Отиди на
Форум "Наука"

Влечуги за домашни любимци


ReptileFann

Recommended Posts

  • Потребител

здравейте може ли да ви попитам как мога да си хвана Балкански гекон ? гледах клипчета в YouTube за някакви капани които не нараняват животинчетата прави се от пластмасова бутилка и се слагат насекоми вътре аз съм си направил и чакам да дойде лятото но понеже прочетох какво пише за гекончетата и не знам каде да поставя капанът :/ имам малък терариум от игуана в който живее малката ми зелена игуана но скоро ще се освободи и искам да имам животинче и за него като видях, че и в България има гекончета реших да си хвана защото нямам спестени пари , та ако можете да ми помогнете ще съм ви много благодарен :happy::happy::happy::happy:

извинете любител съм на влечугите знаех видове гекони , но не и балканският не знаех че е защитен вид и лесно стресиращ се извинете :)

Редактирано от goshawk
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

здравейте може ли да ви попитам как мога да си хвана Балкански гекон ?

Забранено! Защитено!

Има си сериозни глоби!

А, и ще го убиеш за около два месеца.

Редактирано от goshawk
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

да разбрах че е забранено ! :) както и че е защитен а можете ли да ми кажете някой български сайт за влечуги ??

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

... а можете ли да ми кажете някой български сайт за влечуги ??

Като за начало, какво ще търсиш?

Пускам няколко линк'а, дано някой ти свърши работа.

exotic.bg

miazoo.com

bg-pet.com

Ако имаш някакви други, конкретни въпроси - пиши.

бел. мод.

@ReptileFann, страшно много държа да си оправиш правописа!

Смешно е!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

съжалявам за правописа , но на компютър не слагам пунктуационни знаци :) а и благодаря за сайтовете може Exotic.com да ми свърши работа! :) :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Доста ялово оправдание. Особено като се има предвид, че все по-малко се пише на хартиен носител и в общи линии скоро писмената комуникация ще протича изключително през компютър. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хей , това е игуаната ми !!! На година и нещо е и се чудя.... не е ли твърде малка ? Имам още една/две снимки на нея , ако искате ще споделя още !

post-20472-0-83447000-1389992117_thumb.j

Редактирано от ReptileFann
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Симпатично животнче е. Дай още снимки насам...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

РептиФен, започна тази тема с идеята да си намериш нов обитател, на сегашния терариум на игуаната си.

Писахме си известно време ЛС'та и идеята на тази тема е си поговорим за влечугите, като дамашни любимци.

И така, ...

Като за начало, аз, лично, смятам, че не си готов да гледаш каквото и да е друго влечуго.

Не се засягай, ще кажа защо смятам така.

1. като гледам терариума на снимката - направен е от стъкло. Поправи ме, ако греша!

Скъклото е най - лошия материал за изготвянето на какъвто и да е терариум - изключително лош проводник, т.е. никога няма да го стоплиш;

2. животинчето няма грам спокойствие - наплашено е и накокошинено. Декорацията в терариума не е само за красота, трябва да осигурява и нужното спокойствие на животното. Просто панел "Изкуствена стена" не решава проблема;

3. храната - не знам как и с какво храниш хайванчето, но то е леко дръгливо. Ако храната е основно това което му е в купичката, крайно не достатъчно и не пълноценно;

4. водата - много под жизнения минимун на животното - игуаните обичат да се "къпят" и много харесват водата; Трябва й ваничка в която да може да се къпе и да ходи по нужда;

5. осветление - много мижаво ми се вижда - не виждам лампата и не мога да преценя обективно;

6. основни познания за биологията и екологията на тези животни - мнението ми не е обективно, защото не сме "говорили' достатъчно в тази насока, преценката ми е въз основа на нещата, които виждам от една снимка! Надявам се, по - натам да ме обориш в тази насока!!! Дори ще се радвам да се случи!

Нещата, които пиша, са не да се заяждам, а ползвам случия да започнем тема, имаща за цел да покаже, че да иамш влечуго (и не само) за домашен любимец е отговорно и ангажиращо занимание.

