Отиди на
Форум "Наука"

Роботи, построени от деца, укротяват природните стихии


Recommended Posts

  • Администратор

В третото издание на националния кръг от международното състезание по роботика с Lego – First Lego League – взеха участие над 150 ученици от Варна, Горна Оряховица и София, разпределени в 22 отбора. И тази година България е сред 70-те страни oт целия свят, в които се провежда състезанието. Състезанието включва 4 кръга – представяне на научноизследователски проект, техническо интервю, игра с роботи и отборна игра. Проектите на участниците показаха решения за справяне с природните стихии, което е темата на състезанието в цял свят. Сред предложенията на децата бяха мобилно приложение за откриване на хора, пострадали от природни бедствия, покривало за оцеляване при цунами и система за осигуряване на вода за гасене на пожари в безводни райони.

post-1-0-66560900-1385545140_thumb.jpg

Отборът Kasapin40 победи в силна конкуренция и ще представи България в следващия кръг в Йесеник, Чехия. Същият отбор представи България на международно ниво и през 2012 г., когато на полуфиналите в Словакия се класира първи от 18 отбора. През същия сезон на финалите за Централна и Източна Европа KASAPIN40 се класира 5-ти.

Извън състезателната програма децата на възраст между 8 и 9 години, които по регламен нямат право да участват в състезанието, осъществиха мисии с роботи пред публика.

The%20Award.JPG

“Усещането да видиш постиженията на толкова много деца и как разпалено защитават своите проекти е нещо, което ме кара да продължаваме напред. Всяка година участниците и партньорите стават повече, което показва, че децата имат интерес към технологиите, а възрастните трябва да им помагаме да откриват своя път.”, споделя Кирил Митов, съосновател на Училище по роботика “Robopartans”.

Oрганизатор на регионалния кръг на FLL в България e Училището по роботика “Robopartans”. Състезанието се проведе с изключителната подкрепа на SAP AG и SAP Labs Bulgaria, Телерик, Сиела, Prestigio, IIIDC и Стоматологично студио ВЕНЕЛИНОВ. Училището по роботика “Robopartans” работи за привличането на учениците към физиката, информационните и комуникационните технологии, математиката и като цяло техническите науки по един различен и неустоим начин – чрез създаването на роботи.

post-1-0-20931400-1385545141_thumb.jpg

Можете да следите какво се случва на страницата във Facebook - https://www.facebook.com/fllbg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...