Отиди на
Форум "Наука"

Първият 3D принтиран високоговорител


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки
"Високоговорител предаващ речта на американския президент Обама за 3D принтирнето не би билн нещо особено ако не бе пъвата "3D принтирана потребителска електроника"."
Принтиранеят говорител е по-скъп, отнема повече време да се направи и е с по-ниско качество от масово произвежданите, но е все пак първият поне според Од Липсън - професор (Бел.J. Всъщност нещо като доцент - associate professor) по механика и аерокосмическо инженерство, към университет Корнуел. Но го описва като "поглед в бъдещето".
Говорителят не излиза като едно зявършено цяло - изпечатват се на части като всяка от тух се прави от два различни 3D принтера, като подаването от единия на другия се прави ръчно от изследователите. След което частите се съединяват. Според липсън всичко това може да се прави от един 3D принтер, ако е снабден с много инструменти за отлагане / пръскане на различни вещества от които да се изработят корпус, проводници и магнити. Засега още идеята е неприложима за бизнеса но е въпрос на време.



Повече - http://spectrum.ieee.org/tech-talk/consumer-electronics/gadgets/first-3d-printed-loudspeaker-hints-at-future-of-consumer-electronics

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Въпрос на време... От интернет си "сваляш" разни неща - от домашни потреби та до бижута, часовници и електроника...

Както веднъж казах - да му мислят зъботехниците

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Все пак по темата - смятам, че в този раздел в повече от една тема е обхванато всичко почти за 3D принтерите / принтирането или рапид прототайпинга, като принципи и значими постижения а не фактологи и дати - последното вече от тук нататък може да се намери, като се знае какво се търси. Доста народ писахме по тази тема. И все един финален щрих, за да стане съвсем всичко.

И все пак един финален щрих - два нови аспекта за металното 3D принтиране:

- Съществува технология известна като студено метално отлагане (cold metal deposition) - представлява продухване на метален прах през дъга с инертен газ /за да не гори металът/ - обдухваната повърхност се метализира, но покритието може да надебелее значително и ако се управлява релефът... езолюцията остава ниска, (но може да се прави с фина дюза) но е евтино. Технологията мое и да не е нова, (ползва се за поправяне на дефекти в-ху метал и метаилизиране) но като 3D принтиране е ново.

- Съществува и Open source проект за ефтино 3D принтиране на метал, прилича на аргоновата заварка, пак проблем с резолюцията, но цената е предимство. И това е ново, надявам се да съм попаднал на откривателите...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Трудно е да се каже еднозначно. Утопичен рай няма да настъп, защото трябва да е трудно. Техниката би стигнала такова ниво след няколко десетки години, но през това време ще се появят проблеми с изчерпване на ресурсите, в тл ч и на енергоносителите, а ние го усещаме като поскъпване на стоки и услуги. Кризата няма изгледи да изчезне от само себе си.. Качествени такива машини ще са скъпи, а с некачествени да принтираш ще излиа скъпо, но вероятно изборът поне ще го има.


Тези ги пиша с уговорката, че не съм добъ прогностик.. И какво още - няма да се промени значително процентът от хора /в сравнение сас сега/, които имат достъп до подобни технологии..

3D принтирането обаче ще намира все по-широко приложение в отдалечени райони, защо не и Антаркдида и евентуално Луната и Марс. Засега изпечатаните проводници, полу-/-/ и магнити нямат качествата насега използваните, а животът освен скорост е и борба за ефективност. С времето обаче това може да се промени

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...