За да станеш по - добър стопанин на игуаната си, а в последствие и на някакви гекони (надявам се!), разкажи по - подробно за игуаната си и терариума й.

Като например:

от какво е направе, каква е температурата в най - толата и/или най - студената част на тераиума, какво осветление и отопление ползваш, каква е любимата и храна, до колко е привикнала с човшко присъствие, къде се намира терариумчето й и как пада слънчева светлина към него и всичко друго което метнеш за важно или интересно.

Всичко това го пиша по повод твой въпрос:

... и се чудя ... не е ли твърде малка?

Ами, да дребничка и клющава, за игуана "на гидина и нещо"!

През лятото на 2013 г. взехме, с колегите, две млади игуанки. Когато дойдоха при нас, в базата, бяха бебета на по месец, горе - долу. Сега като ги гледам 6 - 7 месеца по - късно, те са доста по - едри от твоята.

Пак, да го напиша:

Може би, започвам диалога малко остро, но това не е насочено към теб!

Идеята е, покрай теб, много начинаещи тераристи да получат правилни и точни начални насоки.

Литература и информация по въпроса, напоследък, се появи. Проблем е с пълнотата и точноста на тази информация.

Малко търговци или развъдчици ще ти разяснят, в подробности, как да си отгледаш домашния любимец. Специално в България се "гони" печалбата, основно.

Та, ... аз писах, писах, ...

Сега е време ти да разкажеш за игуаната си и ако, си чел внимателно ще знаеш на какво да обърнеш внимание.

За геконите - те са по - капризни от игуаната, като цяло.

Но един Леопардов гекон, мисля че няма да те затрудни. Лесно се намират, не претенциозни, не агресивни, бързо привикват с човек и с храна на пинсета. Има един "недостатък" - не "залепава", но добре се катери и рови. Стават и едрички и не са бързаци. Ние имаме такива гекони, като единият е абсолютно прасенце и е около 30 см., яде всякаква мръвка каквато му подадеш.

Сега се сещам може да си потърсиш и дракон, но тук вече се говори за цена.

Ми, засега това.

После ще видим ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да , знам че терариумът е малък и да от стъкло е , скоро ще го сменим със клетка голяма и просторна за нея ! Просто нямахме материали и парични средства ! Та сигурно след 1/2 месеца вече ще е в клетка ! а за храната ако може да ме посъветвате ? Какво да и давам и какво не ? И понеже искахте още снимки ето снимка на нея ... Главно я храня със - Зеле,Маруля,Краставица,Ябълка(рядко) и да главно е това , така че ако някой знае моля ви кажете с какво да я храня !! И мисля , че любимото и е маруля , когато и напълня купичката , излизам някъде за 1/2 часа и като се върна е празна ! О и да не забравя goshawk аз знам , че не се заяждаш , всъщност ти благодаря :) и ще се радвам ако ме посъветваш с още нещо :)

Искам да ви попитам , този терариум става ли за нея (вижте размерите) http://zoomagazin.eu/bg/kategorii/exo-terra-6964/exo-terra-screen-terarium-sglobjaem-terarium-60-45-60-sm-pt2646-z-21847

post-20472-0-47283600-1390088811_thumb.j

Редактирано от goshawk
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Първо няколко думи за храната.

Както и преполагах - игуаната ти не получава пълноценна храна. Безспорно харесва нещата които и предлагаш, но това не е достатъчно. Разнообразие трябва да има. Тези гущери не отказват и сливи, глухарчета (листата), моркови, круши, бегония, листа от сълкъм и други. Правил съм си експеримент с един игуан (много едър и спокоен мъжкар, който си позволявах да разхождам в парка, изкл. привикнал с хората). Та си го пусках на полянката и гледах какво прави. Всеки ден си избираше различно място на което да пасе и скубеше различни треволяци и така в продължение на седмици.

