Отиди на
Форум "Наука"

Транзистор, който може да издържи на температурата в ядрен реактор


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

"Силициевитетранзистори излизат от строя до температури около 350°С. За по-високи температури от 550°С (в реактивни двигатели и на други места) се ползва един друг известен с издържливостта си полупроводник - SiC" /карборунд/. Изследотели от университета в Юта са направили обаче нещо още по-яко - миниатюрен базиран на плазма транзистор (няма полупроводник който да се държи адекватно при подобни условия, т.ч. не може да е solid state), който може да работи на температура над 790°С, който може да изгражда електронни схеми (логически вериги) работещи във вътрешността на реактор.. В оригинала се говори дори а управление на роботи..

Тоест каналът му (частта /областа/ от полевия транзистор която управляемо си мени съпротивлението) е плазма, а не зона от полупроводник.

Малко за т.нар. транзистор - лично мнение - не е нещо ново - вероятно мнозина са чували за триод (вакуумния аналог на транзистора (и по-специално на полевия), споменавано е тук), може би не сме споменавали газонапълнения аналог (вече не вакуумен а газоразряден прибор) на триода - известен още като тиратрон . На всичкото отгоре се шпоявява 1930 г.. Е, новото тук е че е вече миниатюрен - използва се т.нар микроплазмено устройство... Така че аз бих го класифицирал като микроплазмен тиратрон...

PlasmaDanHixsonUniversityofUtah70430-139

Повече - http://spectrum.ieee.org/tech-talk/semiconductors/devices/a-transistor-for-blistering-nuclear-reactor-temperatures

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

М-да, дойдоха ми идеи за теми: "Микроплазмени устройства" и "Газонапълнени електронни прибори"

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...