Отиди на
Форум "Наука"

Сплетени частици


electroweakk

Recommended Posts

  • Потребител

Не ми стана ясно, как точно са установили че, Нилс Бор е прав и че частиците взаимодействат мигновено дори и на невероятни разстояния а Айнщайн греши и частиците не са предопределени а в момента в, който измериш едната другата моментално реагира.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами частиците не си взаимодействат, не обменят енергия нито информация нито каквото и да е било друго. Така е според квантовата механика. Ако ти смяташ, че е друго обоснови се.

Относно това защо се смята, че Бор е бил прав, трябва да погледнеш неравенствата на Бел и експерименталните проверки на резултатите от квантовата механика. Разрови се из нета. Може и да погледнеш в блога ми, там преди време описах един конретен случай на неравенствата, но по-добре е да се чете Бел в оригинал отколкото мояте преразкази.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И пак не се обосноваваш а отново ми казваш, че нещо не прави нещо. Очаквам от теб не просто да ми кажеш разрови се в нета а да ми обясниш твоето становище. Защото от това, което знам е, че Бел не е единствения физик правил опити по този въпрос. Другия за който говоря е Ален Аспе. И той е доказал чрез измервания, че частиците по някакъв начин след, като измериш едната другата реагира. И го казвам така защото и до ден днешен не се знае, как точно става така. И това е един от въпросите във физиката, който е забранен. И не си прав според мен, защото точно квантовата механика подкрепя тази призрачна връзка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Моето становище е, че квантовата механика описва точно тези въпроси. Но ти вместо да четеш разчиташ на грешните си убеждения. Естествено вината не е твоя, подвели са те разни популярни обяснения. Но ти си този, който ако иска може да научи малко квантова механика и да види как стоят нещата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И пак не се обосноваваш а отново ми казваш, че нещо не ....

Не взимай ситуацията на сериозно.

Статистически погледнато , е нещо нормално , някой да се включи в темата ти но да не отговаря на въпросите ти , и накрая ще те обвини за това че проявяваш невежеството да задаваш подобни въпроси . :)

За съжаление и аз не мога да ти помогна с категоричен отговор.

А мнението ми е че информацията с която разполагаме по този въпрос леко интерпретирана в научно-фантастичен стил. Да има храна за фантазия и за хора с по развинтено въображение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

е ми добре явно си по начетен и по навътре от мен в тези неща така че ще те помоля напълно сериозно да ми пратиш някакви материали и линкове или каквото можеш относно квантовата механика та да добия по ясна представа за нещата :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има някои основни различия м/у квантовата механика и класическата механика.

Проблемно е когато явления от квантовата механика се "превеждат" на езика на класическата механика, защото такъв превод не е възможен. А представата ни за света е базирана на класическата механика.

Нека имаме две частици които са във сплетеното състояние. Ако тези частици са на разстояния много близо една до друга , то е съвсем нормално ако една частица промени състоянието си то това да доведе до промяната на състояние и на другата частица. Промяната на едната частица поради промяната на другата , може лесно да се обясни чрез взаимодействието им. А това взаимодействие , трябва да има някаква скорост.

В случая със сплетените частици се твърди че те не взаимодействат по познатия начин , а по някакъв бързо-действащ начин ( може би безкрайно бърз) . Съответно при това положение ако имаме безкрайно бързо взаимодействие, то какво значение има разстояние м/у сплетените частици ? Никакво. Значи частиците трябва да взаимодействат на всякакви разстояния еднакво бързо при дадена безкрайна скорост.

