Отиди на
Форум "Наука"

Откриване на изложбата „Съкровища от дарохранителницата на библиотека „Теология“


Recommended Posts

  • Администратор

В рамките на честванията на 125-тата годишнина на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Богословският факултет и Университетската библиотека Ви канят на откриване на Изложбата „Съкровища от дарохранителницата на библиотека „Теология“.

С това събитие се отбелязва 90-тата годишнина на Богословския факултет и 125-тата годишнина на библиотеката на Алма матер.

В експозицията са включени ръкописи, първопечатни и старопечатни книги на български, сръбски, руски, румънски, гръцки, библейски еврейски и други западни езици от колекцията „Редки и ценни издания“ на библиотека „Теология“.

Откриване: 28 ноември 2013 г. (четвъртък), 17.00 ч.

Университетска библиотека – централно фоайе.

Колекция „Редки и ценни издания“

Библиотеката при Богословския факултет на Софийския университет е уникална за страната специализирана библиотека в областта на теологията. През нейната 90-годишната история в общия ѝ фонд попадат множество редки и ценни книги. За по-доброто им съхраняване и опазване от 2013 г. те са обособени в колекция “Редки и ценни издания”, съдържаща общо 376 заглавия в 477 тома първопечатни и старопечатни книги, обособени извън общия фонд, и 1109 заглавия ценни издания от ХІХ и началото на ХХ век. В колекцията влиза и особено ценна малка сбирка от ръкописи.

Печатните издания в колекцията са структурирани в две основни групи – български и чужди редки и ценни издания. Първата група включва: сбирка от български първопечатни и старопечатни издания (141 заглавия в 154 тома); български ценни книги, издадени от 1879 до 1900 г. (168 заглавия). Втората група обхваща чуждите редки и ценни издания според азбуката на която са отпечатани: издания на кирилица -руски, сръбски и румънски книги (126 заглавия в 159 тома); издания на латиница (12 заглавия в 18 тома); издания на гръцка азбука (96 заглавия в 144 тома); издания, отпечатани на други азбуки (1 заглавие в 2 тома на библейски еврейски език); чужди издания от ХІХ и началото ХХ век (общо 941 заглавия, от които 594 на кирилица и 347 на латиница). Като “книжовни паметници” на своето време, важна част от колекцията са запазените компактно лични библиотеки, дарени от Н. Б. Екзарх Йосиф І (409 тома), проф. протопрезвитер д-р Стефан Цанков (9568 тома), Българският патриарх Кирил (4819 тома), Старозагорския митрополит Методий Кусев (500 тома), които са изключително ценни като специализирани библиотечни сбирки в областта на богословието. В състава на колекцията присъстват и характерните за фондовете на Университетската библиотека литографски лекции по богословски дисциплини, които представляват интерес за историята на преподаването във факултета. Много от книгите в колекцията са ценни не само на ниво издания, но и като екземпляри, съдържащи ръкописни бележки, дарствени надписи, автографи и посвещения, които ги превръщат в “съкровищница” за изследователите.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...