цялата наука в Корана и да докажеш, че това е истинската и единствена наука. Смешно и глупаво е, но тези хора наистина вярват в тези теории. Неосманизмът е ислямизъм плюс османизъм, а Даудоглу го доразвива много добре.

Важна база на османизма на Ердоган е че Кемализмът е голямо зло. Приемат, че османската история е била велика, но Ататюрк с наложените промени в началото на миналия век е направил голямо зло на Турция. Ислямисти като Ердоган се отнасят към Кемал и последователите му с открита вражда и огромен неприязън. Ердоган говори за Кемал и Исмет Иньоню, неговия наследник, който е изселник от България като за двамата пияници, въпреки, че за огромното болшинство от турците Ататюрк остава и до днес едва ли не светец.

Демокрацията при Кемал никога не е била безупречна, но той успя от една изостанала държава да превърне Турция в модерна страна. Даде правото на жените да гласуват доста преди това да се случи в някои европейски страни. Фактът, че днес светска Турция продължава да е на толкова високо ниво се дължи изключително на политиката на Ататюрк. А сега като че ли Ердоган се опитва отново да върне назад развитието на страната. Правят целенасочена пропаганда, че Отоманската империя е велика, и това е най-славното време не само за Турция, но и за поробените народи като нашия. А това е чиста фалшификация на историята, която българите не могат да приемат. Тази теория е смешна, ако не е толкова тревожна, защото новата турска идеология иска да представи тези времена не само като великолепни, но и да ги възстанови. Това е опаснато на тази доктрина, тя иска турското влияние да се увеличи в бившите отомански земи, посредством всякакви средства, но основно чрез исляма. За съжаление управниците на България, а и историците мълчат по тази гореща тема ...

Факт е, че религиозната администрацията в Турция, която се нарича Дианет се е превърнала от администрация, която целеше да предотврати радикалния ислям, във фактор, който сега се стреми да ислямизира турски малцинства на Балканите. В края 90-те г. на миналия век тази религиозна администрация разполагаше с един бюджет от 300 млн. долара, а сега имат бюджет от 1,5 млрд. долара и са много по-активни, но не в интерес на добросъседските отношения, а точно обратното. В момента те субсидират в България опити на мюфтийството да си върне земи и имоти. Говори се за около 4 млн. декара, които принадлежали навремето на турските джамии. Това искане е опасно и не трябва да се позволява. От къде тези джамии са получили тези земи? Цялата българска земя беше открадната с пробването на България. Абсурдно е да се говори за едва ли не някакви наследствени права на мюсюлманското духовенство в България. Ако държавата позволи подобно нещо да се случи, това е явно родоотстъпничество, национално предателство. Абсурдно е да се говори дори по тази тема, но в обществото се прокрадват съмнения, че социалистите и ДПС подготвят опасни законови промени в тази посока.

Съществуват много други факти, които доказват, че настоящият ислямистки режим в Турция съвсем не се държи приятелски към българите. Например на Мраморно море до град Текирдак има терминал с втечнен газ. Той е с огромен неизползван капацитет. От там бихме могли да черпим и 2 млрд. куб.м. газ, като построим връзка до нашата газова система. Но Ердоган ни отказва тази възможност и то само за да не си развали отношенията с „Газпром”. Това е една изключително недобросъседска постъпка. На турската страна не само че нищо не им коства, но могат и да печелят от тези доставки за нас. Добри съседи не постъпват така, те имат икономически интерес от продажбата на газ, а нас ще ни спасят от жестоката икономическа зависимост на Русия. Тази позиция на Ердоган обслужва абсолютно и безспорно интересите на Кремъл. Но по тази тема в България се мълчи. Естествено управниците ни го знаят - Бойко Борисов, например, защото на него му беше отказано директно да използваме връзката с Текирдак.

Зад тези всички факти стои целенасочена политика на Анкара към България и в това не бива да има съмнение.