Това са последни данни от изследвания :

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%8F_%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8C#.D0.A1.D0.BE.D0.B2.D1.80.D0.B5.D0.BC.D0.B5.D0.BD.D0.BD.D1.8B.D0.B9_.D1.8D.D1.82.D0.B0.D0.BF

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Ето филмчето на Браян Грийн, което достатъчно популярно обяснява сплетените частици - на български преведено :grin: "Квантов скок" от поредицата Тъканта на Вселената.

http://www.kvantov-prehod.org/video/45/%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D0%B4-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%B0-%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BA

(пп Не съм попадал на тукашно показване на линк към този филм - ако го има, вече, в някоя друга тема - моля за извинение :guitar2: )

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Отдавна приказвам за пречката "декохеренция" и ето - хората още един път са замислени по въпроса: :grin:

http://nauka.offnews.bg/news/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_1/%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%A8%D1%80%D1%8C%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D1%80-%D0%B5-%D0%BD%D0%B8-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B8-%D1%83%D0%BC%D1%80%D1%8F%D0%BB%D0%B0_12941.html

"Законите на квантовата механика практически не влияят на обекти, по-големи от атоми и молекули, защото им пречи ефектът на забавяне на времето, породен от силата на гравитацията, са установили австрийски физици.

Според Общата теория на относителността на Айнщайн, в близост до силни гравитационни полета времето ще тече по-бавно, а до хоризонта на събитията на черните дупки, то почти спира. Това явление експериментално е потвърдено многократно в последните 50 години и никой сериозен физик не се съмнява във влиянието на гравитацията върху времето.

"Изненадващо е, но гравитацията може да играе важна роля в квантовата физика", казва Игор Пиковски, водещ автор на публикацията и от Харвард-Смитсониън център по астрофизика. "Гравитацията обикновено се изследва при астрономически мащаби, но изглежда, че е важна дори и за най-малките градивни елементи на природата.

Как гравитацията влияе на квантовата механика

Квантовата механика е второто голямо откритие на физиката на 20-ти век след теорията на относителността. Тя описва поведението на най-малките градивни елементи на природата и прогнозира необичайни явления. Ако ги прехвърли в макросвета, те изглеждат парадоксално, както показва примерът с котката на Шрьодингер: квантовата физика предсказва, че котката ще е нито жива, нито умряла, а в така наречената квантова суперпозиция на двете състояния, с прости думи - ще е и двете състояния едновременно. Но такива явления досега се наблюдават само в при микрочастици и никога в по-големи и по-сложни обекти като котка например. Ето защо физиците са убедени, че квантовите явления са подтиснати от взаимодействието им с по-големите обекти.

Едно от тълкуванията защо такива феномени липсват при видимите обекти е, че това състояние се разрушава вследствие на декохерентността - взаимодействието на тези обекти с околната среда необратимо нарушава квантовото им състояние. По този начин, колкото е по-голям обект, толкова повече ще бъде в контакт с околната среда и по-бързо ще се разпадне квантовaтa връзка.

..."

(Понятието за "време" е скрито в ЧЕСТОТАТА на повтарящи се събития. Ако ни е възможно наблюдаване-разграничаване на отделни етапи на повтаряне - говорим за не_едновременно случване. Да, но нашите възможности в микро обектите са само до "повърхността" им , а различните вътрешни (собствени) етапи на образуване в цялостен микро_обект са ненаблюдаеми и говорим за едновременност на случване на целия обект. Факт е, че ако искаме да наблюдаваме собствени отделни етапи - разрушаваме обекта - при това, се получават други обекти (с други физически характеристики от разрушения обект.)

Преносът на физическа информация - без загуби - се осъществява по геодезични линии - пренос на ЕМП и пренос на гравитация. Тая информация може да се пренася мигновено с фазова скорост. Преносът, обаче, на информация от ИЗМЕНЕНИЯТА на ЕМП и/или гравитация, става със скоростта на светлината в съответната среда. Информацията от измененията - можем да я измерваме. При "пресичане" на условно постоянните собствени геодезични линии на един обект с подобните на друг обект - има силово въздействие и взаимодействие между обектите.

Точно така Големите обекти рушат (изкривяват) пространството на геодезичните и мигновената връзка става невъзможна. "Големи" обекти е условно :grin: - доколкото всеки обект се изгражда във вид на слоеста структура с обвивки и т. н.)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Според мен - малко прекалиха ... с мигновеното пренасяне на информация.... "Мисловната" информация - тая, дето е в главите на хората - е идеална!!! Тя няма ограничения по скорост - представям си, че съм на Андромеда и - хоп, там съм?! :grin:

Физическата информация - тая, която се носи от "пълнежа" на фотон (нарисувано като вълнов пакет - но пакет от вълни на вероятности!... - някъде там, в тая област, е фотонът).

