Отиди на
Форум "Наука"

Евро(по)центризмът


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Предлагам ви да изгледате тази лекция на Александър Дугин и да обсъдим евроцентризма.

Според Дугин, дори най големите либерали в Европа и САЩ са всъщност също толкова надменни над останалите народи, както и старите расисти. Според него западната цивилизация мери цял свят със своя аршин и го смята за несъвършен и длъжен да се движи към цивилизация от западен тип, която според тях е единствено възможния вариант за развитие на човечеството.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Знаете какво ще стане накрая :) Ще се изпокараме, едни ще наругаят Европа, други ще наругаят Русия и понеже темата практически засяга направо изборите в България, ще трябва да заключим и нея. Защо просто не си самоналожим дисциплината, за която и братята говореха - да не говорим по този тип теми до разпръскване на облаците над не много далечна Украйна и до отминаване на страстите около предстоящите евроизбори в България? Би било далеч по-разумно да оставим за момент съвременността на мира и всеки да тъпче разделите, от които разбира, със занимателни и не особено барутни теми. Физика, история, философия, литература - има какво да се пише. Иначе БГ-наука просто се превръща в поредния развъдник на сини и червени тролове, тоест в жалка трибуна на грубиянщини. Доказано е достатъчно пъти, че дори когато сме способни на задълбоченост, не сме способни на търпимост. Говоря и за себе си, но и далеч не само за себе си. Ние непрекъснато обиждаме собствената си интелигентност и търпимостта на събеседниците си. Това е почти неизкоренима българска черта. Далеч по-добре би било да се въздържим от този тип теми. Настоявам за това, препоръчвам го, моля за това. Не знам как по-ясно да се изразя. Нека си спестим този тип страсти поне тук. Казвам го най-добронамерено, а не е като да нямам изразена позиция по всички тези съвременни теми. Не държа да я изразявам тук. И не смятам, че тук изобщо е мястото за такива неща.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ЕС, или по-точно левичарите в него си имат своите грехове, но чак такива обвинения..??

Май е крайно време двете страни в тия задочни спорове да потърсят хармонията и допирните точки!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Най-лесното намиране на хармония и допирни точки не е в изкуствена учтивост, а в избягване на подобни теми - поне за някакъв средносрочен период. В този смисъл, да, нека я затворим. Засега не я пипам, но съм писал за това и в модераторския раздел, и в report до админите. И се надявам всички да схванат защо това се налага. След още един-два постинга тук и в модераторската тема бих заключил тук. И вече без предупреждение, а само с посочване на "антиполитическото" правило ще заключвам подобни теми в бъдеще. Инак е ясно, че всеки ще запази гледната си точка към актуалните въпроси, по това, мисля, нямаме илюзии.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...