Бежанците – страдалци или троянски кон

Казусът с така наречените бежанци сега е най-актуален, но и рисков за България. Според мен българската държава трябва много добре да знае, че зад тази вълна от прииждащи към нас хора има ислямистка намеса, която не е добросъседска. Тези проблеми или не се разбират в България, защото са неудобни за днешните управляващи, но не им се дава и гласност. Голяма част от така наречените бежанци реално са нелегални емигранти. Основната група от тях са изпратени у нас с други цели и задачи. Първо, трябва да се знае, че Турция е една полицейска държава и там нищо не може да се случи, без благословията на техните разузнавателни служби. Шефът на разузнаването им МИТ Хакан Фидан зае важния пост, само защото е отявлен ислямист, той няма никакъв опит и квалификация в разузнаването, но е протеже на Ердоган и се приема като втория най-силен човек в Турция.

Нелегалните емигранти, представяни за бежанци не могат да стигнат до България без знанието на турското разузнаване. Има няколко особености на тези хора, което ме кара да се съмнявам в истинската им мисия.

Първо, почти всички от тях са сунити. Не знам да има между тях бягащи християни, алуити, друзи или пък кюрди.

Второ, много от пристигащите са жени с деца, но без мъже. Въпросът е - къде са мъжете – за нас отговорът е много важен. Ако се окаже, че мъжете им са джихадисти и се бият сега в Сирия, какво ще стане, ако дадем статут и легализираме у нас престоя на семействата им, когато джихадистите се върнат? Това е огромен проблем. Жените, които съм виждал почти всичките са с хиджаби, с тази типична забрадка, която покрива цялата коса. Тя е характерна за жени, които са под влиянието на радикалния ислям. Това е знак, че са готови да се подчинят на ислямистите. В Сирия много жени не носят хиджаб, а идващи на такива у нас говори, че може да са от ислямистки фамилии, а това е важно да се знае.

За да се убедите, в това, което говоря идете около джамията в центъра на София и ще видите, че е пълно с чернокожи бежанци. В Сирия не живеят чернокожи, и ако се дава статут на такива съмнителни лица е опасно. Ако сега в Сирия има чернокожи, то те са джихадисти. Именно Турция разреши на такива елементи да преминат от над 30 държави през нейна територия. Трябва да сме много внимателни с тези хора и самият факт, че са ги пуснали да дойдат до самата столица на България е много рисков и опасен. Може би граничи и с национална провокация. Това е грешка на правителството на Орешарски, показват, че все едно няма държава ...

Цялата статия тук : http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/14018-balgariya-e-v-opasnost-mit-e-che-nato-ni-pazi.html

Общо взето, тази статия какво общо има с темата? Нещо не разбирам! Ама наистина..... съвсем! Една статия каквато и да е, е само мнение, което е проклмирано, но не и защитено. Бих искал поне в БГНаука, нещата да се поднасят малко по задълбочено, а не жълто.

На прима виста, не разбрах, как жените и децата са агенти на ислямизма, как и по какъв принцип се пропускат от турците и защо например сунитизма е нек'во доказателство. Та в Сирия са сунити, както и в Турция, шиитите най-вероятно биха отпрашили към Иран. Въобще голям миш-маш или....тюрлю гювеч.

Закономерност - дръпне ли една държава и не се спира с инвазивността си. Турция е на върха си, благодарение на 10 г. успешна политика. Някъде чух, че доходите на турците се били удвоили. Но винаги има един предел, отвъд който почва падането...

Мъдрият не го преминава.

Ча'й ся Наборе, доколкото разбирам от 'статията', 'дърпането' е доста, доста преувеличено. Т.е. имало е 'дърпане', ама некогиш, а сега наабарот ;).

Хмм пак ще прегледам статията, когато имам време, амааа, чини ми се, че е кьорфишек, като фактология . Т.е. много плява, а няма зърно. Поне аз не открих.

БТВ, що си направих труда да прочета тези неща?

Заради 'проекта' Тракия и влизането на Турската 'република' в ЕС ;). Що република е в кавички? Щото от това дето ток се копи-пейства излиза, че ТР не е република. Я пуснете нова тема на ....тази тема, ама не с някави измислици или писаници. Както и кога и по какъв начин ТР, пЪрдон Ердоганова Турция ще бъде приета в ЕС. Разбира се, ако поне четвърт в статията е вярно. Няколко въпроса изникват хей така от веднъж! Що им е на ердоганова Турция Европата? Нали саудитите ги финансират! Страничен е, що саудитите ги финансират. Но най-главния е що и е на европата да приеме Турция във вида посочен от статията?