(При мен - пълнежът е "тембър" - по подобие на наименованието на звуковите вълни :grin: )

Физическата информация се установява СЛЕД взаимодействие на фотон с ВЕЩЕВИ ОБЕКТ и ... никога в областта на самото "поле", дето се били сблъсквали фотони.

Физическата информация - се пренася с максимално възможната скорост на светлината в средата на провеждане на опита. Не може мигновено!- известно е.

Всякоя друга "информация" - може да е вярна, но може и да е невярна, може да е "бърза", може да е "бавна"- при действие САМО на фазата и т. н.. Така - не е възможно да се докаже истинност (реалност) на случилите се по "такава" причина, следствия.

http://nauka.offnews.bg/news/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_1/%D0%9D%D0%BE%D0%B2-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_21670.html

Нов рекорд за разстояние при квантова телепортация

1443085165_3_559x*.jpg

Международен екип учени са извършили квантово телепортиране по оптично влакно на повече от 100 км. Това е четири пъти по-надалече от предишни експерименти.

Подробностите са изложени в сайта phys.org, а доклад - в списание Optica.

Квантовата телепортация не означава мигновено преместване на човек от една планета на друга. Учените засега не могат мигновено да телепортират материя, но могат да незабавно да пренасят информация с помощта на квантовата телепортация, благодарение на свойството квантово вплитане.

Квантовото вплитане възниква, когато две субатомни частици са свързани като няма значение колко далече са една от друга. Когато една от частиците се променя, това мигновено се отразява на свойствата на другата. Освен това, по свойствата на едната частица може да се съди за състоянието на свързаната с нея частица.

В новия експеримент изследователи от Университета в Женева, Jet Propulsion Laboratory на НАСА и Националния институт за стандарти и технологии са използвали свръхмощен лазер и оптично влакно. Два свързани фотони са разделени, един от тях пуснали през оптично влакно с помощта на лазер, а вторият фотон е поставен в кристал в другия край на кабела. Третият фотон е поставен на пътя на движението. Когато фотоните се сблъскали, те се разрушили, но благодарение на свойството квантово вплитане цялата информация за сблъсъка е прехвърлена в кристала, в който е вторият фотон.

1443087381_3_559x*.jpg

Графика, показваща телепортацията на квантова информация на 100 км по оптично влакно. Илюстрация: Martin Stevens / NIST, Kelly Irvine / NIST

Това стана възможно благодарение на новите детектори, които могат да уловят слабия сигнал на единичен фотон.

Квантовата телепортация, възстановяването на квантовата информация някъде другаде, е впечатляващо само по себе си. Също така, мигновената телепортация на информация е интересен физически проблем, защото се нарушава принципа на локалността, според който състоянието на обекта може да оказва влияние само на близкото си обкръжение. Това е противоречие е свързано с парадокса на Айнщайн - Подолски - Росен (АПР) и е едно от основните концептуални разминавания в тълкуванията на квантовата механика

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

При квантовата телепортация няма мигновенно пренасяне на информация.

Съгласен съм с това, но прочети последния абзац от статията...(?!) :grin:

"

Квантовата телепортация, възстановяването на квантовата информация някъде другаде, е впечатляващо само по себе си. Също така, мигновената телепортация на информация е интересен физически проблем, защото се нарушава принципа на локалността, според който състоянието на обекта може да оказва влияние само на близкото си обкръжение. Това е противоречие е свързано с парадокса на Айнщайн - Подолски - Росен (АПР) и е едно от основните концептуални разминавания в тълкуванията на квантовата механика."

...

(болднатото е мое)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, точно за статията се отнасяше. Както много (май всичките) други статии от там и тази е пълна с неточности, лошо обяснение и напълно погрешни неща.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...