Мисълта ми беше, че за да расте нормално животното трябва да получава разнообразна и най - важното питателна храна.

Да, игуаните са растителноядни гущери. Само че, растителната храна не е най - питателната и затова като повечето гущери и игуаните не отказват и животинска храна т.е. трябва да си набавят и определени протеини, които се намират в месото. В природата игуаните решават този "проблем" като хапват, освен треволяк, и доста безгръбначни - охльови, червеи, стоножки, хлебарки и всякаква друга подобна гад до която могат да се докопат. Проблема в терариумни условия се решава с по парче месо на десетина дни (в конкретния случай, с игуаната на РептиФен, се касае за парченце колкото половината или четвъртината на нокътя на палеца - без значение какво е месото, важното е да е крехко прясно месо)

За да се избегне цялата тази хамалогия, просто предлагате на игуаната си разнообразна и подходяща, по размер, гранулирана храна за кучета и котки (може и за фретки или Гризачи).

Обаче, не забравяйте, винаги трябва да предоставите, на подопечното ви хайванче, достатъчно прясна вода, защото гранулите малко спичат!

Предполагам, малко ще е страскащо за вас промяната на хранителния режим на питомеца ви, защото в началото може да се "дърпа" и да не взема от гранулите, но след време привиква с тях и ги яде с апетит, след време дори направо от ръце те ви, докато ги насипвате в паничката й.

В различни зоомагазини и сайтове се предлага готова гранулирана храна за растителноядни гущери - тя не върши никаква работа. Животните просто не я харесват. А и в добавка към нея вървят още няколко неща, които трябва да си закупувате - безсмислени харчове!

Сега да вземем да кажем и нещо за терариума, който си си харесал.

В предложените размери не е приложим за това за което го предвиждаш.

Това е терариумче за гекончета или хамелиончета.

На всичко отгоре е и доста скъп, при положение, че не идва оборудван (което ще ти струва горе - долу още толкова!)!

Наясно ли си, колко голяма трябва да стане игуаната ти?

Аз ти предлагам много по - лесен, евтин и приятно - занимателен вариант, който позволява и инпровизации:

post-5086-0-75358500-1390165767_thumb.jp

Този терариум съм го правил аз. Излезе като материали около 50 лева и два дни работа. Дълъг е 1,1 м. широк е 0,5 м. и е висок 0,6 м. И понеже ми трябваше в тази конфигурация е разделен по средата за да може да подслони две животни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Първо благодаря за храната ! И понеже баща ми е нещо като дърводелец (прави мебели) може да измислим нещо по въпроса , може ли да ми кажете само , какви размери горе-долу трябва да бъде ? и относно игуаната от 1/2 дни само копа и драска по стъклото , казаха ми че може да е от недохранване , но аз и сменям и храната и водата всеки ден ! Тя си хапва пред мен и като си напълни коремчето , пак почва да копае :/ HELP ME !!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

... относно игуаната от 1/2 дни само копа и драска по стъклото ...

За ровенето има два варианта: или е студено, или е горещо!

По принцип игуаните на са от най - копаещите гущери и това може да е индикация, че нещо не е наред с температурата.

Виж колко градуса показва термометъра и ще знаеш какво да правиш. Ако температурата е около 24 - 27 градуса нещата ще санаред - само я разходи малко из стаята. Съответно ако е по - висока или по - ниска - снижаваш или повишаваш температурата в самия терариум.

Опа, може и да има друга подробност - в терариума ти да паса прекалено много слънчева светлина. Това си е проблем, защото в тази кутийка хайванчето може много бързо да се свари, буквално. Още повече тези животни харесват да им е приятно топло, но не и горещо! Пряката слънчева светлина (особено при пречупването си през стъкло) има доста висок UV фактор, който подлудява влечугите.

Това за ровенето, ако има нещо друго питаш.

Сега и за терариума:

колкото по - голям толкова по - добре и по - рядко ще се налага да го сменяш.