Аре малко по-сериозно. Т.е. искам да каже, че за сериозните неща трябват серизни.....аргументи!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Я, и аз,да посоля супата:)!А някой от колегите съфорумци да ми подскаже- у нас в БГ известно ли е,че корана в Туркия се чете на турски ?!И ако е така-защо(по инфо от РФ това продължава вече около 10 години.)?Да ви напомня на нещо.......???Как го приемат балканските мюсулмани и каква етно принадлежност ще приемат??!Ами другите сунити -икономиката им се обсебва от турски "инвеститори",СМИ про турски ориентирана-там големия брат вече не е РФ или Суади араби-а Турция!!!Ще се повторя-но след изборите в Косово,Eрдогн в Прищина скандираше -"Турция е Косово и Косово е Турция"!?!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Днес Кипър, утре България.....

Вредно е за България да я сравняват с Кипър.

България е призната за независима държава от всички велики сили още през 1908, а през 1915-1918 сме били съюзници с Турция, за което Турция има за какво да ни е признателна.

Южен Кипър е приет в Евросъюзът в нарушение на международни договорености. Великобритания се е отметнала от поети преди това свои задължения към Турция.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Южен Кипър е приет в Евросъюзът в нарушение на международни договорености. Великобритания се е отметнала от поети преди това свои задължения към Турция.

Южен Кипър ? - Няма такава държава. Има Република Кипър/ или само Кипър/, признат редовен член на ООН и окупираната част от него, наречена Севернокипърска турска република /или Северен Кипър/ - призната само от Турция. Какво забъркваш тука шибаняците от ЕС

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ба, наборе, анализатор като Алекс Алексиев не би било добре да се оспорва с лека ръка.

Манипулатор като Алекс Алексиев трябва винаги да се оспорва.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Южен Кипър ? - Няма такава държава. Има Република Кипър/ или само Кипър/, признат редовен член на ООН и окупираната част от него, наречена Севернокипърска турска република /или Северен Кипър/ - призната само от Турция. Какво забъркваш тука шибаняците от ЕС

Нека да е република Кипър. Думата ми беше за това, че този Кипър е приет в Евросъюзът в нарушение на международни договорености. Аз съм съвременник на кипърската криза от 1974 и помня как Турция окупира северен Кипър. Не бива никой да се репчи на по-силен съсед. Провокациите на по-слабите срещу по-силните обикновено е във вреда на по-слабите, както и стана.

Писах в съседна тема, че около 50 години е периодът на давност. Ако сегашното положение се запази и след 2024, тогава Южен Кипър ще има шанс за международно признание като независима държава и, ако не го получи, да се присъедини към Турция. Времето работи за Турция.

Да мислим за България преди всичко. Вредно и опасно за България е да я сравнява някой с Кипър.

Редактирано от Христо Тамарин
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Писах в съседна тема, че около 50 години е периодът на давност. Ако сегашното положение се запази и след 2024, тогава Южен Кипър ще има шанс за международно признание като независима държава и, ако не го получи, да се присъедини към Турция. Времето работи за Турция.

Да мислим за България преди всичко. Вредно и опасно за България е да я сравнява някой с Кипър.

Съжалявам, но поста ти отново бъка от неточности. Кипър, наречен от тебе Южен Кипър, доста отдавна е международно признат и е член на ООН. Какъв шанс?Какво повече международно признание да иска ? Какво присъединяване към Турция ? Не съм и мислил да сравнявам България с Кипър, а ти не си разбрал какъв ми беше намека. Елементарно е да вдене човек, че пан-...еди какви си амбиции, в случая турските, ще почнат от някой съсед в проблемно положение - в случая това се очертава Кипър. Въпрос на време и американо-руска спогодба е Турция да чопне нещо от Сирия, не са се отказали и от кюрдския Ирак......и после колкото и да не ни се иска, но никой няма да ни пита - идва ред на Булгаристан. След 50-100 години, предпоставки дал Господ, пардон - аллхах. Добре че няма да сме живи тогава..... Има някакъв шанс , ако военните пак вземат властта, ама за сега нещо изтърваха работата.....или американците проспаха ислямизацията

