Отиди на
Форум "Наука"
Alexandar

Как гъбите могат да помогнат при радиоактивно замърсяване

Recommended Posts

post-8410-0-28951200-1388502632.jpg

Превод от http://www.permaculture.co.uk/articles/how-mushrooms-can-clean-radioactive-contamination-8-step-plan

...Много хора ми писаха и ме попитаха следното: "Какво бихте направили за да помогнете за изчистването на земите около авариралите реактори в Япония"

Огромните размери и безпрецедентния характер на това бедствие ще изисква мащабен и напълно нов подход към управлението и възстановяването. И с това една невиждана до момента възможност за сътрудничество, научни изследвания и мъдрост. Наносите с радиоактивни частици ще направят района в непосредствена близост до реакторите рисков за населението. Земетресението и цунамито създадоха огромни полета от останки в близост до реакторите. Тъй като голяма част от тези отломки е дървесина и тъй като много видове гъби използвани в микорекултивацията се хранят с дървесина и участват в създаването на основата на горските екосистеми имам следното предложение:

1. Евакуирайте района около реакторите

2. Създайте експертен екип по възстановяването съставен от специалисти в различни области: лесничеи, миколози, специалисти по ядрени и радиационни въпроси, представители на държавните институции и граждани.

3. Отделете с ограда горска зона за възстановяване от ядрената авария

4 Надробете отломките от дървесина от разрушените сгради и повалените дървета и ги разпространете из районите с високи нива на радиоактивно замърсяване.

5. Покрийте пейзажа с надробената дървесина от отломките с пласт дебел от 12 до 24 инча

6 Засадете местни широколистни и иглолистни дървета, заедно с гъби натрупващи токсини в себе си (хиперакумулатори), които живеят в симбиоза с кореновата система на висшите растения особено Gomphidius glutinosus, Craterellus tubaeformis и Laccaria amethystina (всички изброени живеят в борови гори ). Установено е, че Gomphidius glutinosus абсорбира Цезии - 137 чрез мицела и го натрупва в себе си в концентрации над 10 000 пъти над фоновите нива на околната среда. Много други видове гъби имат подобни свойства.

7. Изчакайте докато гъбите пораснат и ги съберете спазвайки изискванията на протокола HAZMAT за радиоактивни материали. Продължавайте да пращате всяка нова реколта в инсинератор. Изгарянето на гъбата ще създаде радиоактивна пепел. Получената пепел може да бъде допълнително третирана и да бъде поставена в стъклени съдове или съхранена по друг съвременен безопасен начин...

Редактирано от Alexandar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Тези методи за възстановяване на почва имат едно общо име - биоремедиация. Известно е отдавна, но набира популярност последните години и все още се изучава. По този начин се извличат не само радионуклеиди, но и токсични елементи - тежки метали и металоиди, които По принцип растения се ползват най-често, но може и гъби.

Когато се прави трябва внимателно да се подберат видовете които ще се засеят там.

Радиоактивната пепел от изгорената биомаса може да се "остъкли" - да се смеси със смоли, след което да се депонира. Допустими са всякакви методи като за радиоактивни отпадъци.

В тази връзка - В хранилището в Нови хан не се съхранява отработено гориво от АЕЦ. Там се съхраняват само вторично активирани предмати и излезли от употреба индустриални източници на йонизиращи лъчения.

Редактирано от Joro-01

Share this post


Link to post
Share on other sites

те откриха черна плесен в чернобилския реактор, която буквално се храни с радиация, така че вече нищо не ме учудва.

Редактирано от Last roman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...