Друг много практичен момент е, че по - големите терариуми (клетки, волиери) се обслужват по - лесно, особенно когато достъпа е максимално улеснен. Ще има и място за декорация, която да дава възможност на животното да почива или да избира най - подходящото за него място в пространствотона съда.

Размери, по твой избор, съобразени с финанси и възможности. Помислете за опция да предоставите възможност на гадинката да се катери - някой чепат клон; келяв корен; скована от теб стълбичка и хоризонтална дъска, абе всичко за което се сетиш, че може да се ползва в тази насока. Помисли и за местенца където да може да се крие и къде да се плицика (за вана може да се ползва накакъв широк съд който да се замаскира в клетката, но да може хайлазина да има достъп до него, че да се къпе, когато му скимне).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да , проблемът беше в температурата , много и беше топло :) !! сега спря , БЛАГОДАРЯ ВИ ! И за терариумът също благодаря ! Най-скоро време , ще и сменим терариума (клетка)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Когато имаш нов терариум ще напишем и няколко думи за оборудването, вентилацията, осветление и отопление.

Пробва ли, дали, игуаната ти проявява интерес към гранули? А към някакви други, различни от това което и даваш, плодове и зеленчуци?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ще пробвам със гранули , зелен боб и др. А лятото мисля да си купя няколко саксии и да си засадя Глухарче !

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Здравейте....върви супер с игуана , но сега си сменя кожата и от долу е по тъмна (черникава) ..... нормално ли е ??

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Изглежда симпатична :). Четох, че имали трето око, закърняло. Забелязал ли си , трябва да е някаква по-особена люспа на темето, или нещо такова?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Изглежда симпатична :). Четох, че имали трето око, закърняло. Забелязал ли си , трябва да е някаква по-особена люспа на темето, или нещо такова?

Хмм,

Дорис да не би да имаш предвид хатериата (известна и като таутара) /Sphenodon punctatus/.

Да, на главата на игуаните има странна люспа, намира се между очите, но това не е трето око (или зачатък).

Такова "трето" око съществува само при хатериата.

Здравейте....върви супер с игуана , но сега си сменя кожата и от долу е по тъмна (черникава) ..... нормално ли е ??

А, да пуснеш някоя снимка, за да може да се онагледи това за което питаш.

Може да се дължи на много неща или на нищо - просто да си собственик на обикновена игуана от тринидатския подвид.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не, нямам друг предвид друг вид.

http://www.the-lizard-lounge.com/content/library/anatomy/parietal-eye.asp

Така пише, лично аз не знам, за това попитах човека, който има игуана и явно му харесва да я разглежда.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В момента не мога да пусна снимка ... :/ но пък сега забелязах че тя още сменя кожата !! и под старата си е светла , така че като я смени ще пиша :)...и определено няма трето око

Редактирано от ReptileFann
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Не, нямам друг предвид друг вид.

http://www.the-lizard-lounge.com/content/library/anatomy/parietal-eye.asp

Така пише, лично аз не знам, за това попитах човека, който има игуана и явно му харесва да я разглежда.

Дорис, добре,

питаш, получаваш отговор ...

Защо не ти хареса моя отговор?

Може би не изглеждам авторитетно ...

Сайта, зад линк'а, не е от най - авторитетните, има доста неточности.

Да дам малко пояснения:

Така нареченото "париатално око" на пръв поглед не се забелязва, защото е скрито под кожата в теменната част на главата. Това око на хатерията не е същински зрителен орган, въпреки че е снабдено с характерните за всяко око леща и мрежа от нервни окончания. Според учените, това око е чувствително към светлината и към температурата на околната среда. При новоизлюпените, теменното око може лесно да се различи, тъй като имат по-тънка кожа.

Такова "око" има само при хатериите и не се среща при никое друго влечуго.

Наистина между очите на игуаната има една странно щитче, но то няма никакво отношение към зрението - нито париетално, нито конвекционално.

Не знам как се вписва брадата агама в този материал, като при Агамите дори липсва това щитче.

Редактирано от goshawk
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...