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нека не забравяме, че окупацията на Турция и създаването на 'Севернокипърската република' е предшествано и предизвикано от преврата на гръцката хунта малко преди това. Не че оправдавам окупацията и разделянето на Кипър, но крушката си има опашка ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Съжалявам, но поста ти отново бъка от неточности. Кипър, наречен от тебе Южен Кипър, доста отдавна е международно признат и е член на ООН. Какъв шанс?Какво повече международно признание да иска ? Какво присъединяване към Турция ? Не съм и мислил да сравнявам България с Кипър, а ти не си разбрал какъв ми беше намека. Елементарно е да вдене човек, че пан-...еди какви си амбиции, в случая турските, ще почнат от някой съсед в проблемно положение - в случая това се очертава Кипър. Въпрос на време и американо-руска спогодба е Турция да чопне нещо от Сирия, не са се отказали и от кюрдския Ирак......и после колкото и да не ни се иска, но никой няма да ни пита - идва ред на Булгаристан. След 50-100 години, предпоставки дал Господ, пардон - аллхах. Добре че няма да сме живи тогава..... Има някакъв шанс , ако военните пак вземат властта, ама за сега нещо изтърваха работата.....или американците проспаха ислямизацията

Разбира се, северен Кипър имах пред вид.

Турция и Северен Кипър сега си кротуват. Но след 2024 ще имат шанс или за независимост на северен Кипър, или за присъединяването на северен Кипър към Турция.

Забележете, че и сега северен Кипър фактически е 100% турски. Просто, с неустановен все още статут. Турците не бързат. Ще си го установят, когато му дойде времето.

Не сравнявайте Кипър и България! Не дърпайте дявола за опашката!

Нека не забравяме, че окупацията на Турция и създаването на 'Севернокипърската република' е предшествано и предизвикано от преврата на гръцката хунта малко преди това. Не че оправдавам окупацията и разделянето на Кипър, но крушката си има опашка ;).

Разбира се.

Помня как стана. През 1974 Турция окупира северен Кипър след опит на кипърските гърци да присъединят цял Кипър към Гърция.

Помня и друго. През 2004 имаше възможност за обединение: на 21 април се проведе референдум. Кипърските гърци отхвърлиха обединението.

Вече нищо друго не остава. Северен Кипър си е турски de-facto. Ще стане турски и de-iure.

Редактирано от Христо Тамарин
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не сравнявайте Кипър и България! Не дърпайте дявола за опашката!

Така се насажда едно чувство на обреченост, на примирение, дори и на някакво разбиране и приемане на тезата "Било е турско и пак ще бъде"...

Аман, то не беше "ще ни вземат Родопа", то не беше "ще стане като в Косово", "ще влязат до Бургас", сега сравнения с Кипър :lac:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Така се насажда едно чувство на обреченост, на примирение, дори и на някакво разбиране и приемане на тезата "Било е турско и пак ще бъде"...

Аман, то не беше "ще ни вземат Родопа", то не беше "ще стане като в Косово", "ще влязат до Бургас", сега сравнения с Кипър :lac:

Северен Кипър наистина вече е обречен да бъде турски, особено след 2004. България обаче не!

Освен това, става дума само за северен Кипър. Южен Кипър също някога е бил турски, но сега няма шанс да стане турски.

Редактирано от Христо Тамарин
Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Потребител

В момента в Германия институтите по Югоизточна Европа изследват образа на врага, който сме си изградили, митологизацията на турците. Имам един един доцент по история, който казва, че Османската Империя е била една много толерантна империя, в която единствената разлика между християни и мюсюлмани е бил данъка Kopfsteuer, както и, кръвният данък, който е бил много спорадичен и чрез него различните етноси в страната са можели да правят кариера. Българската история е за тях türkenfeindlich,турскофобска така да се каже, защото трябвало да се разграничим от османската идентичност. Нашите мюсюлмани са наричани помаци, като цяли се говори за славянско говорящо население с мюсюлманска вяра. Това е от мене.

Не съм сигурна, че в Европа не текат процеси поне за силно интегриране на Турция към ЕС. Ако не и присъединяване

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...